Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Προγραμ-ματικές δηλώσεις μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων και τους στόχους του κινήματος



Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκει με τους δανειστές, με αποδοχή των ευρωπαϊκών συνθηκών, δηλαδή τον πυρήνα των μνημονίων, θα αφήσει ανέγγιχτες σημαντικές συνέπειες, αλλά κυρίως τις αιτίες της μνημονιακής κοινωνικής τραγωδίας.

Παρά το διαφορετικό ύφος από τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων που ήταν στρατευμένες στην εφαρμογή των Μνημονίων και την ισοπέδωση των δημοκρατικών ελευθεριών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζεται ενόψει των εκβιασμών της ΕΕ και των δανειστών να απεμπολεί κάθε σκέψη για διαγραφή του χρέους, με τη δήλωση ότι αποτελεί δέσμευση πως θα πληρωθεί το χρέος. Αποδέχεται άνευ όρων τους δημοσιονομικούς στόχους του συμφώνου «σταθερότητας και ανάπτυξης» της ΕΕ. Του συμφώνου που επιβάλλει το καθεστώς επιτροπείας και της έγκρισης του προϋπολογισμού από την ΕΕ, τον προσανατολισμό της οικονομίας στην πληρωμής του χρέους. Την ίδια ώρα δηλώνει πως οι συμφωνίες της ΕΕ είναι εγγύηση προστασίας της κοινωνίας από τα μνημόνια.

Αυτό οδηγεί στην επιλογή για συνέχιση αφαίμαξης της κοινωνίας από το χρέος, αρχικά μέσα από μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τη συμφωνία για μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πληρωμής του χρέους, δηλαδή διαιώνιση της πολιτικής στην οποία θεμελιώνεται η πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας.

Γι' αυτό οι τράπεζες μένουν ανέγγιχτες, ενώ το δημόσιο τις έχει πληρώσει χρυσές, αφού πρώτα χρεοκόπησαν. Γι΄ αυτό η κατάργηση της ασυλίας των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ δεν συνοδεύεται από τη δέσμευση για κατάργησή του. Γι΄ αυτό σαν ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου δε θεωρείται από την κυβέρνηση οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά αυτές που γίνονται με ακραία σκανδαλώδεις όρους.

Υιοθετούνται οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, ένα εργαλείο που μόνο νεοφιλελεύθερη πολιτική μπορεί να δώσει. Την ίδια στιγμή πέρα από το «κυνήγι στην φοροδιαφυγή» δεν προτάσσει την αύξηση των απαράδεκτων φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο, ούτε την κατάργηση της νομοθεσίας των off-shore εταιρειών, ούτε τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, που ήταν από τις βασικές πηγές που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε προεκλογικά ότι μπορούν να βρεθούν λεφτά. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα κριθεί όταν δούμε πού θα προσανατολίζεται ο φόρος που θα τον αντικαταστήσει. Αναπόφευκτα λοιπόν στις προγραμματικές δηλώσεις δεν περιλαμβάνονται οι απόλυτα αναγκαίες για την στοιχειώδη λειτουργία αυξήσεις των δαπανών για την παιδεία, την υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, αντίθετα σαν στόχος τίθεται η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Η δήλωση ότι το μνημόνιο τελείωσε παραβλέπει ότι υπάρχουν και ισχύουν οι 400 περίπου εφαρμοστικοί νόμοι που ρημάζουν τις ζωές των εργαζομένων, αλλά και η υπαγωγή στις ορέξεις των δανειστών του δημόσιου πλούτου με το αγγλικό δίκαιο.

Σε αυτές τις συνθήκες τα μέτρα του προγράμματος Θεσσαλονίκης, όπως ονομάστηκε, είναι τα πρώτα που κουτσουρεύτηκαν. Οπωσδήποτε είναι θετική η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ, αλλά η επαναφορά στο βασικό μισθό στα 751 για όλους παραπέμπεται για το μέλλον. Δεν ακούστηκαν δεσμεύσεις για επίδομα ανεργίας σε κάθε άνεργο, όταν σήμερα δεν το παίρνει ούτε το 10%. Οι υποσχέσεις για παροχές σίτισης, στέγασης, ρεύματος, σίγουρα είναι θετικές, αλλά για να ζήσουν σαν άνθρωποι όσοι χτυπήθηκαν από μνημόνιο, θέλουν δουλειές και η κυβέρνηση υπόσχεται μόνο επισφαλή εργασία μέσω προγραμμάτων της ΕΕ.

Η αποκατάσταση των απολυμένων από το δημόσιο δεν είχε σαφή θέση για τους εκπαιδευτικούς, τη μεγαλύτερη κατηγορία, όπως ασαφείς είναι και οι εξαγγελίες για την εκπαίδευση, το ασφαλιστικό και την δημόσια υγεία.

