Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Στόχος τους το ΚΚΕ και η υποταγή του κινήματος

Ιστοσελίδα αναδημοσίευσε κείμενο στελεχών του NAP για ζητήματα του περιεχομένου και των στόχων που πρέπει να υιοθετήσει το εργατικό κίνημα, καθώς και για ζητήματα της πολιτικής πάλης. Και δε θα υπήρχε άλλος λόγος να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο κείμενο εάν δεν ήταν τόσο αποκαλυπτικό για το πού τελικά «την πάνε τη δουλειά» τα διάφορα οπορτουνιστικά σχήματα. Η ταχεία «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική να αναλάβει το τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης, αφήνει αντικειμενικά χώρο για τη διαμόρφωση ενός άλλου «οπορτουνιστικού πόλου» στα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ που θα αυτοπαρουσιάζεται ως δύναμη αντιρρόπησης της «δεξιάς στροφής» του ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη δηλαδή που θα τον φέρνει στα συγκαλά του!

Ο αντιμνημονιακός αγώνας...

Ποιος φταίει που την περίοδο της κρίσης τα μέτρα πέρασαν και άφησαν βαθιά το αποτύπωμά τους στη λαϊκή συνείδηση, φουντώνοντας τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» και τις λογικές του «μικρότερου κακού»; Μα φυσικά το ΚΚΕ και το γεγονός ότι δεν έβαλε νερό στο κρασί του, γιατί «για όλα αυτά δεν ευθύνεται ο "αντικειμενικός συσχετισμός" αλλά τα όρια της πολιτικής της υπάρχουσας αριστεράς». Για να μην υπάρξει και καμία παρανόηση ότι αναφέρονται στο ΚΚΕ το ξεκαθαρίζουν, χρεώνοντας στο ΚΚΕ και θέσεις που δεν έχει, όπως: «Το ΚΚΕ αδυνατεί να κατανοήσει τις σύγχρονες εξελίξεις στον καπιταλισμό και την κρίση του (...) και γι' αυτό αντιμετωπίζει τους αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης που πηγάζουν από την άμεση αναγκαιότητα των εργατικών συμφερόντων ως "ανέφικτους λόγω αρνητικών συσχετισμών"».

Εκτός από τον οπορτουνισμό και την «τρικυμία εν κρανίω» για τους αντικαπιταλιστικούς στόχους που υλοποιούνται στον καπιταλισμό, βγάζει μάτι η προσπάθεια να χρεωθούν τα πάντα για την κατάσταση του κινήματος στο ΚΚΕ. Το ότι το κίνημα βρέθηκε απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει τη θύελλα των μέτρων χρεώνεται στο ΚΚΕ και όχι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, στους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που έχουν σμπαραλιάσει το κίνημα, το έμαθαν στην ταξική συνεργασία και στην αναμονή για «λύσεις από τα πάνω». Αυτούς με τους οποίους ξερογλείφονται χρόνια, που είναι μαζί σε ψηφοδέλτια σε δεκάδες χώρους δουλειάς, που γίνονται οι κλακαδόροι τους στις κοινές τους πορείες. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα καταλήγουν στην «ανάγκη να φτιάξουν το κομμουνιστικό κόμμα της εποχής», αξιοποιώντας και τη δράση διαφόρων, τύπου «Εργατικού Αγώνα», «Νέας Σποράς» κλπ.

Το ΚΚΕ, εξοπλισμένο από τις Αποφάσεις του τελευταίου Συνεδρίου του, παλεύει για να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική και αντιμονοπωλιακή συσπείρωση, να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη της εργατικής τάξης και όλου του λαού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική και λαϊκή εξουσία, με αποδέσμευση από την EE και μονομερή διαγραφή του χρέους. Το ΚΚΕ παλεύει αταλάντευτα με αυτήν τη στρατηγική χωρίς να υποτάσσεται στον αρνητικό συσχετισμό. Δεν πανικοβάλλεται, δεν υποχωρεί, δεν τα διπλώνει.

