Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Stratfor: Η κατάρρευση της Γερμανίας, η διάλυση της Ρωσίας και η Ευρώπη που θα χωριστεί σε 4 κομμάτια

Τις προβλέψεις* του για τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις για την επόμενη δεκαετία ανακοίνωσε το ίδρυμα μελετών Stratfor που θεωρείται "ίδρυμα" του αμερικανικού ΥΠΕΞ και των μυστικών υπηρεσιών.

Το ίδρυμα εκτιμά ότι ο κόσμος θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος απ' ότι είναι σήμερα κι ότι ολοένα και περισσότερες χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με το χάος.

Το Stratfor προβλέπει ότι:

Η Ρωσία θα καταρρεύσει
 
Η Ρωσία προβλέπεται κι αυτή να καταρρεύσει χάνοντας μάλιστα εδάφη προς όφελος των γειτόνων της και των ΗΠΑ. Λευκορωσία και Ουκρανία θα μπουν στη σφαίρα επιρροής Πολωνίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας, η Δημοκρατία της Καρελίας θα ενταχθεί στη Φινλανδία και η ρωσική Άπω Ανατολή θα στραφεί προς Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Αποτέλεσμα να προκύψουν ημιαυτόνομες περιοχές που απλά θα πρέπει να ανέχονται η μία την άλλη.

"Είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει να επιβιώσει η Ρωσία με τη σημερινή της μορφή" αναφέρει η ανάλυση.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν στρατιωτικά

Θα είναι οι κερδισμένοι. Η Χώρα θα συνεχίσει να είναι «η μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο». Αυτό λογικό φαίνεται, για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον.

"Η Ουάσινγκτον είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό, είτε μέσω μιας σταθεροποίησης των επιμέρους κυβερνήσεων είτε με την κατασκευή ενός νέου στρατιωτικού όπλου που δεν φανταζόμαστε αυτή τη στιγμή" τονίζει.

Ο κατακερματισμός των αποθεματικών των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τη Stratfor.

Μια τέτοια κατάσταση θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Γερμανία θα έχει προβλήματα

Η Γερμανία θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος εξαιτίας των επερχόμενων αλλαγών, πράγμα που πρόκειται να την αποσταθεροποιήσει εσωτερικά-πολιτικά. Να σημειώσω, ότι εδώ και πολύ καιρό έχω γράψει πως η Γερμανία -ως χωροφύλακας των ισχυρών χρηματοπιστωτικών οίκων- λογικό φαίνεται να πέσει τελευταία, αλλά με «πάταγο».

Η εγχώρια κατανάλωση της Γερμανίας δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει το κενό από την πτώση των εξαγωγών σε συνδυασμό με την μείωση του πληθυσμού με αποτέλεσμα να βιώσει μια στασιμότητα, παρόμοια της Ιαπωνίας.

Με την υπάρχουσα, συνεχιζόμενη και μεταδιδόμενη ύφεση, η γερμανική οικονομία θα έχει σύντομα πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων της, ελλείψει αγοραστών.

Η Πολωνία θα αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην Ευρώπη

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος, θα είναι η Πολωνία που θα εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στη Βόρεια Ευρώπη. Είναι αναμενόμενο να επιθυμούν οι ΗΠΑ την ισχυροποίηση Πολωνίας και Τουρκίας, λόγω των προαιωνίων εχθρικών διαθέσεων των λαών τους προς την Ρωσία, της οποίας επιδιώκουν την εξασθένιση.

Σημαντικός παράγοντας για την οικονομική και πολιτική της ανέλιξη είναι και το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη και η πιο εύρωστη ευρωπαϊκή χώρα στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Η Ευρώπη θα χωριστεί στα τέσσερα

Για την Ενωμένη Ευρώπη, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερη αστάθεια, περιορισμούς και κατακερματισμό, αποδυνάμωση των κεντρικών κοινοτικών οργάνων και πιθανή κατάρρευση καθώς δεν υπάρχει "καμία κοινή πολιτική που να ικανοποιεί όλους τους Ευρωπαίους".

