Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Διοικητής "Ντες" Μπέλζερ: "Δεν πιάνουμε αιχμάλωτους ναζί!"

Συνέντευξη με τον διοικητή των μονάδων αυτοάμυνας της Γκορλόβκα Στρατηγό Μπέλζερ, τον επονωμαζόμενο και «Ντες» (δαίμονας στα Ρώσικα)

-Γιατί «Ντες»;
Έτσι με φώναζαν από παιδί. Μάλλον γιατί ήμουν πολύ άτακτος. 
-Ο Στρέλκωφ ήρθε στο Σλαβιάνσκ. Ένα συμβολικό όνομα που δόθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη. Εσύ γιατί στην Γκορλόβκα;
Μου αρέσει η πόλη. Είναι όμορφη.
-Οι Ουκρανοί σας παρουσιάζουν ως σαμποτέρ που δρα για λογαριασμό των Ρώσικων μυστικών υπηρεσιών. Οι Ουκρανικές υπηρεσίες σας παρουσιάζουν ως έναν επικύνδινο «εχθρό του κράτους», που όχι μόνο πήρε μέρος στον αφοπλισμό του στρατού και των μονάδων ασφαλείας στην Κριμαία, αλλά και που δημιούργησε ένα μεγάλο δύκτιο πρακτόρων. Είναι αλήθεια;
Η Κριμαία με επιβράβευσε με ένα μετάλλιο και έναν σταυρό. Η Κριμαία, όχι η Ρωσία.
Δεν αφόπλισα εγώ στρατιωτικές μονάδες. Μόνοι τους μας άνοιξαν τις πόρτες, αηδιασμένοι από την γαλαζοκίτρινη «ανεξαρτησία» ή για να το πω διαφορετικά από την παράνομη γκαστερική ολιγαρχία. Άλωστε είμαστε πολύ ευγενικοί μαζί τους, αποτέλεσμα της καλής παιδείας μας. Δεν θα σχολιάσω τα υπόλοιπα.
-Λαμβάνετε ανθρωπιστική βοήθεια; 
Όχι πάντα. Τώρα είμαστε λίγο καλύτερα. 
-Πως θα περάσετε τον χειμώνα; Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα είναι από μόνη της αρκετή
Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Είμαι ρεαλιστής. Η Ουκρανία περιμένει την ελεημοσύνη της Δύσης. Τίποτα δεν έχει σπαρθεί και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τίποτε να θερίσουν. Με ρουκέτες και βόμβες το Κίεβο κατέστρεψε το Ντονμπάς που τάιζε την χώρα, έκαψε τους αγρούς του, σκότωσε τους κατοίκους του ή τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την πατρογονική τους Ρώσικη γη, μόνο και μόνο επειδή αρνήθηκαν να γίνουν σκλάβοι των Πολωνών και των Γερμανών, και να ασπαστούν το ουνίτικο δόγμα. Έχουν (σ.σ. οι Ρώσοι) διαφορετική νοοτροπία. Στο θρησκευτικό επίπεδο δεν μπορούμε να υποταχθούμε στους δυτικούς Ουκρανούς.
Ο βιομηχανικός εξοπλισμός από τις μονάδες του Ντόνεσκ και του Ζαπορίζιε μεταφέρθηκε στην δύση για να ανασχεθεί η παραγωγή. Όμως τα μηχανήματα πρέπει να λειτουργούν, -αλλιώς είναι απλά παλιοσίδερα ηλίθιοι!
Κανείς δεν σταμάτησε τον πόλεμο, και όμως αυτές οι πο*%#νες των αμερικάνων που σφετερίζονται την εξουσία, αυτοί που δεν έχουν σταγόνα ουκρανικό αίμα, είναι έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο ...Ουκρανό!
Στις πόλεις μας λειτουργούν τα πάντα. Τα ορυχεία, τα εργοστάσια, οι υποδομές, η παιδική φροντίδα, τα σχολεία, η φαρμακοβιομηχανία, εκτός από αυτήν που παράγει αμφεταμίνη.  Πολεμήσαμε τα ναρκωτικά, την διαφθορά και το έγκλημα. Αλλά η Γκορλόβκα δεν είναι ολόκληρο το Ντονμπάς. Έχoυμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας.
