Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Σαν τις αμοιβάδες...

Ενώσεις, διασπάσεις, μεταγραφές και αποχωρήσεις, προσχωρίσεις και αποστασίες στην ημερήσια διάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω...
Τη συνεργασία του με το ΕΠΑΜ του Δ. Καζάκη φαίνεται πως προχωρά ο Π. Καμμένος των ΑΝΕΛ, παρότι επισήμως το ΕΠΑΜ, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, ανέφερε πως όσα διαρρέουν στον Τύπο ως «φήμες για εκλογική συνεργασία» με άλλα κόμματα «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Καμμένος πρότεινε στον Γ. Χρηστοφορίδη, ως εκπρόσωπο της εφημερίδας «Το ΧΩΝΙ» (η οποία εκφράζει τις θέσεις του ΕΠΑΜ) να είναι υποψήφιος στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ για την «πρωτοβουλία του δημοκρατικού, πατριωτικού, αντιμνημονιακού μετώπου», όπως είπε.
Ο Γ. Χρηστοφορίδης απάντησε ότι «το ΧΩΝΙ οφείλει να ανταποκριθεί στην πρότασή σας και να συμμετάσχει - μέσω εμού - στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ», βάζοντας ως «πρωταρχική επιδίωξη» την «ένωση του αντιμνημονιακού μπλοκ, που θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει επιτέλους μια κυβέρνηση εθνικής αξιοπρέπειας στην Ελλάδα».
Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του Μάη 2012 το ΕΠΑΜ συνεργάστηκε με το κόμμα του Στ. Παπαθεμελή.
Βασικό ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού διεκδικεί (και) το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη. Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία του μορφώματος με τη Δράση, πρόεδρος της οποίας είναι ο Θ. Σκυλακάκης, παλαιότερα δεξί χέρι της Ντόρας Μπακογιάννη και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Η Δράση ιδρύθηκε το 2009 από τους Στ. Μάνο, Β. Κοντογιαννόπουλο, Γ. Μπουτάρη και άλλους. Στις εκλογές του Ιούνη 2012 ανακοινώθηκε η κοινή κάθοδός της με τη «Δημιουργία, Ξανά!» του Θ. Τζήμερου.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε πως στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού θα είναι και ο πρώην ΔΗΜΑΡίτης Σπ. Λυκούδης, ενώ προς τα εκεί οδεύουν και άλλοι παράγοντες της αστικής διαχείρισης, όπως ο Γρ. Ψαριανός κ.ά.