Αυτή η στρατηγική είναι που δυναμώνει την πάλη μας καθημερινά, της δίνει περιεχόμενο και προοπτική, βάζει μπροστά το καθήκον της συγκέντρωσης δυνάμεων για ρήξη και αναμέτρηση με τα μονοπώλια, για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η καθημερινή και επίμονη προσπάθεια των κομμουνιστών και των άλλων πρωτοπόρων εργατών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην πάλη για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την πάλη για το Σοσιαλισμό κάτω από το βάρος του αρνητικού συσχετισμού, ούτε θα τραβήξει διαχωριστική γραμμή μεταξύ της πάλης για τα «καθημερινά» προβλήματα και της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Οι δυνάμεις αυτές έχουν τη δική τους ευθύνη για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων σε μια θολή αντιμνημονιακή κατεύθυνση, στη λογική ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν με το μνημόνιο, λες και η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα δεν έχει προϊστορία (πριν από τη κρίση του 2009), λες και δε θα έχει συνέχεια και μετά από την ανάκαμψη και τη λεγόμενη έξοδο από το μνημόνιο. Θυμίζουμε ότι αυτή η θολή αντιμνημονιακή λογική χωράει τους πάντες...

Ομως προχωράνε ένα βήμα παραπέρα υποβιβάζοντας την αντικαπιταλιστική πάλη σε αντιμνημονιακή! Αντικαπιταλιστική πάλη ίσον αντιμνημονιακός αγώνας λοιπόν, γιατί «στη συνείδηση των ευρύτερων μαζών (...) οι σχέσεις εμφανίζονται με την εξωτερική "μνημονιακή" μορφή τους».

Το κείμενο των στελεχών του NAP προτείνει μια νέα πολιτική γραμμή στο εργατικό κίνημα, μιας «εργατικής λαϊκής αντεπίθεσης για δουλειά - ψωμί - παιδεία - ελευθερία». Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες αυτής της προσπάθειας; Μια σειρά στόχοι και αιτήματα που αφορούν από το εισόδημα μέχρι την εξωτερική πολιτική της χώρας και που καταλήγουν στο στόχο ενός «μεταβατικού προγράμματος» που θα υλοποιηθεί ξέχωρα από την εργατική εξουσία. Αυτό το «μεταβατικό πρόγραμμα» είναι ένα μείγμα αιτημάτων και στόχων που ξεκινάνε από μέτρα και αποφάσεις που μπορεί να επιλέξει η ίδια η αστική πολιτική (π.χ., «εθνικοποιήσεις τραπεζών») μέχρι στόχους όπως «μια ανεξάρτητη, εθνική νομισματική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική σε όφελος των εργαζομένων και του λαού της χώρας» ή «μια πολυδιάστατη και ειρηνική εξωτερική πολιτική, για διεθνή και οικονομική συνεργασία και αλληλεγγύη»χωρίς, όμως, ως προϋπόθεση την εργατική - λαϊκή εξουσία. Πρόκειται λοιπόν για μια ιδιόμορφη επαναφορά της λογικής των σταδίων, που οδηγεί αντικειμενικά στην ενσωμάτωση και όχι στη ριζοσπαστικοποίηση.

... και η αριστερή διαχείριση της βαρβαρότητας

Ποια εξουσία ή ποια κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτά που προτείνει το κείμενο των στελεχών του NAP; Δεν παίρνουν σαφή θέση, κάνουν ελιγμό, ψαρεύουν σε θολά νερά. Προτείνουν τη συγκρότηση μιας πολιτικής «Αριστερής Συμμαχίας» με σκοπό να «ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίτημα να φύγει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», στην οποία θα συμμετέχουν η «αριστερή πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα και οργανώσεις της «εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς», φραξιονιστές που παλεύουν ενάντια στο ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουν το ρόλο του αριστερού άλλοθι «σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ώστε να της τραβούν το αριστερό μανίκι εάν ξωκείλει...

