Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Αύριο το απόγευμα κάνει πρεμιέρα το «κόμμα Παπανδρέου»

FT: «Θα πάρει 4%-5% και θα είναι ρυθμιστής των εξελίξεων» - Ποιοι θα στελεχώσουν το κόμμα

Το Σάββατο στις 17.30 θα ανακοινώσει το νέο του κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του το μεσημέρι της Παρασκευής. Νέες πληροφορίες λένε ότι δεν θα λέγεται «Κίνημα Αλλαγής» αλλά θα έχει στο τίτλο τη λέξη κίνημα.

Στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι «Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου» σημειώνοντας πως «Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημάνει ότι «δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα. Συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό».

Αναλυτικά όλη η δήλωση Παπανδρέου:
«Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν.

Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη - Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα.

Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα "Ελληνικό Σχέδιο" και Θεσμούς που λειτουργούν - με τον πολίτη συμμέτοχο.

Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.
Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιάς Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.
Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο - που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της – όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.

Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής,

Από αύριο, 3 του Γενάρη,»

Δεν πείστηκε

Παρά τις προσπάθειες αρκετών ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μεταπείσουν τον πρώην πρωθυπουργό αυτός φαίνεται πως είναι ανένδοτος. Στενοί του συνεργάτες εκτιμούν ότι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου έχει μεγάλα περιθώρια να εξελιχθεί σε ρυθμιστή των επερχόμενων εκλογών αλλά και του νέου πολιτικού σκηνικού που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να εκτιμά, αυτός και οι συνεργάτες του, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται ένα νέο κόμμα, προκειμένου να καλύψει το κενό που υπάρχει στο χώρο της κεντροαριστεράς και να δώσει πειστικές λύσεις στα προβλήματα της σκληρά δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Από τις πρώτες πληροφορίες, εκπρόσωπος του κόμματος θα αναλάβει ο πρώην υπουργός, Γ. Πεταλωτής ενώ κοντά στον κ. Παπανδρέου και υποψήφιοι στις εκλογές θα είναι οι νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Θ. Μωραϊτης και Φ. Σαχινίδης.
Επίσης βέβαιο θεωρείται ότι στο εγχείρημα θα μετάσχουν οι:
- Μιχάλης Καρχιμάκης (υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου)
- Σωκράτης Ξυνίδης (υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης)
- Ρεγγίνα Βάρτζελη - Φίλιππος Πετσάλνικος
- Γιώργος Παναγιωτακόπουλος
- Γιώργος Πετρουλάκης
​Ορισμένες πληροφορίες θέλουν να σκέπτονται την μεταπήδηση στο κόμμα Παπανδρέου στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο Απόστολος Κακλαμάνης
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2015 θα πρέπει να έχουν δηλωθεί τα ονόματα των κομμάτων και τα εμβλήματά τους στον Άρειο Πάγο και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2015 η ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Το άρθρο των FT

Αρθρο των FT για τον πρώην πρωθυπουργό αναφέρει ότι μπορεί να γίνει ο ρυθμιστής των εξελίξεων και με ένα ποσοστό κοντά στο 5% να παίξει ενεργό ρόλο στην επόμενη Βουλή.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει απολαύσει μια προσοδοφόρα πορεία στον διεθνή κύκλο των διαλέξεων από το 2011 οπότε, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, εκδιώχτηκε από την πρωθυπουργία. Τώρα ο 65χρονος πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα ως ο ηγέτης ενός κόμματος «μπαλαντέρ» το οποίο μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Ο Γ. Παπανδρέου, γόνος μιας πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα έχει ως τώρα καθυστερήσει να κάνει την επίσημη ανακοίνωση, μετά και τις αναφορές ότι οι περισσότεροι από τους πρώην συνεργάτες του έχουν αρνηθεί να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του, ώστε να ενταχθούν σε ένα κεντροαριστερό σχήμα «αποστατών».
Ωστόσο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το κόμμα θα ξεκινήσει «τις επόμενες δυο με τρεις ημέρες».
Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι το κόμμα μπορεί να κερδίσει 4-5% των ψήφων, αποσπώντας ένα μικρό, αλλά κρίσιμο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ που τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να προσφέρει τη νίκη στο κεντροδεξιό κόμμα της Ν.Δ. του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει θορυβήσει τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, που ανησυχούν ότι το κόμμα θα ακυρώσει το πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας και θα σταματήσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ο Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αποσπάσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ αλλά και το «Ποτάμι», ένα μετριοπαθές αριστερό(σ.σ.!!!!!!!!) κόμμα που ιδρύθηκε πέρυσι.
«Οι εκλογές θα είναι ένα τεστ για την έλξη που ασκεί ο Γιώργος Παπανδρέου στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Είναι δύσκολο για ένα νέο κόμμα να κερδίσει αποδοχή αλλά βοηθά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι έμπειρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δηλώνει ένας δημοσκόπος. «Είναι αρκετά πιθανό ότι μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές».

