Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

22 Ιουνίου 1941: Τι πραγματικά ήξερε ο Στάλιν

Γνώριζε ο Στάλιν την ημερομηνία επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ; Τι του ανέφεραν σχετικά οι αρχές ασφαλείας; Οι απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα ενδιαφέρουν τους ερευνητές εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκε νέο υλικό σχετικά με το θέμα αυτό.

Ο Στάλιν είχε ενημερωθεί επανειλημμένα για την κατασκευή οχυρωματικών έργων στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας. Ο υπουργός επί των Εσωτερικών της ΕΣΣΔ, Λαβρέντι Μπέρια, από την 1η Αυγούστου 1940 είχε καταθέσει στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οποία οι Γερμανοί πραγματοποιούσαν στα σύνορα με την ΕΣΣΔ οχυρωματικά έργα εκστρατείας, αλλά και μόνιμου τύπου. Άλλες μυστικές αναφορές, σχετίζονταν άμεσα με τις ετοιμασίες της Γερμανίας για πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση.

Τον Οκτώβριο του 1940, το Γενικό Επιτελείο του Κόκκινου Στρατού πληροφόρησε ότι γερμανικά στρατεύματα μεταβαίνουν στη Φιλανδία. Την ίδια στιγμή, το δίκτυο πρακτόρων ανέφερε, ότι στη Ρουμανία, η Γερμανία και η Ιταλία οργανώνουν ομάδα κρούσης στο αριστερό πλευρό του σοβιετικού μετώπου και για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μεταφορά ιταλικών στρατευμάτων. Με την ολοκλήρωσή της και τα δύο πλευρά της ΕΣΣΔ θα βρεθούν υπό έντονη απειλή, αμέσως από το ξεκίνημα των πολεμικών επιχειρήσεων.

Από το Λονδίνο στο Βουκουρέστι 

1941: Οι γερμανοί έξω από το Σμόλενσκ
Στις 26 Φεβρουαρίου 1941 ο πρέσβης στη Μεγάλη Βρετανία, Ιβάν Μάισκι, ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους στην Τσεχία, οι Γερμανοί εργάζονται εντατικά για την κατασκευή οχυρώσεων στα γερμανο-σοβιετικά σύνορα.

Το Νοέμβριο του 1940, σε ορισμένες στρατιωτικές μονάδες στα γερμανο-σοβιετικά σύνορα, κυκλοφορούσαν μικρά γερμανο-ρωσικά λεξικά τσέπης, με το ίδιο περιεχόμενο φράσεων που είχαν και τα γερμανο-τσεχικά λεξικά, τα οποία είχαν διανεμηθεί παραμονές της κατάληψης της Τσεχοσλοβακίας.

Στις 16 Απριλίου, ο επιτετραμμένος της ΕΣΣΔ στη Ρουμανία, Ανατόλι Λαβρέντιεφ, πληροφόρησε τον Στάλιν ότι ο σύμβουλος της γαλλικής διπλωματικής αποστολής, Σπιτσμίλερ, σε συζήτηση με τον γραμματέα της σοβιετικής πρεσβείας, Μιχάιλοφ, έκανε λόγο για συγκέντρωση γερμανικών στρατευμάτων στη Μολδαβία. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε ο ακόλουθος Άμυνας της Γαλλίας, Σεβέν, ο οποίος ήταν παρών στη συζήτηση.

Μεγάλες ετοιμασίες για τον πόλεμο οι Γερμανοί πραγματοποιούσαν στη Φιλανδία και Σουηδία. Την άφιξη του σουηδού ακολούθου Άμυνας στο Βουκουρέστι, ο Σεβέν τη συνέδεσε άμεσα με την προετοιμασία πολέμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, κλιμάκιο ρουμάνων αξιωματικών που επισκέφθηκε τη Γερμανία ύστερα από πρόσκληση του γερμανικού Γενικού Επιτελείου, διεξήγαγε συνομιλίες για επικείμενο πόλεμο με την ΕΣΣΔ. Βασιζόμενος σε αυτά τα στοιχεία, τα οποία διασταυρώθηκαν και μ’ εκείνα άλλων πηγών, ο Σεβέν υπέθετε ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

Η ημερομηνία δεν ήταν γνωστή  

Ρουμάνοι στρατιώτες στην Κριμαία
Το ότι ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος, το γνώριζαν όλοι. Οι υπηρεσίες κρατικής ασφαλείας έλαβαν πληροφορίες και τις ανέφεραν στον Στάλιν, σχετικά με την έγκριση του σχεδίου «Μπαρμπαρόσα» και τη διαταγή άμεσης προπαρασκευής για πόλεμο. Το πότε όμως αυτό σχέδιο επρόκειτο να υλοποιηθεί, δεν στάθηκε δυνατό να γνωστοποιηθεί.

