Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Το Placebo ΣΥΡΙΖΑ

Placebo (από το λατινικό απαρέμφατο placere: ευχαριστείν) είναι το ψευτοφάρμακο. Π. χ. ένα χάπι χωρίς θεραπευτικές ουσίες, από ζάχαρη ή αλεύρι, που δίνεται σε ασθενείς συνήθως για πειραματικούς σκοπούς.

Το περίεργο είναι πως τα ψευτοφάρμακα αυτά έχουν αποτέλεσμα! Στην μελέτη τους «Το φαινόμενο Placebo» («Ψυχιατρική», 19.2 – 2008) οι πανεπιστημιακοί Χρ. Ανδρέου και Β. Μποζίκας αναφέρουν πως πρόκειται για: «θεραπευτικό μέσο του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι αναμφισβήτητη και ωστόσο παραγνωρισμένη, καθολική κι όμως δύσκολα ελεγχόμενη». Και ουσιαστικά αποτελεί απόδειξη για το πόσο το σώμα επηρεάζεται από ψυχολογικές συνθήκες και εντυπώσεις.

Ένα τέτοιο λοιπόν χάπι έχει μοιράσει στους Έλληνες ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξαφνικά, ενώ δεν άλλαξε τίποτα το ουσιαστικό στην κατάστασή μας, ενώ παρέμεινε και η Τρόικα (μεταβαπτισμένη σε «Θεσμούς») και το Μνημόνιο, που αποκαλείται όμως Συμφωνία, όλοι μας νιώθουμε πολύ καλύτερα.

«Εικονική θεραπεία» ονομάζουν οι επιστήμονες αυτή τη διαδικασία. Μας μεταφέρει σε έναν εικονικό κόσμο όπου ο Γιάνης δεν φοβάται το θεριό, αλλά το θεριό τον Γιάνη, κι όπου ενώ σχεδόν όλα είναι χειρότερα, εμείς αισθανόμαστε μια χαρά. Όλοι, μέχρι και ο "ακραιφνής αντιμνημονιακός" Καμμένος.

Βέβαια, εκτός από το αόρατο χάπι που κατάπιαμε, έπαιξε ρόλο το ότι φτάσαμε πολύ κοντά στο χείλος του γκρεμού, τρομάξαμε πως θα χάσουμε τα πάντα (ακόμα και οι Συριζαίοι την εξουσία) και σκεφθήκαμε πως από το ολότελα, καλή ήταν και η Παναγιώταινα. Η οποία θα μας καταδυναστεύει για τους επόμενους μήνες και θα μας χορέψει στο ταψί.

Εμείς όμως, χάρις στο συριζαϊκόν Placebo, θα νιώθουμε υπέροχα, ακόμα και όταν θα μας γδέρνουν…
Του Νίκου Δήμου
Το άρθρο παρατίθεται ως μια πολύ καλή περιγραφή του ψυχολογικού χειρισμού των μαζών με την παλιά καλή μέθοδο εναλλαγής τρόμου και ελπίδας, με την παλιά καλή εναλλαγή του "καλού" και του "κακού" μπάτσου.
Τόσο παλιό και τόσο γνωστό, που θα περίμενε κανείς να μην έχει καμμία επίδραση σε νοήμονες ανθρώπους. Και όμως...

7 σχόλια:

  1. Καλα,καλα, αστα τα placebo.

    Εγω θελω να δω τι θα κανετε αν η προταση νομου για την καταργηση μνημονιων, ψηφιστει μονο απο σας και τους ναζιστες....το απολυτο αυτο-ξεβρακωμα!

    Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γ.:
      Ναι συμφωνούμε, πως θα είναι το απόλυτο αυτο-ξεβράκωμα όσων είχαν ανάγει το "αντι-μνημόνιο" στον ύψιστο πολιτικό διαχωρισμό, εάν τώρα καταψηφίσουν, όχι απλά την ίδια πρόταση του ΚΚΕ που υπερψήφισαν το 2012 ως αντιπολίτευση, αλλά και την βασική τους προεκλογική δέσμευση, ήδη από το '10.

