Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΝΤΟΝΜΠΑΣ: Στις «μυλόπετρες» των αντιθέσεων

Ο δολοφονημένος διοικητής στο Λουγκάνσκ, Αλεξέι Μοζγκοβόι
«Ο πόλεμος είναι η μεγαλύτερη αδικία.
Μιας και δεν πολεμάμε ενάντια σ' αυτούς που πρέπει.
Σ' εκείνους που τον πληρώνουν, που τον προθερμαίνουν,
κι οι οποίοι μέσω των μέσων ενημέρωσης στρέφουν το λαό
τον έναν ενάντια στον άλλο.
Αυτούς πρέπει να πολεμήσουμε!»


Αλεξέι Μοζγκοβόι, 13/4/2015
(Από συνέντευξη στο περιοδικό «Ρούσκαγια Πλανέτα»)

Στις 23 Μάη, στην περιοχή του Ντονμπάς, 50 χιλιόμετρα μακριά από τη «γραμμή πυρός», σκοτώθηκε ο Αλεξέι Μοζγκοβόι, ένας από τους πιο γνωστούς στρατιωτικούς διοικητές του Λουγκάνσκ, που είχε και τη φήμη ότι ήταν κι «ο πιο κόκκινος διοικητής». Μαζί του σκοτώθηκαν 3 άντρες της προσωπικής φρουράς του, η γραμματέας του και δύο διερχόμενοι πολίτες (μεταξύ αυτών μία έγκυος). Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως το όχημα του Α. Μοζγκοβόι έπεσε σε ενέδρα, κι αρχικά πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, την ώρα που διερχόταν από το σημείο το όχημα, κι όταν αυτό ακινητοποιήθηκε, δέχτηκε πυρά από αυτόματα όπλα που έριχναν από 4 διαφορετικά σημεία. Στο σημείο βρέθηκαν ενδείξεις πως στην ενέδρα κατά του Α. Μοζγκοβόι μεταξύ άλλων χρησιμοποιήθηκε και βαρύς οπλισμός (πολυβόλο).

Ο Α. Μοζγκοβόι είχε τη φήμη του «κόκκινου διοικητή» γιατί οι δυνάμεις που διοικούσε με την ονομασία «Πρίζρακ» («Φάντασμα»), με πάνω από 1.000 μαχητές, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν αρκετοί κομμουνιστές, χρησιμοποιούσαν κόκκινες σημαίες κι άλλα κομμουνιστικά σύμβολα, αλλά και γιατί ο ίδιος, χωρίς να αποφεύγει συγχύσεις κι αντικρουόμενες απόψεις, ανοιχτά τοποθετούνταν αρκετές φορές υπέρ της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Αναπάντητα ερωτήματα

Τα ερωτήματα ποιος και γιατί έστησε την ενέδρα σε βάρος του Α. Μοζγκοβόι δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες.

Επίσημα, την ευθύνη της εκτέλεσής του ανέλαβε η οργάνωση «Τένι» («Σκιά»), που αυτοχαρακτηρίζεται ως «ουκρανική παρτιζάνικη ομάδα δολιοφθορών», με άγνωστη έως σήμερα δράση. Η συγκεκριμένη οργάνωση δηλώνει πως θα συνεχίσει τη μάχη για την «απελευθέρωση της Ουκρανίας από τους Ρώσους». Δημοσιεύματα ισχυρίζονται πως μια τέτοια «ομάδα» μπορεί να δρα στην περιοχή με τέτοιο τρόπο, μόνο αν έχει τη στήριξη και την εμπλοκή δυνάμεων των ΗΠΑ.

Οπως κι άλλοι «στρατιωτικοί διοικητές» της λεγόμενης «Νεορωσίας», έτσι κι ο Α. Μοζγκοβόι ήταν στο «μάτι» των Ουκρανών εθνικιστών, πολύ περισσότερο που αυτός ήταν γνωστός και για τις προσπάθειές του να απευθυνθεί, με διάφορους τρόπους, στους στρατιώτες κι αξιωματικούς του ουκρανικού στρατού, ζητώντας τους να σταματήσουν να στηρίζουν τη «χούντα του Κιέβου», να ενωθούν με τις ένοπλες δυνάμεις των «Λαϊκών Δημοκρατιών» («ΛΔ») και να προχωρήσουν μαζί «έως το Κίεβο».
Οι επίσημες αρχές των λεγόμενων «ΛΔ» υιοθέτησαν αμέσως τη συγκεκριμένη ανάληψη ευθύνης. «Πρόκειται για σχεδιασμένη προσπάθεια να κλονιστεί η κατάσταση από το εσωτερικό. Ολοι γνωρίζουμε πως υπήρξαν δύσκολες σχέσεις της ηγεσίας της ΛΔ του Λουγκάνσκ με τον συγκεκριμένο διοικητή. Παρ' όλα αυτά κυριαρχούσε πάντα η κοινή γλώσσα, και φυσικά θα ήταν ακατάλληλη μια επίλυση των ζητημάτων με τέτοιες μεθόδους. Θα ήταν ενάντια στην ηγεσία του Λουγκάνσκ και κανένας δεν προχωρούσε σε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ντενίς Πισούλιν, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου της «ΛΔ» του Ντονέτσκ.