Θα είναι δύσκολο, αλλά είμαστε Ρώσοι –θα αντέξουμε. Η υπόλοιπη Ουκρανία θα υποφέρει, και αυτό είναι μια πραγματικότητα ήδη. 
-Είστε στρατιωτικός και ως εκ τούτου εκπαιδευμένος να σκέφτεστε οργανωτικά. Οστώσο ένας μόνο άνθρωπος δεν μπορεί να διοικήσει μια μεγάλη πόλη, ιδιέταιρα εάν έχει και στρατιωτικά καθήκοντα. Χρειάζονται και οι βιομηχανικοί ειδικοί (σ.σ. τεχνοκράτες θα τους λέγαμε στην δύση). 
Αυτοί (σ.σ. οι τεχνοκράτες) είναι παρόντες. Διατηρήσαμε το υπάρχον προσωπικό απογαλακτίζοντας το από την συνήθεια της κλοπής και της δωροδοκίας. Και αποδείχτηκαν γρήγοροι μαθητές.
Ο κ.Κλεπ παρέμεινε Δήμαρχος με όλα τα δικαιώματα της σφραγίδας και της υπογραφής του. Τον φροντίζω (σ.σ. είναι υπό φρούρηση), ξυρίζει το κεφάλι του, ντύνεται στο πνεύμα της συγκυρίας, τραγουδάει τον ύμνο της Σοβιετικής Ένωσης κάθε πρωί, ξυπνάει στις 6 και κοιμάται στις 10. Έχει αποκαθαρθεί ηθικά. Δεν κάνει δωροληψίες, δεν κλέβει, επιστρέφει στον λαό τα κλεμένα και φτιάχνει τους δρόμους.
Θα συνεχίσουμε μέχρι να αναμορφωθεί πλήρως. Θα πρέπει να μάθει μόνος του το τι σημαίνει να ζεις από την δουλειά σου.
Τέλος έγινε πατριώτης. Διέταξε την ανάρτηση ρώσικων σημαιών γύρω από την πόλη, και φρόντισε με τα έσοδα του δήμου να αποκατασταθούν οι μισθοί των αντρών της πολιτοφυλακής στις δουλειές που εργάζονταν. Ο δήμαρχος μας ενδιαφέρεται.
-Πως αξιολογείτε τις σημερινές αρχές του Κιέβου;
Πως να αξιολογήσει κανείς τους προδότες; Το μόνο που λυπάμαι είναι που έδωσα μόνο δύο χαστούκια στον Ποροσένκο όταν τον έβγαλα το κτίριο του ανώτατου συμβουλίου για τον πάω στον σιδηροδρομικό σταθμό της Συμφερούπολης. Το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να κλέβει και να σπέρνει την διχόνοια, είναι γκάγκστερ από γεννησιμιού του. Κοιτάξτε το βιογραφικό του. Ελλειπής και ακατάλληλος με την νοοτροπία της περιόδου των φτηνών σπεκουλάντηδων, δεν μπορεί να κάνει για κρατικά αξιώματα.
-Οι αρχές του Κιέβου προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο πως αυτός είναι ένας πατριωτικός πόλεμος για τους Ουκρανούς, ενάντια στην Ρώσικη επιθετικότητα. Ποιοί είστε εσείς που αγωνίζεστε; 
Αγωνιζόμαστε εναντίον των φασιστών, αγωνιζόμαστε εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής και βιομηχανικής ολιγαρχίας, για την οποία η Ουκρανία είναι μόνο ένα μέσο για να επιτευχθεί ο κύριος στόχος της καταστροφής της Ρωσίας, των Ρώσων και των Σλάβων. Το σχέδιο να στρέψουν τους σλάβους τον έναν απέναντι στον άλλον ώστε να αυτοκαταστραφούν. Αν εμείς πέσουμε τότε θα γονατίσουν όλοι, γιατί κανένα έθνος εκτός από την Ρωσία δεν έχει την δύναμη για να τους αντισταθεί. Κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος ο όχλος σκώτωνε και ακρωτηρίαζε άνδρες της Μπέργκουντ που έμειναν πιστοί στον όρκο τους, υπό την μουσική υπόκρουση του Γερμανικού ναζιστικού ύμνου.
-Ποιός ήρθε στην εξουσία;
Ο Γιανουκόβιτς, ο Κράβτσουκ, ο Γιουσένκο, ο Κούτσμα, είναι συνένοχοι στην λεηλασία της χώρας, και η μόνη διαφορά τους είναι στο μέγεθος της κλοπής.
