Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Η αντικομμουνιστική διαστρέβλωση της Ιστορίας από την ΕΕ και η Αντιφασιστική Νίκη στην καπιταλιστική Ρωσία

Η αντικομμουνιστική διαστρέβλωση της Ιστορίας από την ΕΕ


Ο αντικομμουνιστικός επαναπροσδιορισμός της ιστορικής μνήμης και συνείδησης των λαών έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Την καθιέρωση της 9ης Μάη ως «Ημέρας της Ευρώπης» («αντικαθιστώντας» έτσι την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης) το 1985, την Απόφαση 1906 του Συμβουλίου της Ευρώπης περί λήψης «μέτρων για τη διάλυση της κληρονομιάς των πρώην κομμουνιστικών ολοκληρωτικών καθεστώτων» το 1996, την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ε. Μπροκ στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης το 2005 όπως αποτίεται «φόρος τιμής στα θύματα όλων των δικτατοριών» (κομμουνιστικών και φασιστικών), το «Μνημόνιο για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων» (γνωστό και ως «Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο») το 2006, τον ορισμό της 23ης Αυγούστου (μέρα υπογραφής του Συμφώνου Μολότοφ - Ρίμπεντροπ) ως «Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ναζισμού και του Σταλινισμού» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008, το ψήφισμα «σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό» το 2009, κ.ά.

Ολα τα παραπάνω, βεβαίως, συνοδεύονταν από τον ανάλογο σχεδιασμό και χρηματοδότηση, για την εκπόνηση σχετικών «μελετών», «εκπαιδευτικών» προγραμμάτων, την ανέγερση μνημείων, την αναπροσαρμογή του νομικού οπλοστασίου κάθε χώρας, κ.ο.κ. Πακτωλός κονδυλίων δόθηκε σε συλλόγους, ιδρύματα, ΜΚΟ, κ.λπ. με τη «δέουσα» αποστολή.

Σημείο καμπής της αντικομμουνιστικής αυτής επίθεσης υπήρξε σίγουρα η διεύρυνση της ΕΕ προς τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Οπως τόνισε ο Μ. Πόρτας του Αριστερού Μπλοκ Πορτογαλίας (μέλος του ΚΕΑ) κατά τη συζήτηση του προγράμματος «Πολίτες για την Ευρώπη» το 2006: «Με την είσοδο των νέων χωρών από την Ανατολική Ευρώπη, είναι απολύτως κατανοητό ότι προέκυψε η ιδέα της σύνδεσης της ανάμνησης των θυμάτων του σταλινισμού με τα θύματα του ολοκαυτώματος»! Να σημειώσουμε πως, γενικότερα, ο ρόλος των οπορτουνιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στην ΕΕ υπήρξε καταλυτικός - και συχνά πρωταγωνιστικός - στην προαγωγή και θέσπιση του αντικομμουνισμού. 

Μνήμειο για τα SS στην Εσθονία
Σήμερα, υπάρχει απαγόρευση δράσης των ΚΚ σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία, ενώ παραμένει σε ισχύ η διάταξη που έθεσε εκτός νόμου το ΚΚ Γερμανίας το 1956. Η χρήση «κομμουνιστικών συμβόλων» διώκεται επίσης σε Ουγγαρία, Πολωνία, Γεωργία και Ουκρανία, ενώ σε μια σειρά χώρες ισχύουν απαγορεύσεις εργασίας και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε κομμουνιστές. Στις χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία τα μνημεία του αντιφασιστικού αγώνα καταστρέφονται και στη θέση τους ανεγείρονται άλλα στη μνήμη των πρώην συνεργατών των ναζί. Στη Ρουμανία, αποκαταστάθηκε ο δικτάτορας της χώρας κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Ι. Αντονέσκου, ενώ το αλβανικό Κοινοβούλιο απεφάνθη το 2006 πως στη χώρα το 1941 - 1945 δεν έγινε εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, αλλά μόνο εμφύλιος πόλεμος!

