Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ρωσία: Ε, όχι και «Υπόδειγμα Δημοκρατίας» οι ΗΠΑ

Η Ρωσία ειρωνεύτηκε την «αλαζονεία» των ΗΠΑ, που παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας μετά τη δημοσιοποίηση της σύνοψης της έκθεσης της Γερουσίας, την οποία χαρακτήρισε «σοκαριστική» και στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς τα βασανιστήρια τα οποία διέπραξαν πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, της CIA.

Η Μόσχα προέτρεψε επίσης την Ουάσιγκτον να αποκαλύψει όλα τα περιστατικά καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το περιεχόμενο (της έκθεσης) προκαλεί σοκ» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Κονσταντίν Ντολγκόφ.

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν την πιο πρόσφατη απόδειξη των συστηματικών ωμών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τις αμερικανικές αρχές» κατήγγειλε ο ίδιος.

Για τον Ρώσο αξιωματούχο αυτό «δε συνάδει με την αλαζονεία των ΗΠΑ (που υποστηρίζουν) ότι είναι οι κάτοχοι του τίτλου "Υπόδειγμα Δημοκρατίας". Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

Ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντερ Λουκασέβιτς εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο απόρρητος χαρακτήρας των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν «υπογραμμίζει το βαθμό της βίας που διαπράττεται εναντίον των κρατουμένων».

Οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν ότι αποτελούν εξαίρεση σε όλα τα πεδία (...) όμως αυτό δείχνει πως κανείς δεν είναι τέλειος» προσέθεσε.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν στο ίδιο ύφος τη δημοσίευση της έκθεσης, τονίζοντας ότι «δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο για τους Αμερικάνους να θέτουν εαυτούς πάνω από το διεθνές δίκαιο».
Πηγή: ΝΟΟΖ

13 σχόλια:

  1. Η ΗΠΑ ειχε αναλαβει ηγετικο ρολο στον Αντικομμουνιστικο αγωνα την περιοδο 1945 1991 Και απο αυτο εχει αποκτησει ολα αυτα τα χαραχτηριστικα. Και οι υπολοιπες χωρες στην Δυτικη ευρωπη που υποτιθεται οτι ητανε υποτελεις στα ιδια χναρια βαδιζανε. Η Ρωσια 23 χρονια επισημα στον καπιταλισμο σιγουρα δεν εχει φτασει στο επιπεδο των αλλων αλλα προς τα εκει βαδιζει για να βρει την θεση της ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν είμαι καθόλου σίγουρος εάν η καπιταλιστική Ρωσία μπορεί να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα.
      Η Ρώσικη αστική τάξη είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα στην εξάρτηση της από το δυτικό κεφάλαιο και στην ανάγκη της να το ανταγωνιστεί.
      Προσωπικά θα εξέφραζα αμφιβολίες ακόμη και για την επιβίωση της Ρώσικης Ομοσπονδίας μετά την αποχώρηση του Β.Πούτιν και την διατάραξη των πολύ λεπτών ισορροπιών που κρατάει.
      Ρίξε αν θέλεις μια ματιά σε μια εκ των έσω μαρτυρία:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/11/isis.html

      Διαγραφή
    2. Παράδειγματα των αντιφάσεων για τις οποίες μιλάω παραπάνω. Ενώ όλες ανεξαιρέτως οι καπιταλιστικές χώρες ιδιωτικοποιούν αβέρτα-κουβέρτα, κρατικοποιείται ξανά η ρωσική πετρελαϊκή Bashneft
      http://gr.rbth.com/news/2014/12/10/kratikopoieitai_ksana_i_rosiki_petrelaiki_bashneft_34215.html

      και στον αντίποδα:
      Φως στο «μυστήριο» της αποφυλάκισης Χοντορκόβσκι
      http://gr.rbth.com/opinion/2013/12/30/fo_sto_mystirio_ti_apofylakisi_xontorkobski_27569.html

      Διαγραφή
  2. TRASH. Θα τις κοιταξω τις παραπομπες σε ευχαριστω. Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι τα παιρνει το κρατος γιατι ειναι σε διαφορετικη φαση απο οτι οι αλλες χωρες. Και μια μικρη διαφωνια στο εξαρτηση. Αληλεξαρτηση νομιζω οτι ειναι καλυτερος ορος γιατι αλλιως μου θυμιζει παλια χαντακια Συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν νομίζω πως η ανάλυση περί αλληλεξάρτησης μπορεί να βρει εφαρμογή στις σχέσεις μεταξύ Ρώσικου και δυτικού κεφαλαίου.
      Πολύ περισσότερο τώρα, εν μέσω των διάφορων οικονομικών κυρώσεων που επιβάλει στην Ρώσικη ομοσπονδία ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός.

