Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Κινητικότητα στο Κυπριακό με συμμετοχή και της Ρωσίας

Τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή 
μεταξύ Τουρκίας και Κατεχόμενων
Το γεγονός ότι μια σειρά μονοπωλιακά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα παρακολουθούν αλλά και παρεμβαίνουν στις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό επιβεβαίωσαν και οι επαφές που είχαν εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης στη Μόσχα. Επιπλέον, η ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα φέρεται να υπέβαλε υπόμνημα προς την τουρκική πλευρά σχετικά με τις νέες προκλήσεις.
Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, ο απεσταλμένος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σώτος Ζακχαίος βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα και μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξέι Μισκόφ. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ «πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση της κυπριακής διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της ομαλοποίησης της κατάστασης γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη του Νησιού». Σύμφωνα με τα σχετικά τηλεγραφήματα, το ρωσικό υπουργείο σημειώνει σε ανακοίνωση ότι οι μονομερείς ενέργειες, η επίδειξη της δύναμης είναι απαράδεκτες, εγκυμονούν την επιδείνωση της κατάστασης, όχι μόνο στις κυπριακές υποθέσεις, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε δηλώσει από την αρχή της βδομάδας πως θα επιδιώξει μια σειρά επαφές. Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδηςανέφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο πως η κυβέρνηση εργάζεται προς πολλές κατευθύνσεις και με αρκετούς τρόπους, με στόχο η Τουρκία να αλλάξει στάση και να επιτραπεί η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι γίνονται πολλές κινήσεις στο παρασκήνιο από την Ιταλία και άλλες χώρες, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από πλευράς Βρυξελλών, ενώ χαρακτήρισε πολύ θετική και τη ρωσική τοποθέτηση.

Βεβαίως, το «ενδιαφέρον» που εκφράζουν μια σειρά ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το Κυπριακό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγγυηθεί την επίλυσή του προς όφελος του κυπριακού λαού. Πρόκειται για ενδιαφέρον στενά δεμένο με την επιτάχυνση μιας σειράς επενδύσεων που αφορούν και τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι διαρροές και τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα δέχεται μια σειρά υπομνήματα το μόνο που εξυπηρετούν είναι η λαϊκή παραπλάνηση και επανάπαυση, η καλλιέργεια επικίνδυνων αυταπατών ότι είναι δυνατόν οι ιμπεριαλιστές να υπηρετήσουν το λαϊκό πόθο για ειρήνη και ευημερία.

Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προσφέρει «διευκολύνσεις» προς τη Γαλλία για τους βομβαρδισμούς που συνεχίζει στο Ιράκ μέσα από την παραχώρηση αεροπορικής βάσης στην Πάφο βεβαιώνει πόσο επεκτείνονται οι ανταγωνισμοί και βαθαίνουν οι διεργασίες, διαμορφώνοντας νέους κινδύνους για τους λαούς και καθιστώντας αναγκαία τη λαϊκή επαγρύπνηση και οργάνωση μπροστά στα νέα αντιλαϊκά σχέδια που επεξεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Συνεχίζονται τα «παζάρια»
Οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται όμως και στην Κύπρο, όπου την Παρασκευή ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αιντε συναντήθηκε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου. Μετά τη συνάντηση ο Αϊντε δήλωσε «δε θα υπερβάλω, ούτε θα τη μειώσω. Αυτή είναι μια μεσαίου μεγέθους κρίση, εντός του κυπριακού πλαισίου». Πρόσθεσε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε τώρα, αλλά κάνω τη δουλειά μου όσο πιο σκληρά και αποτελεσματικά μπορώ για να αναπτύξω ορισμένες ιδέες, γιατί θέλω να καλύψω το χαμένο χρόνο όταν οι ηγέτες επιστρέψουν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» όπως και ότι υπάρχει θέληση και στις δύο πλευρές να δουν πώς θα γίνει η επιστροφή στις συνομιλίες. «Ολοι κατανοούμε ότι πρέπει να γίνει κάποια προεργασία πριν γίνει μια νέα συνάντηση. Οι συναντήσεις, οι συζητήσεις δε σταματούν ή ακυρώνονται, απλά δε γίνονται προσωρινά».
Στο μεταξύ, από τα Κατεχόμενα, παρέμβαση για τις εξελίξεις έκανε ο πρώην ηγέτης του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διατυπώνοντας την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν πιστεύει στη λύση ούτε και εργάζεται για την εξεύρεση κάποιας λύσης. Ο Ταλάτ υποστήριξε ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος και επισήμανε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή όπου γίνονται εργασίες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αναστολή της συμμετοχής της Λευκωσίας στις διαπραγματεύσεις καθώς και παύση του Κουντρέτ Οζερσάι από διαπραγματευτή του ψευδοκράτους) «βολεύει» τον Ντερβίς Ερογλου.
Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.