Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Για την υπόθεση Ρωμανού (νίκη ή ήττα;)

Το ζήτημα του Νίκου Ρωμανού έληξε με απόφαση για άδειας παρακολούθησης μαθημάτων όμως με ηλεκτρονικό βραχιόλι επιτήρησης. Θέλω να παραθέσω κάποια πρώτα συμπεράσματα από την όλη αυτή υπόθεση. Εάν θεωρήσουμε τα γραπτά και τα λεγόμενα του Ρωμανού ως τα μόνα που μπορούν να θέσουν τις παραμέτρους το αγώνα του, τότε η εξέλιξη της περίπτωσης του τελείωσε μεν με την διάσωση της ζωής του αλλά με πολιτική ήττα. Βέβαια το ζήτημα Ρωμανού θα μπορούσε να ειδωθεί στη βάση ιστορικής και θεωρητικής ανάλυσης αλλά δεν θα το κάνω επί του παρόντος. Διότι όταν ο ίδιος λέει,
«δεν υπερασπίζομαι τη νομιμότητά τους· αντίθετα, απευθύνω έναν πολιτικό εκβιασμό ώστε να κερδίσω ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού.»
«Προφανώς η διεκδίκηση που κάνω δεν αφορά την στέρησή μου στο δικαίωμα της εκπαίδευσης [...]
 
Επέλεξα την απεργία πείνας, όχι κάνοντας μία επίκληση στην αστική νομιμότητα αλλά θέτοντας έναν εκβιασμό και προκαλώντας το δήθεν ανθρωπιστικό χαρακτήρα του συστήματος»
Ο αγώνας που ο ίδιος έθεσε, έχει να κάνει δηλαδή με την προσπάθεια του Ρωμανού να αποδείξει ότι ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απλά ένα ψεύτικο προσωπείο της αστικής δημοκρατίας και του κράτους της. Να αναδείξει τις αντιφάσεις του συστήματος και όχι τόσο για την εκπαίδευση. Αντ’ αυτού οι πλείστοι αλληλέγγυοι/ες αυτό που κατάλαβαν ήταν την ηρωοποίηση του ατόμου και την εξύψωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αστικής δημοκρατίας ως νίκη ενάντια στο σύστημα [!!]. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή απ΄αυτό που προσπάθησε να κάνει ο ίδιος ο Ρωμανός.

Ο αγώνας του Ρωμανού έγινε από τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα τρόπος συσπείρωσης ψηφοφόρων μέσα από την τηλεοπτική πόλωση και το θέαμα, γεγονός που σκότωσε οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα που ο ίδιος έβαλε, αυτό του εγκλεισμού και της επιτήρησης σε εχθρούς της αστικής δημοκρατίας. Ίσως όλοι όσοι πανυγηρίζουν να μην θεωρούν το ηλεκτρονικό βραχιόλι ως μέσο επιτήρησης.

Σήμερα πολλοί πανηγυρίζουν για μια νίκη. Δεν γνωρίζουμε για ποια νίκη μιλάνε. Ο Ρωμανός έζησε, αλλά ηττήθηκε πολιτικά. Γλυκόπικρη γεύση. Αλλά ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από όλη αυτή την ιστορία. Ότι από ένα άτομο δεν μπορεί να δημιουργηθεί αγώνας. Ότι όσο δίκαιο και να έχεις, όσο επαναστάτης και διατεθειμένος να το πας μέχρι τέλους να είσαι, ο κόσμος δεν αλλάζει από ένα άτομο, αλλά από ένα οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα. Εμείς λέμε με πυρήνα και κινητήριο δύναμη την εργατική τάξη.

Όσοι δεν βλέπουν αυτή την αλήθεια ίσως είναι καιρός να σταματήσουν να βλέπουν μόνο την κορύφωση των καταστάσεων και να δουν τις διαδικασίες και την ποσότητα των δράσεων πριν από γεγονότα τα οποία φαντάζουν αυθόρμητα ή και ανεξήγητα.
Πηγή: Αγγάρα (οι υπογραμμίσεις δικές μας)
O Ρωμανός έδειξε απαράμιλλο θάρρος, ψυχική θέληση και αποφασιστικότητα άξια θαυμασμού και μνημόνευσης. Έδειξε το πραγματικό πρόσωπο του κράτους και του αστικού προσωπικού. Έδειξε σε μια κοινωνία σε λήθαργο τι πάει να πει αγωνιστική αποφασιστικότητα. Του αξίζουν χίλια συγχαρητήρια. Η υπόθεση του όμως, ενώ έδειξε πως μια κυβέρνηση μπορεί να λυγίσει μπροστά στο σθένος, έδειξε παράλληλα ότι το Κράτος δεν λυγίζει έτσι εύκολα. Το αστικό κράτος δυστυχώς θα απαιτήσει πολύ περισσότερα από τον αγώνα ενός ατόμου για να νικηθεί. Τα πολιτικάντικα/προεκλογικά παιχνίδια κυβέρνησης και κομμάτων με την ζωή του Ρωμανού μπορεί να μην πήραν αυτό που στόχευαν λόγω της θαυμαστής επιμονής του νεαρού και των αλληλέγγυων, αλλά το αστικό κράτος βρήκε τρόπο και πήρε κάτι που ήθελε στριμώχνοντας τους αντιπάλους του.