Μόνο άνθρωποι που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου ψέλνουν το τροπάρι «η Ρωσία εισέβαλε», που τους υπαγορεύουν τα αφεντικά τους.
Αν η Ρωσία έστελνε μία και μόνο μεραχία, αυτή την άλλη κιόλας μέρα θα είχε φτάσει στο Λβοβ, και πιο συγκεκριμένα μέχρι την αρχαία πόλη του Λέμπεργκ.
Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι σύγχρονοι Μπαντερικοί. Επίσης να μην ξεχνούν πως θυμόμαστε την σφαγή των Πολωνών στην Βολίνια, τις εκτελέσεις εβραίων, τους θαλάμους αερίων, το Κατίν (σ.σ. Θεωρεί πως οι εκτελέσεις έγιναν από τους ναζί), και τόσα άλλα στα οποία οι πατεράδες και οι παππούδες τους έβαψαν τα χέρια τους με αίμα. Επίσης πως δηλητηρίασαν τις επόμενες γενιές με τον μισανθρωπισμό του Μπαντέρα.
Μισθοφόροι μας πολεμούν.
Αμερικάνοι, αγγλοσάξονες, άραβες, Σουηδοί, όλα τα κατακάθια. Λοιπόν εάν θέλουν την γη μας, θα πάρουν δυο μέτρα για τον τάφο τους σε αυτήν. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. 
-Έχετε Ουκρανούς στις μονάδες σας; 
Οι περισσότεροι είναι ντόπιοι. Δεν τους χωρίζω σε Ουκρανούς, Ρώσους, Τσετσένους, Αρμένιους, εβραίους κλπ. Είναι όλοι εξίσου σημαντικοί στον πόλεμο εναντίον των απογόνων των ναζί.
Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ήρθαν στο Ρόβνο και το Ζίτομιρ για να ληστέψουν, να σκοτώσουν, να βιάσουν, να κάψουν τους αγρούς και να ανατινάξουν τα εργοστάσια.
Η ωμότητα τους στο Ντονμπάς ξεπέρασε ακόμη και τους ναζί κατά την διάρκεια της κατοχής.
Και ακόμη και τότε, δεν ήταν οι Γερμανοί που διέπραξαν τις μεγαλύτερες αγριότητες, αλλά Ουκρανοί εθνικιστές που υπηρετούσαν στην αστυνομία και το Sonderkommando.
-Υπάρχουν ξένοι στις πολιτοφυλακές;
Φυσικά και υπάρχουν. Πολεμάνε πλάι-πλάι με εμάς Σέρβοι, Γάλλοι, Ισπανοί και Γερμανοί που μισούν πραγματικά τον φασισμό και την τρέχουσα ηγεμονία των ΕΠΑ.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που εκπροσωπούν την συνείδηση που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρώπη.
Kάποια στιγμή σταμάτησα σε ένα σημείο ελέγχου έναν Γερμανό. Το ρώτησα ποιός είναι, που πηγαίνει και γιατί. Απάντησε πως ήρθε για την σύζυγο του που είναι στο Λουγκάνσκ και την αγαπημένη του γάτα. Φυσικά η γάτα είναι σημαντική, οπότε και ήρθε. Κοίταξε το τουφέκι μου, έβγαλε 40.000€ από την τσέπη του, και μου ζήτησε να του το πουλήσω.
«Αυτά είναι όσα έχω και δεν έχω» μου είπε. «Τα δίνω όλα για ένα τουφέκι. Θέλω να πολεμήσω τους φασίστες».
Σε λίγο μου έκαναν ένα τηλέφωνο από το γραφείο της Μέρκελ. Ήταν ένας από τους συμβούλους της που φώναζε σαν υστερικός πως έχουμε συλλάβει έναν Γερμανό πολίτη και απειτεί την απελευθέρωση του.
Του λέω: «Εγώ δεν έχω πρόβλημα, αυτός δεν θέλει»
-«Τι δεν θέλει;» με ρωτάει αυτός που τηλεφωνούσε.
«Θέλει να ενταχθεί στην πολιτοφυλακή» του απαντάω.
-«Μπορώ να το ακούσω από το στόμα του;»
