Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ο ρεζουμές των εκλογών

Το πούλμαν που μεταφέρει το ΠΑΣΟΚ του 1985 στο ...2015
Πάει κι αυτό. Εκλογές τέλος και μη μου πείτε ότι δεν ζωγραφίσαμε πάλι ως λαός, έτσι; Βγάλαμε για πρώτη φορά "αριστερή κυβέρνηση" και, συνάμα, βγάλαμε και τρίτο κόμμα τους φασίστες για να κρατάμε και τις ισορροπίες. Επενδύσαμε "αριστερά" αλλά σπρώξαμε και κάτι ψιλά δεξιά, για να μη παίρνουν αέρα τα μυαλά μερικών-μερικών. Στείλαμε έναν πιτσιρικά στο πρωθυπουργικό μέγαρο και, ταυτόχρονα, πετάξαμε τους Παπανδρέου εκτός βουλής μετά από 92 ολόκληρα χρόνια που είχαν κατσικωθεί εκεί μέσα.

Ο ΣυΡιζΑ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει, έστω κι αν έχασε την απόλυτη αυτοδυναμία στο παρά τσακ. Έτσι κι αλλοιώς, ο Τσίπρας ήξερε πως είτε με 149 είτε με 155, θα χρειαζόταν και την συνεργασία κάποιου άλλου κόμματος, προκειμένου να μη γίνεται κάθε τρεις και λίγο άθυρμα της κάθε συνιστώσας και της κάθε γκρούπας που συστεγάζονται στο πάλαι ποτέ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Συνεπώς, αυτές οι ψιλοστενοχώριες που, λόγω του 149, βλέπω γύρω, είναι μάλλον αδικαιολόγητες.

Αντίθετα με την βάση τού -μέχρι σήμερα- κόμματός του, ευχαριστημένος πρέπει να αισθάνεται και ο Σαμαράς, μιας και ξέρει πως έσωσε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να σωθεί. Εντάξει, έφαγε την σκόνη τού Τσίπρα αλλά δεν έφαγε στο κεφάλι τις διψήφιες διαφορές που είχαν φάει πρωτύτερα ο Ράλλης και ο ανηψιός Καραμανλής (το ότι εκείνοι τις είχαν φάει από Παπανδρέου κι όχι από Τσίπρες ας μη το συζητήσουμε τώρα). Όμως, το ποσοστό που μάζεψε τελικά, φτάνει για να μη στείλει την Νέα Δημοκρατία στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας". Όσο για τον εσωκομματικό πόλεμο, ο οποίος έχει ήδη ξεσπάσει (μέχρι κι ο Βουλγαράκης ξετσουτσούνισε), τον περίμενε και πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Δεν ήταν μυστικό ότι πολλοί πρόσμεναν πώς και πώς την χτεσινή ήττα για να του την πέσουν. Εδώ, ο Μητσοτάκουλας κόντεψε να πάθει έμφραγμα από την χαρά του και τον τρέχανε στα νοσοκομεία...

Η τρίτη θέση τής φασιστοναζιστικής Χρυσής Αυγής αλλά και το ποσοστό της ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Δεν μας εκπλήσσει η απόδειξη ότι ένας στους δεκαπέντε έλληνες είναι φασίστας. Το ξέραμε. Και λέμε κι ευτυχώς που δεν πήραν παραπάνω. Με τόσους ηλίθιους και τόσους φασιστικής νοοτροπίας συνανθρώπους μας γύρω, δικαιούμαστε να πιστεύουμε πως πολλοί απ' αυτούς έχουν βρει στέγη και σε άλλα κόμματα.

Ο Σταύραξ έμεινε με τα μεγάλα λόγια. Κάποτε είχε δηλώσει πως με 5% πας σπίτι σου. Τώρα είναι καιρός να μας πει τι κάνεις με 6%. Πάντως, εγγυητής οποιουδήποτε πράγματος δεν γίνεσαι. Κι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ούτε καν Πέπε Γκρίλλο δεν μπορείς να γίνεις. Άσε δε που, με τόση... φελλοσύνη μαζεμένη, στοιχηματίζω δυο μισθούς ότι το Ποτάμι θα ακολουθήσει πορεία αντίστοιχη μ' εκείνη την μεγαλειώδη πορεία τής αλησμόνητης Πολιτικής Άνοιξης.

Το Κ.Κ.Ε. πήρε βαθειά ανάσα ανακούφισης. Με τον δικομματισμό να επιστρέφει δριμύτατος, είναι μάλλον αξιοθαύμαστο ότι αύξησε την επίδοση του 2012 και μάζεψε περίπου όσες ψήφους είχε συγκεντρώσει πέρυσι στις ευρωεκλογές. Μάλιστα δε, στον Περισσό πρέπει να αισθάνονται διπλά ευχαριστημένοι: με τους 15 βουλευτές που θα διαθέτει το κόμμα στην νέα βουλή, θα μπορεί να κάνει κάμποσο παιχνίδι μόνο του, δίχως να χρειάζεται βοήθειες από τρίτους.

Απόλυτη (σχεδόν) δικαίωση για τον Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνές του, αφού πολλοί τους έβλεπαν εκτός βουλής μέχρι τις παραμονές των εκλογών. Παρά την αιμορραγία από τις διαγραφές και τις αποχωρήσεις (πολλές από τις οποίες πρόσφατες) στελεχών τους, οι ΑνΕλ κατάφεραν όχι μόνο να σταθούν αξιοπρεπώς και να μπουν με σχετική άνεση στην βουλή αλλά φιλοδοξούν να παίξουν και ρόλο ρυθμιστή στο νέο κοινοβούλιο. Κάτι ήξεραν οι εταιρείες στοιχημάτων που δεν καλοπλήρωναν το στοίχημα πως οι ΑνΕλ θα μπουν στην βουλή. Κάτι που δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων...

Σκέτη γλύκα για όλους το αποτέλεσμα του ΠαΣοΚ, εκτός βέβαια από τους αθεράπευτους πασόκους. Ο Βενιζέλος, σκασμένος από το στραπάτσο, τα έβαλε με τους πάντες και τα πάντα, με λυτούς και με δεμένους. Του έφταιξε μέχρι και η βλακεία των ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν κατάλαβαν το τεράστιο έργο ευθύνης που έχει επιτελέσει αυτό το κακέκτυπο κόμματος του οποίου ηγείται. Κυρίως, όμως, του έφταιξε ο Γιώργος, στον οποίο φορτώνει ως και την ευθύνη για το ότι η Χρυσή Αυγή βγήκε τρίτο κόμμα! Προφανώς, δεν καταλαβαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων τού Γιώργου δεν θα ψήφιζαν το σημερινό ΠαΣοΚ ούτε με σφαίρες. Τελικά, για τον Βενιζέλο, μόνο ο Βενιζέλος δεν φταίει που το κόμμα έχασε σχεδόν 40 μονάδες σε 5 χρόνια. Ομολογώ ότι περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το συνέδριο που προανήγγειλε χτες ο Βαγγέλης. Θέλω να δω πόσα και ποια κεφάλια θα μείνουν στην θέση τους.