Την εισαγωγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων μέσω βραχιολιών, εκεί που πριν απλά έπαιρναν άδεια, εντείνοντας το εύρος της βιοπολιτικής των σύγχρονων μηχανισμών εξουσίας, των μηχανισμών κανονικοποίησης, επεκτείνοντας την πειθάρχηση και την επιτήρηση των σωμάτων των κρατουμένων και εκτός φυλακής.
[...]
Πηγή: Αγγάρα (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

20 σχόλια:

  1. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει ούτε νίκη ούτε ήττα !

    Απλά ο Νίκος Ρωμανός πήρε τη σωστή απόφαση !
    (το γιατί το περιγράφω στο γλόμπινγκ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @faros:
      Δεν μιλάω για προσωπική νίκη ή ήττα του Ν.Ρωμανού -αυτό ο μόνος αρμόδιος να το κρίνει είναι ο ίδιος.
      Στο κίνημα αναφέρομαι.

      Διαγραφή
    2. Και από την άλλη έχουμε μια "καθαρή νίκη", τόσο του κράτους που πέρασε τον θεσμό με τα βραχιολάκια (και να δούμε που θα φτάσει αυτή η ιστορία), όσο και της κυβέρνησης που πέτυχε με έναν σπάρο πολλά τρυγόνια:
      α)Ενίσχυσε το κατασταλτικό της οπλοστάσιο (τα βραχιολάκια που λέγαμε πριν)
      β)Αυτό το έκανε όχι απλά με την σύμφωνη γνώμη, αλλά και υπό την πίεση(!!!!) της αντιπολίτευσης.
      γ)Απέφυγε να βρεθεί με έναν νεκρό στα χέρια της
      δ)Δεν υποχώρησε στο αρχικό (νόμιμο) αίτημα φοιτητικής αδειοδότησης του απεργού πείνας.

      Δεν τα λες και λίγα...

      Διαγραφή
    3. Νομίζω η θέση του Αγγάρα, είναι στο περίπου κάτι το οποίο θα ήθελα να δω επίσημα και από το ΚΚΕ.
      Ο μόνος λόγος νομίζω είναι κατανοητός: για να ξέρουμε που πάει το πράγμα και να μην βλέπουμε το δάσος.
      Ευχαριστώ για το κείμενο.

      Κώστας

      Διαγραφή
    4. @Κώστας:
      Δεν νομίζω πως το Κόμμα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο από ότι έκανε.
      Ούτε τον νόμο για τα βραχιολάκια μπορούσε να καταψηφίσει παρέα με την ΝΔ και την ΧΑ, οπότε και τον ψήφισ,ε αλλά δεν μιλάει και για καμμία κινηματική "νίκη"(για να ξέρουμε που πάει το πράγμα, όπως είπες) .
      Εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα ήταν μπρος βαθύ και πίσω ρέμα, και όχι με ευθήνη του ΚΚΕ βέβαια...

      Διαγραφή
    5. @TRASH Συμφωνώ, εγώ το λέω από άποψη ότι μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να κατατοπίσει καλύτερα σε σχέση με το θέμα, τους φίλους και συντρόφους.

      Κώστας

      Διαγραφή
    6. @Κώστας:
      Δεν νομίζω πως θα μπορούσε να την κάνει όπως ήρθαν τα πράγματα. Για ευνόητους λόγους.

      Διαγραφή
    7. Eνοείς για τον λόγο του ότι τελικά αναγκάστηκε να ψηφίσει για το βραχιολάκι; Δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν εμπόδιο, έτσι κι αλλιώς ότι έκανε ήταν για να μην πεθάνει ο Ρωμανός.