Η Αντιφασιστική Νίκη στην καπιταλιστική Ρωσία

Από την περσινή παρέλαση της 9ης Μάη στην Μόσχα
Σχολιάζοντας το 2004 μια σειρά δημοσκοπικά δεδομένα που έδειχναν μια αυξανόμενη πλειοψηφική «νοσταλγία για το σοβιετικό παρελθόν» στη σύγχρονη - καπιταλιστική πλέον - Ρωσία, η «Le Monde Diplomatique» έγραψε πως «οι αρχές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απέτυχαν στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν τα 70 χρόνια της Σοβιετικής εξουσίας ως έναν εφιάλτη», προσθέτοντας ότι «οι πιέσεις που ασκήθηκαν, ώστε να δημιουργηθεί μια τέτοια εικόνα δεν είναι πλέον αποτελεσματικές».3

Αφού, λοιπόν, η αστική τάξη δεν κατάφερε να ξεριζώσει αυτές τις μνήμες, επιχειρεί να τις αξιοποιήσει διαστρεβλώνοντας βεβαίως το πραγματικό τους νόημα και περιεχόμενο. Ετσι, στην επαναφορά της μελωδίας του Υμνου της ΕΣΣΔ με άλλους στίχους το 2000, την καθιέρωση της σημαίας με το σφυροδρέπανο που τοποθετήθηκε στο Ράιχσταγκ από το νικηφόρο Κόκκινο Στρατό το Μάη του 1945 ως «λάβαρο της νίκης» (2007), προστέθηκαν και οι εορτασμοί της 9ης Μάη στην Κόκκινη Πλατεία (που είχαν υποβαθμιστεί επί Γιέλτσιν). Βεβαίως, δεν επρόκειτο πια για τον εορτασμό της νίκης ενός ολόκληρου κοινωνικοπολιτικού συστήματος, του σοσιαλισμού, έναντι της πλέον αποκρουστικής μορφής της εξουσίας του κεφαλαίου, του φασισμού. Οχι. Οπως τόνισε ο Βλ. Πούτιν στα 69χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης πέρυσι, η 9η Μάη συμβόλιζε τη «νικηφόρα δύναμη του πατριωτισμού», την αξία της «εθνικής ενότητας» και τη σημασία της «υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων».
Η "σημαία της νίκης" μαζί με αυτήν της αστικής Ρωσίας

Ωστόσο, η Αντιφασιστική Νίκη δεν είχε να κάνει ούτε με τον αστικό πατριωτισμό, ούτε με κάποια γενικά συμφέροντα σε συνθήκες καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός υπήρξε άλλωστε η γενεσιουργός αιτία, τόσο του φασισμού όσο και του πολέμου, ο οποίος ήταν άδικος, είτε από τη μεριά του φασιστικού συνασπισμού είτε από τη μεριά των αντιχιτλερικών αστικών τάξεων (ΗΠΑ, Βρετανίας, κ.λπ.), γιατί ήταν ένας πόλεμος για τη νομή των παγκόσμιων αγορών και των πηγών πρώτων υλών. Οι τελευταίες συμμάχησαν με την ΕΣΣΔ από ανάγκη, για τους δικούς τους σκοπούς. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τη συνευθύνη τους στο Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Δίκαιο πόλεμο έκαναν μόνο η ΕΣΣΔ, τα ΚΚ όπου Γης και τα λαϊκά κινήματα στα οποία ηγήθηκαν. 

Δεν πολέμησε για τα συμφέροντα των Ρώσων αστών...
Η Νίκη της ΕΣΣΔ είχε πολύ διαφορετικά αίτια και περιεχόμενο απ' αυτά που επιχειρεί σήμερα να της προσδώσει η αστική τάξη της Ρωσίας: Εδραζόταν στην εργατική σοβιετική εξουσία, στα πλεονεκτήματα που προσέφερε η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, στον πρωταγωνιστικό ρόλο των λαϊκών μαζών με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη, στον καθοριστικό ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος ως επαναστατικής εργατικής πρωτοπορίας.

Ο κόκκινος στρατός προελαύνει τραγουδώντας
Επτά δεκαετίες μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, καμιά παραχάραξη, διαστρέβλωση ή ποινικοποίηση της Ιστορίας δεν είναι ικανή να σβήσει την αλήθεια. Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οπλισμένοι με τα διδάγματα του παρελθόντος και τη δύναμη της κοσμοθεωρίας μας, θα τραβήξουν μπροστά τους τροχούς της κοινωνικής εξέλιξης όσα προσκόμματα και αν σηκωθούν μπροστά τους, θέτοντας το φασισμό και τον πόλεμο - τον ίδιο τον καπιταλισμό - στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μια για πάντα.
___________
Σημειώσεις:
3. Chauvier J M, «Russia: Nostalgic for the Soviet Era», «Le Monde Diplomatique», τ. Μαρτίου 2004. 
Απόσπασμα από εκτενέστερο κείμενο του Ριζοσπάστη, με τίτλο "Η καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ και των ΚΚ στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και η διαστρέβλωση της Ιστορίας"

7 σχόλια:

  1. 1. "τον ορισμό της 23ης Αυγούστου κτλ"

    Ή όταν ο φασισμός εξυπηρετεί ενίοτε, τόσο με την παρουσία του, όσο και με την καταδίκη του.
    ΠΗΓΑΣ: https://www.youtube.com/watch?v=heSjVFv5Fe0
    & "The settlement of the Czech problem, which has now been achieved, is, in my view only the prelude to a larger settlement in which all Europe may find peace"
    http://www.britishpathe.com/video/peace-four-power-conference/query/munich+chamberlain

    2. "Οπως τόνισε ο Βλ. Πούτιν στα 69χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης πέρυσι, η 9η Μάη συμβόλιζε τη «νικηφόρα δύναμη του πατριωτισμού», την αξία της «εθνικής ενότητας» και τη σημασία της «υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων»."

