Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Πούτιν: Οι ΗΠΑ θέλουν να μας υποτάξουν, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ποτέ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπαθούν να μας ταπεινώσουν, θέλουν να μας υποτάξουν... Αλλά αυτό δεν κατάφερε κανείς να το κάνει μέχρι τώρα και ούτε πρόκειται να συμβεί ποτέ»: Οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη συγκέντρωση του Πανρωσικού Λαϊκού Μετώπου έγιναν δεκτές με παρατεταμένο χειροκρότημα από το ακροατήριο.

Σε σχόλιο από τον σκηνοθέτη Γιούρι Καρά για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ταπεινώσουν τη Ρωσία, ο Πούτιν είπε: «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι... οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μας ταπεινώσουν, θέλουν να μας καθυποτάξουν, να επιλύσουν τα προβλήματά τους σε βάρος μας. Θέλουν να υποκύψουμε στην επιρροή τους... Αλλά κανείς στην ιστορία δεν το κατάφερε αυτό σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, και κανείς δεν θα το κάνει».

Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέχισε ο Πούτιν, έχει αποδειχθεί επιτυχής, όσον αφορά την επιρροή της στους συμμάχους της, ήταν επιτυχής όσον αφορά τη διάδοση επιρροή της στους συμμάχους της, στους “δορυφόρους” τους όπως τους αποκαλούν κάποιοι προπαγανδιστές, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλές χώρες να είναι αναγκασμένες να παραμελούν τα δικά τους συμφέροντα, προς όφελος της συμμάχου Ουάσινγκτον.
«Μερικές φορές νιώθω απόλυτη σύγχυση... Η προστασία των πανευρωπαϊκών συμφερόντων, η δυτική πολιτική με τις επιρροές των ΗΠΑ, είναι πολλές φορές σε βάρος των εθνικών συμφερόντων των χωρών της Ευρώπης... Δημιουργούνται δεκάδες προβλήματα, μπροστά στα οποία κάποιοι εθελοτυφλούν. Κατά πρώτον, δεν διακρίνω τα κοινά κριτήρια για τα λεγόμενα κοινά συμφέροντα... Και κατά δεύτερον, είναι βέβαιο πως τα γεωπολιτικά συμφέροντα μιας χώρας ή μιας ομάδας χωρών, δεν συμφωνούν τελικά με τα συμφέροντα των ίδιων των λαών τους...» σχολίασε ο πρόεδρος Πούτιν. 

Τέλος ο ρώσος ηγέτης τόνισε πως κανένας λαός στον πλανήτη δεν αποζητά διεθνείς εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων. «Οχι μόνο οι ρώσοι αλλά και πολλοί αμερικανοί πολίτες αποδοκιμάζουν την πολιτική του λευκού Οίκου. Νομίζω πως ο λαός μας δεν αντιπαθεί τον αμερικανικό λαό, αλλά κρατά έντοnα αρνητική στάση απέναντι στην πολιτική των ΗΠΑ οι άνθρωποι μας αντιπαθούν την Αμερική και όχι τον αμερικανικό λαό. Αλλά το πιο πιθανό, η πλειοψηφία των πολιτών μας έχουν αρνητική στάση απέναντι στην ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ».
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία
Το πολύ ενδιαφέρον στο παραπάνω είναι πως ο πρόεδρος Πούτιν υιοθετεί την Σοβιετική φρασεολογία περί συμφερόντων των λαών που δεν έχουν σχέση με αυτά της γεωπολιτικής, και του κλασσικότατου "με τον αμερικάνικο λαό είμαστε φίλοι, με το κράτος των ΕΠΑ έχουμε ζητήματα".
Πράγματα που από σοβιετικά χείλια ακούγονταν αναμενόμενα και λογικότατα, αλλά όχι και από τον επικεφαλής του Ρώσικου ιμπεριαλισμού.

-Πόσα ζόρια τραβάει η Ρώσικη αστική τάξη εάν αναγκάζεται να χρησιμοποιεί  ατόφια σιβιετική φρασεολογία στην εξωτερική πολιτική της;

8 σχόλια:

  1. τραβαει μεγαλα ζορια η ρωσικη αστικη ταξη προσπαθωντας να πιασει καλυτερη θεση στην ιμπεριαλιστικη πυραμιδα. Για αυτο και χρησιμοποιει και σοβιετικη φρασεολογια εκμεταλευομενη και τα αντιφασιστικα αισθηματα του ρωσικου λαου μεσα στα πλαισια του συστηματος. Τα ιδια ισχυουνε και στην δυση με τους καπιταλιστες μεχρι το 1991 ητανε υποχρεωμενοι να αφηνουνε στην παντα της μεταξυ τους διαφορες δινοντας βαρος στον αντικομμουνιστικο αγωνα απο εκει και μετα καθενας προσπαθει να πιασει καλυτερη θεση μεταξυ των ληστων. ετσι δουλευει ο καπιταλισμος και οι κομμουνιστες ποτε δεν πρεπει να διαλεγουνε δημιο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      " οι κομμουνιστες ποτε δεν πρεπει να διαλεγουνε δημιο "
      Παρότι το κείμενο δεν γράφτηκε για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, αλλά για αυτό που λέει ο επίλογος του, την δύσκολη δηλαδή θέση του Ρώσικου ιμπεριαλισμού, θα πρόσθετα πως ναι μεν "οι κομμουνιστες ποτε δεν πρεπει να διαλεγουνε δημιο", θα ήταν ηλίθιοι εάν δεν εκμεταλλεύονταν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις δε. Πολύ περισσότερο εάν δεν τις μελετούσαν καν....