Το ΚιΔηΣο του Γιώργου απέτυχε. Και, μάλιστα, παταγωδώς. Πρώτον, δεν κατάφερε να μπει στην βουλή. Δεύτερον, δεν κατάφερε να διαλύσει το κόμμα τού Βενιζέλου (τουλάχιστον, όχι ακόμη). Τρίτον, αν και έκοψε την απόλυτη αυτοδυναμία τού Αλέξη, δεν κατάφερε να μεταστρέψει αρκετούς από εκείνους τους πασόκους που είχαν ήδη στραφεί στον ΣυΡιζΑ. Τέταρτον, έδωσε δικαίωμα στους μέχρι χτες "συντρόφους" να τους αντιμετωπίζουν ως διασπαστές. Φτάνουν αυτά; Τώρα, οι "δημοκράτες σοσιαλιστές" ετοιμάζονται για συνέδριο αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα φτάσουν ως εκεί (τουλάχιστον όλοι).

Κατά τα άλλα, Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων) και Γκλέτσος (Τελεία) σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις που μας άφησαν μ' ανοιχτό το στόμα, η ΑντΑρΣυΑ έμεινε στα ίδια ρηχά νερά (αν και σχεδόν διπλασίασε τις ψήφους της σε σχέση με το 2012), η συνεργασία του μ-λ με το Μ-Λ πέρασε άλλη μια φορά απαρατήρητη, ο Καρατζαφέρης φαίνεται πως τελείωσε οριστικά την σταδιοδρομία του ως αρχηγός κόμματος, η Δημοκρατική Αριστερά κατέληξε στον σκουπιδοντενεκέ τής ιστορίας όπου ήταν η θέση της ενώ βρέθηκαν και 32 ψηφοφόροι που, πάνω στην απελπισία τους, στήριξαν με την ψήφο τους το ανανεωτικό κόμμα "Χαρίζω χρέη, χαρίζω οικόπεδα...".

Δεν μπορώ να κλείσω το σημερινό σημείωμα δίχως να απευθύνω συγχαρητήρια στον τηλεοπτικό Άλφα, για το ημίωρο αφιέρωμά του στην Γιάννα Δασκαλάκη-Φαζάκη-Παρθένη-Αγγελοπούλου, η οποία μίλησε με απλή, κατανοητή και λαϊκή γλώσσα για όλους και για όλα. Ο στιβαρός λόγος τής "μεγάλης κυρίας" και η άνεση με την οποία απάντησε στις αιχμηρές ερωτήσεις τής Στάη και του Σρώυτερ. Ήταν μια όαση στην χτεσινή τηλεοπτική ξεραΐλα.

Απαραίτητη διευκρίνηση: Χτες, παρακολούθησα (όσο παρακολούθησα) τις εκλογικές εκπομπές των καναλιών όχι από την τηλεόραση αλλά από τον υπολογιστή μου. Δεν ξέρω γιατί αλλά δύσκολα πετάς τασάκι σε υπολογιστή...

Σημείωση: Αν δεν πήρατε στα σοβαρά τα συγχαρητήρια που έδωσα στον Άλφα, καλά κάνατε.
Πηγή: cogito ergo sum

29 σχόλια:

  1. Η δικη μου γνωμη για της εκλογες.
    Θα ηθελα τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμο για πολους λογους.
    Με προβληματιζει το ποσοστο της ΧΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
    Και ειμαι ικανοποιημενος με το κομα μου που αντεξε σε αυτη τη πολοση.
    ΠΑΜΕ γερα ΚΚΕδικα.
    Ικαριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ικαριος:
      Το να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμος χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις σε εμάς θα ήταν πράγματι ευχής έργο.
      Για τους πολλούς λόγους που λες.
      Οστώσο αυτό ήταν εξ'αρχής σχεδόν ακατόρθωτο, κοιτώντας τόσο της δημοσκοπήσεις των δύο τελευταίων χρόνων όσο και τον παρανοϊκό εκλογικό νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να διατηρήσει εν ισχύ μήπως και καρπωθεί τα καλπονοθευτικά του οφέλη. Νομίζω πως υπερέβαλαν εαυτούς ήδη με το εξωπραγματικό για τα δεδομένα ποσοστό που πήραν.

      Για την ΧΑ, εγώ πίστευα πως θα πάρει και παραπάνω. Ξέρω πως οι θρασύδειλοι οπαδοί της φοβούνται να το δηλώσουν στα γκάλοπ. Οπότε και την ποντάριζα γύρω στο 7-8%. Από φασίστες άλωστε έχουμε ακόμη πιο πολλούς σε αυτή την χώρα. Απλά κρυβόντουσαν σε δεξιά-"κεντροδεξιά" σχήματα τόσα χρόνια.

      Το ΚΚΕ δεν άντεξε απλά. Αν σκεφτείς την διαφορά ψήφων από τις ευρωεκλογές (το ποσοστό έπεσε λόγω της μικρότερης αποχής), νομίζω πως επανασυσπείρωσε ένα κομμάτι ανθρώπων σαν βάση πλέον για παραπάνω εκλογική -και όχι μόνο- επιρροή.

      Τα δύσκολα ξεκινάνε από σήμερα που κάθε λαϊκή-εργατική διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής θα συκοφαντηθεί ως υπονόμευση της "αριστεράς".

      Γερό στομάχι να έχουμε...