    Δηλαδή, όσα είχαν απεμπολήσει από το 1917 οι εργάτες (!)

    graf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @graf:

      Για το σύμφωνο Ρίμπερντροπ-Μολότωφ
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/05/blog-post_5420.html

      Ενδιαφέρουσες λεπτομέριες:
      «...μας υπενθυμίζει και μία σειρά από "λεπτομέρειες" που όλοι θέλουν να ξεχάσουν όπως π.χ. τις συνεχείς και αποτυχημένες προσπάθειες της Μόσχας για σύναψη αντιχιτλερικής συμμαχίας με τους δυτικούς, το αγγλογερμανικό σύμφωνο του 1935 (που περιέργως δεν "θυμάται" πλέον κανείς), και την σοβιετική πρόταση για εγγύηση των Πολωνικών συνόρων από την Γερμανία που απορρίφθηκε από τους Πολωνούς(!!) οι οποίοι θα συμμετάσχουν από κοινού με τους Γερμανούς στον διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας (πήραν κομμάτι), λίγους μόλις μήνες πριν την εισβολή της Βέρμαχτ στην χώρα τους, και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ακόμη στοιχεία...»

      Για το κομμάτι που θίγεις περί "της «εθνικής ενότητας» και τη σημασία της «υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων»":

      «...Τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου τέσσερις μαχητές με επικεφαλής τον λοχία της Φρουράς Γιάκοβ Φ. Παβλόφ οχυρώθηκαν σε ένα τετραώροφο κτήριο [...]. Αργότερα ενώθηκε μαζί τους η διμοιρία πολυβόλων του υπολοχαγού της Φρουράς Ι. Φ. Αφανάσιεφ, μια ομάδα αντιαρματιστές με επικεφαλής τον δεκανέα της Φρουράς Φ. Ζ. Ρομάζανοφ, ολμιστές με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό της Φρουράς Α. Ν. Τσερκάσιν. 58 μέρες 24 γενναία παλικάρια - Ρώσοι, Ουκρανοί, Ουζμπέκοι, Τάταροι, Καζάχοι, Γεωργιανοί, Εβραίοι - υπεράσπιζαν αυτό το κτήριο, χωρίς τελικά να το παραδώσουν στους φασίστες...»

      http://www.9may.gr/%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1/33-2015-05-01-12-54-09.html

      Για ποιού ακριβώς «έθνους» την «ενότητα» και τα «συμφέροντα» αγωνίζονταν όλοι αυτοί, «ξέχασε» να μας πει ο Πούτιν...

      Διαγραφή
    2. Όπως καταδείχνεις στην ανάρτηση: Στρέβλωση / Ενσωμάτωση.

      graf

      Διαγραφή
    3. Από κοντά οι Χατζηαβάτηδες...

      "Μια φωτογραφία τον δείχνει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Χάινριχ Χίμλερ, τον επικεφαλής των SS. Ο Γκρίζλι δεν δίστασε να σηκώσει τη μπλούζα του, να δείξει το αποστεωμένο σώμα του στον Χίμλερ και να ζητήσει περισσότερο φαγητό για τους κρατούμενους στρατιώτες."
      >>> 08/05/2015
      http://goo.gl/VxUckm

      ενώ...

      Soviet Prisoners of War in Minsk στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ΗΠΑ
      http://www.ushmm.org/learn/timeline-of-events/1939-1941/1939-1941

      ... βασιλικώτεροι του βασιλέως εγχώριοι θιασώτες.

      graf

      Διαγραφή
    4. @graf:
      Αυτοί τουλάχιστον είναι δηλωμένοι φασίστες. Δεν θα περίμενες και κάτι διαφορετικό...

      Διαγραφή
    5. Χάριν ποικιλίας, στρέβλωσης και ενσωμάτωσης.

      graf

      Διαγραφή
  2. Προτείνω να διαβαστεί και το παρακάτω κείμενο: Αναδεικνύει κάποια πράγματα που για πολλούς είναι τελείως άγνωστα.
    http://www.okde.gr/archives/5118

    Ιστορικώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.