      Κώστας

      Διαγραφή
    8. @Κώστας:
      Από ότι καταλαβαίνεις, δεν σκοπεύω να συζητήσω δημόσια το τι ΘΑ μπορούσε ΚΑΙ να είχε κάνει το Κόμμα.
      Στηρίζω αυτό που έκανε, και δεν θεωρώ πως είχε την δυνατότητα για κάτι καλύτερο.
      Πρέπει να αρκεστείς σε αυτό.

      Διαγραφή
    9. Καλά δεν είχα σκοπό να αποσπάσω κάποια απάντηση ντε και καλά. Νόμιζα ότι απλά το κουβεντιάζαμε.
      Σεβαστή η στάση σου.
      Καλό βράδυ.

      Κώστας

      Διαγραφή
    10. @Κώστας:
      Καμμία παρεξήγηση, απλά οι ισορροπίες στις δημόσιες κουβέντες είναι καμμία φορά λεπτές...

      Διαγραφή
  2. Σίγουρα είναι μια ακόμα νίκη του κατασταλτικού μηχανισμού και το χειρότερο είναι οτι έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και πίεση αυτών που πρίν λίγες μέρες είταν κατά της ηλ.παρακολούθησης. Ασε που μπορεί να είναι και κυβέρνηση σε λιγο καιρό, οπότε φροντίζουν να χτίζουν γέφυρες με όσους θα χρειαστούν να χτυπήσουν το λα'ι'κό κίνημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Chris K:
      [...] <<Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, που θα φοριέται στο πόδι, θα χρησιμοποιείται σε τρεις κατηγορίες κρατουμένων: για όσους έχει διαταχθεί προφυλάκιση, για εκείνους που κάνουν χρήση του θεσμού των αδειών και γι’ αυτούς που προβλέπεται η υπό όρους αποφυλάκιση, εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους.

      Από το μέτρο, που αφορά σε κρατούμενους ήπιας και μεσαίας εγκληματικότητας, εξαιρούνται υπόδικοι και κατάδικοι για ανθρωποκτονίες που τελέστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα, σεξουαλικά εγκλήματα και βιασμούς, εμπορία ναρκωτικών, ληστείες και αδικήματα που διώκονται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου ή του νόμου για το οργανωμένο έγκλημα,..."
      http://agkarra.com/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25cf%2584%25ce%25bf-%25ce%25ba%25cf%2581%25ce%25ac%25cf%2584%25ce%25bf%25cf%2582-%25ce%25ba%25ce%25b1%25ce%25b9-%25ce%25b7-%25cf%2585%25cf%2580%25cf%258c%25ce%25b8%25ce%25b5%25cf%2583%25ce%25b7-%25cf%2581%25cf%2589%25ce%25bc%25ce%25b1%25ce%25bd%25ce%25bf%25cf%258d
      Από τι κατάλαβες δηλαδή, ο νέος νόμος εξαιρεί ΡΗΤΑ υποθέσεις όπως του Ρωμανού, αλλά φορτώνει το βραχιολάκι σε όλους τους υπόλοιπους που δεν το είχαν ως σήμερα.
      Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα...

      Διαγραφή
  3. Συμφωνω απόλυτα οτι τα πράγματα είναι χειρότερα, και πιστεύω οτι τελικά δε θα εξαιρεθεί κανένας, άλλωστε δεν είναι δύσκολο να 'στήσουν' καταστάσεις για να το περάσουν σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Chris K:
      Επίσης βάση του ΝΕΟΥ νόμου, ο Ρωμανός εμπίπτει στην κατηγορία αυτών που ΔΕΝ δικαιούνται άδεια ΟΥΤΕ ΜΕ ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ!
      Ότι ώρα θέλουν του την κόβουν, ακόμη και με αυτό!

      Διαγραφή
  4. Βάζω μερικά αποσπάσματα από την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για τα «βραχιολάκια», γιατί σε λίγο θα μας λένε ότι είναι τα ίδια με αυτά που πουλάνε οι χίππιδες στην Ίο:

    Με την προσθήκη στον Ποινικό Κώδικα του άρθρου 110 Β εισάγεται ο θεσμός της απόλυσης καταδίκων υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 283Α Κ.Π.Δ.

    Για την ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια χρησιμοποιούνται συστήματα που ανιχνεύουν τη γεωγραφική θέση του επιτηρούμενου και την αποστέλλουν στο κέντρο ελέγχου. Η επιτήρηση περιλαμβάνει την παρακολούθηση της παραμονής του αιτούντος στην κατοικία του και της κίνησής του εκτός αυτής.

