Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Φονιάδες των λαών ...Ρώσοι! (Τώρα και στην Κύπρο)

Αναδημοσιεύεται από το Κυπριακό μπλογκ Αγκάρρα, με τίτλο δικό μας


Συνεχίζεται το φιάσκο με την διαφήμιση Δρουσιώτη. Δεν τίθεται θέμα υπεράσπισης της Ρωσσικής πρεσβείας εδώ αλλά μια παρατήρηση για το πως η νέα Αμερικάνικη αφήγηση για το Κυπριακό προσπαθεί χωρίς επιστημονική ιστορία αλλά με ψυχροπολεμικές τακτικές ψυχολογικού πολέμου να περάσει στο κυπριακό κοινό. Άλλωστε το γεγονός ότι χρησιμοποιείται η ανακοίνωση της Ρωσσίας για να προωθηθούν οι αντιεπιστημονικοί ισχυρισμοί του κ. Δρουσιώτη στο εσωτερικό της χώρας, δείχνουν ότι δεν είναι η Ρωσσία ο στόχος αλλά η αριστερά και οι δημοκρατικές δυνάμεις.

Απ’ ότι φαίνεται, όσος περισσότερος σαματάς γίνεται, τόσα περισσότερα βιβλία μπορεί να πουλήσει. Σήμερα ακόμη ένας ερωτευμένος με την τόσο δημοκρατική και με λαική νομιμοποίηση Τρόικα ήρτε να σηκώσει “λάβαρα αντίστασης” έναντι της Ρωσσίας της αντιδημοκρατικής. Εντωμεταξύ δεν έχει απαντήσει κανείς από τους κονδυλοφόρους της κυβερνητικής και τροικανής πολιτικής στις αναφορές που έγραφε η επιστολή και αντ’ αυτού απαντούν στην κριτική με συνθηματολογία ότι προσπαθούν να τους φιμώσουν. Ούτε κι απαντάει ποτέ κανείς επί της ουσίας στην κριτική που γίνεται στην ιστορική αυτή αφήγηση, παρά μόνον με ηθικές επικλήσεις ”ελευθερίας του λόγου”. Εξαιρετικός τρόπος για να προσπεραστούν και τα ερωτήματα και να φανεί ο Δρουσιώτης και η φιλελεύθερη Tea Party αμερικανιά παράταξη θιασώτες της “ελεύθερης έκφρασης”. Μαθήματα προπαγάνδας και newspeak για το πως να μεταστρέφεις τον λόγο. Επιχειρείται μια ιδεολογική φίμωση, μια έντεχνη πάταξη της ελευθερίας του λόγου για οποιαδήποτε κριτική του βιβλίου, μέσω της επίκλησης ακριβώς της ίδιας της ελευθερίας του λόγου και της έρευνας: 

Σατιρικό σκίτσο του Χριστόφια ως κόκκινου προβάτου
 που δεν ακολουθεί τα λευκά της ΕΕ,

Αν συμφωνείς με τα βασικά συμπεράσματα του, τότε ασκείς την ελευθερία σου να εκφράζεσαι….αν διαφωνείς και ασκείς κριτική (ασκώντας δηλαδή την ελευθερία σου να εκφράζεσαι) τότε είσαι κίνδυνος για την ελευθερία του λόγου. Εκπληκτικό!…Βλέπουμε εδώ λοιπόν ότι η ελευθερία του λόγου για τους αστούς και τους γραφιάδες τους δεν σημαίνει απλώς την ελευθερία να λένε και να γράφουν ότι θέλουν μόνο αυτοί, αλλά κυρίως την ”ελευθερία” τους από την οποιαδήποτε κριτική, την ελευθερία τους να καλούν σε λεκτικό τραμπουκισμό όποιου τολμήσει να κριτικάρει αυτό που ίδιοι λένε. Μα πως γίνεται σε μια χώρα που προσπαθούν να τους φιμώσουν να εφκάλαν μέχρι στιγμής καμιά 20αρκάν απαντήσεις copy paste σε όλες τις αστικές εφημερίδες και στις τηλεοράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης (δηλ, που σου νεύκω που πάεις);