      Διαγραφή
  2. Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο κοντά απ' όσο φαντάζεσαι. Το αποδεικνύει (πέραν των υπολοίπων) και ο αριθμός των εδρών του.
    Οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις (κυρίως του τελευταίου μήνα) δεν έδειχναν καθόλου την πραγματική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ούτε και την πραγματική διαφορά με τη ΝΔ. Η διαφορά των δύο κομμάτων 9 περίπου ημέρες πριν τις εκλογές παρουσιαζόταν να μικραίνει μέχρι κάτω από τις 3 μονάδες και , χωρίς να συμβεί κανένα αξιόλογο γεγονός στο ενδιάμεσο, παρουσιάστηκε 7 ημέρες πριν να αυξάνεται στο 3+ έως 4+ και (χωρίς πάλι να συμβεί τίποτα το αξιοσημείωτο στο ενδιάμεσο) να φτάνει στο 8,5 των εκλογών. Η διαφορά του 4+ από το 8,5 είναι πολύ μεγάλη για μία εβδομάδα χωρίς καμία σοβαρή πολιτική εξέλιξη. Ήτοι η διαφορά ήταν από την αρχή αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, με τις οποίες γινόταν προσπάθεια να συγκρατηθεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
    Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το ΚΚΕ δεν επανασυσπείρωσε παλαιούς ψηφοφόρους. Το ΚΚΕ, στην πόλωση που δημιούργησε η ανάγκη να φύγουν Σαμαράς-Βενιζέλος, έχει χάσει κομμάτι ψηφοφόρων, το οποίο φάνηκε στη διαφορά των αποτελεσμάτων των δύο εκλογών του 2012. Είναι φυσικό, για μεγάλο μέρος όσων μετακινήθηκαν τότε στο ΣΥΡΙΖΑ, να εξακολουθεί να υφίσταται ο ίδιος λόγος να τον ξαναψηφίσουν: να φύγουν Σαμαράς-Βενιζέλος. Αυτοί που αύξησαν τα ποσοστά του ΚΚΕ είναι, κατά την εντύπωσή μου, περισσότερο νέοι ψηφορόροι του, που πρώτη φορά ψήφισαν ΚΚΕ. (Προτιμώ να μην συγκρίνω με τα ποσοστά των ευρωεκλογών καθώς οι αναγωγές, ειδικά με τις συγκεκριμένες ευρωεκλογές, είναι κατά τη γνώμη μου πιο ριψοκίνδυνες)
    Αν ισχύει αυτό τότε τα πράγματα είναι ακόμη θετικότερα για το ΚΚΕ καθώς πρόκειται για μετακινήσεις που αυξάνουν την συνολική επιρροή του Κόμματος στην κοινωνία.
    Γενικά το ΚΚΕ μπορεί να χαρακτηριστεί ο δεύτερος μεγάλος νικητής των εκλογών σε επίπεδο αύξησης των ποσοστών. Ωστόσο το ζήτημα είναι ότι τόσο τα ποσοστά όσο και ο αριθμός των ψήφων μου φαίνονται, με κάθε μέτρο κρίσης ή σύγκρισης, χαμηλά. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (που σε συμβολικό αλλά και φρασεολογικό επίπεδο νομιμοποιεί και απενοχοποιεί έναν περισσότερο αριστερό λόγο, μετακινώντας το πεδίο του αριστερού ανταγωνισμού προς τα αριστερά), οι απώλειες της επίσημης δεξιάς (συνολικά νοούμενης) και η πολυδιάσπαση του κέντρου σε κομμάτια με αδυναμία οποιασδήποτε κοινωνικής αναφοράς, δίνουν την ευκαιρία να βγει το ΚΚΕ στον κόσμο και να αυξήσει την επιρροή του. Να βγουν οι φίλοι και τα μέλη, να βγουν παντού, να βγούν ΨΥΧΡΑΙΜΑ, να πλησιάσουν τους πάντες.Ο κυβερνητικός λόγος θα είναι, αναγκαστικά για λίγους, έστω, μήνες, ένας λόγος που δεν θα αφίσταται της κομμουνιστικής λογικής και φρασεολογίας όσο ο λόγος της σαμαρικής κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται με πιο ευνοϊκούς όρους από την αντιπολίτευση στη ΝΔ. Κατά τη γνώμη μου είναι ασφαλέστερη και ευνοϊκότερη η θέση της "υπονόμευσης της αριστεράς" από αυτήν της "υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας, της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας κλπ" η οποίο υποδεικνύει μία απόσταση από τον επίσημο πολιτικό λόγο (αυτός είναι πάντα ο κυβερνητικός) πολύ μεγαλύτερη.
    Αν δεν εκμεταλλευτούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως ευκαιρία, γρήγορα θα βιώσουμε καταστάσεις χειρότερες από το '80. Και σκέψου ότι τότε το ΚΚΕ ξεκίναγε να χάνει ψήφους από πολύ πιο υψηλά ποσοστά.
    Απλοϊκός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Απλοϊκός:
      Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαρτιώνταν από τα δικά του (έτσι και αλλιώς μικρά για αυτοδύναμη κυβέρνηση ποσοστά –ποτέ δεν βγήκε τέτοια 36%) αλλά από άρθροισμα πολλών άλλων παραγόντων του παρανοϊκού αυτού εκλογικού νόμου.

      Για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμος θα έπρεπε να μπουν στην βουλή λίγα κόμματα με χαμηλά ποσοστά και ταυτόχρονα τα ποσοστά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Απαιτούσε δηλαδή ταυτόχρονη συσπείρωση και αποσυσπείρωση του δικομματισμού, πράγμα αντιφατικό εκ φύσης.
      Για αυτό λέω πως πλησίασε όσο περισσότερο γίνονταν. Ακόμη και εάν του κάθονταν το λαχείο, πάλι θα ήταν αναγκασμένος να συγκυβερνήσει καθώς με κυβέρνηση 151-152 βουλευτών δεν θα την έβγαζε για πολύ, με δεδομένα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν στους επόμενους μήνες βάση των υποχρεώσεων της χώρας σε ΕΕ-ΔΝΤ.
      Δεν είναι και κανένα κόμμα μπετόν-αρμέ εξάλλου. Μια παρασυναγωγή τυχοδιωκτών είναι με μόνο ενοποιητικό στοιχείο την κουτάλα. Στην πρώτη στραβή θα πηδήξουν και από αυτό το καράβι αρκετοί από δαύτους, και ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει καλά. Ξέρει τι μάζεψε.

      Όσο για το που είναι πιο δύκολο να κάνεις αντιπολίτευση, απλά θα υπενθυμίσω πως ούτε που θα του πέρναγε από το μυαλό του Σαμαρά να μιλήσει για «αυτονόητο (και από επάνω) καθήκον» του ΚΚΕ να στηρίξει την κυβέρνηση του, ή ακόμη χειρότερα να αυτοδυαλύθεί προκειμένου να τον κάνει πρωθυπουργό...

      Και φυσικά η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση καμμία «αριστερή» πολιτική στροφή της κοινωνίας δεν σηματοδοτεί. Ήρθε ως επιστέγασμα της πλήρους ΠΑΣΟΚοποίησης του και μάλιστα ως ανταμοιβή ακριβώς για αυτήν.
      Ο δε πολιτικός του λόγος είναι αυτός που είδαμε στα προπύλαια. Η μόνη διαφορά του Τσίπρα από τον Χάρυ Κλυν ήταν πως ο δεύτερος μιμούνταν τον Αντρέα καλύτερα.