Το άνοιγμα της ΕΡΤ και η επαναπρόσληψη όλων μετατίθεται μέχρι να ψηφιστεί νέος νόμος που θα ξεκινάει από μηδενική βάση, πράγμα που ισχύει και για τον κόσμο που δουλεύει εκεί και απολύθηκε. Σαφής είναι η αναφορά όμως στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να ξεκαθαρίζεται πως γίνεται να μην είναι εργαλείο μισθολογικής καθήλωσης, κατηγοριοποίησης και πειθάρχησης.

Η υπόσχεση για την ιθαγένεια περιορίζεται μόνο στα παιδιά δεύτερης γενιάς, δεν απλώνεται στους γονείς, ενώ δολοφονικός φράχτης του Έβρου, η Frontex, και τα ντροπιαστικά για κάθε πολιτισμένη χώρα στρατόπεδα συγκέντρωσης παραμένουν. Καμιά αναφορά στην ανάγκη κατάργησης του Δουβλίνου ΙΙ. Όλα μετατίθενται για όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οργανώσει μια συνάντηση των κρατών μελών όπου θα συζητήσει και θα αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό.

Κορυφαία αιτήματα του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος δε βρήκαν τη θέση τους στις κυβερνητικές εξαγγελίες, από τη διάλυση των ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ και των χρυσαυγίτικων θυλάκων σε αστυνομία και κράτος μέχρι την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και κάθε χαρατσιού και από την κατάργηση των νόμων για τα ΑΕΙ και το νέο λύκειο μέχρι την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Οι αναφορές στην «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική, εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν κρύβουν μόνο την απόφαση του «ανήκουμε στην Δύση», αλλά και την συνέχιση του αντιδραστικού άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ στον οποίον τόσο επιμένουν οι ΗΠΑ.

Τα μνημόνια συμπυκνώνουν την πολιτική της άγριας λιτότητας των ιδιωτικοποιήσεων, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, κατάργησης του δικαιώματος για όλους χωρίς εξαιρέσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και τσάκισμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μια στρατηγική να φορτωθεί το κόστος της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν αντιπαρατίθεται κανείς στην πολιτική αυτή με όρκους πίστης στην «Ευρώπη», την «εθνική σωτηρία» και την «κοινωνική συναίνεση» που συσκοτίζουν τον ρόλο των τραπεζιτών και των δυνάμεων του κεφαλαίου, αλλά και της ίδιας της ΕΕ, διαδίδοντας την αυταπάτη ότι είναι «εταίροι» και ότι «θα πειστούν» από την «σκληρή διαπραγμάτευση», όπως λέει η κυβέρνηση.

Χωρίς ρήξη με τους δανειστές, χωρίς μονομερείς ενέργειες με στόχο τη διαγραφή του χρέους και την αναγκαία ρήξη και έξοδο από ΕΕ-ευρώ, δε θα περισσέψουν ούτε κονδύλια για παιδεία και υγεία, δε θα υπάρχει χώρος για την προστασία του φυσικού πλούτου και των δημόσιων υποδομών, δε θα είναι ιερές και απαραβίαστες οι ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού.

Αυτός ο δρόμος μπορεί να επιβληθεί από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, οργανωμένο και μαχητικό, που θα επιβάλλει τη λαϊκή βούληση και μέσα από την αντικαπιταλιστική ανατροπή, ώστε να δικαιωθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού με σταθερότητα και χωρίς πισωγυρίσματα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Tην ίδια ακριβώς ώρα με τα παραπάνω:
"...Σε 4 ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (Α, Β, Γ, Ε) οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέθεσαν πρόταση (και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν) για συμμετοχή των σωματείων στα συλλαλητήρια στήριξης της κυβέρνησης, για τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη. Είναι αυτά τα συλλαλητήρια που εμφανίζονται ως «αυθόρμητα», μέσω διαδικτύου κ.λπ.
Σε τι καλούν όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα σωματεία και τους εργαζόμενους να δώσουν στήριξη;
Καλούν τα σωματεία και το κίνημα να στηρίξουν μια διαπραγμάτευση για τον τρόπο που θα πληρώσει ο λαός ένα χρέος, που όμως δεν είναι δικό του και δεν ευθύνεται για τη δημιουργία του. Δηλαδή, καλούν τα σωματεία να συμμετάσχουν σε μια συγκέντρωση που δε διεκδικεί τη μονομερή διαγραφή του χρέους, αλλά στο πώς οι εργαζόμενοι θα (ξανά)πληρώσουν το χρέος της πλουτοκρατίας. ..."

5 σχόλια:

  1. Να μπει άμεσα, το θέμα της κοπής της πίτας του Σωματείου!
    Να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις με υπευθυνότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία της προηγούμενης κυβέρνησης να πάει σε εκλογές στις 25 Γενάρη!
    Να μπει τέρμα, το συντομότερο, στην ανάλγητη καθυστέρηση της κοπής της πίτας, ΤΩΡΑ!