Για ποιες, όμως, «δύσκολες σχέσεις» του Α. Μοζγκοβόι με τις αρχές των «ΛΔ» γίνεται λόγος;

Ο Α. Μοζγκοβόι είχε δηλώσει αρκετές φορές πως οι αρχές των σημερινών «ΛΔ» κάθε άλλο παρά «λαϊκές» είναι. Είχε σημειώσει τα ιδιαίτερα κοινωνικο-οικονομικά (ταξικά) συμφέροντα, που αυτές στηρίζουν κι έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων του Ντονμπάς. Οι «αρχές» είχαν προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών σε βάρος των δυνάμεων που διοικούσε. Ο ίδιος ο Α. Μοζγκοβόι είχε, μεταξύ άλλων, καταγγείλει σύλληψη και βασανιστήρια αντρών του (με ηλεκτροσόκ) από τις σημερινές αρχές, καθώς κι απειλές δολοφονίας σε βάρος του, σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσει σε οδηγίες τους, που αφορούσαν την ένταξη του ένοπλου τμήματός του στις «ένοπλες δυνάμεις» της «ΛΔ» του Λουγκάνσκ, κάτι που τελικά έγινε πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο, ακόμη και μέχρι πρόσφατα δεν έπαψε να δηλώνει πως «οι πιο απρόβλεπτοι εχθροί της Νεορωσίας είναι οι κυβερνήσεις των νεοσύστατων Δημοκρατιών».

Επιπλέον, ο Α. Μοζγκοβόι, όπως φαίνεται, δεν τοποθετούνταν ανοιχτά μόνον κατά των Ουκρανών εθνικιστών και των «αρχών» των λεγόμενων «ΛΔ», αλλά και για ζητήματα που αφορούν την ηγεσία της Ρωσίας. Είχε ταχθεί ενάντια στις λεγόμενες συμφωνίες του Μινσκ και στη «δημιουργική ασάφειά» τους. Οπως είναι γνωστό, αυτές οι συμφωνίες, μεταξύ του Κιέβου και των λεγόμενων «ΛΔ», έγιναν κατορθωτές μετά την ενεργό παρέμβαση των Προέδρων της Ρωσίας και Γαλλίας, Βλ. Πούτιν και Φρ. Ολάντ, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ. Στις 19 Μάη ο Α. Μοζγκοβόι σε βίντεο που κυκλοφόρησε κατηγόρησε την ηγεσία της Ρωσίας για έλλειψη «εθνικής στρατηγικής» σ' ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Αυτές οι κριτικές «βολές» του Α. Μοζγκοβόι κατά των αρχών των λεγόμενων «ΛΔ», αλλά και κατά της Ρωσίας, ήταν γνωστές, και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δολοφονία του να έχει ως στόχευση να χρησιμοποιηθεί προβοκατόρικα για να οξύνει υπαρκτές εσωτερικές αντιθέσεις στις δυνάμεις που ελέγχουν το τμήμα αυτό της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που αποκαλείται «Νεορωσία». Η ενέδρα σε βάρος του Α. Μοζγκοβόι μαρτυρά, προς το παρόν, μόνο τον «επαγγελματισμό» των εκτελεστών, που δείχνει, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, την εμπλοκή «ειδικών δυνάμεων» ξένων χωρών. Ωστόσο, τα υπόλοιπα ερωτήματα παραμένουν. Στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΣΕ) σημειώνει πως ο Αλεξέι Μοζγκοβόι «ήταν μισητός από τους υποστηρικτές του καπιταλισμού όλων των εμπλεκόμενων πλευρών». Ηταν, όπως γράφει, «εμπόδιο», τόσο για «τη χούντα του Κιέβου, όσο και για τη νέα αστική εξουσία στο Ντονμπάς, αλλά και για τους κουκλοπαίκτες τους, που βρίσκονται στο Κρεμλίνο, και στις δυτικές πρωτεύουσες». Ενώ σ' ό,τι αφορά τα διάφορα σενάρια για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτή τη δολοφονία προσθέτει: «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως τον Αλεξέι Μοζγκοβόι τον σκότωσαν υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος».



Αναγκαιότητα η αυτοτελής πάλη με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα

Στις συνθήκες αυτές αποκτά ιδιαίτερη σημασία το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην πρόσφατη Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων κι οργανώσεων στο Ντονμπάς (5/5/2015), με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνάντησης τονίζεται, μεταξύ άλλων: «Τα ΚΚ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη και στον αγωνιζόμενο λαό του Ντονμπάς, καθώς και στους εργαζόμενους της Ουκρανίας που παλεύουν ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση. Τόνισαν πως οι εξελίξεις, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, θα καθοριστούν από την πορεία της ταξικής πάλης, κι εδώ δεν χωρούν κοινοβουλευτικίστικες αυταπάτες και πασιφιστικά ευχολόγια. Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στην αστική εξουσία.

