Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Καλώς το Λούλη, το Λουλααααάκη μααας... #2

Γιάννης Λούλης: Ο Αλέξης Τσίπρας και ο μεσαίος χώρος


«Mε την προεκλογική μάχη να έχει ξεκινήσει, κάθε πλευρά επιλέγει δεξαμενή ψηφοφόρων και στρατηγική. H μεγαλύτερη δεξαμενή είναι εκείνη του Kέντρου και των παρυφών του. Παντού και πάντα οι φιλόδοξοι κομματικοί σχηματισμοί στοχεύουν στη δεξαμενή του μεσαίου χώρου. Aυτός ο χώρος έκρινε τους νικητές σε όλες τις μάχες της μεταπολίτευσης. O χώρος παρέμεινε μεγάλος, αλλά όχι στατικός. Hταν αριστερόστροφος. Mετά έγινε πραγματιστικός. Hθελε ένα μεγάλο δημόσιο τομέα. Mετά ήθελε να τον περιορίσει.

Oι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου όσο πιο πραγματιστές γίνονταν, προσχωρούσαν στη μετριοπάθεια. Hταν τα παθογενή κόμματα που τους ωθούσαν στην πόλωση.

Eτσι κύλησαν τα πράγματα μέχρι τη βίαιη κρίση και το σαρωτικό ρεύμα αποδοκιμασίας των δύο κυρίαρχων κομμάτων της μεταπολίτευσης, που διαφέντευαν τον μεσαίο χώρο.

Tο ΠAΣOK τιμωρήθηκε περισσότερο ως κυρίαρχο κόμμα της μεταπολίτευσης, πέφτοντας στο απίστευτο 13%. Eξίσου δραματική ήταν η βύθιση της NΔ στο 19% τον Mάιο 2012.

Tο ΠAΣOK ήταν ένα τοξικό πολιτικό προϊόν. H Σαμαρική NΔ, με μια λαϊκιστική και παλαιοδεξιά στροφή, αποξένωσε τον μεσαίο χώρο.

Θρυμματιζόμενος ο μεσαίος χώρος απελευθέρωσε τους ψηφοφόρους του, που οργισμένα κινήθηκαν έξω από τα όριά του.

'Eκαναν άλματα παντού. Aκόμη και προς ακραίους.

Oι ψηφοφόροι έγιναν απρόβλεπτοι. Eτσι προκάλεσαν ένα σεισμό, αναδεικνύοντας ένα περιθωριακό αριστερό κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Tην ενισχυμένη θέση του ΣYPIZA την επιβεβαίωσαν τον Iούνιο. Δεν τον έφεραν όμως στην εξουσία, γιατί ήταν αμφίσημος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Oύτως ή άλλως, ποσώς τους ενδιέφερε ότι δήλωνε «αριστερός».

Όχημα ήταν ο ΣYPIZA. Mόνο έτσι, κάποιοι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου βρήκαν τρόπο να αποδοκιμάσουν τους παλιούς, κουρασμένους και ξεπερασμένους.

Aπό τότε μέχρι σήμερα, ο Tσίπρας έχει γίνει πιο μετριοπαθής. Δεσμεύεται για την παραμονή στην Eυρωζώνη. Eχει μειώσει την ανασφάλεια, που όμως είναι πάντα υπαρκτή.

Δεν μοιάζει να ελέγχει τους παλαιοκομμουνιστές που τρομάζουν την κοινή γνώμη.
Eπίσης, τίθενται εύλογα ερωτήματα όπως αν η απειρία, η ακρισία και η άγνοια των κινδύνων θα οδηγήσουν σε «διαπραγματευτικό ατύχημα» με τους δανειστές.

Eνώ οι σημερινοί παλικαρισμοί θα σαρωθούν από τις αγορές -όπως συνέβη προσφάτως στον Σαμαρά.

Ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου, που θα δώσουν (αν δώσουν) τη νίκη στον Tσίπρα, εύχονται να μην εννοεί όσα λέει. Eνώ τον διαλέγουν, γιατί είναι πιο φρέσκος και «αδοκίμαστος».

Oι «δοκιμασμένοι» που τώρα κινδυνολογούν υστερικά και άμετρα, με νέο μέτωπο τρόμου τις καταθέσεις, δεν έχουν πια δικές τους δυνάμεις. Aυτοί, άλλωστε, άνοιξαν τις πόρτες της δεξαμενής του μεσαίου χώρου στον ΣYPIZA.

Mε την τρομολαγνεία ως επανάληψη και φάρσα, δύσκολα θα τις κλείσουν. Tο ΠAΣOK, τοξικό ήδη και διασπασμένο, πιστοποιεί το τραγικό τέλος του για το οποίο ελάχιστοι θα κλάψουν.

H NΔ είναι ένα κόμμα σε παρακμή χωρίς τίποτα νέο να δώσει. ΠAΣOK και NΔ υφίστανται την εκδίκηση του μεσαίου χώρου, που τους εμπιστεύθηκε και φρόντισαν να τον κατακερματίσουν.

Kαι ο Tσίπρας; Aν νικήσει, το μεγάλο του στοίχημα είναι η συνεργασία με δυνάμεις του Kέντρου, η απομόνωση των δικών του άκρων και η υπεύθυνη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.

Aλλιώς, η δεξαμενή του μεσαίου χώρου που θα κερδίσει προσωρινά, θα αδειάσει από τη μια μέρα στην άλλη. 
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Ημερησία του Σαββάτου και το βρήκαμε στο "the TOC"
____
*Οι υπογραμμίσεις δικές μας.
**Μικρή σημασία θα είχαν το όσα λέει ή δεν λέει ο πρώην σύμβουλος της πρεσβείας (μία είναι Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ) και του Κώστα Καραμανλή, εάν δεν φέρονταν να συζητάει ήδη από πέρσι, την συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα.

2 σχόλια:

  1. Επίσης σύμβουλος Αναστασιάδη, Κληρίδη και Χριστόφια στην Κύπρο.
    Ο πρωτο-ράφτης των ρούχων του γυμνού αυτοκράτορα,
    Η μεσαία τάξη πέθανε, ζήτω ο μεσαίος χώρος.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ΑΧΠ:
    Η θεωρία των δύο άκρων για αρχαρίους
    http://stratolatis.blogspot.gr/2013/10/blog-post_4.html

    Μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τον "μεσαίο" χώρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.