Οι ημερομηνίες της επίθεσης στην ΕΣΣΔ, τις οποίες ανέφεραν οι Αρχές ασφαλείας, άλλαζαν διαρκώς. Είναι φυσικό, ότι ύστερα από την πέμπτη-έκτη αναφορά με νέα ημερομηνία έναρξης του πολέμου, ο Στάλιν έπαψε να εμπιστεύεται τις πληροφορίες αυτές.

Η πιο αληθοφανής εκδοχή για τον Στάλιν ήταν μάλλον εκείνη, κατά την οποία η Γερμανία θα αρχίσει τον πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση μόνο μετά τη νίκη επί της Αγγλίας. Διαφορετική εξέλιξη των γεγονότων, δεν αναμενόταν.

Το περίμενε αργότερα

O Kόκκινος Στρατός προελαύνει
Ο Στάλιν θεωρούσε λογικό πως για τη διεξαγωγή πολέμου με την Αγγλία ο Χίτλερ χρειάζεται ψωμί και πετρέλαιο, τα οποία η Γερμανία λάμβανε από την ΕΣΣΔ. Απλούστερο θα ήταν να συνεχίσει να αποκτά αυτά τα υλικά αγαθά σε ειρηνικές συνθήκες και να μην ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν απόλυτα σίγουρο ότι δεν θα κάνουν ευκολότερες τις προμήθειες από τα κατεχόμενα εδάφη. Καθησύχαζε και η εξομάλυνση των σχέσεων με τη σύμμαχο της Γερμανίας, την Ιαπωνία. Στις 13 Απριλίου 1941 οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας και ΕΣΣΔ είχαν υπογράψει στη Μόσχα το σύμφωνο ουδετερότητας, διάρκειας πέντε ετών.

Η πολιτική ηγεσία της ΕΣΣΔ, προσπαθούσε να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο το ξεκίνημα του επερχόμενου πολέμου. Αυτό οφείλονταν στο γεγονός ότι στα εδάφη του ευρωπαϊκού τμήματος της ΕΣΣΔ, ο Κόκκινος Στρατός δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επανεξοπλισμού του, με πιο σύγχρονα και περισσότερα μέσα. Αργότερα, ο Στάλιν θα πει στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι η ΕΣΣΔ χρειαζόταν γι’ αυτό ακόμη έξι μήνες ειρήνης.
______
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Rodina», αρ. 6, 2015, www.rg.ru
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία

12 σχόλια:

  1. Θα μου επιτρεψεις μια Ιστορικη αναφορα για να δουμε μεσα απο τη συμπληγαδες περασε η ΕΣΣΔ εχοντας στο τιμονι τον ΣΤΑΛΙΝ. Συνομωσια στον Κοκκινο Στρατο. Επιθεση της Φιλανδιας 1938 Επιθεση η Ιαπωνια στην Μογγολια το 1938 Συμφωνια του Μοναχου. Ολος ο καπιταλιστικος κοσμος εναντιον του και βεβαια ο Οπορτουνισμος. Σε αυτες τις συνθηκες εγινε ο πολεμος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      -Να βάλω μέσα και την δολοφονία του Κύρωφ από τους τροτσκιστές για να συμπληρωθεί το παζλ;

      Διαγραφή
    2. "Να βάλω μέσα και την δολοφονία του Κύρωφ από τους τροτσκιστές για να συμπληρωθεί το παζλ;" Nτροπή!!!
      ICL

      Διαγραφή
  2. TRASH. Εχεις απολυτο δικιο. Αβλεψια δικια μου. Νομιζα οτι το ειχα γραψει συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δολοφονια Κυρωφ απο τροτσκιστες χωρις καμμια ντροπη. Αποδειχτηκε στις δικες της Μοσχας συνομωσια απο τους Ζηνοβιεφ Καμενεφ Τροτσκι με τα νηματα να φθανουνε στον Χιτλερ. Σου συνιστω το Βιβλιο του Αμερικανου πρεσβη στην Μοσχα και το πολυ καλο βιβλιο του Λουντο Μαρτενς με αναλυτικα μεσα τα παντα. Και αλλοι φορα μην εκτιθεσαι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πως αποδειχθηκε ? με αυτους που λεγαν οτι συναντησαν τον Σεντοβ γιανα παρουν εντολες σε ξενοδοχειο της Κοπεγχαγης (που δεν ειχε παει ποτε Δανια) το οποιο ειχε κατεδαφιστει το 1917 ? Σε δικες που δεν υπηρχε κανενα ενοχοποιητικο στοιχειο εχτος απο 16 τρελους που στα καλα καθουμενα (λεμε τωρα) τους επιασαν οι τυψεις και ομολογησαν οτι θελαν να γκρεμισουν οτι εχτισαν με κοπο επι σειρα δεκαετειων ? ή με τις ομολογιες στην 2ρη δικη περι σχεσεων του Λιοβα με την γκεσταπο το οποιο τα ξεραν τα 2ροκλασατα μελη του Κεντρου ενω οι Αρχηγοι , Σμιρνοβ , Ζινοβιεβ κλπ δεν ειχαν ιδεα ?