ΔΗΜΑΡ: Σφοδρή εσωκομματική αναταραχή

Την κοινή εκλογική κάθοδο με το κόμμα «Πράσινοι - Αλληλεγγύη» αποφάσισαν η Κεντρική Επιτροπή και το Διαρκές Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασαν εκτάκτως το περασμένο Σάββατο για να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το ναυάγιο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έλειψαν βεβαίως φωνές στη διάρκεια των εργασιών που αμφισβήτησαν ότι η ΔΗΜΑΡ θα φτάσει έως τις εκλογές, υπονοώντας διάσπαση και διάλυσή της, ενώ πολλοί εξέφρασαν προβληματισμό για τη δυνατότητά της να σχηματίσει ψηφοδέλτια.
Εντονη κριτική ασκήθηκε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, και το επιτελείο του για τους χειρισμούς τους το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι κατέληξαν να αφήσουν «ξεκρέμαστα» μια σειρά στελέχη του κόμματος που αγωνιούν για την ύπαρξή τους στο αστικό πολιτικό σκηνικό.
Ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών, εγκωμίασε τη συναινετική στάση της ΔΗΜΑΡ και την προθυμία της να ανταποκριθεί στα εκάστοτε προτάγματα της αστικής διαχείρισης, προθυμία που την οδήγησε σε συμμετοχή στην τρικομματική κυβέρνηση αλλά και σε διαβουλεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ για να βάλει πλάτη στη δική του διαχείριση.
Υπερασπίστηκε τους στόχους που υπηρετεί η αντιλαϊκή πολιτική, ζήτησε όμως αυτό να γίνεται με «μία νέου τύπου σχέση που θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει και να εφαρμόζει με πολιτική αυτονομία μέτρα και ρυθμίσεις για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί».
Επικριτικός ήταν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «ενέχει κινδύνους για την οικονομία η θέση ότι η λύση για τη χώρα είναι η εφαρμογή ενός καθαρού κομματικού προγράμματος και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία τότε ή θα πρέπει να ακολουθηθεί αυτό το πρόγραμμα και από άλλες πολιτικές δυνάμεις ή αλλιώς θα προκριθούν νέες εκλογές (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γνωρίζει ότι η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την κατάργησή του με ένα νόμο (...) Ακόμη και η κατάργηση των πολιτικών λιτότητας δεν σημαίνει λύση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων».
Ο Φ. Κουβέλης δεν έκρυψε ότι η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί την ψήφο του λαού για να την ακουμπήσει σε όποιον καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, λέγοντας: «Εμείς διεκδικούμε σε αυτές τις εκλογές την παρουσία μας στη Βουλή ώστε να διαδραματίσουμε ρόλο (...) Να υποστηρίξουμε ενεργά μια έλλογη αλλαγή πολιτικής (...) με ακλόνητες σταθερές την ευρωπαϊκή πορεία, τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών, τη μετάβαση σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο».
Στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι, όπως είπε, η προσπάθεια συνεργασίας προεκλογικά ναυάγησε επειδή «μας ζητήθηκε επί της ουσίας η ατομική προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ και η απόλυτη αποδοχή του προγράμματός του (...) Δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μας για μια τέτοιου είδους συνεργασία. Εμείς δεν έχουμε να μετανιώσουμε για κάτι. Ούτε θα ακυρώσουμε το δικό μας προγραμματικό και αξιακό φορτίο. Θα συμβάλουμε στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης. Θα δώσουμε το "παρών" στην εκλογική μάχη. Θα δώσουμε το "παρών" μας και μετά τις εκλογές».
Για «φιάσκο» έκανε λόγο στην ομιλία του ο Δ. Χατζησωκράτης αναφερόμενος στην απόπειρα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας «τεράστιες ευθύνες» στην ηγεσία για το γεγονός ότι «τους δύο τελευταίους μήνες ολόκληρο το κόμμα βομβαρδιζόμενο από τους τίτλους των παντός είδους ΜΜΕ, που είτε μόνα τους είτε με αφορμή τις καθημερινές, σχεδόν, δηλώσεις εκείνων των βουλευτών του κόμματος που επιθυμούσαν την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, έμενε με δεμένα χέρια, με περιορισμένο έως εκμηδενισμένο λόγο, αναμένοντας την κατάληξη της συμφωνίας για την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. (...) Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που μέρα με τη μέρα γινόταν αποπνικτική, δημιουργώντας τις φρούδες ελπίδες ότι είναι προ των πυλών ή και έτοιμη η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στο μεταξύ, με χθεσινή δήλωσή της, την αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε η Ασημίνα Ξηροτύρη, σημειώνοντας ότι ενώ η ΔΗΜΑΡ «θα μπορούσε να συμβάλλει» στην «πραγματικότητα μιας "Κυβερνώσας Αριστεράς"» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, «φοβάμαι ότι δεν το προσπάθησε». Προσθέτει επίσης ότι η σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ «δε μετουσιώθηκε προς μεγάλη μου έκπληξη σε προγραμματική συμφωνία» και επαναλαμβάνει τη διαφωνία της τόσο με την αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές, όσο και με τη συνεργασία της με τους «Πράσινους».