      Διαγραφή
  3. TRASH. επιβαλει κυρωσεις Ε.Ε και ΗΠΑ το ιδιο κανει και η Ρωσια και εχει στα σκαρια της Τ.Ε που στην πορεια θα εξελιχθει σε κατι παρομοιο με την Ε.Ε. και βεβαια εχει τις σχεσεις με την Κινα που και οι δυο μαζι εχουνε βαλει ποδι στην Λατινικη Αμερικη και προσπαθουνε να βρουνε την θεση τους. Και δεν πρεπει να μας διαφευγει οτι υπαρχουνε διαφορες και αναμεσα σε Ε.Ε και ΗΠΑ μην το υποτιμας αυτο. Ο Σρεντερ ειναι αντιπροεδρος στην ΓΚΑΣΦΡΟΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      "επιβαλει κυρωσεις Ε.Ε και ΗΠΑ το ιδιο κανει και η Ρωσια"
      Δεν υπάρχει κάποια λογική στο παραπάνω. Ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός επιβάλει κυρώσεις προκειμένου να επιβάλει την πολιτική του. Η ρώσικη ομοσπονδία απάντησε (όσο απάντησε) στην οικονομική επίθεση που δέχτηκε. Δεν είχε και άλλη επιλογή.

      -"εχει στα σκαρια της Τ.Ε που στην πορεια θα εξελιχθει σε κατι παρομοιο με την Ε.Ε."
      Όταν και εφόσον εξελιχθεί σε "κατι παρομοιο με την Ε.Ε.", ευχαρίστως να το κουβεντιάσουμε. Επί του παρόντος καμμία σχέση, και ξεχνάς και κάτι βασικό σε σχέση με την ΕΕ που λέγεται ΝΑΤΟ, και που ανάλογο δεν υπάρχει πουθενά.
      Δεν θα καταλήξουμε στο τέλος να φωνάζουμε "αμερικάνοι-ρώσοι/ φονιάδες των λαών" στις διαδηλώσεις.
      Άλλο το να λέμε σωστά πως και η σημερινή Ρωσία είναι ιμπεριαλιστική και άλλο το εξώφθαλμα λανθασμένο να λέμε πως ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός έχει το αντίστοιχο του κάπου στον κόσμο σήμερα.
      Άλλο να μην ταυτιζόμαστε με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, άλλο να τα κάνουμε όλα ίσιωμα...

      Διαγραφή
    2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Και αν κάποια χρόνια πριν κάποιοι έβλεπαν ως αναδυόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη την Ρωσία, θα έπρεπε μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας να καταλάβουν πως κάτι τέτοιο δεν προέκυψε τελικά.
      Αντίθετα το ΝΑΤΟ έχει πρακτικά φτάσει στα Ρώσικα σύνορα, στα οποία μάλιστα συντελείται εθνοκάθαρση σε βάρος των ρώσικων πληθυσμών, και ο Ρώσικος στρατός δεν επεμβαίνει καν.
      -Μπορείς να φανταστείς κάτι αντίστοιχο π.χ. στο Μεξικό;

      Διαγραφή
  4. TRASH. δεν εχουμε διαφωνια το ιδιο λεμε. Απλα δεν μου αρεσει η λεξη εξαρτηση γιατι ειναι παγιδα οχι απο εσενα γενικα μιλαω. Για το Νατο και το Μεξικο που λες εχεις δικο Συντροφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Καταλαβαίνω τι "φοβάσαι".
      Αν χρησιμοποιήσουμε τον όρο "εξάρτηση" για την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε και "εθνική (-ποιά;) αστική τάξη" για να συμμαχήσουμε μαζί της.
      Τον καταλαβαίνω άριστα τον προβληματισμό.

      Διαγραφή
  5. TRASH. Πολυ σωστα. Αυτο το παραμυθι το εχουμε πληρωσει πανακριβα συντροφε. Ελπιζω στην αλλη αναρτηση να με καταλαβες τη εννουσα και να μη με πραξηγησες. Για το ΕΑΜ λεω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      καμμία παρεξήγηση από εμένα.
      Απλά κάποιες φορές επεμβαίνω για να μην παρεξηγήσουν άλλοι που παρακολουθούν τον διάλογο.

      Διαγραφή
  6. TRASH. Χαιρομαι που δεν με παρεξηγησες. Ισως να βιαζομαι λιγο πολλες φορες αλλα ο μοναδικος στοχος μου οπως και ο δικος σου ειναι η υπερασπιση του ΚΚΕ. και αμα εχεις ζησει και την κατασταση πριν το 1991 καταλαβαινεις νομιζω και τη ψυχολογια εχουμε οσοι ειχαμε αυτη την ατυχια. Καταλαβαινεις με τη ενοια το λεω ατυχια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.