Λίγοι αναλυτές μπορούσαν να προβλέψουν την επιστροφή Παπανδρέου, δεδομένης της απότομης αναχώρησης. Εφυγε από πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2011 μετά την αμφιλεγόμενη πρότασή του για δημοψήφισμα αναφορικά με το μέλλον της χώρας η οποία πολεμήθηκε από ευρωπαϊους ηγέτες, όπως η Αγκελα Μέρκελ, που απείλησαν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ.

ο Παπανδρέου κατηγορείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να το καταστρέψει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του
Η χώρα δέχθηκε πρόγραμμα διάσωσης το 2010, έξι μήνες από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε πρωθυπουργός. Ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχεται την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Αντίθετα κατηγορεί την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση για ριψοκίνδυνο δανεισμό προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική της, ενώ υποστηρίζει ότι ομάδες συμφερόντων στην Ελλάδα πολέμησαν τις προσπάθειές του για μεταρρυθμίσεις.

Μετά την παραίτησή του, ο πρώην πρωθυπουργός διέθεσε τον περισσότερο από τον χρόνο του σε διαλέξεις για την διαχείριση της κρίσης και τις πολιτικές λιτότητας, στις ΗΠΑ και σκανδιναβικά πανεπιστήμια, ενώ μίλησε σε συγκεντρώσεις διαχειριστών κεφαλαίου και τραπεζιτών. Κράτησε χαμηλό προφίλ στην Αθήνα, διατηρώντας τη θέση του στο κοινοβούλιο, αλλά καθισμένος στις πίσω σειρές της αίθουσας και μιλώντας σπάνια.

Τώρα ο Παπανδρέου κατηγορείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να το καταστρέψει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και το οποίο είχε σχεδόν αδιάκοπα την εξουσία από το 1981, εξαιτίας της κόντρας του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Σε ένα γράμμα προς τον Βενιζέλο που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την επαφή με τους ψηφοφόρους του και «δεν πηγαίνει πουθενά». Πρότεινε συνέδριο και εκλογή ηγεσίας από τη βάση με συμμετοχή όλων των υποστηρικτών. Ο Βενιζέλος, που βλέπει μείωση των ποσοστών του κόμματος από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία, απέρριψε την πρόταση. Ο Γιώργος έχει θετική αύρα, λόγω του ονόματος Παπανδρέου
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί έχουν χάσει την επαφή με τους ψηφοφόρους που είναι εξουθενωμένοι από τη λιτότητα και θυμωμένοι με το παλαιό πολιτικό σύστημα», δηλώνει το στέλεχος της ομάδας του Παπανδρέου. «Θα επιστρέψουμε στις βασικές αρχές σε αυτή την καμπάνια, προσπαθώντας να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο».

Η στήριξη στο ΠΑΣΟΚ έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Τερμάτισε τέταρτο στις ευρωεκλογές του Μαϊου, πίσω από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, με 8,2% και οι δημοσκοπήσεις τώρα δίνουν ποσοστά 4-6%.
Πηγή: Ημερησία (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

9 σχόλια:

  1. Διασπάσεις εργαστηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει ένα κοινωνιολογικό ένδιαφέρον πάντως το γεγονός πως θα βρεθούν άνθρωποι που θα τον ...ψηφίσουν! Και ψυχιατρικό ενδιαφέρον μην πω...

      Πολύ ενδιαφέρον αυτό που αναφέρει ο graf από κάτω.
      Είναι πολλά τα λεφτά, και με το ΠΑΣΟΚ εκτός κυβέρνησης κάποιος θα πρέπει να τα πληρώσει...

