Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Μια πολύ σωστή απόφαση

Ένα πανεπιστήμιο στη βορειοδυτική Κίνα αποθάρρυνε τον εορτασμό των Χριστουγέννων, χαρακτηρίζοντάς τα μία «κιτς» ξένη γιορτή που δεν ταιριάζει με τις παραδόσεις της χώρας, ενώ ενθάρρυνε τους φοιτητές του να παρακολουθήσουν επιμορφωτικές ταινίες, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Beijing News μετέδωσε ότι το Modern College of Northwest University, που βρίσκεται στο Σιάν, ανήρτησε πανό γύρω από την πανεπιστημιούπολη που έγραφαν «Να μοχθήσετε προκειμένου να γίνετε έξοχοι γιοι και έξοχες κόρες της Κίνας, αντιταχθείτε στις εορτές της Δύσης που είναι κιτς» και «Αντισταθείτε στην εξάπλωση της δυτικής κουλτούρας».

Ένα επίσημο blog που ανήκει σε μία από τις επιτροπές που έχει συστήσει στο πανεπιστήμιο το Κομμουνιστικό Κόμμα ανάρτησε σχόλια με τα οποία καλούνται οι φοιτητές να μην «υποκύψουν στους ξένους» και να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις παραδοσιακές εορτές της Κίνας, όπως το Φεστιβάλ της Άνοιξης.

«Τα τελευταία χρόνια όλα και περισσότεροι Κινέζοι έχουν αρχίσει να προσδίδουν μεγαλύτερη σημασία στις εορτές της Δύσης» επισημαίνεται. «Στα μάτια τους η Δύση είναι πιο αναπτυγμένη από την Κίνα και εκείνοι θεωρούν ότι οι εορτές της είναι πιο κομψές από τις δικές μας, ακόμη και ότι οι εορτές της Δύσης είναι πολύ πιο της μόδας ενώ οι παραδοσιακές εορτές της Κίνας είναι αναχρονιστικές».
Πηγή: ΚτΠ 
 -Ωραίοι οι Κινέζοι και μπράβο τους!
Πριν γίνει παγκόσμια γιορτή και η 4η Ιουλίου....

10 σχόλια:

  1. TRASH, ωραίο θα ήταν....
    ....αν δεν έμοιαζε τόσο μαυρογιαλούρικο!
    Να ανέχεσαι η χώρα σου να είναι ξέφραγο αμπέλι του πιο ασύδοτου μονοπωλιακού κεφαλαίου, να πέφτουν οι εργάτες από τα παράθυρα για να αυτοκτονήσουν, να έχεις παραιτηθεί από την επιστημονική οργάνωση της παραγωγής,
    ΑΛΛΑ,
    ...να σε ενοχλεί ο ....SΑΝΤΑ CLAUS!
    Φτηνοί στο αλεύρι και ακριβοί στα πίτουρα οι ...."σύντροφοι"!
    Μου μυρίζει πασοκίλα όλο αυτό η είμαι παράξενος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Εγώ νομίζω πως είσαι ..."παράξενος"!

      Επειδή μια χώρα είναι καπιταλιστική θα πρέπει να δεχτεί ντε και καλά και την πολιτισμική της ισοπέδωση από την δύση;

      Διαγραφή
    2. Με την ευκαιρία, Χρόνια Πολλά, και αγωνιστικά, από έναν αμετανόητο "παράξενο"!

      Σχετικά με το ερώτημά σου. Επειδή στα καλούπια της δικής μου σκέψης μια καπιταλιστική "χώρα" δεν είναι μια ενιαία οντότητα και άρα δεν μπορώ να της αποδώσω ενιαία σκέψη και βούληση, θα σου απαντήσω ως εξής:
      Το να δέχεται τον Καπιταλισμό αλλά όχι τις συνέπειες του είναι καθαρή υποκρισία εκ μέρους της κυρίαρχης αστικής τάξης.
      Για την υποτελή εργατική τάξη είναι ουτοπία και αυταπάτη η πάλη για την εθνική φυσιογνωμία εφόσον έχει αποδεχτεί την ταξική εκμετάλλευση των κεφαλαιοκρατών (που ως γνωστόν δεν έχουν πατρίδα, κι ας λένε...).
      Εχεις αναρωτηθεί γιατί η "Οπερα της Πεντάρας", ένα κορυφαίο δημιούργημα και όπλο πάλης της εργατικής τάξης της Γερμανίας, είναι γραμμένη σε ρυθμούς ...ιμπεριαλιστικού (αμερικανικού!) τσάρλεστον, και όχι σε κάποιο παραδοσιακό γερμανικό μοτίβο; Οι γερμανοί κομμουνιστές δε χάναν τον καιρό τους με ουτοπίες αλλά έβαζαν σε πρώτη προτεραιότητα την ταξική πάλη.