    Αντι-τρολ διαδρομές
    graf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι πράγμα; Αλήθεια; Σώπα ρε παιδιά..Τα μασάει ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν και κάνει κωλοτούμπες και αοριστολογεί ή λέει με το στανιό αφού τον ρωτήσουν χίλιες φορές (λέγε με 751),ακόμα και αυτές οι εξαγγελίες είναι κατώτερες τον περιστάσεων γιατί ο κόσμος υποφέρει...ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΠΕΦΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ..ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝΑ; αναρωτιούνται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ...Ήσασταν απασχολημενοι να κάνετε πλάτες στον ΣΥΡΙΖΑ κύριοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με θολή αντικαπιταλιστική ρητορεία και μια που είστε αντί-ΕΕ (καλό θα είναι να μας πείτε γιατί),δεν πήρατε χαμπαρι ότι ο Alexis λέει με όλη της δύναμης της φωνής του 'οτι η θέση μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη και μίας και το πλαίσιο της ΕΕ είναι πολύ συγκεκριμένο (Μάαστριχτ, Ευρωζώνη, ευρωπαικη ενοποίηση, μόνιμη εποπτεία σύμφωνα σταθερότητας κλπ) ότι θα διαπραγματευόταν με τους πιστωτές δεν το ξέρατε; ή μηπως έπρεπε να διαπραγματευτεί ;και στο συλλαλητήριο το φιλοκυβερνητικό γιατί πήγατε; τελικά τι ισχύει από όλα για ξεμπερδέψτε μας λίγο...Αλλά τι λέω τι να μας ξεμπερδέψει η θυγατρική του ΣΥΡΙΖΑ ....


    Alex Mpr Emp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόκειται για το νέο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που ο παλιός ξεβρακώθηκε και είδαμε το tatoo με τον πράσινο ήλιο στο κωλαράκι του. Η συνταγή του πως γίνεται ένα "ριζοσπαστικό" κόμμα mainstrean υπάρχει και θα την εκτελέσουν οι νέοι "ριζοσπάστες αριστεροί". Τώρα το αν θα τους βγει ή θα παραμείνουν κομπάρσοι στο σήριαλ της σοσιαλδημοκρατίας με τα αναρίθμητα επεισόδια που ζούμε, είναι άλλο θέμα.
    ozu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ozu:
    Η κουτοπόνηρη σκέψη είναι η εξής:
    Γλύφουμε καμπόσο τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουμε συμπάθειες, πετάμε και καμμία αριστερή τρακατρούκα ώστε να μαζέψουμε μελλοντικά τους "αριστερούς" δυσαρεστημένους των πρώην "συνιστωσών" και να μπούμε στην βουλή.
    Μόνο που και οι "συνιστώσες" είχαν μπει στην βουλή πατώντας επάνω σε ένα τακούνι 2,5%-3,5% του παλιού ΣΥΝ το οποίο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν διαθέτει.
    Όπως δεν διαθέτει και την δυκτυωση του παλιού ΣΥΝ σε πανεπιστήμια και ΜΜΕ (ότι μπορούν κάνουν, αλλά είναι πολύ πίσω), αλλά ούτε και το παραδοσιακό στρώμα "αριστερής διανόησης" που ακολουθούσε τους "ανανεωτές" από το 1968.
    Άλωστε και με όλα τα παραπάνω, ο ΣΥΝ αναγκάστηκε να γίνει ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική του επιβίωση.
    Το ζήτημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για εμένα είναι να απεγκλωβιστούν από εκεί οι όσοι έντιμοι αγωνιστές παραμένουν στις γραμμές της.
    Όχι γιατί έχουν να προσφέρουν εκλογικά κάτι στο ΚΚΕ (σιγά το 0,3%), αλλά γιατί υπάρχουν εκεί και άνθρωποι που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο εργατικό κίνημα και είναι κρίμα να άγονται από ηγεσίες που το μόνο τους μέλημα είναι η προσωπική τους αποκατάσταση εντός του αστικού πολιτικού συστήματος.

    Ο Κοτζιάς τα κατάφερε ήδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβάμαι ότι χάνουμε την πραγματική αιτία που υπαρχουν τα οπορτουνιστικά συνονθυλεύματα.
    Δεν νομίζω ότι οι ηγεσίες τους έχουν στόχο την προσωπική τους αποκατάσταση ή την διαφορετική ιδεολογική τους προσέγγιση στον κομμουνισμό. Στόχος είναι το ΚΚΕ και η αντοχή του στον διαρκή πόλεμο από "δεξιά" και "αριστερά".
    Σκεφτείτε όλους αυτούς τους αριστεροχαρούμενους που έχουν ξεκινήσει επίθεση στο Κόμμα, γιατί δεν κατεβαίνει στις αυθόρμητες - ακομμάτιστες διαδηλώσεις, είναι πολύ καλή κίνηση για να βάλουν γι μια ακόμα φορά το ΚΚΕ στη γωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.