«Κανένα πρόβλημα» του λέω, και περνάω στον Γερμανό το τηλέφωνο.
Αυτός τότε αρχίζει: «Είμαι λοχίας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, και αρχηγός στοιχείου τεθωρακισμένου Leopard2», και  ζητάει «να του δώσουν τρία τανκς ώστε σε δύο μέρες να φτάσει στο Κίεβο».
Από την άλλη μεριά ακούστηκε ένα μπιπ, και το τηλέφωνο δεν ξαναχτύπησε.
Έκανα δώρο στον Γερμανό ένα τουφέκι για τον τρόπο που μίλησε.
Τώρα είναι ενταγμένος στην πολιτοφυλακή μας, και είναι ένας εξαίρετος μαχητής, παρότι τελικά δεν του έστειλε η φράου Μέρκελ τα τανκς που της ζήτησε. 
-Έχετε υποστεί μεγάλες απώλειες;
Για εμένα ακόμη και ο ένας στους διακόσιους, είναι μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ακόμη και αν δεν τον γνωρίζω προσωπικά.
Στατιστικά έχουμε πολύ λιγότερες απώλειες από τους Ουκρανούς. Έχουμε κονιορτοποιήσει την αεροπορία και τα τεθωρακισμένα τους, ενώ έχουν χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες τους οποίους οι Ουκρανικές αρχές δηλώνουν σαν λιποτάκτες για να αποφύγουν την καταβολή συντάξεων στις οικογένειες τους.
Από εμάς μόνο ένα ειδικό τάγμα έχει σταθερή δύναμη, καθώς οι απώλειες του αναπληρώνονται συνεχώς.
-Ποιό είναι αυτό;
Οι αιχμάλωτοι.
-Πόσοι είναι και τι συμβαίνει με αυτούς;
Είναι αρκετοί, αν και σε γενικές γραμμές κρατάμε μόνο αξιωματικούς προς ανταλλαγή αιχμαλώτων. Οι στρατεύσιμοι και οι απλοί στρατιώτες επιστράφηκαν στους συγγενείς τους ή μεταφέρθηκαν στο περιφερειακό κέντρο.
Από θέση αρχής δεν πιάνουμε αιχμάλωτους ναζιστές. Δεν υπάρχει χρόνος για την αναμόρφωση κάποιων με τόσο κτηνώδη ιδεολογία.
Αυτοί δεν μας φέρονται και με το γάντι, οπότε γιατί να το κάνουμε εμείς;
Ήρθαν εναντίον μας με το σπαθί, και θα αφανιστούν από το σπαθί.
Ακολουθούμε τα διδάγματα του Αλέξανδρου Νιέφσκι πάνω σε αυτό. 
-Πώς βλέπουν τις ανταλλαγές αιχμαλώτων οι αρχές του Κιέβου; 
Το Κίεβο δεν τους χρειάζεται καθόλου, οπότε και μας δείχνουν τα δόντια τους κάθε φορά που μπαίνει το ζήτημα αυτό.
Συμφωνήσαμε να ανταλλάξουμε την Olga Kulygina, κάτοχο Ph.D. στην βιολογία, που συνελήφθη από τις Ουκρανικές αρχές σαν σαμποτέρ, με αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, αλλά την τελευταία στιγμή το Κίεβο άλλαξε γνώμη. Ας δημιουργήσουν όσα συντάγματα θέλουν, για εμάς η Όλγα αξίζει περισσότερο.
Το ωραίο είναι πως ανταλλάσσουν πολλούς δικούς τους, για έναν και μόνο δικό μας.
Την Όλγα τελικά την αντάλλαξαν με 17(!) αξιωματικούς και έναν Γεωργιανό πολίτη.
Πάντα ανταλλάσσουν τρεις και τέσσερις φορές περισσότερους δικούς τους από τους δικούς μας.
Αυτό δείχνει την αξία μας, και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Γενικά έχω την εντύπωση πως το Κίεβο προτιμάει να έχει όσο το δυνατό περισσότερους νεκρούς στρατιώτες, γιατί θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με τους επιζήσαντες, μόλις πιάσουν τα πρώτα κρυα.
Πηγή: voice of Sevastopol (Η μετάφραση και η μορφοποίηση του κειμένου έγιναν από εμάς)