      Εκείνο που έδειξαν οι τελευταίες εκλογές είναι πως η δεξιά στροφή της ελληνικής κοινωνίας παγιοποιήθηκε. Παγιοποιήθηκε επίσης η συρρίκνωση της αριστεράς σε όλες τις τις εκφάνσεις.

      Πριν το ’12 μπορούσες να αρθροίσεις ως αριστερά το σύνολο των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, του ΣΥΝ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ και ήταν διψήφιο.
      Τώρα όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να περιληφθεί (με κάθε επισημότητα) σε αυτήν, αλλά και οι υπόλοιπες δυνάμεις της έχουν συρρικνωθεί δραμματικά.

      Οι επερχόμενες συνθήκες θα είναι αναμφίβολα δυσκολότερες από αυτές που αντιμετωπίσαμε ως τώρα.

      Διαγραφή
  3. Δεν αναφέρθηκα σε στροφή της κοινωνίας. Δεν διαπιστώνεται στροφή ούτε δεξιά ούτε αριστερά σε αυτές τι εκλογές. Μίλησα για τον κυρίαρχο-κυβερνητικό λόγο. Και αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο και διαφορετικό.
    Το σκηνικό είναι ρευστό. Το αποδεικνύουν τα χαμηλά ποσοστά των δύο πρώτων. Το αποδεικνύει η πολυδιάσπαση του κέντρου. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι πρώτη φορά ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με εκείνες τις λειτουργίες του συστήματος που θεωρούσε αυτονόητες, άκακες ή και ωφέλιμες:αγορές, τράπεζες κλπ και είναι αναγκασμένος να καταλάβει τη λειτουργία τους. Αν δεν είναι δεδομένο τώρα το ευνοϊκότερο της κατάστασης, τότε θα έπρεπε να θεωρήσουμε ότι καλύτερη κατάσταση θα ήταν η αύξηση της ακροδεξιάς ή η επάνοδος του προηγούμενου σκηνικού με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (εκτός και αν θεωρήσουμε ότι η μόνη κατάσταση που είναι ευνοϊκή, είναι μόνη η αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ, δηλαδή αν θέσουμε ως προϋπόθεση της δράσης να έχει ήδη επιτευχθεί το αποτέλεσμά της). Στις συνθήκες μετά την "πτώση του υπαρκτού" η παρούσα κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι η χειρότερη. Αν δεν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, αν δούμε την προσπάθεια τώρα ως δυσκολότερη τότε δύο πράγματα μας μένουν :ο ηρωισμός της προσπάθειας, τον οποίον θα καταναλώνουμε ερήμην όλης της κοινωνίας στις μικροπαρέες μας και η δευτέρα παρουσία.
    Απλοϊκός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Απλοϊκός:
      Εάν ο κυρίαρχος κυβερνητικός λόγος είναι "αριστερόστροφος" τόσο το χειρότερο. Θα πρέπει συν τα υπόλοιπα να φωνάζεις και ότι δεν είσαι ο ίδιος με δαύτους. Είναι ένα έργο που οι παλιότεροι έχουν δει στην πρώτη έκδοση το '81-'88. Και είναι επικύνδινο μια και ο εκφασισμός δεν έχει κανένα πρόβλημα να φορέσει και όσο "αριστερή" μάσκα γουστάρει. Επαναλαμβάνω πως το έργο παίζεται σε επανάληψη.

      Και κάνεις στο τρόπο που βλέπεις τα πράγματα ένα δομικό λάθος.
      Οι εκλογές για τους κομμουνιστές δεν είναι παρά στιγμιαία αποτύπωση της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης. Για να αποτυπώσουν καλύτερα εκλογικά ποσοστά δεν είναι προϋπόθεση ούτε "η πολυδιάσπαση του κέντρου", ούτε η "κυβερνώσα αριστερά". Προϋπόθεση είναι η θέληση της εργατικής τάξης (και των σύμμαχων της) για πάλη.
      Αυτήν ακριβώς την πάλη που οργανώνει καθημερινά το ΚΚΕ με την δουλειά του μερμηγκιού στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς.
      Και αυτή η πράγματι ηρωική πάλη γίνεται καθημερινά και όχι σε κάποιο ακαθόριστο μέλλον, και γίνεται κυρίως μέσα στην παραγωγή, εκεί "που δένεται το ατσάλι" και όχι στις κουβέντες μας στα "κόκκινα" καφενεία. Και φυσικά δεν γίνεται "ερήμην" κάποιας κοινωνίας, αλλά αντίθετα στο πιο νευραλγικό της σημείο.

      Για το τέλος είναι εντελώς αυθαίρετο πως "πρώτη φορά ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με εκείνες τις λειτουργίες του συστήματος που θεωρούσε αυτονόητες, άκακες ή και ωφέλιμες:αγορές, τράπεζες κλπ και είναι αναγκασμένος να καταλάβει τη λειτουργία τους".
      Μετά από δύο χρόνια κρίσης ο κόσμος το μόνο που κατάλαβε είναι πως εάν ευημερούν οι πλούσιοι θα μπορέσει να πέσει και κανένα ψίχουλο για (κάποιους από) τους φτωχούς όπως γίνονταν προ κρίσης.

      Αλλιώς δεν θα επιβράβευε με την κυβερνητική εντολή το κόμμα του Σταθάκη, ο οποίος λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, έταζε δημόσια και στο φως του ήλιου, γή και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο.
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/01/38.html

      Εφόσον λοιπόν η δυσκολίες του αγώνα περνάνε μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, και είναι αυτονόητο πως η σοσιαλδημοκρατία είχε πάντα περισσότερα ποδάρια μέσα σε αυτό από την παραδοσιακή δεξιά, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται επίσης αυτονόητα.

