Μια εικόνα, 1000 λέξεις: Ανάγνωση της Charlie Hedbo στο Μετρό |
«Την ώρα που οι αμερικανοί βουλευτές επανεξετάζουν τις ευρείες εξουσίες που δόθηκαν στις μυστικές υπηρεσίες μετά την 11η Σεπτεμβρίου», γράφει η ανταποκρίτρια των New York Times στο Παρίσι, «η γαλλική Εθνοσυνέλευση κάνει ένα βήμα στην αντίθετη κατεύθυνση».
Στην Ευρώπη, το BBC σχολιάζει τον ασυνήθιστο χαρακτήρα της συζήτησης που διεξήχθη γύρω από το κείμενο, επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας παρέμειναν σιωπηλοί, ενώ η σφοδρότερη κριτική ήρθε από το Εθνικό Μέτωπο! Σε ορισμένες συνεδριάσεις της Βουλής, μάλιστα, ήταν παρόντες μόνο μερικοί βουλευτές.
Οι Financial Times, πάλι, παρατηρούν ότι οι διαμαρτυρίες εναντίον του νέου νόμου δεν ήταν ιδιαίτερα δυναμικές. «Η διαδήλωση που έγινε την ημέρα της ψηφοφορίας», γράφει η βρετανική εφημερίδα, «ήταν γελοία. Θα έπρεπε να είναι εξίσου μεγάλη με τις διαδηλώσεις για τα θύματα του Charlie Hebdo».
Φαίνεται όμως ότι η κατασκοπεία είναι η μόδα της εποχής. Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μετά τις αποκαλύψεις ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, γνωστές ως BND, παρακολουθούσαν ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά και ιδιώτες. Και το χειρότερο είναι ότι φαίνεται πως το έκαναν κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA)…
Οι επικριτές της κυβερνητικής τακτικής υπενθυμίζουν ότι μόλις πριν από 18 μήνες, με αφορμή τις πληροφορίες ότι η NSA είχε παγιδεύσει ακόμη και το δικό της τηλέφωνο, η καγκελάριος Μέρκελ έλεγε ότι «η κατασκοπεία μεταξύ φίλων είναι απλώς απαράδεκτη». Η καγκελάριος θα πρέπει σήμερα να κριθεί με βάση εκείνη τη δήλωσή της, σημειώνει ο Στέφαν Κορνέλιους, συγγραφέας μιας βιογραφίας της Μέρκελ και υπεύθυνος διεθνών θεμάτων της Suddeutsche Zeitung.
Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι απέτυχε στο συνταγματικό της καθήκον να εποπτεύει τις μυστικές υπηρεσίες και να ενημερώνει το κοινοβούλιο για τις δραστηριότητές τους.
Το ζήτημα αυτό φέρνει ξανά στην επιφάνεια τα ερωτήματα που ανέκυψαν το 2013 με τη δημοσιοποίηση αμερικανικών κυβερνητικών εγγράφων από τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο τελευταίος χαίρει ιδιαίτερα υψηλής δημοτικότητας στη Γερμανία.
Η ίδια η Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα κατά πόσον η δήλωσή της περί κατασκοπείας μεταξύ φίλων εξακολουθεί να ισχύει, απάντησε καταφατικά. Έσπευσε όμως να υπενθυμίσει ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχει η σωστή ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας.
«Θα βελτιώσουμε ό,τι πρέπει να βελτιωθεί», τόνισε. «Δεν μπορούμε όμως να παραβλέπουμε ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν χρέος να συνεργάζονται με άλλες διεθνείς υπηρεσίες ώστε να προστατεύουν τις ζωές 80 εκατομμυρίων Γερμανών».
Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, που από το 2005 ως το 2009 ήταν υπεύθυνος για τις μυστικές υπηρεσίες, διέψευσε τις καταγγελίες, λέγοντας ότι είχε απορρίψει ο ίδιος την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην BND και την NSA.
Πηγές: Le Monde, The New York Times, via nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.