Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Al-Arabiya: Οι Ιρανοί κατέλαβαν αμερικανικό εμπορικό πλοίο

Άνοιξαν πυρ εναντίον του και το οδήγησαν βαθύτερα στα ιρανικά χωρικά ύδατα


 Ιρανικές ναυτικές δυνάμεις φέρονται, σύμφωνα με το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας δίκτυο Al Arabiya να έχουν καταλάβει αμερικανικό εμπορικό πλοίο, αφού άνοιξαν πυρ εναντίον του στον Αραβοπερσικό Κόλπο την Τρίτη, οδηγώντας το παράλληλα προς το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ δήλωσε ότι ιρανικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στο πλοίο Maersk Tigris, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, στην περιοχή του Κόλπου. Το περιστατικό, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, συνέβη αφού ιρανική ναυτική περίπολος άνοιξε πυρ προς το πλοίο και ανάγκασε το πλήρωμά του να το οδηγήσει βαθύτερα μέσα στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο δεν επιβαίνουν Αμερικανοί πολίτες, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, διαψεύδοντας το ρεπορτάζ του Al-Arabiya στο οποίο αναφερόταν ότι στο Maersk Tigris βρίσκονταν 34 Αμερικανοί ναυτικοί.

Το εμπορικό σκάφος διέσχιζε τα Στενά του Χορμούζ όταν δέχθηκε την ιρανική επίθεση. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο FARS η κατάληψη έγινε μετά από αίτημα των λιμενικών αρχών του Ιράν και κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Το Ιράν δεν έχει λάβει επίσημη θέση για το θέμα.

Στο παρελθόν, η Τεχεράνη έχει απειλήσει να κλείσει τα στενά για να πιέσει υπέρ της άρσης των κυρώσεων εναντίον της για το ζήτημα του πυρηνικού της προγράμματος.

Τα στενά χωρίζουν το Ομάν από το Ιράν.

Οι μεν ΗΠΑ σημειώνουν ότι εξετάζουν τις αμυντικές τους δεσμεύσεις έναντι των Νήσων Μάρσαλ, οι οποίες παλαιότερα αποτελούσαν έδαφός τους, το δε Ιράν δηλώνει ότι το ζήτημα δεν έχει πολιτική ή στρατιωτική διάσταση, αλλά είναι θέμα εμπορικής ναυσιπλοΐας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.