      Όχι απλά "αυτο-ξεβράκωμα", ο χορός των εφτά πέπλων θα πέσει στην βουλή...

      Διαγραφή
    2. @Γ.:
      Διακρίνω έναν πανικό στην γελοιότητα των επιχειρημάτων σας, ή είναι η ιδέα μου;

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή ρε μεγάλε, να ψηφίσουμε τα μνημόνια, επειδή οι φασίστες για τους δικούς τους λόγους θα τα καταψηφίσουν? Ξέρεις που οδηγεί αυτή η λογική? Αν αύριο κατατεθεί πρόταση από τον σύριζα για τελείωμα των συντάξεων π.χ., επειδή η ΧΑ θα την καταψηφίσει, το ΚΚΕ πρέπει να ψηφίσει αυτήν την πρόταση? Κι αν κατατεθεί πρόταση π.χ. να στείλουμε στρατό στην Ουκρανία, πρέπει να την ψηφίσουμε επειδή η ΧΑ θα την καταψηφίσει? Πόσο γελοίοι και επικίνδυνοι θα γίνετε ακόμα? Πιο πασόκοι και προβοκάτορες παθαίνετε. μανώλης

      Διαγραφή
    4. @μανώλης:
      Εάν η τελευταία τους γραμμή άμυνας είναι αυτή, πολύ απελπισμένους σε σχέση με τα γκάλοπ που δημοσιεύουν αφειδώς οι ίδιοι, τους βλέπω.
      Κανονικά δεν αξίζει να σχοληθείς καν...

      Διαγραφή
    5. @Γ: Μιλάς εσύ για σύμπνοια με τη Χρυσή Αυγή που έχετε κάνετε κολεγία; και να τανε μονο με αυτούς καλά θα ήτανε δες εδώ http://kkepedia.blogspot.gr/2014/02/blog-post_8490.html (στα συνδικάτα ειδικά στο πέραμα που θέλατε να ρίξετε όλοι μαζί μεροκάματα),εδω http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/xontrainei-to-paixnidi-me-ti-xa-dilonei-oti-stirizei-sakellaridi-stin-athina-proti-fora-nazi-aristera-leei-i-nd (δημοτικες εκλογές), http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/06/blog-post_5.html, http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=180091 (χάιδεμα αυτιών ψηφοφόρων της Χ.Α.),http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/09/blog-post_25.html (γραφεία από τη Δούρου στη Χ.Α.) και επί της ουσιας της κατάργηση των μνημονιων δεν την είχατε κάνει σημαία; Δεν θέλετε να ανακουφιστεί ο κόσμος; να φάει ένα πιάτο φαι που λέει και ο Καρτερός; Απάντα αν μπορείς για τις κολλεγιες με Χ.Α. και λοιπές μνημονιακές δυνάμεις και άσε τις ΠΑΣΟΚΙΕΣ για όπου σε παίρνει...πάντως όχι εδώ...

      Alex Mpr Emp

      Διαγραφή
  2. Είδες τελικά τι σου κάνει η ενθρόνιση; Βολεύεις την κωλάρα σου και μπορείς επιτέλους να ενεργείσαι με την άνεση σου, όταν λίγο καιρό πριν ζοριζόσουν να τα κρατήσεις μην σου φύγουν. Κάπως έτσι, και οι συριζαίοι γίνανε βασιλικότεροι του βασιλέως, σε σημείο να κολλάμε όλοι από την γλίτσα τους. Θα τα πούμε στους δρόμους, ρε κουφάλες. Ξέρετε, εκεί που θα μας βρει η ''αυτοδιαχειριζόμενη'' αστυνομία, να μας δείξει ''αγωνιστική συμπαράσταση''

    ΣουΡεάλ ΑρχιΜα(ν)δρίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.