Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Κολομβία: Ανοιγμα απόρρητων αρχείων και διερεύνηση ευθυνών ζητούν οι FARC - EP

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, απευθύνει η Γραμματεία των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας – Στρατός του Λαού» (FARC-EP), με προτάσεις για την προώθηση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και δύο χρόνια στην Αβάνα της Κούβας ανάμεσα στην οργάνωση των κομμουνιστών ανταρτών και την κολομβιανή κυβέρνηση.

Απαντώντας σε πρόσφατες αναφορές του Χ. Μ. Σάντος ότι οι FARC πρέπει να θέσουν μια προθεσμία στην ειρηνευτική διαδικασία, η επιστολή της οργάνωσης αναφέρει ότι «η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί με ένα χρονόμετρο στο χέρι, αλλά συζητώντας και επιλύοντας ζητήματα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη να ερευνηθούν διεξοδικά τα γεγονότα στη νότια επαρχία Κάουκα στα μέσα του μήνα, οπότε και πραγματοποιήθηκε μάχη ανάμεσα στον στρατό της Κολομβίας και τους αντάρτες των FARC, με αποτέλεσμα το θάνατο 11 στρατιωτών, καθώς και το θάνατο ανταρτών. «Τι έγινε; Γιατί έγινε; Πώς συνέβησαν τα γεγονότα της 14ης (σσ. Απρίλη);», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή. Να σημειωθεί ότι η μάχη στην Κάουκα στάθηκε η αφορμή για την επανάληψη των αεροπορικών βομβαρδισμών από την κολομβιανή κυβέρνηση εναντίον των ανταρτών, την ίδια ώρα που οι FARC τονίζουν ότι τη μάχη προκάλεσε επίθεση του στρατού και καλούν την κυβέρνηση Σάντος να «κρατήσει την ψυχραιμία της και να μη θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες».

Επιπλέον, στην ανοιχτή της επιστολή, η Γραμματεία των FARC δίνει έμφαση στη διερεύνηση των ευθυνών για όσα έχουν διαδραματιστεί κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης στην Κολομβία -μιας σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από 50 χρόνια- ως απάντηση ενός τμήματος του λαϊκού κινήματος στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία που ασκείται από τις αστικές κυβερνήσεις της χώρας με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.

Η Γραμματεία των FARC αναρωτιέται αφενός γιατί υπήρξε τόση καθυστέρηση στη συγκρότηση της «Ιστορικής Επιτροπής για τη Σύγκρουση και τα Θύματά της» και αφετέρου γιατί «τώρα που οι εκθέσεις της είναι εδώ, παραμένει αδύνατη η επεξεργασία και διάδοση των συμπερασμάτων της».

Σε αυτά τα πλαίσια, προτείνει την πλατιά διάδοση των εκθέσεων της «Ιστορικής Επιτροπής» σε όλη τη χώρα για να μάθει ο λαός τι έγινε στην Κολομβία, τη μελέτη τους από την κυβέρνηση Σάντος, τη δημιουργία επιτροπών που θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης, καθώς και το θέμα των παραστρατιωτικών οργανώσεων, ανοίγοντας δρόμο για την απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών.

Τέλος, η ανοιχτή επιστολή ζητά το άνοιγμα των απόρρητων αρχείων των κολομβιανών κυβερνήσεων που σχετίζονται με την ένοπλη σύγκρουση. «Ζητάμε από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Σάντος, αυτές τις στιγμές που εργαζόμαστε για την ειρήνη, να μη φοβηθούν την αλήθεια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ELN: Λείπει ένα 20% για να καθίσουμε στο τραπέζι

Στο μεταξύ, ο Ν. Ροντρίγκες, ηγέτης της άλλης οργάνωσης ανταρτών της Κολομβίας, του «Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης» (ELN), ανέφερε χθες ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την κυβέρνηση Σάντος έχουν προχωρήσει πολύ και ότι το «τρένο της ειρήνης» μπορεί να ξεκινήσει σύντομα.

Σημείωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία για το 80% των θεμάτων που θα τεθούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά «απομένει ένα 20% για να συμφωνήσουμε, αυτό λείπει για να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Όπως υπογράμμισε, ένας από τους βασικούς όρους για να υπάρξει συμφωνία είναι ότι δε θα φυλακιστούν μέλη του ELN. 
Πηγή: 902

3 σχόλια:

  1. TRASH. Πως πιστευεις οτι μπορει να διασφαλιστει σε μια τετοια συμφωνια οτι μετα δεν θα πανε φυλακη. Προβληματισμο βαζω δεν θελω να πω κατι αλλο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
    Νομίζω πως οι FARC έχουν μάθει από τα λάθη των αδελφών κομμάτων.
    Κατάπαυση του πυρός και ειρήνη διαπραγματεύονται.
    Την παράδοση των όπλων τους δεν την κουβεντιάζουν καν, αφού ξέρουν -κατά πάσα πιθανότητα- το τι τους περιμένει μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TRASH. Ετσι νομιζω και εγω. Ανταρτικο με μεγαλη ιστορια με ξεκινημα σε συνεργασια με τον ΤΣΕ πριν φυγει στην Βολιβια αν δεν εχω λαθος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.