Αλήθεια, που ήταν όλοι αυτοί οι φιλελεύθεροι, θιασώτες της ιστορικής επιστήμης και της έρευνας, όταν ο μοναδικός αξιόλογος υπουργός παιδείας τόλμησε να βάλει χέρι στην ακροδεξιά ”ελληνοκεντρική” τους παιδεία (ειδικά τα ιστορικά βιβλία) και δέχτηκε την επίθεση μιας μαζικής εθνικιστικής υστερίας; (αλλά αυτό δεν μετράει γιατί αυτόν ”τον βάλαν οι κουμμουνιστές”). Και πως γίνεται όλοι αυτοί οι πατριώτες που σχίζουν τα ιμάτια τους για την “ανεξαρτησία” της Κύπρου από την Ρωσσία να στάζουν μέλι σε στυλ “επειδή δανείζουν μας, θα μας λένε τι θα κάνουμε” για τες αποφάσεις της Τρόικας; Αλήθεια κύριε Πολυδώρου, εάν η Κύπρος είναι προτεκτοράτο τότε είσαστε βέβαιος ότι είναι της Ρωσσίας;

ΥΓ: Οι άλλοτε λαλίστατοι ακροδεξιοί κύκλοι έχουν αφήσει το όνομα Δρουσιώτης στην ησυχία του. Τυχαίο;

ΥΓ2: Στο μεταξύ να δείτε που οι εοκαβητατζίδες θα αναδυθούν και σαν τα καταπιεσμένα παιδιά που τους στερούνταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν είχαν λόγο έκφρασης τόσα χρόνια να πουν και αυτοί “την δική τους ιστορία”. Βασικά όσοι έχουν λίγη μνήμη ή διάθεση σοβαρής ιστορικής μελέτης (και όχι κίτρινης δημοσιογραφίας) θα ξέρουν ότι δεν χρειάζεται και τόσο να το κάνουν αυτό γιατί η κατά Δρουσιώτην αφήγηση είναι καρμπόν η εοκαβιτατζίδικη των προηγούμενων δεκαετιών.
__________
Πιο αναλυτικά για το ζήτημα που προέκυψε με το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Κυπριακού από τον κ.Δρουσιώτη, στο ιστολόγιο Lenin Reloaded, 1,2 και 3

15 σχόλια:

  1. Σωτήρες των λαών ...Ρώσοι

    Αυτό, είναι κατά τη γνώμη σου σωστό;

    -απορών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @-απορών:
      -Αυτό κατάλαβες, δεν μπορείς να δοιανοηθείς πως ανάμεσα στο φονιάδες των λαών και το "σωτήρες των λαών" υπάρχουν και διαβαθμίσεις, έχεις πρόβλημα να κατανοήσεις ελληνικά ή απλά τρολάρεις;

      Και στην περίπτωση που σε παρεξήγησα, το ορθό (εφόσον το αγνοείς) είναι το "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".
      Μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον...

      Διαγραφή
  2. H ερώτηση ήταν εξαιρετικά απλή. Βλέπω όμως ότι χρειάστηκες περιφραστική απάντηση. Ας είναι. Δεν είναι σωτήρες λοιπόν. Τι όμως είναις

    Μπορείς να πεις τι είναι; Ο Λένιν πώς θα τους χαρακτήριζε;

    Και αφού πεις τι είναι οι Ρώσοι κατά Λένιν, θα μπορούσες να πεις και τι θα έλεγε ο Λένιν πως θα έπρεπε να κάνει η εργατική τάξη της Ρωσίας αν αύριο το πρωί υπήρχε πόλεμος νατοϊκών δυνάμεων-Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία;