Αυτός είναι ο ρόλος που επιδιώκουν να έχει το εργατικό κίνημα, γεμάτο αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση και ας μην το ομολογούν. Ρίχνουν τις πινελιές τους για να μείνει και κάτι, για να εμπεδώνεται η δυνατότητα της αριστερής κυβέρνησης, αφού, όπως λένε, «μπροστά σε μια ανεξάρτητη άνοδο του λαϊκού κινήματος που θα αγωνιστεί για να επιβάλλει στην κυβέρνηση υπό το ΣΥΡΙΖΑ μέτρα τα οποία θίγουν το μνημονιακό κεκτημένο» η αστική τάξη θα αντιδράσει. 'Η ακόμα ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές «...ώστε να πολλαπλασιάσουν τις πολιτικές εξαρτήσεις μιας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ». Μπορεί δηλαδή να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση στον καπιταλισμό αλλά είναι ασφυκτικό το πλαίσιο που άφησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ... Να και το απαραίτητο άλλοθι για την φιλομονοπωλιακή, κυβερνητική, πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι λέει και ο ίδιος ο Τσίπρας.

Λύση με ισχυρό ΚΚΕ και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος
«Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι προσπάθειες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, καθιστούν απαραίτητο να προχωρήσει το ΚΚΕ γρήγορα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στην ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας».
(από την Πολιτική Απόφαση 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ)

Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η Λαϊκή Συμμαχία δεν είναι μια αφηρημένη πρόταση, αφορά το σήμερα, το αύριο. Κρίνεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στις εργατογειτονιές. Οι κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι εργάτες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να γίνει πράξη αυτή υπόθεση.

Ξεκινάμε από τα απλά αλλά τα απαραίτητα. Οργανώνουμε την πάλη για μισθούς και συντάξεις, για δουλειά με δικαιώματα. Για να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ. Για να μην υπάρχουν απολύσεις και απλήρωτοι εργάτες, για να μην προχωρήσουν παραπέρα οι ιδιωτικοποιήσεις. Για να έχουν οι οικογένειές μας φαγητό, μόρφωση, Υγεία, Πρόνοια. Για να εξασφαλίσουμε φτηνή συγκοινωνία στο λαό, δωρεάν μετακίνηση σε ανέργους, μαθητές, φοιτητές. Παλεύουμε για άμεσα μέτρα προστασίας των άνεργων, παλεύουμε ενάντια στη φοροληστεία και στα χαράτσια. Γι' αυτά και για άλλα πολλά.

Αναδεικνύουμε την καρδιά του προβλήματος και τον προσανατολισμό που πρέπει να αποκτήσει το εργατικό κίνημα ενάντια στα μονοπώλια και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Μια τέτοια πορεία μπορεί να εμποδίσει μέτρα, να καθυστερήσει εξελίξεις, να αποσπάσουμε μικρές νίκες που στην πορεία θα γίνονται μεγαλύτερες για να περάσουμε στην αντεπίθεση. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη, αποτέλεσε σταθμό που αναδεικνύει τη δυναμική αυτής της πορείας.

Αυτή είναι η άμεση λύση που αναζητά η πλειοψηφία του λαού μας. Γι' αυτό έχει τεράστια σημασία αυτή η πορεία να δυναμώνει, να συγκεντρώνει νέες δυνάμεις, να ανέβει κατακόρυφα ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης στα σωματεία, να αλλάξει αποφασιστικά ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ του ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα, υπέρ του ΠΑΜΕ.

Ορος για το δυνάμωμα αυτή της πορείας είναι η ήττα του οπορτουνισμού και του ρεφορμισμού, η ήττα των αντιλήψεων της ταξικής συνεργασίας και συνδιαλλαγής, της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας που κρατούν καθηλωμένη την εργατική τάξη και την ποτίζουν το δηλητήριο ότι αρκεί μια κυβερνητική εναλλαγή για να υπάρξουν φιλολαϊκές εξελίξεις.

Εχουμε συνείδηση των δυσκολιών, ότι οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και η δράση των άλλων δυνάμεων έκαναν πιο σύνθετη την κατάσταση. Μεγάλωσαν οι δυσκολίες, οι πιέσεις για συμβιβασμό και συνθηκολόγηση. Εχουμε κατακτήσει σημαντική πείρα, αναμετριόμαστε με τα κενά και τις αδυναμίες μας. Ομως δεν υποχωρούμε. Το να μην είναι το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις «φτερό στον άνεμο», ουρά της σοσιαλδημοκρατίας είναι σημαντική κατάκτηση. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι εγγύηση ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα βαδίσουν το δρόμο της αντεπίθεσης.