Τα ΚΚ κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανώσουν τη δική τους αυτοτελή πάλη, με κριτήριο τα συμφέροντά τους, για το σοσιαλισμό και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει εκείνη ή η άλλη μερίδα της πλουτοκρατίας.

Ο σοσιαλισμός παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ. Αυτή είναι η προοπτική ενάντια σε κάθε καπιταλιστική διακρατική ένωση, για να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομία και κοινωνία που δε θα λειτουργεί με βάση το κέρδος αλλά με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων».
Η φυσική απώλεια του Α. Μοζγκοβόι δεν ακυρώνει την αναγκαιότητα (μέσα στις συνθήκες της διελκυστίνδας των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που συγκρούονται στη νοτιοανατολική Ουκρανία), τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να χαράξουν τη δική τους «στρατηγική», κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Πηγή: Ριζοσπάστης

5 σχόλια:

  1. Ανατριχιαστική η σηκωμένη γροθιά του θρυλικού Μοζγκοβόι στο 0:10 σε πολιορκημένο δημόσιο κτίριο, καθώς και οι εικόνες με προλετάριους να προσχωρούν εθελοντικά στις πρώτες ένοπλες ομάδες που εν συνεχεία συγκρότησαν την ταξιαρχία «Φάντασμα».

    https://www.youtube.com/watch?v=o0zzFoNmlY0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Ο καπιταλισμός «με ανθρώπινο πρόσωπο» είναι μια ανοησία. Όποια και αν είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού, τα δόντια του είναι πάντα τα ίδια.»
    Αλεξέι Μοζγκοβόι

    Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά αποσπασμάτα, από μία συνέντευξη που είχε δώσει ο θρυλικός καπετάνιος, τα οποία διαφωτίζουν το ποια κοινωνικοταξικά συμφέροντα υπηρετούσε αυτός και η ταξιαρχία του.

    Ερώτηση δημοσιογράφου στο 7:18:Do you think it will be a social state? Or rather you’d like it toη be a socialist state? Or will it be capitalistic but only with (σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει ο Μοζγκοβόι και με ειρωνικό χαμόγελο προσθέτει with a “human face?”) business totally separate from power?

    Μοζγκοβόι: Separating business from power is essential. If we fail to separate business from power, any power of the people is out of the question. Naturally, our country should be social. Capitalism “with a human face” is nonsense. Right? Whatever is the face of the capitalism, its fangs are the still the same.

    Ερώτηση δημοσιογράφου στο 4:13: Ithink, it’s an interesting and a rather sad fact that you here stand for a fair state, against corruption, against oligarchs… and those guys –not all of them- some of those guys who were on Maidan, who were against the regime of Yanukovych wanted the same system – that is free from corruption and oligarchs.

    How come that you’re now fighting against each other?

    Μοζγκοβόι: The thing is that their fight was against a certain individual but not against the system.They may have defeated the individual, they may have eliminated him but as for the system, they’ve never laid a finger on it. Yanukovych is now replaced with Poroshenko, and who says that he is any better? We should fight not against an individual but a system, however hard it may be. We should fight to correct defects in the society, the defects that are so abundant in the power today. Individuals will be replaced with new ones but everything will remain as before – the same corruption, the same exploitation of people, the same oligarchy – nothing will change. They should fight against the system. They still have an opportunity to carry on the fight that they started on Maidan. If they need our help, we will give it. Why not to impose order and the rule of the people on the whole country?

    Ερώτηση δημοσιογράφου στο 6:07: So you see Novorossia as an independent state… separate from Ukraine and separate from Russia.

    Μοζγκοβόι: Look, both Russian and Ukraine legal systems are not faultless. To some extent, both of them run counter to the power of the people. I would like to stress the fact that we should be independent for some time at least at the first stage when our legislation is formed to create our own thing, that will really be for the people. And then it will depend on what people will decide in a referendum.

    https://www.youtube.com/watch?v=Uu2qhd-mEzE&list=UUdnB82ob_V7EXwwcCtB1vUg&index=2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο αγώνας των ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ δυνάμεων κατά ανταρτών που σκοτώνουν-καταστρέφουν και ο... αποσχιστής Μοζγκοβόι.

    http://www.avgi.gr/article/5565087/oukrania-enas-nekros-kai-duo-traumaties-apo-bombardismous-stin-poli-abntiibka

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Trash, η ανακοίνωση του ΡΚΕΚ για την δολοφονία του Μοζγκοβόι, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει και το εξής πολύ σημαντικό:

    «Για αυτόν και για τους όμοιούς του είχε πει ο Πούτιν με λανθάνουσα ενόχληση, ότι είναι κρίμα να ηττάται ο ουκρανικός στρατός από κάποιους ανθρακωρύχους και οδηγούς τρακτέρ.»

    Ολόκληρη η ανακοίνωση μεταφρασμένη, εδώ:
    http://epanastatikienopoiisi.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.