      Καλή Χρονιά και πάλι, σε σένα και στον Παναγιώτη, από τον (καλόκαρδα μασκαρεμένο για την περίσταση),

      Σεχτάρ τον Τρομερό.

      Διαγραφή
    3. Ουπς. την πάτησα!
      Για να μην σας μπερδέψω, το προηγούμενο σχόλιο ήθελα να το υπογράψω σαν "Παράξενος" (εξ ου και το "μασκάρεμα") αλλά βιάστηκα.
      Μια άλλη φορά.

      Διαγραφή
    4. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Δεν ξέρω γιατί μια αστική χώρα θα πρέπει να δεχτεί και την πολιτιστική της ισοπέδωση ως αυτονόητη (" να δέχεται τον Καπιταλισμό αλλά όχι τις συνέπειες του") όπως περίπου την παρουσιάζεις.
      Πολύ περισσότερο όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση:
      α)Η ισοπέδωση προέρχεται από έναν πολιτισμό (δυτικό) που πάντα θεωρούσε τον εαυτό του ανώτερο των άλλων, και μάλιστα χρησιμοποίησε αυτό το πρόσχημα για να υποδουλώσει άλλους λαούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
      β)Μιλάμε για μια χώρα που η αστική-αντιαποικιοκρατική της επανάσταση, έγινε υπό την καθοδήγηση του ΚΚ, πράγμα που όλο και κάποια κατάλοιπα θα αφήσει τελικά σε επίπεδο πολιτιστικού εποικοδομήματος.
      Το θέμα νομίζω πως είναι η επέκταση και εδραίωση των "καταλοίπων" αυτών και σε άλλους τομείς παρά να ζητάμε την πλήρη εξάλειψη τους.
      Δεν είναι κακό που υπάρχουν...

      Διαγραφή
    5. Και επίσης μπαίνει πάντα και το ζήτημα του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού, ενός φαινομένου μοναδικού και πρωτόγνωρου στις διαστάσεις που έχει πάρει.
      Μόνο να σκεφτείς πως στην Ελλάδα αντί του Μεγάλου Βασιλείου γιορτάζουμε τον santa claus, και εχουμε υιοθετήσει μέχρι και τον εντελώς άσχετο με το ορθόδοξο εορτολόγιο Βαλεντίνο, δείχνει πόσο αμερικάνοι γινόμαστε λίγο-λίγο όλοι χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

      Διαγραφή
    6. TRASH, δεν θα επιμείνω γιατί φιλοδοξία μου είναι να εκφράζω τη γνώμη μου και όχι να την επιβάλω στον συνομιλητή μου. Νομίζω είμασταν και οι δύο σαφείς.
      Τώρα, σχετικά με το ΚΚΚ, κράτα και μικρό καλάθι. Οι κριτικές τόσο των Σοβιετικών, όσο και του Ν. Ζαχαριάδη, μιλάνε για ένα κκ, που στην "Μεγάλη Πορεία" αλλοιώθηκαν τα προλεταριακά χαρακτηριστικά του, και έγινε αγροτικό-μικροαστικό. Οι μετέπειτα εξελίξεις επιβεβαίωσαν αυτές τις εκτιμήσεις. Είναι μια μεγάλη και πονεμένη ιστορία.

      Διαγραφή
    7. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Δεν νομίζω πως λέμε πράγματα διαφορετικά ως το προς τι είναι η Κίνα ή το ΚΚΚ. Τα ίδια λέμε.
      Αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός πως το ΚΚΚ ηγήθηκε του αντιαποικιοκρατικού-εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ούτε τις παραδόσεις που άφησε αυτός ο αγώνας πίσω του. Από ότι είδες και εγώ για αστική επανάσταση μίλησα όσο αφορά την Κίνα. Το ότι είχε και αγροτικά-μικροαστικά χαρακτηριστικά στα υπέρ της (ως αστική επανάσταση) είναι.

      Διαγραφή
  2. TRASH. σωστα αλλα με μια διαφορα. Αφου ειναι καπιταλιστικη να χρησιμοποιει τον τιτλο του κομματος. Πιστευω να συμφωνεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      H ίδια η ύπαρξη της σημερινής Λ.Δ.Κίνας, προέκυψε μέσα από μία γνήσια λαϊκή και πολύ προοδευτική για την εποχή της, αντιαποικιοκρατική-αντικατοχική επανάσταση.
      Νομίζω πως η διατήρηση των ονομασιών (ΚΚΚ και ΛΔΚ) σε αυτήν ακριβώς παραπέμπει, καθώς αντίθετα με το κομμάτι της κοινωνικής ισότητας, αυτό της αντιαποικιοκρατίας-εθνικής ανεξαρτησίας δεν έφυγε ποτέ από τους ορίζοντες του ΚΚΚ.
      Μην πω πως τελικά έγινε και πρωτεύων....

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.