* Ο Νίκος Μαυροκέφαλος είναι μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

23 σχόλια:

  1. Μηπως εχουμε φεουδαρχια και εχουμε κανει λαθος εμεις και χρειαζεται ενα μικρο σταδιακι το εχεις σκεφτει καθολου αυτο TRASH ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή μήπως αυτό που θέλει να πει ο ποιητής είναι πως από τον καπιταλισμό θα φτάσουμε στον κομμουνισμό με μια ομαλή, "φυσική" εξέλιξη (χωρίς επαναστάσεις και άλλα τέτοια 'μοβόρικα), οπότε κάθε εξέλιξη του καπιταλισμού είναι τελικά "στάδιο" προς την αταξική κοινωνία;

      Διαγραφή
  2. TRASH Οταν λεει ομαλη μαλλον θα εννοει οπως το δεκεμβρη του 1944 που ενω γινοτανε χαμος δωσαμε την μαχη μονο με το εφεδρικο ΕΛΑΣ τον ΑΡΗ να τον εχουνε στειλει για βρουβες και το ΕΛΑΣ πελοπονησου να το διωχνουνε μακρια απο την αθηνα. Αυτα πρεπει να λεει ο ποιητης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως ήταν ακριβώς έτσι τον Δεκέμβρη τα πράγματα:
      https://www.scribd.com/doc/115363291/%CE%9F-%CE%95%CE%9B%CE%91%CE%A3-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%94%CE%B5%CE%BA%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7%CF%82-1944

      Διαγραφή
  3. TRASH. Δεν αμφισβητω τον αφθαστο ηρωισμο του λαου της αθηνας και του πειραια. οι βασικες δυναμεις ητανε ο εφεδρικος ΕΛΑΣ και ελαχιστες δυναμεις απο το βουνο. Στα θεματα συντονισμου μεγαλων μοναδων που υπηρχε προβλημα αυτο ητανε το αποτελεσμα του οτι δεν μετατραπηκε σε τακτικο στρατο πριν την απελευθερωση οπως ειχανε προτεινει επιτελικη αξιωματικοι που προερχοταν απο τον τακτικο στρατο. με απλα λοιπον λογια χρησιμοποιηθηκε σαν μεσο πιεσης στην βαση της συμμετοχης μας στην κυβερνηση εθνικης ενοτητας και οχι σαν ενας στρατος που θα επρεπε να προετοιμαζεται απο τατελη του 1943 για να παρει την εξουσια απο τους αστους. αν προσεξεις οι πρωτοι νεκροι βρετανοι πεσανε οταν ο ΕΛΑΣ παραβιασε τις διαταγες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Αν δεν βαριέσαι, ρίξε μια ματιά στο άρθρο που παραπέμπω.
      Στην μάχη της Αθήνας ενεπλάκει το 1/4 περίπου του τακτικού ΕΛΑΣ. Το όριο δηλαδή των δυνάμεων στο οποίο μπορούσε να παρασχεθεί διοικητική μέριμνα(φαγητό, πυρομαχικά, κλπ) εντός της πρωτεύουσας.
      Δεν θεωρώ πως δεν παλεύτηκε στρατιωτικά η μάχη της Αθήνας από πλευράς ΕΑΜ.
      Πολιτικό πιστεύω πως ήταν το ζήτημα που στοίχισε τελικά, και σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σου.