Ο ρόλος της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού συστήματος στο επίκεντρο των κινήσεων Παπανδρέου και Βενιζέλου
Κλιμακώνονται οι διεργασίες αναμόρφωσης στο χώρο της εγχώριας κεντροαριστεράς, κομβικό ζήτημα στην αναδιάταξη γενικότερα του αστικού πολιτικού σκηνικού, με στόχο την ενσωμάτωση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου.
Σάββατο μεσημέρι, όπως αναμενόταν άλλωστε, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατέθεσε την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του («Κίνημα - Δημοκρατών Σοσιαλιστών») στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με έμβλημα που παραπέμπει ευθέως στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Τη διακήρυξη υπογράφουν 252 πρόσωπα, ανάμεσα στους οποίους οι Φ. Πετσάλνικος, Μαριλένα Κοππά, Μ. Καρχιμάκης και ο αδελφός του πρ. πρωθυπουργού Ν. Παπανδρέου.
Μιλώντας ο Γ. Παπανδρέου, Σάββατο βράδυ, στη φιέστα παρουσίασης του εγχειρήματός του, βάζοντας κι αυτός το λιθαράκι του στη συσκότιση των ταξικών διαχωριστικών γραμμών και της ρίζας των προβλημάτων του λαού, είπε μεταξύ άλλων: «Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στην αντίληψη της συντήρησης, δεξιάς και αριστερής, αλλά και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της (...) Αντίπαλός μας το σύστημα του πελατειακού καπιταλισμού»!
«Θέλουμε την επιχειρηματικότητα», συνέχισε δίνοντας τα διαπιστευτήριά του και για τη σημερινή χρησιμότητά του στο κεφάλαιο, «την επιχειρηματική πρωτοβουλία που εδράζεται σε παραγωγικές και όχι παρασιτικές βάσεις». Παράλληλα, ζήτησε «μεταρρυθμίσεις προοδευτικές και δημοκρατικές», ό,τι ζητούν τα μονοπώλια για να διασφαλίσουν την κερδοφορία και την εξουσία τους στις νέες συνθήκες.
Το «παρών» στη φιέστα έδωσαν πολλά πρώην, πλέον, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Δ. Ρέππας, Ν. Σηφουνάκης, Α. Φούρας, Θ. Μωραΐτης, Γ. Βιώτης, Σ. Κεδίκογλου, Γ. Ανωμερίτης, Ρεγγίνα Βάρτζελη και Μιχάλης Καρχιμάκης. Παραβρέθηκε, επίσης, η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Ελσα Παπαδημητρίου.
Από το ΠΑΣΟΚ κυκλοφόρησε ως άτυπο σχόλιο το εξής: «Σηκώθηκε το παραβάν. Οσοι φεύγουν ήταν αναμενόμενοι. Είναι όσοι δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές».
Επισήμως, ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «θλιβερό συμβάν» την κίνηση Παπανδρέου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και ερωτηθείς αν ο Παπανδρέου θα είναι ρυθμιστής των εκλογών, έσπευσε να απαντήσει: «Κόψτε κάτι σ' αυτό».
Σε ό,τι αφορά το στόχο του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές υπογράμμισε την ανάγκη να έχει «σταθεροποιητικό ρόλο» στην όποια κυβέρνηση προκύψει, υποστηρικτικό ρόλο στη σταθερότητα του αστικού συστήματος. «Το ζήτημα των εκλογών δεν είναι ο Γ. Παπανδρέου αλλά το μεγάλο θέμα είναι ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί, αν την απάντηση τη δίνει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το καθοριστικό γιατί δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αναγκαστικά πάμε σε συνεργασίες. Δεν υπάρχουν επαναληπτικές εκλογές», πρόσθεσε, εμφανίζοντας το κόμμα του ως εγγυητή της συνεργασίας σε οποιοδήποτε μείγμα διαχείρισης, που διασφαλίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της αστικής τάξης.

4 σχόλια:

  1. Παντα ο καπιταλισμος χρειαζεται πολλα κομματα για τον εγκλοβισμο του λαου. Να ασχολειται ο λαος με το τη θα ψηφισει για διαχειρηστη με την οικονομικη βαση του συστηματος πισω απο το Παραβαν. Φως μεσα στο σκοταδι η υπαρξη και δραση του ΚΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το καλύτερο δεν σου πρόλαβα:
      Αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα η υποψηφιότητα της Κατερίνας Στανίση με το κόμμα του Απόστολου Γκλέτσου στις προσεχείς εκλογές! Η γνωστή τραγουδίστρια συμφώνησε με τον πρόεδρο της Τελείας και δήμαρχο Στυλίδας σε σημερινή τους συνάντηση.
      http://www.koutipandoras.gr/article/130679/anastatonomai-mazi-soy-gkletso-moy-apogeionomai-deite-fotos-toy-politikoy-ntil-tis

      Διαγραφή
    2. Γελάμε, αλλά θα δεις πόσες ψήφους θα χτυπήσει η Στανίση για πλάκα (κυριολεκτικά και μεταφορικά), κι άσε εμάς να τρέχουμε και να μιλάμε σοβαρά και πολιτικά στο κόσμο. Μεγάλα χάλια, μέσα στα οποία πρέπει να ακουστούμε και να ξεχωρίσουμε.

      Διαγραφή
  2. TRASH. Πολιτικο σκηνικο κινουμενη Αμμος. Μοναδικη σταθερα το ΚΚΕ Καπιταλισμος χωρις το ωραιο παραμυθι με τα πολλα κομματα δεν υπαρχει ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.