Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Κύπρος: Συνεχίζεται η προκλητικότητα της Άγκυρας - Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η θέση του τουρκικού σκάφους «Barbaros Hayreddin Pasa»
 σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com

Και στο «οικόπεδο 2» της κυπριακής ΑΟΖ ερευνά το τουρκικό σκάφος «Barbaros»


Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα επί των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Στο «οικόπεδο 2» της κυπριακής ΑΟΖ, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τοΑκρωτήριο Κιτίου, βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος«Barbaros», μετά τη χθεσινή του πλεύση στο «οικόπεδο 3». Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, από τα ξημερώματα, αφού πραγματοποίησε πλεύση για σάρωση του βόρειου τμήματος του «οικοπέδου 3», δείχνοντας ότι θα συνεχίσει εκεί, άλλαξε πορεία και συνέχισε κατευθείαν στο «2».

Ήδη έχει περάσει σε απόσταση περίπου 35 χλμ. εντός του «οικοπέδου 2», πλέοντας παράλληλα με τις ακτές της Νότιας Κύπρου από το Κάβο Γκρέκο προς τη Λάρνακα, διατηρώντας την ίδια περίπου απόσταση από τις ακτές.

Και τα δύο οικόπεδα, όπως και το «οικόπεδο 9», έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, που από τις αρχές του μήνα κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» του «οικοπέδου 9».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu», που συνόδευσε το «Barbaros», έχει παραμείνει σε περιοχή βορειοανατολικά του «3» και δεν ακολουθεί την πορεία του σεισμογραφικού, αλλά παρακολουθεί από απόσταση, ενώ δεύτερη τουρκική φρεγάτα η «TCG Gokceada» παραμένει εδώ και μέρες στην ίδια περιοχή - νοτιοανατολικά του σημείου της γεώτρησης.

Η γεώτρηση πάντως συνεχίζεται κανονικά, ενώ επί του παρόντος το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του «Barbaros», δεν μπορεί να συμπεράνει κατά πόσο το σκάφος θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.

Οκτώ μέτρα αποφάσισε η Λευκωσία

Στο μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου σε σημερινή του συνεδρίαση υιοθέτησε οκτώ μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων. Τα μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στην καταγγελία της Τουρκίας σε διεθνείς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η «καταγγελία της Τουρκίας», από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Οκτώβρη, η «αξιοποίηση» της ιδιότητας του κράτους - μέλους της ΕΕ για τη «λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της». Επίσης, η Κύπρος δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Στα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Παράλληλα αποφασίστηκε η κυπριακή κυβέρνηση να συνεχίσει τα διπλωματικά διαβήματα και την «αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη» καθώς και η καταγγελία της Τουρκίας στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ και στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου

Ενδεικτικές πάντως των προθέσεων της Λευκωσίας είναι και οι δηλώσεις που έκανε από το Λουξεμβούργο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πέραν του ότι ζήτησε από την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμναν», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική».

Ο Ευ. Βενιζέλος ενέταξε δε την τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το ευρύτερο πρίσμα της σύγκρουσης με τους «τζιχαντιστές», λέγοντας ότι η Άγκυρα ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική που διασπά το κοινό μέτωπο που έχει διαμορφωθεί.

«Βέτο» από Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία

Ενδεικτικό για το πόσο περιπλέκονται οι ενδοϊμπεραλιστικές αντιθέσεις είναι και το γεγονός ότι Βρετανία, Σουηδία και Φινλανδία μπλόκαραν διάβημα που ετοίμαζε η ΕΕ προς τον ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, μίλησε για «ατυχή εξέλιξη», ενώ κυπριακά ΜΜΕ έγραψαν ότι Λευκωσία και Βρυξέλλες ετοιμάζουν διαβήματα προς τις τρεις χώρες. Σύμφωνα με ΜΜΕ, το Λονδίνο ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε νέο γύρο εντάσεων.

Ανταγωνισμοί και συμφωνίες για διασφάλιση πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια

Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στις 7 Νοέμβρη, δυο μέρες πριν από την τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, προγραμματισμένη για τις 9 Νοέμβρη στο Κάιρο.

Στο ίδιο πλαίσιο, πριν την τριμερή συνάντηση, αναμένονται στην Αθήνα οι λεγόμενες Τεχνικές Επιτροπές Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στις 29/10 προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση, στη Λευκωσία, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Τη Λευκωσία θα επισκεφθεί στις 5-6 Νοέμβρη και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Και πεδίο ασκήσεων Ρωσίας και Ισραήλ η κυπριακή ΑΟΖ

Στο μεταξύ, σήμερα στην περιοχή πραγματοποιείται άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου, με μαχητικά αεροσκάφη «F-15» και «F-16».

Επίσης, συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, για την οποία η Μόσχα δέσμευσε περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία. Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Δηλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας

Σε δήλωσή της για τις εξελίξεις, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Κυπριακό και η επικίνδυνη στάση αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά πρόκληση κατά του κυπριακού λαού, κινείται στη λογική της διαιώνισης των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, οδηγεί σε όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή και εγκυμονεί κινδύνους.

Η στάση της ΕΕ στο ζήτημα διαψεύδει όσους την πρόβαλαν ως δήθεν προστάτη του κυπριακού λαού.

Το ίδιο διαψεύδονται και οι πανηγυρισμοί ότι η εύρεση φυσικού αερίου θα αποτελούσε "εργαλείο" επίλυσης του Κυπριακού. Αντίθετα οι οξυμένοι ανταγωνισμοί περιπλέκουν το πρόβλημα που φέρει ήδη τη σφραγίδα των ευθυνών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό, να απαιτήσουν λύση για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».
Πηγή: 902 (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.