Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΠΓΔΜ: Το τελευταίο επεισόδιο στον αμερικανο-ρωσικό πόλεμο

Το βασικό στοιχείο που ενώνει Συρία, Ουκρανία και τώρα, ΠΓΔΜ, είναι ότι πρόκειται για πολέμους δι' αντιπροσώπων [proxy wars] μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με την Ουάσινγκτον να παίζει τον καταστροφικό, επιθετικό ρόλο ενώ η Ρωσία κρατά την σταθεροποιητική άμυνα.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν αλλαγές καθεστώτων στα κράτη που στοχοποιούν, ενώ η Ρωσία να ενισχύσει τις κυβερνήσεις τους στην απόκρουση της επίθεσης. Η Ρωσο-Ουκρανική και Ρωσοσυριακή συνεργασία κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλαγής καθεστώτος είναι γνωστή, αλλά στην περίπτωση Ρωσίας-ΠΓΔΜ, οι δεσμοί είναι πολύ πιο ευαίσθητοι και ως επί το πλείστον αδήλωτοι. Εξαιτίας της "επίσημης" πολιτικής της ΠΓΔΜ για ένταξη στο NATO και την ΕΕ, οι κυβερνητικές μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν μπορούν να πιαστούν δημόσια να συνεργάζονται με τους ρώσους ομολόγους τους, εξού και οι σχέσεις αυτές κρατιούνται μυστικές.
 
Αν και μπορεί κάποιος να αμφιβάλλει ότι υπάρχουν τέτοια δεσμά, δεν μπορεί ωστόσο να αποφύγει να αναρωτηθεί αν η ρωσική αντικατασκοπεία συνεισέφερε στην αποκάλυψη της απόπειρας πραξικοπήματος στην ΠΓΔΜ, ειδικά μιας και η ικανή ξένη (δλδ: δυτική) κατασκοπεία εμπλέκεται στην συνωμοσία. Επίσης, ο διορισμός απόφοιτου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Ινστιτούτου της Μόσχας ως Πρεσβευτή της ΠΓΔΜ στη Ρωσία είναι αποκαλυπτικός για τον σκοπό των Σκοπίων να καλλιεργήσουν βαθύτερες σχέσεις με τη Μόσχα. Επιπρόσθετα, η Ρωσία στήριξε την ΠΓΔΜ στην τρομοκρατική δοκιμή Gosince, κι εξέφρασε αργότερα την έντονη αποδοκιμασία της για την τρομοκρατική επίθεση στο Κουμάνοβο και την απόπειρα χρωματιστής επανάστασης του Ζάεφ.

Η ΠΓΔΜ, επίσης, ήταν μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έστειλε τον Πρόεδρό της στη Μόσχα για να παρακολουθήσει τους εορτασμούς της 9 Μάη και δεν έχει υιοθετήσει κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. [...]

Συνολικά, μπορεί να δει κανείς ότι η Ρωσία καλλιέργησε ραγδαία επιρροή πάνω στο κράτος της ΠΓΔΜ, ως μέρος των ευρύτερων σχεδίων της για το Balkan Stream, και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι εμπλέκεται επίσης συνεργασία στην αντικατασκοπεία και στην στήριξη της εναντίωσης σε χρωματιστή επανάσταση.
 
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα χαρακτηριστικό μοτίβο για την ανατροπή καθεστώτων, το οποίο είναι εύκολα διακριτό στην ΠΓΔΜ, αφού τελειοποιήθηκε πρώτα στη Συρία και στην Ουκρανία. Όταν στοχοποιείται μια χώρα για ασύμμετρη επίθεση, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν απόπειρα χρωματιστής επανάστασης ως προσπάθεια προαγωγής "μαλακής" αποσταθεροποίησης (η οποία, όπως προκεύπτει από τις καινοτομίες στη Συρία και την ΕυρωΜεϊντάν, περιλαμβάνει στην πραγματικότητα αρκετή αιματοχυσία). Αν αυτή η τακτική αποτύχει να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη και νόμιμη κυβέρνηση, τότε οι ΗΠΑ ξεκινούν Μη Συμβατικό Πόλεμο (τρομοκρατία και εξέγερση), ώστε να αυξήσουν την πίεση, με την ελπίδα αυτό να αρκέσει για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Το τελικό σενάριο σε όλες τις περιπτώσεις είναι η πρόκληση συμβατικής στρατιωτικής επέμβασης αν αποτύχουν οι πρώτες δύο απόπειρες αλλαγής κυβέρνησης, αν και μια τέτοια επέμβαση αναμένεται στις μέρες μας να καμουφλαριστεί ως "ανθρωπιστική επέμβαση"/"ευθύνη στην προστασία"/επιχείρηση "αντιτρομοκρατίας."

Οι ΗΠΑ πέτυχαν την ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης με χρωματιστή επανάσταση, αλλά αυτό δεν πέτυχε στη Συρία, κι έτσι ήρθε η κλιμάκωση σε Μη Συμβατικό Πόλεμο. Το ίδιο συμβαίνει τώρα στην ΠΓΔΜ, ακόμα και με την εμπλοκή μαχητών εκπαιδευμένων απ' το ISIL. Η χρωματιστή επανάσταση ατονεί, συνεπώς μετατρέπεται σε Μη Συμβατικό Πόλεμο.   
 
Οι ΗΠΑ αναβίωσαν εσκεμμένα μια απ' τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές ομάδες των Βαλκανίων, τον Στρατό για την Απελευθέρωση του Κοσσόβου (KLA), ώστε να πυροδοτήσουν τις εθνοτικές διαφορές ανάμεσα στους Μακεδόνες της Αλβανίας και αυτούς των Σκοπίων για να διευκολύνουν τα σχέδιά τους για αλλαγή καθεστώτος. Ταυτόχρονα όμως, οι ΗΠΑ υιοθετούν μια κάπως νέα προσέγγιση, κρατώντας τη χρωματιστή επανάσταση στη ζωή και προσπαθώντας να την ενσωματώσουν στον Μη Συμβατικό Πόλεμο.

Η εν λόγω στρατηγική αφορά την εφαρμογή διπλών μηχανισμών πίεσης που μπορούν να εμπλακούν σε "ευγενική άμιλλα" μεταξύ τους, διαγωνιζόμενοι για το ποιος θα ανατρέψει πρώτος την κυβέρνηση. Ο μόνος λόγος που εξετάζεται αυτή η προσέγγιση είναι το γεγονός ότι η χρωματιστή επανάσταση δεν έχει ολοκληρωτικά εκφυλιστεί ως τώρα γιατί κέρδισε κάποια στήριξη από δυσαρεστημένες ομάδες της νεολαίας που χειραγωγήθηκαν για να ενταχθούν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Με τη χρωματιστή επανάσταση να κρατιέται εν ζωή από μια ομάδα νεολαίων και τη συλλογή τους από tweet και διαμαρτυρίες που προωθούνται έντονα, και με τον Μη Συμβατικό Πόλεμο να εξαρτάται από την τρομοκρατία, τα κοινωνικά θεμέλια της αλλαγής καθεστώτος είναι πολύ αδύναμα, έχουν όμως τη δυνατότητα τεράστιας επέκτασης [...] αν μπορέσουν να προσελκύσουν περισσότερους ενήλικες και Αλβανούς (είτε μέσω θελγήτρων, είτε με προβοκάτσια).
Πηγή:Russia Insider, μτφρ.: Lenin Reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.