    Η συσκευή επιτήρησης τοποθετείται στο πόδι του επιτηρούμενου πάνω από την περιοχή του αστραγάλου και σε περίπτωση που λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν, τοποθετείται στον καρπό του χεριού. Η συσκευή πρέπει να εκπέμπει διαρκή σήματα στο κέντρο ελέγχου και επιτήρησης με την αναγκαία συχνότητα για την επαρκή παρακολούθηση.

    Ως παραβίαση του περιοριστικού όρου του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, την οποία οφείλει να διαπιστώνει ο ανάδοχος, θεωρείται: α) η απουσία σήματος από τον καθορισμένο χώρο για χρόνο που υπερβαίνει τα πέντε λεπτά, β) η καταστροφή ή αποσύνδεση της συσκευής επιτήρησης ή γ) η απειλή ή χρήση βίας κατά του προσωπικού του αναδόχου ή η άρνηση συνεργασίας με αυτό.

    Ως παραβίαση των όρων της ηλεκτρονικής επιτήρησης στην περίπτωση παρακολούθησης της κίνησης του επιτηρούμενου εκτός της κατοικίας του, την οποία οφείλει να διαπιστώνει ο ανάδοχος, θεωρείται: α) η έλλειψη σήματος για ένα λεπτό, β) η κίνηση του επιτηρούμενου εκτός του καθορισμένου με το αναφερόμενο στο άρθρο 2 του π.δ.62/2014 (ΦΕΚ 105/Α ́/14) βούλευμα, απόφαση ή διάταξη χώρου, γ) η καταστροφή ή αποσύνδεση της συσκευής επιτήρησης ή δ) η απειλή ή χρήση βίας κατά του προσωπικού του αναδόχου ή η άρνηση συνεργασίας με αυτό.

    Η συσκευή επιτήρησης πρέπει να χρησιμοποιεί τουλάχιστον SIRF Star III chipset , ή ισοδύναμο, και τουλάχιστον 20 δορυφόρους για να υποστηρίξει το κανάλι.

    H συσκευή επιτήρησης πρέπει να ειδοποιεί το υπό επιτήρηση άτομο ότι πλησιάζει ή / και έχει εισέλθει σε μια απαγορευμένη ζώνη.

    Η εφαρμογή θα απεικονίζει γεγονότα σε πραγματικό χρόνο (real – time)

    Η εφαρμογή υποστηρίζει το Google Maps API / Bing Maps API ή οποιαδήποτε υπηρεσία χαρτογράφησης της ESRI , που εγκλείουν επιλογή αναζήτησης.

    Το σύστημα χαρτογράφησης πρέπει να διατίθεται σε τυποποιημένη μορφή χάρτη, δορυφορική και υβριδική απεικόνιση, να έχει zoom και drag and drop δυνατότητες, να απεικονίζει τις θέσεις των συσκευών σε μια καθορισμένη ημερομηνία και χρονικό εύρος και να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των θέσεων GPS και θέσεων που βασίζονται σε εναλλακτικού δικτύο GSM (LBS).

    Όλες οι ειδοποιήσεις και τα μηνύματα θα αποθηκεύονται σε αρχεία καταγραφής συμβάντων (log files), τα οποία θα είναι διαθέσιμα για πρόσβαση είτε απευθείας μέσω της εφαρμογής είτε με τα συνήθη εργαλεία λογισμικού αυτοματισμού γραφείου.

    κλπ κλπ κλπ

    krs απο αλλο pc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο μεταξύ:
    "...Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήσαμε για αυτό και ο κόσμος του αγώνα και η Μαχητική Αναρχία είναι αδιαμφισβήτητα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά οι μεγάλοι νικητές..."
    Νίκος Ρωμανός
    http://www.enikos.gr/society/283760,Rwmanos:_Shmantikh_nikh.html

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νίκη του Νίκου Ρωμανού, νίκη της δημοκρατίας, αλλά και του κοινοβουλευτισμού.
    http://www.koutipandoras.gr/article/128847/perase-i-tropologia-gia-vrahiolaki-stamata-tin-apergia-peinas-o-n-romanos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Ποιός από τους δύο κάνει σωστή εκτίμηση της κατάστασης;

      Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμφίβολα, θα απάνταγα εγώ.

      Διαγραφή
  6. Νομιζω πως η πιο απλη και σωστη τοποθετηση που ειδα μεχρι τωρα ειναι του φαρου στο σχόλιό του εδω.Σε ποιο κινημα αναφερεσαι Τραςς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Πλεμπας:
      Σε αυτό για την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης φυσικά

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.