Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Μανωλάδα: 12.000 ευρώ πρόστιμο στα... θύματα!

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι οι εργάτες φράουλας από το Μπαγκλαντές που δέχτηκαν ένοπλη επίθεση στη Νέα Μανωλάδα όταν ζήτησαν δεδουλευμένα αρκετών μηνών τον Απρίλιο του 2013 κλήθηκαν τώρα να πληρώσουν ένα υπέρογκο ποσό για τα δικαστικά έξοδα.

Όπως αναφέρει ο Independent η επίθεση έγινε στην επιχείρηση του Νίκου Βαγγελάτου. Τραυματίστηκαν 28 ξένοι εργάτες που ζήτησαν δεδουλευμένα έξι μηνών, για σκληρή εργασία σε απάνθρωπες συνθήκες.

Ακολούθησε μια δικαστική απόφαση που αθώωσε τον ιδιοκτήτη και καταδίκασε δύο επιστάτες, τον έναν για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και τον άλλο για απλή συνέργεια σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες δια παραλείψεως, με ανασταλτικό χαρακτήρα. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πέτρος Κωνσταντίνου, δήλωσε τότε στον Guardian ότι πρόκειται για "πρωτοφανές ρατσιστικό σκάνδαλο". Μετά από όλα αυτά, το Vice γράφει πως πρέπει να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα. Το δικαστήριο τους έστειλε λογαριασμό 12.000 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ στον καθένα

Στη δίκη η πολιτική αγωγή που υπερασπιζόταν τους μετανάστες είχε υποβάλει αίτημα εξαίρεσης της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πάτρας με το σκεπτικό κρατούσε μεροληπτική στάση υπέρ των κατηγορουμένων κι έτσι ζητούσαν την αλλαγή της - αίτημα που απορρίφθηκε και επιβλήθηκαν δικαστικά έξοδα στα θύματα.


"Στην πραγματικότητα η Έδρα το αντιμετώπισε σαν ευκαιρία για να τιμωρήσει ομαδικά όλους τους μετανάστες και γι' αυτό απέρριψε το αίτημα. Τα δικαστικά έξοδα τα καταλόγισαν στους 35 εργάτες γης της Μανωλάδας. Από εκεί προέρχεται το πόσο των 360 ευρώ στον καθένα. Κάποια από αυτά μας έκανε εντύπωση ότι καταχωρήθηκαν στην εφορία 1η Σεπτέμβρη 2014, πριν καλά καλά καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση. Αυτή η μανία για τιμωρία ήταν πασιφανής. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι πάρα πολλά από αυτά τα πρόστιμα προχώρησαν στις εφορίες τον Φλεβάρη, τον Μάρτη, τον Απρίλη, με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θεωρούμε ρατσιστικά αυτά τα πρόστιμα και ζητούμε τη διαγραφή τους" λέει ο κ. Κωνσταντίνου στο Vice.

Ο Αρίφ Αχμάν, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους αναφέρει: "Πήγαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και κάναμε καταγγελία στο γραφείο της κ. Βαλαβάνη. Τελικά συναντηθήκαμε με τον διευθυντή του γραφείου της και του είπαμε ότι είναι ρατσιστικό το πρόστιμο. Τα παιδιά έφαγαν σφαίρες, δεν έχουν πληρωθεί τα λεφτά που τους χρωστάνε κι έρχεται και το πρόστιμο τώρα. Αυτό που μας είπε ο διευθυντής είναι ότι θα βοηθήσουν να ακυρωθούν αυτά τα πρόστιμα. Και μας είπε ότι είναι ντροπή που μας τα έστειλαν".

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο Vice πως το ζήτημα με τα δικαστικά έξοδα θα λυθεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσυνής, διαγράφοντας τα ποσά που έφτασαν στις εφορίες των μεταναστών.
Πηγή: Nooz με πληροφορίες από Idependent και Vice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.