    -απορών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @-απορών:
      Πράγματι θα μπορούσα με ένα "το βρήκες κουτοπόνηρε" να έχω ξεμπερδέψει, αλλά σκέφτηκα να σε σεβαστώ λίγο παραπάνω.
      Και το ερώτημα που μας αφορά εμάς είναι το τι έλεγε ο Λένιν στην εργατική τάξη της ΝΑΤΟϊκής Ελλάδας εάν αύριο το πρωί ξεσπούσε ο πόλεμος που αναφέρεις.
      Και το πως χαρακτήριζε ο Λένιν κάτι τύπους σαν εσένα που στηρίζεις απροκάλυπτα τον δικό σου (και κυρίαρχο παρεπιπτόντος) ιμπεριαλισμό.
      Υ.Γ.
      Σαν τα σαλιγκάρια μετά την βροχή βγήκατε πάλι, αυξήθηκε τουλάχιστον το μεροκάματο;

      Διαγραφή
    2. Και το ερώτημα που μας αφορά εμάς είναι το τι έλεγε ο Λένιν στην εργατική τάξη της ΝΑΤΟϊκής Ελλάδας=Και το ερώτημα που μας αφορά εμάς είναι το τι θα έλεγε ο Λένιν στην εργατική τάξη της ΝΑΤΟϊκής Ελλάδας...

      Διαγραφή
    3. Υ.Γ.2
      -Εσύ δηλώνεις Λενινιστής;

      Διαγραφή
  3. Ευτυχώς που γράφεις ότι με σέβεσαι κιόλας... Μπορώ βέβαια με τον ίδιο σεβασμό να κάνω λόγο για εκείνους τους ριψάσπιδες που στη πρώτη δυσκολία την κάνουν γυριστή και σπεύδουν να διαλέξουν τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή πετώντας στα σκουπίδια τα συμπεράσματα του 19ου. Είναι πάντως αστείο που δεν απαντάς σε απλές ερωτήσεις και θες από εμένα να απαντήσω σε δικές σου.
    Ο Λένιν θα έλεγε αντίθεση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, νίκη της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, νίκη της εργατικής τάξης στη Ρωσία. Για νίκη της εργατικής τάξης με την εργατική τάξη σκυλάκι του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή , δεν έγραψε πουθενά.

    -απορών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @-απορών:
      Να ξαναδιαβάσεις τον Λένιν, γιατί δεν έλεγε τέτοια πράγματα.
      Ο Λένιν μίλαγε για το καθήκον να δράσουμε έμπρακτα για την ήττα της δικής μας αστικής τάξης (ΕΕ_ΝΑΤΟ σήμερα) στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και χαρακτήριζε οπορουτνιστικό και σοσιαλσωβινιστικό το σύνθημα περί ουδετερότητας. Τα παραπάνω καθώς και τι πρέπει να κάνουν οι κομμουνιστές στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μπορείς να τα βρεις σε άρθρο του ΠΓ του ΚΚΕ στην ΚΟΜΕΠ μόλις ενάμυσι χρόνο πριν:
      http://www.komep.gr/2012-teyxos-6/o-lenin-gia-ton-polemo-kai-th-stash-ton-kommoyniston
      Και δεν θυμάμαι στα συμπεράσματα του 190υ συνέδριου να περιλαμβάνεται η απόρριψη των θέσεων του Λένιν για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι αποφάσεις του συνεδρίου μια χαρά ήτανε και δεν έχω καμμία απόλύτως όρεξη να αρχίσω να τις διαστρευλώνω.
      Και επανέρχομαι:
      Το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ και τον Λένιν γιατί τα αναφέρεις;
      -Είσαι ΚΚΕ ή είσαι Λενινιστής;
      Το λέω γιατί το άρθρο που σχολιάζεις αναφέρεται στην αναθεώρηση της ιστορίας που βρίσκει κύρια υπεύθηνη για το Κυπριακό την ...ΕΣΣΔ, και ενάντια στην οποία εξέδωσε ανακοίνωση διαμερτυρίας η Ρώσικη πρεσβεία.
      Εσύ τι ακριβώς υπερασπίζεις;
      Και ξανά τα δύο απλούστατα ζητηματάκια που σου έβαλα (αφού τολμάς να επικαλείσαι και τον Λένιν για να υποστηρίξεις το ...ΝΑΤΟ!):
      Το ερώτημα που μας αφορά εμάς είναι το τι θα έλεγε ο Λένιν στην εργατική τάξη της ΝΑΤΟϊκής Ελλάδας εάν αύριο το πρωί ξεσπούσε ο πόλεμος που αναφέρεις.
      Και το πως χαρακτήριζε ο Λένιν κάτι τύπους σαν εσένα που στηρίζεις απροκάλυπτα τον δικό σου (και κυρίαρχο παρεπιπτόντος) ιμπεριαλισμό.