      Διαγραφή
  4. Ακόμη δεν έγιναν κυβέρνηση, και οι δύο πρώτες τους πράξεις βάλουν ευθέως κατά τόσο της υλικής, όσο και της ιστορικής ύπαρξης καν, του κομμουνιστικού κόμματος.*
    -Ευνοϊκές συνθήκες, ε;

    *
    http://leninreloaded.blogspot.gr/2015/01/blog-post_907.html

    http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/293717,Ekloges:_Prwtes_skeyeis_.html, κοίτα στο ΥΓ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λυσσασμενος αντικομμουνισμός με το καλημέρα!
    Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ παρομοιάζεται με την "πτώση του τοίχους" του Βερολίνου!
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&x-yt-ts=1421914688&v=JmcxFt7_u6k&x-yt-cl=84503534

    -Πιό χυδαίο αντικομμουνισμό έκανε δηλαδή ο Σαμαράς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τη παραξενο ακους Συντροφε. Αυτοι δεν ειναι που μετατρεψανε τα ΚΚ σε φορεις της Αντεπαναστασης. Εχουνε λυσσαξει που συνεχιζει να υπαρχει ΚΚΕ και ανεβαινει κιολας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Νομίζω μικρή σχέση πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ με τον παλιό ευρωκομμουνισμό που επιχείρησε να αλώσει τα ΚΚ από μεσα. Είναι καθαρή σοσιαλδημοκρατία πλέον.
      Σαν αυτή που δολοφόνησε την Λούξεμπουργκ.

      Τα γατάκια βγάλανε δόντια πλέον...

      Διαγραφή
  7. TRASH. Καμμια σχεση πλεον. Τωρα ετοιμαζουνε το καινουργιο μαζι με τον Αλαβανο που το 1991 ητανε στην Δεξια φραξια. Το ευτηχημα ειναι οτι δεν βρισκομαστε στο 1981 και να τυχαινε αυτο με το να μην εχει αυτοδυναμια το ΠΑΣΟΚ. Μιλαμε για τον απολυτο εφιαλτη.Ασε που το επιδιωκαμε κιολας με το 17% ητανε βλεπεις το ΑΑΔΜ που ψαχνουνε καποιοι ασε δεν γραφω αλλο για μου ερχεται ζαλαδα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είχα σκοπό να τελειώσω τη συζήτηση με ένα συγκαταβατικό σχόλιο. Ωστόσο νιώθω μια μικρή επίθεση από το "πιο χυδαίο αντικομμουνισμό έκανε ο Σαμαράς;" που είπες.
    Νομίζω ότι επί Σαμαρά είδες:
    1.Να απειλεί ο Λαγός σε δημοσιευμένο βίντεο "τους λακέδες του ΠΑΜΕ" στο Πέραμα και να μην κουνιέται φύλλο
    2.Να την πέφτουνε οι χρυσαυγίτες στο Πέραμα με καδρόνια και καρφιά και πάλι να μην κουνιέται φύλλο (αν δεν δολοφονούσανε τον Φύσσα θα παραγραφόταν ως πλημμέλημα!). Η δε κυβέρνηση δεν έβγαλε ανακοίνωση ούτε για τα μάτια του κόσμου για την δολοφονική επίθεση.
    3.Να επαναλαμβάνει διαρκώς ο (υπουργός)Γεωργιάδης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμουνιστές και δεν το έλεγε ως καλό
    4.Να επαναλαμβάνει ο (υπουργός)Βορίδης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμουνιστές και ότι δεν θα παραδώσουν στους κομμουνιστές την εξουσία που κράτησαν οι παππούδες τους με τα όπλα.
    5.Να έχεις σύμβουλο τους υπουργού υγείας (Άδωνη) τον Πλεύρη
    6.Να λέει ο Σαμαράς ότι εμφυλιοπολεμική μ....κία θέλει, να έχεις πρωθυπουργό εκείνον που δεν έχανε εκδήλωση μνήμης στο Μελιγαλά.
    7.Να δηλώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου ότι γεννήθηκε αντικομμουνιστής
    8.Να συμφωνεί μαζί του ο πρωθυπουργικός φίλος Φαήλος Κρανιδιώτης
    9.Να αποκαλεί ο (υπουργός)Ντινόπουλος το ΣΥΡΙΖΑ ως μαρξιστικό και κομμουνιστικό κόμμα και πάλι όχι επειδή λάτρευε τον κομμουνισμό
    κλπκλπκλπ
    Μετά από δύο χρόνια Σαμαρά, Μπαλτάκου, Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη, Κρανιδιώτη, Λαζαρίδη αποθράσυνσης της χ.α. και τόσων άλλων εμφυλιοπολεμικών, που βαριέμαι να θυμηθώ και να γράψω, ο ΣΥΡΙΖΑ σου φαίνεται αντικομμουνιστικότερος μέσα σε μία μέρα. Είναι προφανές ότι έχουμε άλλο μέτρο του χρόνου εκτός κι αν απλώς έχεις προαποφασίσει ότι τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα χωρίς καν να προσπαθήσεις να δεις άλλες πλευρές της κατάστασης.
    (Δεν θα σχολιάσω τον Lenin Reloaded. Αποτελεί ζήτημα αρχής. Ο δεσμός με τον Μπογιόπουλο δεν με βγάζει πουθενά)
    Απλοϊκός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δεσμός με τον Μπογιόπουλο βγάζει στο ότι οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής μεταράπηκαν από κομμουνιστές (μέλη του ΚΚΕ όλοι) ως δια μαγείας σε "αριστερούς".

      Το κάλεσμα σε πογκρόμ κατά των κομμουνιστών εάν δεν συνεργαστούν με την κυβέρνηση ΕΕ-ΝΑΤΟ-κεφαλαίου που είναι το λινκ για τον Αντώνη βγάζει μάτι.

      Το σχόλιο για το "τοίχος του Βερολίνου" όλα τα λεφτά.

      Περί εμφυλιοπολεμικών κανονικών αντικομμουνιστών:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/11/blog-post_89.html
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/10/blog-post_97.html
      (οι κομμουνιστές θα αφήσουν τα παιδιά νηστικά-Αυγή)
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/01/19.html
      (ο ανθρωποφάγος Κιμ Γιονγ Ουν)
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5247.html
      ("Αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο ενάντια στους "ολοκληρωτισμούς")
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/11/blog-post_25.html
      (Εδώ οι ΣΥΡΙΖΑίοι συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους νικητές του εμφύλιου χύμα στο κύμα)
      http://tvxs.gr/news/internet-mme/nea-kontra-syriza-%E2%80%93-neon-me-fonto-stalin
      (Διαγωνισμός αντικομμουνισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ)

      Αυτά πολύ πρόχειρα, και με την παρατήρηση πως ο "αριστερός" αντικομμουνισμός έχει πολύ περισσότερη απήχηση από τον δεξιό.

      Δεν αναφέρω καν το σβήσιμο των σφυροδρέπανων ακόμη και από τα χαρακτικά της κατοχής από την Ισκρα του Λαφαζάνη, ή την χρήση των πανό της Ακρόπολης με σβησμένο το σήμα του ΚΚΕ. Εδώ μιλάμε για Οργουελικά πράγματα.

