Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Για την χθεσινή απεργία στο εμπόριο

Με 24ωρη απεργία απάντησαν χθες Κυριακή οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στο άνοιγμα των καταστημάτων. Η χθεσινή Κυριακή ήταν η πρώτη της «ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου», κατά την οποία ο νόμος 4177/2013 έδωσε τη δυνατότητα λειτουργίας όλων των καταστημάτων. Την απεργία είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Στην Αθήνα, οι εμποροϋπάλληλοι ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Καπνικαρέας, όπου μίλησε η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου. Ακολούθησε πορεία μέσω της Αιόλου, ενώ έγινε παρέμβαση στα «Notos», όπου οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον κόσμο για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους.

Αμέσως μετά και μέσω της Σταδίου κατευθύνθηκαν στο πολυκατάστημα «Attica», όπου εκεί αποδείχτηκε ακόμα μια φορά ότι η αστυνομία είναι στην υπηρεσία των μονοπωλίων και της εργοδοσίας καθώς είχαν βάλει μονάδες καταστολής σε όλες τις εισόδους ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των διαδηλωτών στο κτίριο.

Στον Πειραιά, το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε κινητοποίηση στο εμπορικό τρίγωνο στην Πειραιώς και παρέμβαση στο πολυκατάστημα «Notos». Με την ανακοίνωση στο χέρι ενημέρωσαν τον κόσμο για τα αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε συγκέντρωση στον πεζόδρομο Αριστοτέλους - Τσιμισκή (δείτε βίντεο ΕΔΩ).

Στην απεργία συμμετέχει και το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου(Διαβάστε στο συνημμένο την ανακοίνωση του Σωματείου) καθώς το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων ν. Ιωαννίνων (Διαβάστε στο συνημμένο την ανακοίνωση) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λέσβου (Διαβάστε στο συνημμένο την ανακοίνωση).

Στις 2 Νοέμβρη υπερασπίζουμε ξανά την Κυριακάτικη αργία, αντιστεκόμαστε στην πολιτική που τα δίνει όλα στα πολυκαταστήματα και τους μεγαλέμπορους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, εν όψει της απεργίας που έχει κηρυχθεί στο εμπόριο.(Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Τα σωματεία διεκδικούν μεταξύ άλλων: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5θήμερο. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης, υποχρεωτικά εκτελεστέας, με κατώτερο μισθό 920 ευρώ. Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα των απλήρωτων εργαζομένων. Όχι στη μετατροπή του επικουρικού ταμείου σε επαγγελματικό.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας 
«Με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, οι υπερασπιστές του μέτρου, δηλαδή κυβέρνηση, μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, παρατρεχάμενοί τους, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ρίχνουν διάφορα ιδεολογήματα στην αρένα της αντιπαράθεσης με τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που είμαστε ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι "η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, θα εξυπηρετούνται εκατομμύρια τουρίστες που περνούν από την Αθήνα, θα αυξηθεί ο τζίρος, θα εφαρμόσουμε το μοντέλο των ευρωπαϊκών χωρών που είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές", έχουν καταρριφθεί στην πράξη.
  • Η κατάργηση της Κυριακής αργίας οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.
  • Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι, όσοι έχουν δουλέψει ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό.
  • Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, οι άνεργοι στον κλάδο μας είναι χιλιάδες, χιλιάδες επίσης είναι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιο, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του εργαζόμενου σε "απασχολήσιμο", δηλαδή την "απελευθέρωση" της εργασιακής σχέσης.
  • Δεν τόνωσε την "αγοραστική δύναμη", δεν εξυπηρέτησε τους "καταναλωτές" που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματός μας.
  • Η κατάργηση της Κυριακής αργίας έστρωσε το δρόμο και για τις "Λευκές νύχτες" που υποχρεώνονται οι εμποροϋπάλληλοι να δουλεύουν μέχρι τα χαράματα.
  • Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.
Οι μεγαλοξενοδόχοι του ΣΕΤΕ, οι μεγαλέμποροι του ΣΕΛΠΕ και οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του απόφαση, που αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μέχρι νεοτέρας απόφασης.
Αυτό και μόνο αποδεικνύει περίτρανα ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας εξυπηρετεί μόνο τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο.
Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τους εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους.
Ό,τι αντεργατικό μέτρο εφαρμόζεται στο Εμπόριο, σε σύντομο χρονικό διάστημα εφαρμόζεται στο σύνολο των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους.
Σήμερα που οι εμποροϋπάλληλοι απεργούν πανελλαδικά με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, χρειαζόμαστε την έμπρακτη ταξική σας αλληλεγγύη από όλους εσάς που είτε είστε εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους, είτε άνεργοι, πληρώνετε τις συνέπειες μιας βάρβαρης αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής που μας αφορά όλους».
Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.