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστό αυτό.
      Νομίζω στο μέλλον, θα πρέπει να είναι βασική αρχή η εκμετάλλευση της φαγωμάρας των ιμπεριαλιστών, καθώς στην κατάσταση που είμαστε δεν έχουμε πολλές επιλογές και ας μας χάλαγε...

      Κώστας

      Διαγραφή
  2. TRASH. Πολυ καλα εκανες και με συμπληρωσες απλα το θεωρησα δεδομενο. Και σε καμμια περιπτωση δεν σου χρεωνω αυτο που λες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν το έχεις δει:

    http://www.huffingtonpost.gr/2014/11/20/ellinas-politis-nekros-donietsk_n_6192170.html?utm_hp_ref=greece

    Θα πρέπει να περιμένουμε διασταύρωση βέβαια.

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ijon Tichy:
      Διασταυρωμένο είναι:

      http://gr.rbth.com/international/2014/11/20/pliroforie_gia_nekro_ellina_fotoreporter_apo_oykranika_pyra_33859.html

      έχω προγραμματίσει να το ανεβάσω στις 21:30

      Διαγραφή
  4. Είναι λίγο κουραστική η θεωρητικολογία σχετικά με το πόσο είναι ή δεν είναι ιμπεριαλιστική η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, καθώς και για το αν πρέπει να μη διαλέγουν οι εργάτες δήμιο ή να εκμεταλλεύονται τις αντιθέσεις των δημίων. Μοιάζει με μια συζήτηση του στυλ "καλύτερα υγιής και ευτυχισμένος, παρά άρρωστος και δυστυχής". Από ένα σημείο και μετά, δε, καταντά και ύποπτη πολιτικά και εξηγούμαι: στη χώρα μας δεν υπάρχουν ρωσικές βάσεις, αλλά αμερικάνικες. Τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν τα έχει απειλήσει μέχρι σήμερα ποτέ η Ρωσία αλλά το ΝΑΤΟ. Αγοράζουμε ακριβό πετρέλαιο επειδή μας η ΕΕ αποφάσισε το εμπάργκο στο Ιράν κλπ. κλπ. Ας αφήσουμε τις βυζαντινολογίες, το δικό μας αντιιμπεριαλιστικό καθήκον είναι να βγούμε από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και να φύγουν οι βάσεις, να αποσυρθεί ο στρατός από τις επεμβάσεις στο Κόσσοβο, το Αφγανιστάν κλπ. Αν σήμερα η εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος "βολεύει" τους Ρώσους καπιταλιστές, αυτό δε μου λέει κάτι και δε σημαίνει "επιλογή δημίου" (για να μην παρεξηγηθώ δεν απαντώ σε κανέναν εδώ μέσα, απλά σκέφτομαι φωναχτά).

    Το ίδιο ισχύει και με το ζήτημα π.χ. της Ουκρανίας. Είναι άλλο πράγμα η αλληλεγγύη στον αντιφασιστικό αγώνα του λαού του Ντονμπάς, η καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ-ΕΕ στην Ουκρανία και η απαίτηση από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει κάθε ευθυγράμμιση με τους "συμμάχους" στο θέμα αυτό κι άλλο η ταύτιση με τις θέσεις της Ρωσικής κυβέρνησης. Άλλωστε, η ουκρανική αντιφασιστική επαναστατική αριστερά έχει η ίδια πάρει σαφή θέση σχετικά με το τι επιδιώκει η καπιταλιστική Ρωσία και ποια είναι τα "όρια" της "στήριξής" της στον αγώνα του λαού του Ντονμπάς. Μιας και στους εκεί συντρόφους πέφτει το κύριο βάρος της διαμόρφωσης θέσης και μιας και η θέση αυτή στο κύριο και βασικό είναι σωστή, εμείς οι υπόλοιποι ας δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και ας αφήσουμε τη θεωρητικολογία.

    Felix

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Felix:
      Η ένσταση μου είναι πως η αλληλεγγύη δεν αποκλείει την θεωρητική αναζήτηση, ούτε την ιδεολογική-πολιτική κριτική.

      Ως TRASH έχω εκφράσει αναλυτικά την άποψη μου για την "νοβορωσιακή" εξέγερση.
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/09/1.html
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/10/2.html
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/10/blog-post_7.html

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.