      Τον δεξιό αντικομμουνισμό τέλος, τον παίρνουν στα σοβαρά πολύ λιγότεροι άνθρωποι. Ο "αριστερός" και μάλιστα λυσσασμένος τέτοιος, είναι πολύ πιο επικύνδινος. Πολύ δε περισσότερο που είναι και απροκάλυπτος πλέον. Άντε να κατηγορήσεις για αντικομμουνισμό την κρατική τηλεόραση για αφιέρωμα στην πτώση του τοίχους π.χ. με κυβέρνηση της "αριστεράς". Ποιός θα σε πάρει στα σοβαρά; Αφού μέχρι και οι "αριστεροί" τα λένε, είναι πλέον αυταπόδεικτα...

      Δεν σε κουράζω άλλο.
      Αν έχεις δίκιο θα εκπλαγώ ευχάριστα, αφού ούτως ή άλλως εμείς την δουλειά που είναι να κάνουμε, θα την κάνουμε.
      Δική μας υποχρέωση είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο. Και αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί...

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.
      Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μου "φαίνεται αντικομμουνιστικότερος μέσα σε μία μέρα".
      Τον λυσσασμένο αντικομμουνισμό του τον καταγράφει αυτό το μπλογκ από την ώρα που λειτουργεί.
      Εφόσον το παρακολουθείς, αυτό το σχόλιο το θεωρώ τουλάχιστον άστοχο...

      Διαγραφή
  9. Τα χειροτερα εγκληματα εχουνε γινει απο οπορτουνιστικες κυβερνησεις γιατι χρησιμοποιουνε ψευτοαριστερη προβια. Το παραμυθι με τον μπαμπουλα και τα φουμαρα πες τα σε παιδακια. Με τον φασισμο τελειωνεις μονο με την ανατροπη του καπιταλισμου και τιποτα αλλο. Οπορτουνισμος και φασισμος ειναι διδυμα αδερφια παιδια του καπιταλισμου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όχι, δεν το έχω παρακολουθήσει αυτό το μπλογκ τόσο επισταμένα. Φαντάζομαι όμως ότι ισάριθμες αναρτήσεις (αν όχι περισσότερες) θα έχεις και για τους απερχόμενους.
    Αναφορικά με το ποιός είναι χειρότερος αντικομμουνισμός νομίζω ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει στη χώρα μας: Μανιαδάκης, λευκή τρομοκρατία μετά τη Βάρκιζα, "αντισυμμοριακός αγών" (η πιο light έκφραση), μετεμφυλιακό κράτος, χούντα....Αν ο αριστερός αντικομμουνισμός είναι λυσσασμένος το δάγκωμά του δεν το δοκίμασες ακόμη, μόνο το υποθέτεις. Τον δε δεξιό αντικομμουνισμό όλοι τον παίρνουν πολύ σοβαρά: ν.509/47, Γ' Ψήφισμα, εκτελεστικό απόσπασμα, Μακρόνησος, Αη Στράτης, Γιούρα, φάλαγγα, εικονικές εκτελέσεις, ΜΑΥδες, Χίτες, ΚΑΡΦΙΤΣΑ, Ειδική Ασφάλεια, Γενική Ασφάλεια, Σπουδαστικό της Ασφάλειας, Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας και τόσα άλλα. Πολύ σοβαρά πράγματα και κανένας δεν τα πήρε ποτέ στ' αστεία.
    Καταλαβαίνω, βέβαια, τις ανησυχίες σου. Ο αριστερός αντικομμουνισμός μπορεί να αποδειχθεί και θανατηφόρος. Αλλά απέναντι στην ωμή κυβερνητική-νόμιμη βία δεν έχεις περιθώριο ελιγμών. Απέναντι στην κυβέρνηση, έχεις. Και αυτό το περιθώριο είναι η ευθύνη σου. Η τακτική πρέπει να βρίσκει χώρο ανάπτυξης σε κάθε κατάσταση. Αυτό λέω και απ' ότι καταλαβαίνω συμφωνούμε.
    Ο Μπογιόπουλος έχει απόλυτο δίκιο. Σχετική και η σκληρότατη και δικαιότατη κριτική του Μαργαρίτη στο βιβλίο του Τζόκα (θα βρω χρόνο να την ψάξω και να την στείλω).
    Επαναλαμβάνω:δεν σχολιάζω Lenin Reloaded.
    Τις αναρτήσεις επίτρεψέ μου να τις δω με την ησυχία μου και με το κριτήριο ενός φίλου από τα παλιά: ότι είναι αντι-κκε δεν είναι κατ' ανάγκη αντικομμουνιστικό
    Απλοϊκός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Απλοϊκός :
      -Μπορείς να είσαι συνεπής αντι-ΚΚΕς μόνο εάν είσαι (γίνεις τελικά;) αντικομμουνιστής. Ειδικά στις μέρες μας. Ο φίλος σου αποδείχτηκε πως δεν μπόρεσε να παραμείνει συνεπής αντι-ΚΚΕς τελικά.
      -Για τα υπόλοιπα τώρα:
      Σκέψου μόνο το ποια θα ήταν η καταληλότερη κυβέρνηση για να "αποσύρει από την κυκλοφορία" το ΚΚ εάν είχε (ή μήπως έχει;) ληφθεί μια τέτοια απόφαση από τα αστικά επιτελεία. Τις λιγότερες αντιδράσεις σε κάτι τέτοιο θα τις είχε μια κυβέρνηση της "αριστεράς" η οποία μάλιστα θα χτύπαγε τους κομμουνιστές και ως "δεξιούς" αφού θα ήταν εναντίον της. Το έργο παίζεται ήδη εδώ και καιρό.

      Μια δίωξη εναντίον των κομμουνιστών από την δεξιά άλωστε, θα συσπείρωνε γύρω τους πλατιές λαϊκές μάζες.

      Για την ιστορία, τον εμφύλιο τον διεξήγαγαν "κεντροαριστερές" -για τα μέτρα της εποχής- κυβερνήσεις και τους σπαρτακιστές τους έσφαξαν οι "αριστεροί" σοσιαλδημοκράτες. Οι φασίστες ήρθαν μετά να σαρώσουν τα περισσεύματα...

      Επαναλαμβάνω πως θα είμαι ευτυχής εάν αποδειχτείς σωστός. Αν πάλι κάνεις λάθος οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.
      Δεν νομίζω να διαφωνείς και σε αυτό.

      Διαγραφή
    2. @Απλοϊκός :
      Σαν κατακλείδα:
      Η δεξιά σε πολεμάει στα ίσια.
      Η "αριστερά" προσπαθεί να σβήσει ακόμη και το πέρασμα σου από την ιστορία. Καταπίνει ότι δεν καταστρέφει και αφήνει πίσω της κόπρανα.