8 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρων όπως και όλες οι ανταποκρίσεις από τον εμφύλιο στην Ουκρανία. Συνέχισε!
    Ένα πράγμα μόνο, η απάντηση στην 9η ερώτηση (Έχετε Ουκρανούς στις μονάδες σας;), δεν βγάζει πολύ νόημα, λογικά έχει γίνει κάποιο λάθος στην μετάφραση:
    "Μαζί μας δεν είναι μόνο αυτοί που ήρθαν στο Ρόβνο και το Ζίτομιρ για να ληστέψουν, να σκοτώσουν, να βιάσουν, να κάψουν τους αγρούς και να ανατινάξουν τα εργοστάσια."

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κώστας:
      Eννοεί πως όλος ο λαός της περιοχής είναι μαζί τους.

      Γενικά είναι λίγο πρόβλημα η μετάφραση από τρίτο χέρι (από Ρώσικα-αγγλικά και από εκεί ελληνικά), γιαυτό και προσπάθησα περισσότερο να αποδώσω το κείμενο, παρά να το μεταφράσω κατά λέξη.

      Διαγραφή
    2. @Κώστας:
      Είχες δίκιο. Διορθώθηκε σε:
      "Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ήρθαν στο Ρόβνο και το Ζίτομιρ για να ληστέψουν, να σκοτώσουν, να βιάσουν, να κάψουν τους αγρούς και να ανατινάξουν τα εργοστάσια."

      "It was not us who came to Rovno, Zhitomyr to kill, rob and rape, destroy ..."
      στο πρωτότυπο

      Διαγραφή
  2. Για τα συμφέροντα των Ρώσων πολεμάνε οι άνθρωποι... Θα βγει κάνας ειδήμονας να πει τίποτα τώρα ή μόνο σε καμιά στραβή σαν τα σαλιγκάρια στη βροχή; Ούτε στην Ουκρανία ούτε πουθενά, Τσακίστε τους φασίστες σε πόλεις και χωριά...