      Διαγραφή
  4. TRASH. το διαβασα δεν εχουμε διαφωνια. Πολιτικο ειναι το προβλημα και βαση αυτου δεν ειχε μετατραπει σε τακτικο στρατο. 10 του μηνα απο την ΚΑΖΑ περασε αγγλικη ταξιαρχια χωρις να την χτυπησουμε με προσωπικη διαταγη ΣΙΑΝΤΟΥ ο οποιος συναντηθηκε 25 του μηνα μεσα στην αθηνα με τον ΤΣΩΡΤΣΙΛ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ξεκινάμε από τα απλά αλλά τα απαραίτητα. Οργανώνουμε την πάλη για μισθούς και συντάξεις, για δουλειά με δικαιώματα. Για να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ. Για να μην υπάρχουν απολύσεις και απλήρωτοι εργάτες, για να μην προχωρήσουν παραπέρα οι ιδιωτικοποιήσεις. Για να έχουν οι οικογένειές μας φαγητό, μόρφωση, Υγεία, Πρόνοια. Για να εξασφαλίσουμε φτηνή συγκοινωνία στο λαό, δωρεάν μετακίνηση σε ανέργους, μαθητές, φοιτητές. Παλεύουμε για άμεσα μέτρα προστασίας των άνεργων, παλεύουμε ενάντια στη φοροληστεία και στα χαράτσια. Γι' αυτά και για άλλα πολλά."
    Δηλαδή, το ΚΚΕ, διεκδικεί όλα αυτά στα πλαίσια του Καπιταλισμού; Γιατί το ίδιο κάνουν και οι "οππορτουνιστές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ιωσήφ Κανακάρης:
      Προφανώς μπερδεύεις κάτι.
      Είναι πρακτικά αδύνατο να διεκδικήσεις τα παραπάνω στα σοβαρά -ακόμη και μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού-, εάν δεν αμφισβητήσεις πρώτα τον ίδιο τον καπιταλισμό.
      Πράγμα που δεν το κάνουν οι οπορτουνιστές (χωρίς κανένα εισαγωγικό).
      -Γιατί συμβαίνει αυτό το κακό;
      Γιατί εάν δεχτείς τον καπιταλισμό ως προαπαιτούμενο, τότε αναγκαστικά θα πρέπει και να αποδεχτείς ως ορθό κάθε μέτρο που στηρίζει τις απαραίτητες για την επιβίωση του αναρδιαρθρώσεις.
      Οι συνέπειες των περιλαμβάνουν ακριβώς το να υπάρχουν απλήρωτοι εργάτες, άνεργοι, ανασφάλιστοι, κλπ κλπ κλπ.
      Γιατί ακόμη και μέσα στον καπιταλισμό, αυτά τα αιτήματα μόνο κόντρα σε αυτόν μπορείς να τα παλέψεις πραγματικά.
      Πράγμα που αποδείχνεται και στην πράξη εξάλλου, από το ποιός τα παλέβει όντως και ποιός αρκείται στην λογική της "μικρότερης απώλειας" που τελικά καταλήγει πάντα στην μεγαλύτερη σε βάθος χρόνου...

      Διαγραφή
    2. Οι συνέπειες των περιλαμβάνουν=Οι συνέπειες των οποίων περιλαμβάνουν

      Διαγραφή
  6. κανακαρης. ολα τα αιτηματα που θετει το ΚΚΕ δεν απευθυνονται σε καμμια κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου. Αποτελουν αιτηματα κρικους για την ωριμανση των συνειδησεων ωστε να ενισχυθει η λα ικη συμμαχια με στοχο αλλαγη ταξης στην εξουσια. που βλεπεις εσυ να λεμε το ιδιο με τον συριζα που ψαχνει καρεκλα αστικης διαχειρησεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ωρίμανση των συνειδήσεων επιτυγχάνεται ας πούμε με την απαξίωση εγχειρημάτων όπως της ΒΙΟΜΕ, που αν μη τι άλλο, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ το "Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά";
      Έχει υποστηρίξει ποτέ το ΚΚΕ κάτι που δεν ελέγχει;