      Η δεξιά μπορεί να καταστρέψει μεν, αλλά όχι και να καταπιεί.
      Και στην τελική, στον ανοιχτό πόλεμο είμαστε μαθημένοι.
      Η βρωμιά αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι αποδείχτηκε ιστορικά.

      Εν πάση περιπτώση, Κυριακή κοντή γιορτή. Τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης έρχονται τέλη Φλεβάρη-αρχές Μάη. Να δούμε πως θα αντιμετωπιστούν οι απεργοί...

      Διαγραφή
    3. Φλεβάρη-αρχές Μάη=Φλεβάρη-αρχές Μάρτη

      Διαγραφή
  11. Η Μεγαλυτερη ζημια στα ΚΚ ποτε δεν εγινε απο τις διωξεις.Η χειροτερη ζημια εγινε παντα απο την συνεργασια με τον Οπορτουνισμο. Οπως με το ΕΑΜ και τις εγκληματικες συμφωνιες που υπογραψε την ΕΔΑ που διελυσε το ΚΚΕ και το συνασπισμο το 1991. Ολες οι διωξεις μετα το 1945 ηρθανε γιται το ΕΑΜ τον οκτωβρη του 1944 δεν πηρε την εξουσια και την παρεδωσε στους αγγλους και την αστικη ταξη. Οποτε ο χειροτερος εχθρος ειναι ο οπορτουνισμος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αναφορικά με τον Εμφύλιο και την ευρύτερη περίοδο, αντί άλλης αναφοράς: δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαργαρίτης τοποθετήθηκε στο επικρατείας από το Κόμμα. Ας τον διαβάσουμε. Γιατί πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω την άποψη που αγνοεί νεκρούς, εξορισμένους, εκτοπισμένους, φυλακισμένους, βασανισμένους δηλαδή πολλές χιλιάδες θύματα τα οποία προκάλεσε η δεξιά στην Ελλάδα. Εκτός αν θεωρούμε ότι προτιμάμε τις συνθήκες πάλης επί Μανιαδάκη και εκτάκτων στρατοδικείων παρά τη "βρωμιά"...Και σήμερα δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση να καταφύγουμε.
    Δεν μίλησα για Γερμανία. Ξέρουμε ότι πολλά ήταν πολύ διαφορετικά. Άλλωστε δεν φαντάζομαι ότι θα συμπέσει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρηση ένοπλης κατάληψης της εξουσίας από το ΚΚΕ, ούτε ότι σε γειτονική χώρα θα γίνει Οκτωβριανή Επανάσταση.
    Για την απαγόρευση φαντάζεσαι ότι θα ήταν πιο κομψή ή αποτελεσματική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως εκ της τοποθετήσεώς του στο πεδίου του πολτιτικού ανταγωνισμού μπορεί να νέμεται το κέντρο μόνο όσο υπάρχεις εσύ, το ιδιώνυμο, τον 509 και το Γ' ψήφισμα δεν τα ψήφισε κανένας σοσιαλδημοκράτης. Όσον αφορά το τι μάζες συσπείρωσε η δίωξη των κομμουνιστών απο τη Δεξιά, συνήθως η απόλυτη και εξοντωτική βία έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα:αποθαρρύνει τους επίδοξους συνηγόρους υπεράσπισης λόγω φόβου ότι θα χαρακτηριστούν ύποπτοι ή συμπαθούντες ή συνοδοιπόροι(βλ. Επιτροπές Ασφαλείας, ΜΑΥ+ΜΑΔ+Χωροφυλακή, στρατιωτικές εκκαθαρίσεις στην Πελοπόννησο ,νομοθεσία κλπ, για λόγους οικονομίας αφήνω έξω την περίοδο της χούντας..).
    Ήρωες ΔΕΝ θα γίνουμε. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να εκτοπιστούμε πολιτικά.
    Και γι' αυτό επιμένω ότι η αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για τον αδικημένο, για τον εργαζόμενο, για τον φτωχό δηλαδή για την τάξη που ενδιαφέρει κι εμάς)δίνει ευρύτερες δυνατότητες επιχειρημάτων αλλά και κοινοβουλευτικής δράσης.
    Σ' έπρηξα.
    Απλοϊκός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Απλοϊκός:
      Νομίζω πως μπερδεύεις λίγο τα πράγματα. Αν δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την σοσιαλδημοκρατία με ιστορικά παραδείγματα αντεπανάστασης, τότε ούτε και την παραδοσιακή δεξιά θα έπρεπε να συγκρίνουμε με την ίδια περίοδο.
      Χειρότερα δόντια έχει δείξει η σοσιαλδημοκρατία πάντως. Είναι αυτή που ανοίγει τον δρόμο στον φασισμό μέσω της απονεύρωσης και της εκ των έσω διάλυσης του εργατικού κινήματος, χωρίς να αποφεύγει και την ωμή βία. Θα μπορούσα να γεμίσω τόμους με παραδείγματα. Δεν τον εκτέλεσε η "δεξιά" τον Μπελογιάννη π.χ., και τον Δεκέμβρη του '44 τα πολυβόλα στο σύνταγμα τα έβγαλε ο "και στην λαοκρατίαν πιστεύομεν" ΓΑΠ ο 1ος. Το ιδιώνυμο το ψήφησε ο Βενιζέλος, τον νόμο που καθιστά τις απεργίες παράνομες ο Αντρέας Παπανδρέου. Και οι μπολσεβίκοι πήραν τα όπλα ενάντια στον "αριστερό" Κερένσκι.
      Την ζημιά που έκανε δε στο κομμουνιστικό κίνημα της Ελλάδας μια εφταετία ΠΑΣΟΚ, δεν μπόρεσαν να την κάνουν 35 χρόνια ανελέητων διώξεων. Αυτά είναι γνωστά. Μόνο που τώρα ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

      Επίσης διαφωνώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται να υπάρχει κάτι στα αριστερά του. Είναι δηλωμένος του σκοπός να μην υπάρχει τίποτε από εκεί, προκειμένου να μπορεί να ελίσεται με την ησυχία του. Άλωστε ο λόγος ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΝ, της ΕΑΡ, του "ΚΚΕ" εσ. δεν ήταν άλλος από την διάλυση του ΚΚΕ. Για αυτό τον λόγο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες του τις μεταλλάξεις. Για να εξαφανίσει τους κομμουνιστές. Αν θες να σου λινκάρω και άρθρο της Αυγής που το παραδέχονται ανοιχτά πως "μέχρι το '91 στόχος ήταν η αναθεώρηση του κομμουνισμού, μετά το '91 η εξαφάνιση του".