Οι εθνικισμοί θα επιστρέψουν δριμύτεροι. Ο προστατευτισμός θα επιστρέψει κι αυτός στην οικονομία προετοιμάζοντας το έδαφος για περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, ενώ περιορισμοί πρόκειται να επιβληθούν και στην ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων εντός Σένγκεν.

"Η Ευρώπη θα χωριστεί σε 4 κομμάτια, τελείως διαφορετικά το ένα με το άλλο: στη δυτική Ευρώπη, την ανατολική Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τα βρετανικά νησιά. Αν και θα συνυπάρχουν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τόσο κοντά όσο βρίσκονταν πριν" αναφέρει η ανάλυση.
ΠΗΓΗ: businessinsider.com via huffington post
*Ας έχουμε εδώ υπόψην πως για τις αμερικάνικες υπηρεσίες και τα think-tank, ο όρος "προβλέπω" είναι ευφημισμός του "σχεδιάζω"- "προωθώ"- "επιθυμώ"...

5 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. @blood_money:
   Νομίζω πως είναι κάτι παραπάνω από αυτό.
   Αποτελεί το κελιδί για την κατανόηση όλων των εκ πρώτης αντιφατικών, αμερικάνικων κινήσεων στην διεθνή σκακιέρα.

   Και δεν δείχνει μόνο το τι κόσμο σχεδιάζουν να φτιάξουν, αλλά και το τι έχει να προσφέρει στην χώρα μας η όποια "συμμαχία" με αυτά τα παλιοτόμαρα και το ΝΑΤΟ.

   Εκτός εάν κάποιος πιστεύει πως η Τουρκία θα αναδειχθεί σε "ηγεμονική δύναμη" της ανατολικής ευρώπης, χωρίς να έχουν από πριν τακτοποιηθεί οι ό,ποιες "εκκρεμότητες" σε Αιγαίο και Κύπρο.

   Και να δω ποιός θα μας βοηθήσει τότε, από την στιγμή που η Ελληνική άρχουσα τάξη έχει επιλέξει να παίξει γερά το υπερατλαντικό χαρτί.

   Διαγραφή
 2. Συμφωνώ απολύτως φάντομ. Και κάτι άλλο, δείχνει και το ρόλο της Πολωνίας, που σιγονταρεται συστηματικά και τείνει να γίνει η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του ΝΑΤΟ. Το παραπάνω δεκαετές πλάνο είναι εμετικο , το λιγοτερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @blood_money

   Φαίνεται πως η Πολωνία είχε αξιολογηθεί ως νευραλγικό γεωπολιτικό κέντρο για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ήδη από τα τέλη του '70. Ας θυμηθούμε μόνο:

   - Τη στήριξη προς το Λεχ Βαλέσα

   - Την προβολή της "Αλληλεγγύης" στη δύση, την ίδια στιγμή που ο νεοσυντηρητισμός Ρήγκαν - Θάτσερ θριάμβευε τσακίζοντας κάτι παραπάνω από τις "συνδικαλιστικές ελευθερίες", δηλαδή την ίδια την εργατική τάξη σε ΗΠΑ και Βρετανία.

   - Την Αυτού Αγιότητα, τον Ιωάννη Παύλο Β', κατά κόσμο Κάρολο Βοϊτύλα, το σπρώξιμο και την ίντριγκα που τον έκαναν πάπα και τον πολιτικό του ρόλο (μια ματιά στην αγγλική wikipedia αρκεί).

   gdmn1973

   Διαγραφή
 3. Κοντζιάς. Η Ευρω΄πη θα γεμίσει χιλιάδες τζιχαντιστές
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113473757
  Moυ φαίνεται πώς οι προθέσεις τους αποκαλύπτονται ,μέρα με τη μέρα
  Δήκλας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.