    Alex Mpr Emp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Alex Mpr Emp:
      Ένας από τους λόγους που αναδημοσίευσα αυτή την συνέντευξη είναι πως την θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα, προκειμένου να καταλάβουμε το τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο ένας "απολιτίκ" απόφοιτος των στρατιωτικών ακαδημιών της ΕΣΣΔ, αλλά και πολύς ακόμη κόσμος στην πρώην ΕΣΣΔ.
      Πιο ενδιαφέρουσες βρίσκω τις αντιφάσεις της συνέντευξης.
      Ο Μπέλζερ δηλώνει Ρώσος αλλά κατηγορεί τον Ποροσένκο ως "προδότη". Εκ πρώτης παράλογο. Ποιανού "προδότης" είναι ο Ποροσένκο εφόσον είναι Ουκρανός;
      Μα της ΕΣΣΔ φυσικά!
      Τον σοβιετικό και όχι τον Ρώσικο εθνικό ύμνο έχει υποχρεώσει τον δήμαρχο να τραγουδάει κάθε πρωί, και θεωρεί πως την ΕΣΣΔ τη διάλυσε μια "παράνομη γκαστερική ολιγαρχία", ενώ δεν βγάζει κανένα μίσος εναντίον των Ουκρανών ή άλλων εθνοτήτων της ΕΣΣΔ :
      "Δεν τους χωρίζω σε Ουκρανούς, Ρώσους, Τσετσένους, Αρμένιους, εβραίους κλπ. Είναι όλοι εξίσου σημαντικοί στον πόλεμο εναντίον των απογόνων των ναζί", το μόνο συνειδητό και καθαρό ιδεολογικό του πρόταγμα είναι ο αντιφασισμός, θεωρεί την κυβέρνηση του Κίεβου "που...νες των αμερικάνων", θεωρεί ως δεδομένα πράγματα όπως το γεγονός πως η σφαγή του Κατίν έγινε από τους γερμανούς, και σε αντίθεση με κάποιους λαϊκιστές της δεξιάς καταγγέλει σαν εχθρό όχι μόνο την χρηματηστηριακή αλλά ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ολιγαρχία.

      Νομίζω πως οι αντιφάσεις του διοικητή είναι ενδεικτικές για το παζλ των αντιλήψεων που πλαισιώνουν τον αντιφασιστικό αγώνα της Νοβορόσια.

      Διαγραφή
    2. Από την άλλη, φαίνονται σαν αντιφάσεις στην βάση με την οποία τις βλέπουμε. Νομίζω ξέρει πολύ καλά τι λέει!

      Κώστας

      Διαγραφή
    3. @Κώστας:
      Νομίζω πως μας είναι αδύνατο να αντιληφθούμε την ύπαρξη μιας εθνικής συνείδησης που δεν διεκδικεί αποκλειστικότητα, της σοβιετικής, που μπορεί κάλιστα να συνυπάρξει και με άλλες τέτοιες σε δεύτερο πλάνο (ρώσικη, Ουκρανική, κλπ), μιας εθνικής συνείδησης που έχει σαφές πολιτικό πρόσημο, χωρίς όμως να είναι και καθαρή πολιτική ένταξη.
      Το ίδιο είδα και στην άλλη συνέντευξη από το Ντονμπάς που είχα αναδημοσιεύσει.
      Ανθρώπους που χωρίς να είναι συνειδητοί μαρξιστές-λενινιστές, έχουν ξεκάθαρο τον εχθρό τους. Τους δυτικούς ιμπεριαλιστές, τον φασισμό, την πλουτοκρατία.
      Τελικά κάτι άφησαν πίσω τους 70 χρόνια σοσιαλισμού σε μεγάλο μέρος αυτού του λαού. Ίσως πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε.

      Διαγραφή
    4. Σωστά, και εγώ σε ένα βαθμό νομίζω μπορούμε να έχουμε μια ελπίδα, ότι δεν χάθηκαν όλα, και ότι περιμένουν να βγουν προς τα έξω με τις κατάλληλες συνθήκες.

      Κώστας

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.