      Τέλος και επί του πρακταίου, έχει αποδειχτεί πως η ωμή επίθεση της δεξιάς συσπειρώνει μάζες τουλάχιστον στην Ελλάδα. Την πολύτιμη για το αστικό κράτος δουλειά του σαρώματως της φιλικής περιφέρειας των συμπαθούντων τους κομμουνιστές η σοσιαλδημοκρατία την κάνει πολύ καλύτερα.

      Γιατί αυτή ακριβώς αυτή η φιλική περιφέρεια μπορεί να βάζει τα γέλια με τις μπούρδες του Φαήλου, αλλά παίρνει πολύ στα σοβαρά την Αυγή π.χ. όταν χαρακτηρίζει "εξέγερση" το ναζιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, ή το Left.gr όταν αναπαράγει αμάσητη όλη την προπαγάνδα των ΕΠΑ για την Λ.Δ.Κορέας ή για τα "εγκλήματα του Στάλιν".

      Το μόνο θετικό που βλέπω είναι πως η αλαζονία από την απότομη άνοδο, έχει κάνει τους ΣΥΡΙΖΑίους να επιδεικνύουν χύμα τον αμοραλισμό τους. Δεν νομίζω να τους παίρνει για κάτι τέτοιο, καθώς είναι κόμμα-φούσκα χωρίς μηχανισμό, χωρίς συνδικαλιστικό, χωρίς νεολαία, χωρίς οπαδούς, χωρίς κανέναν δεσμό με τις μάζες.

      Το δρόμο για τον φασισμό μια χαρά θα τον στρώσουν πάντως.
      Ήδη χθες είδα δημοσιογράφους στην TV βα λένε στην Μανωλάκου πως κάνει σαν "απατημένη σύζυγος" μια και το ΚΚΕ το ίδιο σχεδόν πράγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι.

      Η απειλή είναι πολύπλευρη, και ενώ πλέον είχαμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την καταστολή, τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ενσωμάτωση, την λάσπη πως είμαστε σαν και δαύτους (σας είδαμε και τους "αριστερούς") και φυσικά, ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

      Δύσκολα λοιπόν τα πράγματα, δυσκολότερα από πριν σε πολλά επίπεδα. Προβλέπω πως θα αντεπεξέλθουμε, και πως στο τέλος της περιόδου αυτής θα έχουμε ίσως την ευκαιρία μας, εφόσον επιβιώσουμε ως τότε πολιτικά-οργανωτικά.
      Παρά τα τερτίπια, εξακολουθούμε να ζούμε στην εποχή του "ιμπεριαλισμού και των προλεταριακών επαναστάσεων", και αυτό είναι αντικειμενικό.

      Διαγραφή
  13. Και κάτι ακόμη για να δούμε τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει η σοσιαλδημοκρατία και τι η δεξιά, δύο ονόματα αρκούν: Φράνκο και Πινοσέτ. Αισθάνεσαι καλά ή σε έπιασε σύγκρυο;
    Απλοϊκός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Απλοϊκός:
      Μιλάς προφανώς για τον ίδιο Πινοσέτ που τοποθέτησε ως αρχηγό του στρατού ο δοδιαλδημοκράτης Αλλιέντε.

      Διαγραφή
  14. Οκ. Έκανα λάθος. Με έπεισες. Πλαστήρας, ΓΑΠ 1ος και Βενιζέλος ήταν σοσιαλδημοκράτες, οπαδοί της 2ης διεθνούς κλπ και όχι παλαιοκομματικοί φιλελεύθεροι αστοί. Αντρέας και Βενιζέλος είναι μία περίοδος, μία ιδεολογία, ίδιο κόμμα σε ασπρόμαυρη και έγρωμη εποχή. Και αναθεώρησα για τον Πινοσέτ: ήταν άθυρμα στα χέρια του παμπόνηρου Αλιέντε. Ή μάλλον ήταν το ίδιο και οι δύο.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
    Δεν θα ξαναενοχλήσω.
    Απλοϊκός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Απλοϊκός:
      -Δηλαδή ο Τσίπρας που μπερδεύει την Ναόμι Κλάιν με την ...Ναόμι Κάμπελ, είναι οπαδός της 2ης Διεθνούς;
      -Έχει ο σύμβουλος του ΓΑΠ του δεύτερου Βαρουφάκης ή η Τζάκρη κάποια αναφορά στον ...Μαρξ;
      Να μην μιλήσω για το μισό υπουργικό συμβούλιο που έχει θητεύσει στο ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη και την ΝΔ.
      Μπερνσταϊνικοί όλοι!
      Με τον Κάουτσκι κάτω από το μαξιλάρι τους κοιμούνται!
      Μας ξέρανες...
      Όχι πως οι αυθεντικοί οπαδοί της 2ης διεθνούς δεν αιματοκύλησαν τον κόσμο, αλλά τον Μαρξ τον είχαν διαβάσει τουλάχιστον...
      Υ.Γ.
      Τις ειρωνειούλες σου τις προσπερνάω για χάρη του παλιού καιρού. Απαντιούνται εύκολα, αλλά δεν θα μπω στον κόπο.
      Αν από αυτά που σου είπα κατάλαβες ότι γράφεις, είναι χαμένος κόπος.

      Διαγραφή
    2. @Απλοϊκός:
      Υ.Γ.2
      Φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα παίζει τον ρόλο που έπαιζαν στην εποχή τους οι φιλελευθεροι αστοί. Ο ένας από τους δύο πολους του αστικού δικομματισμού είναι πλέον. Το γεγονός πως υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι που τον νομίζουν ακόμη για αριστερό οπορτουνιστικό κόμμα είναι ακριβώς που τον κάνει επικύνδινο.
      Νομίζω πως τελικά με δικαίωσες....

      Διαγραφή
    3. @Απλοϊκός:
      Ξέχασα,
      δεν ενοχλείς...

      Διαγραφή
  15. ...ο μεγαλοβιομήχανος Τζ. Ανιέλι, το αφεντικό της FIAT, δήλωνε σε ανύποπτο χρόνο, για τους «αριστερούς» Ντ' Αλέμα και Πρόντι (ο τελευταίος τα έχει μέλι - γάλα με τον ΣΥΡΙΖΑ): «Το προσόν της Αριστεράς είναι ότι πολύ συχνά κάνει αυτό που δεν είχε πετύχει πριν απ' αυτή η Δεξιά»...
    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8295624

    graf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.