      Διαγραφή
    2. @Khokhma Tsa:
      τα πρακτικά από τις δίκες του τρομοκρατικού κέντρου υπάρχουν και στα ελληνικά εδώ και πολλά χρόνια και είναι διαφωτιστικότατα.
      Το ακόμη πιο "περίεργο" βέβαια είναι πως οι μόνοι που φρόντισαν να τα μεταφράσουν και να τα εκδόσουν είναι οι "ακραίοι" σταλινικοί της ΣΑΚΕ και όχι κάποιος από όσους ανεβαίνουν στα κεραμύδια στο άκουσμα και μόνο των δικών αυτών.
      Θα μπορούσα λοιπόν να σου ανταπαντήσω με αρκετές λεπτομέρειες αλλά χρειάζεται ολόκληρος τόμος, ο οποίος πάντως είναι στα χέρια μου και κάποια στιγμή μόλις βρω χρόνο θα ανέβει και στο ίντερνετ.
      Επί του παρόντος θα επικαλεστώ μόνο την ομολογία του "αμετανόητου" Νικολάγιεφ και το γεγονός πως κανείς από τους ξένους παρατηρητές δεν αμφισβήτησε τις ομολογίες στις δίκες αυτές που παρεπιπτόντος ήταν και δημόσιες.
      (Κάνε μια σύγκριση με τις εδώ "αντιτρομοκρατικές" δίκες π.χ.)
      Σημαντικό ντοκουμέντο ειναι και η επιστολή του Ζηνόβιεφ στην γυναίκα του, που βρέθηκε πριν κάποια χρόνια στην ...Αυστρία(!!!) όπου επιβεβαιώνει την συμμετοχή του στην συνομωσία.
      Το "16 τρελλοί που στα καλα καθουμενα (λεμε τωρα) τους επιασαν οι τυψεις και ομολογησαν " πρέπει να παραδεχτείς πως δεν ακούγεται ιδιέταιρα πειστικό.

      Η όλη ιστορία περί αμφισβήτησης ξεκινάει (όχι τυχαία) να ακούγεται πειστική μόνο μετά το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ.
      Και προέρχεται από τους ίδιους που για να επιβεβαιώσουν την σοβιετική ενοχή στο Κατίν, δεν πρόσεξαν καν όταν πλαστουργραφούσαν τις "αποδείξεις" πως το 1939 δεν υπήρχε "ΚΚΣΕ" για να να υπάρχει και η σφραγίδα του σε οποιοδήποτε έγγραφο.
      Για τόση αξιοπιστία μιλάμε...

      Διαγραφή
    3. Thrash Τα εχω διαβασει τα πρακτικα απο την ΣΑΚΕ (τους Χοτζιστες-την σημερινη Κοντρα) και το μονο που βρηκα ειναι αντιφατικες ομολογιες (που μονο οτι 16 Μπολσεβικοι , οργανωτες της Επαναστασης πηγαν μπροστα στον μπολσεβικομαχο (κατα το ταυρομαχος) Βυσινσκυ κ ομολογησαν 10ετη ακραια εγκληματικη δραση (που περιοριστηκε στην δολοφονια ενος αδιαφορου μελους του κομματος , του Κιροβ) και ξαφνικα ομολογουσαν τα παντα στα καλα καθομενα , μονο για ψυχιατριο μπορει να τους εχει κανεις) χωρις κανενα στοιχειο - ητοι δεν αποδεικνυουν τπτ .