      Διαγραφή
  2. "Υπάρχουν κάτι γράμματα, κιτρινισμένα γράμματα..."
    http://www.vetonews.gr/editorial/item/23735-o-g-papandreou-drapeteyei-apo-tin-anagki-epistrofis-ton-daneikon-tou-pasok

    graf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @graf:
      Σοβαρότατη παραπομπή, πάει για ανάρτηση από μόνη της.

      Διαγραφή
  3. Γιώργο γερά πάρ' τους τα λεφτά...Για γέλια και για κλάματα η κατάσταση, ουκ ολίγα χρυσόψαρα, εεε συγγνώμη κόσμος ήθελα να πω θα τον ψηφίσει..Όντως θα κόψει από τον ΣΥΡΙΖΑ (τι όνειρο να έβλεπε ο Alexis;), από το Ποτάμι (πλέον κινδυνεύει να μην μπει στη Βουλή) και το ΠΑΣΟΚ (μάλλον θέλουν να το κλείσουν το μαγαζί και φυσικά και αυτό πλέον κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής). Στην "Κεντροαριστερά" γίνεται της τρελής (μεγάλος κατακερματισμός,ανταγωνισμός και στριμωξίδι στην δεξαμενή-προβλέπω ξεσκαρτάρισμα, δεν χωράνε όλοι) με σκοπό την αναμόρφωσή της το συντομότερο δυνατό(ένας κορμός και δύο καλοί πυλώνες) και στο μυαλό του καθένα πιο τρικυμία από ποτέ, πόλωση, φόβος, οργή και πάνω από όλα μιλάει το θυμικό...Βοήθειά μας, έχουμε πολύ τρέξιμο και τώρα και μετά τις εκλογές...

    Alex Mpr Emp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Alex Mpr Emp:
      Πράγματι όπως λες "στην "Κεντροαριστερά" γίνεται της τρελής (μεγάλος κατακερματισμός,ανταγωνισμός και στριμωξίδι στην δεξαμενή-προβλέπω ξεσκαρτάρισμα, δεν χωράνε όλοι)", και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί αφού ο χώρος αυτός έχει καλυφθεί πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ.
      Εκτός εάν εκτιμούν και άλλοι αυτό που βλέπω και εγω, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή είναι κόμμα "μιας χρήσης" που οδεύει προς δυάλυση μετά την κυβερνοποίηση του, οπότε δικαιολογείται και όλο αυτό το "κεντροαριστερό" στρίμωγμα, ενόψη της "επόμενης μέρας".

      Διαγραφή
  4. @Alexandros Raskolnick:
    Εάν είμαστε σοβαροί άνθρωποι δεν θα χρειάζονταν να του στερήσουμε κανένα πολιτικό δικαίωμα καθώς δεν θα τον είχαμε κάνει ποτέ πρωθυπουργό.
    Ακόμη και στην αστική δημοκρατία (ειδικά σε αυτή μην πω) οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν.
    Εξάλλου αυτοί τους εκλέγουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπενθυμίζω εδώ πως το 2009 ο ΓΑΠ είχε εκλεγεί πρωθυπουργός με το κόμμα του να παίρνει το 43,92% και 3.012.542 ψήφους!

    Αυτά τα 3.012.542 συμπολιτών μας ψηφίζουν σήμερα άραγε (αυτούς που ψηφίζουν σήμερα) με διαφορετικά κριτήρια από αυτά με το οποία είχαν ψηφίσει τον ΓΑΠ μια πενταετία πριν, ή μήπως ακριβώς με τα ίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και βέβαια πρέπει να του τα στερήσουμε Trash. Γιατί δεν μπορεί να κινδυνεύει ο κάθε πασοκάκος σαν τον Αλέξανδρο παραπάνω να χάσει την καρεκλίτσα που του έχει υποσχεθεί ο συριζας από τις μαλακίες του ΓΑΠ. Άσε που πριν κάποια χρόνια με άλλες πολύ χειρότερες μαλακίες του στέρησε τις καρεκλίτσες που του είχε τάξει το ορίτζιναλ πασοκ (αυτό στο οποίο έκανε τότε εισοδισμό ο συριζα).

    Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια από την λιγούρα συριζόπουλα. Και μετά μου θέλετε και πολιτικές συζητήσεις επιπέδου, που μετράτε κουκιά όπου σταθείτε σαν καλοί λαλιώτηδες που είστε.

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.