      Διαγραφή
    2. @Ιωσήφ ΚανακάρηςQ
      1)H BIOME δεν προσπάθησε να αποδείξει πως "ο εργάτης μπορεί χωρίς αφεντικά", αλλά πως ο εργάτης μπορεί -και καλά- να γίνει ο ίδιος αφεντικό.
      Το θεωρητικό του ζητήματος είναι λυμένο από την εποχή της αντιπαράθεσης Μαρξ-Προυντόν, και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε εμείς τώρα τον τροχό.
      Περιττό να υπενθυμίσω πως αυτός που δικαιώθηκε περίτρανα στα χρόνια που μεσολάβησαν ήταν ο Μαρξ.
      Ατυχώς δε εσένα,στα της "αυτοδιαχείρησης" άλλοι αποδεικνύονται πολύ πιο διαβασμένοι:

      Γεώργιος Α. Παπανδρέου (GAP) για την "αυτοδιαχείριση" και το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/search/label/%CE%93%CE%91%CE%A0

      2)"Έχει υποστηρίξει ποτέ το ΚΚΕ κάτι που δεν ελέγχει;"
      Ναι, ένα σωρό απεργίες, με αυτήν της κόκα-κόλα να είναι η πιο πρόσφατη. Μην με βάλεις να ψάξω αρχείο γιατί θα γεμίσουμε τόμους.

      Διαγραφή
    3. Ατυχώς δε εσένα,=Ατυχώς δε για εσένα,

      Διαγραφή
    4. @Ιωσήφ Κανακάρης:
      Υ.Γ.
      Τώρα που φορτώθηκαν οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ τα χρέη του καπιταλιστή, ποιός ακριβώς θα φάει το ξύλο από τους εργάτες;

      Διαγραφή
    5. Σκάνδαλο με τη ΒΙΟΜΕ: Η χρεωκοπημένη ιδιοκτησία ζητάει τη διοίκηση του εργοστασίου
      http://rednotebook.gr/2014/06/skandalo-me-ti-biome/

      -Ποιός είπαμε πως παραμύθιαζε τους εργάτες;

      Διαγραφή
    6. Μικρές "λεπτομέρειες" για την ΒΙΟΜΕ (ή "φωνάζει ο κλέφτης")
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/09/blog-post_66.html

      Διαγραφή
  7. οταν υπηρχε σοσιαλιστικο στρατοπεδο ο καπιταλισμος ητανε υποχρεωμενος να κανει παραχωρησεις για εξαγορα συνειδησεων και για να μην ανατραπει. Μετα τις ανατροπες του 1991 που γινανε με την βοηθεια του οπορτουνισμου ο καπιταλισμος δεν παραχωρει τιποτα και η μονη λυση ειναι τα μεσα παραγωγης να τα παρει η εργατικη ταξη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Γιατί εάν δεχτείς τον καπιταλισμό ως προαπαιτούμενο, τότε αναγκαστικά θα πρέπει και να αποδεχτείς ως ορθό κάθε μέτρο που στηρίζει τις απαραίτητες για την επιβίωση του αναρδιαρθρώσεις."
    Aκριβώς αυτό!
    Ειναι κρίμα που είναι τόσο απλό που τελικά δεν του δίνει κανείς τη σημασία που χρειάζεται.
    Αλλο η σωτηρία των εργαζόμενων και άλλο η σωτηρία του καπιταλισμού. Και τα δυο μαζί δεν γίνονται.Εφ' όσον δεχτείς την ύπαρξη(και τη σωτηρία) του καπιταλισμού χωρίς αμφισβήτηση, τότε πρέπει να δείξεις κατανόηση στον επιχειρηματία που κινδυνεύει από τον ανταγωνισμό και να κανεις πίσω πουλώντας στην ουσία τη σωτηρία της τάξης σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κανακαρης. Η ωριμανση των συνειδησεων δεν γινεται με παραμυθια σαν την βιομε οτι μπορει να υπαρξει σοσιαλιστικη νησιδα μεσα σε μια χωρα. Γινεται με αγωνες ταξικους που δεν εγκλοβιζονται σε αστικη διαχειρηση ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαρρης. Δεν θελουνε να δωσουνε σημασια γιατι η δουλεια τους ειναι η σωτηρια του καπιταλισμου. Μην εχεις καμμια αμφιβολια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα άρθρα του μπλογκ με ετικέτα "αυτοδιαχείρηση":
    http://fadomduck2.blogspot.gr/search/label/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.