      Διαγραφή
    4. @Khokhma Tsa:
      Να τα ξαναδιαβάσεις και τα πρακτικά και την ιστορία.
      Ο Κύρωφ ήταν τόσο "αδιαφορο μελος του κομματος" που θεωρούνταν ο πιθανότερος διάδοχος του Στάλιν.
      Πράγμα που παραδέχονται και οι τροτσκιστές ιστορικοί εξάλλου.
      Οι ομολογίες μόνο ανθρώπους που δεν ήταν "για το ψυχιατρείο δείχνουν", και επιπλέον η στάση των κατηγορούμενων δεν είναι κοινή για να πάει ο νους κάπου αλλού. Όπως σε όλες τις ανάλογες δίκες, κάποιοι δεν παραδέχτηκαν τίποτε, κάποιοι φόρτωσαν την μεγαλύτερη ευθήνη σε συγκατηγορούμενους τους, κάποιοι τέλος έμειναν αμετανόητοι για τις πράξεις τους.
      Αντιφάσεις στις απολογίες είναι λογικό να υπάρχουν από την στιγμή που ο καθένας προσπαθούσε να σώσει το τομάρι του. Αντιφάσεις στις οποίες στέκεται και ο ίδιος ο Βισίνσκι και τις ξεσκεπάζει.
      Τέλος υπάρχει το γράμμα του Ζηνόβιεφ στην γυναίκα του στο οποίο αναφέρθηκα πριν, αλλά και οι μαρτυρίες όλων των διεθνών παρατηρητών της δίκης (από χώρες κάθε άλλο παρά φιλικές στην ΕΣΣΔ) που λένε πως οι κατηγορούμενη ήταν σε άριστη διανοητική και σωματική κατάσταση.
      Οπότε θα συμφωνήσουμε πως δεν μπορεί ξαφνικά να "τρελλάθηκαν" και να άρχισαν να ομολογούν τόσα φρικτά εγκληματα, "στα καλά του καθουμένου" όπως παραδέχεσαι.
      Τέλος για όποιον γνωρίζει την ιστορία του μπολσεβίκικου κόμματος, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η μεταστροφή(;) των πρωτοκλασσάτων τουλάχιστων κατηγορούμενων.
      Θα υπενθυμίσω μόνο πως οι Ζηνόβιεφ-Κάμενεφ είχαν προσπαθήσει να προβοκάρουν την ίδια την επανάσταση από το 1917 ήδη και πως ο Μπουχάριν είχε ήδη εκτοπιστεί για αντικομματικές συμπεριφορές.

      Επίσης σε προηγούμενες φάσεις είχαν εξαπολύσει τις πιο βαριές κατηγορίες ο ένας ενάντια στον άλλον, όταν ο Τρόσκι κατείγγειλε τον Κάμενεφ, ο Μπουχάριν τον Τρότσκι, κλπ.

      Γενικά η αμφισβήτηση της ενοχής των κατηγορουμένων δεν στηρίζεται πουθενά αλλού παρά μόνο στην αφελή παραδοχή πως ως παλιοί μπολσεβίκοι "δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα πράγματα".
      Αλλά και ο Στάλιν εξίσου παλιός (και παλιότερος από κάποιους από αυτούς) μπολσεβίκος ήταν.
      -Αυτός γιατί θα μπορούσε να "στήσει" κάτι τέτοιο;

      Διαγραφή
    5. Επίσης νομίζω πως αρκετό πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κάτωθι:

      Ο Μπ. Μπρεχτ για τις δίκες της Μόσχας
      https://parekklisi.wordpress.com/2009/02/22/brecht-dikes/

      Η Άννα Λουίς Στρονγκ για τις δίκες της Μόσχας
      https://parekklisi.wordpress.com/2010/03/11/anna-louis-strong/

      Διαγραφή
  4. Σεχτάρ ο Τρομερός2 Απριλίου 2015 στις 2:10 π.μ.

    Νομίζω είχε ειδοποιηθεί ο Στάλιν για την ημερομηνία επίθεσης και από το δίκτυο κατασκοπείας του Ζόργκε, στην Ιαπωνία. Του ίδιου, που ειδοποίησε και για την επικείμενη επίθεση στο Περλ-Χάρμπορ. Λένε, πως ο ίδιος ο Στάλιν ενημέρωσε τον Ρούζβελτ για την επίθεση αυτή. Βέβαια ο Ρούζβελτ "χειρίστηκε" το θέμα: Ενώ μπορούσε να αποτρέψει το πλήγμα, το άφησε να εκδηλωθεί, φροντίζοντας απλώς να είναι πολύ υποβαθμισμένες οι υλικές ζημιές του, ώστε να πετύχει το στόχο της τάξης του: Να μεταστρέψει την αμερικανική κοινή γνώμη υπέρ του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που όπως γνωρίζουμε ανέδειξε την USA σε παγκόσμια υπερδύναμη, θέση, που κατέχει έκτοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.