Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

Στην αυλή της μπαρουταποθήκης

Τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ενισχύει η Βουλγαρία


Τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα και τα τελευταία γεγονότα στο Κουμάνοβο, ενίσχυσε η Βουλγαρία.

Την ίδια ώρα και μεσούσης της πολιτικής και θεσμικής κρίσης στη χώρα (ΠΓΔΜ), πραγματοποιείται στη χώρα συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι από το VMRO-DPMNE, του Αλί Αχμέτι από τη Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), του Ζόραν Ζάεφ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και του Μεντούχ Θάτσι από το το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA). Στη συνάντηση θα λάβει μέρος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπάλι, και ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη χώρα, Άιβο Όραβ.

Κίνηση εντυπωσιασμού

«Ο βουλγαρικός Στρατός είναι στα σύνορα, έτοιμος αν η κατάσταση επιδεινωθεί», δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ σχολιάζοντας τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ.
Παρακολουθούμε τα γεγονότα με ανησυχία. Εκτός από τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών είχαμε και συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας, ανέφερε ο Μπορίσοφ.

Κρίσιμη, σύμφωνα με τον βούλγαρο πρωθυπουργό θα είναι επίσης η προσεχής Κυριακή στην ΠΓΔΜ, καθώς θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση.
 Ο Μπορίσοφ διευκρίνισε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη εκπαίδευση των στρατιωτικών μονάδων μαζί με ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις και ότι οι στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταματήσουν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Τέτοιες ασκήσεις διεξάγονται για τον εντοπισμό τρομοκρατικών ομάδων. Γίνονται στο πλαίσιο προετοιμασίας», ανέφερε ο Μπορίσοφ. «Περίπου 90.000 Βούλγαροι υπήκοοι με βουλγαρικά διαβατήρια ίσως επιστρέψουν στη Βουλγαρία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση πιθανής ανθρωπιστικής κρίσης», πρόσθεσε.

Τι λένε στη Σόφια

Ο διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική στη Σόφια, Ντιμίταρ Μπέτσεβ δήλωσε ότι δεν αναμένει κύμα προσφύγων, αν η σύγκρουση παραμείνει σε τοπικό επίπεδο.
 
Υπενθύμισε ότι κύμα προσφύγων δεν υπήρξε ούτε το 2001, όταν στην ΠΓΔΜ ξέσπασαν συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες επιτυχώς περιορίστηκαν. «Μακροπρόθεσμος κίνδυνος κρύβεται σε πιθανή αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ, η συνολική αστάθειά της θα την απομονώσει ακόμη περισσότερο και αυτό θα έχει επίδραση και στη Βουλγαρία», εκτιμά ο Μπέτσεβ. «Αν κοιτάξουμε πιο βαθιά, τα προβλήματα στην ΠΓΔΜ συνδέονται με τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις, τη χρήση ισχύος για προσωπικά, οικογενειακά συμφέροντα και τα συμφέροντα ορισμένων ομάδων. Αυτά είναι τα προβλήματα και όχι τα προβλήματα μεταξύ εθνικών κοινοτήτων, όπως έσπευσε να εκτιμήσει ο αρχηγός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS) Λούτφι Μεστάν», υπογραμμίζει.
 
http://tanusevci.tripod.com/june/id27.htmlΣε ανάλυσή της η Βουλγαρική Ραδιοφωνία υποστηρίζει ότι τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ μάλλον δεν έχουν τελειώσει και μάλλον δεν πρέπει να τα αντιλαμβανόμαστε ως έκπληξη. Κατάρρευση της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας πιθανώς είναι κάτι το αυτονόητο μετά από τόσο διαρκή κοινοβουλευτική και πολιτική κρίση, κατά την οποία η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει στην νομοθετική δραστηριότητα, ενώ οι εταίροι συνασπισμού στην διακυβέρνηση έχουν βαθιές αντιρρήσεις, συμπεριλαμβανομένου και όσον αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κατάσταση στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενδιαφέρει την Βουλγαρία όχι μόνο επειδή είναι γειτονική χώρα, αναφέρει ο Λιουμπομίρ Κιουτσούκοφ, διευθυντής του βουλγαρικού Ινστιτούτου Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων, υπενθυμίζοντας πως στις 15 Ιανουαρίου 1992 η Βουλγαρία πρώτη αναγνώρισε το κράτος αυτό ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο.
Πηγή: in.gr
Βλέπε ακόμη:

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
    Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.