      Διαγραφή
    2. Ρωτάς αν είμαι ΚΚΕ ή αν είμαι Λενινιστής;
      Σοβαρά;
      Από πότε τα ξεχωρίζεις αυτά ΤRASH;

      Ρωτάς γιατί αναφέρω το 19ο;
      Δες το παρακάτω
      http://www.kke.gr/taytothta/
      "Με τη βαθιά κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου του 2008 - 2009, που σε αρκετές καπιταλιστικές οικονομίες ουσιαστικά δεν ξεπεράστηκε, έγινε πιο φανερή η τάση σημαντικών αλλαγών στο συσχετισμό μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, υπό την επίδραση του νόμου της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτή η τάση αφορά και τις ανώτερες βαθμίδες της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.

      Οι ΗΠΑ παραμένουν η πρώτη οικονομική δύναμη, αλλά με σημαντική μείωση του μεριδίου τους στο Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν. Μέχρι το 2008, η Ευρωζώνη συνολικά διατηρούσε τη δεύτερη θέση στη διεθνή καπιταλιστική αγορά, θέση που έχασε μετά την κρίση. Ηδη η Κίνα έχει αναδειχθεί σε δεύτερη οικονομική δύναμη, έχει ισχυροποιηθεί η συμμαχία BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στις διεθνείς καπιταλιστικές ενώσεις, όπως το ΔΝΤ, το G-20. Η αλλαγή στο συσχετισμό μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών επιφέρει αλλαγές και στις μεταξύ τους συμμαχίες, αφού οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον έλεγχο και το ξαναμοίρασμα εδαφών και αγορών, ζωνών οικονομικής επιρροής, κυρίως ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων.

      Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που οδήγησαν στο παρελθόν σε δεκάδες τοπικούς, περιφερειακούς και σε δύο παγκόσμιους πολέμους, συνεχίζουν να οδηγούν σε σκληρές συγκρούσεις, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές, ανεξάρτητα από τη σύνθεση ή ανασύνθεση, τις αλλαγές στη δομή και στο πλαίσιο στόχων διεθνικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων"

      Το αναγνωρίζεις; Σε ποιές ακριβώς ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις αναφέρεται; Ποιά είναι τα ιμπεριαλιστικά κράτη που έχουν αντιθέσεις μεταξύ τους; Συμπεριλαμβάνεται σε αυτά η Ρωσία;

      Μήπως αναγνωρίζεις το παρακάτω;
      "Η πάλη, για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου"
      http://www.kke.gr/taytothta/

      Σε ποιούς πόλους αναφέρεται; Μέσα σε αυτούς τους πόλους είναι η Ρωσία; Για πες.

      Και αφού χρησιμοποιείς το Λένιν, πού ακριβώς βρήκες τον όρο κυρίαρχος ιμπεριαλισμός και λες ότι η εργατική τάξη μιας χώρας θα πρέπει να κρίνει τις επιλογές της με βάση το ποιός ιμπεριαλισμός είναι κυρίαρχος; Ήταν μήπως κυρίαρχος ο Ρωσικός ιμπεριαλισμός το 1914 και ο Λένιν καλούσε την εργατική τάξη της Ρωσίας να νικήσει την αστική τάξη της Ρωσίας; Το έκανε μήπως με το σύνθημα ότι ο ιμπεριαλισμός της Γερμανίας δεν ήταν κυρίαρχος;

      Από πότε το να υποστηρίζεις ότι η εργατική τάξη πρέπει να νικήσει στην Ελλάδα συνιστά ουδετερότητα;

      Ο Λένιν στους ρώσους εργάτες έλεγε να νικήσουν τους ρώσους αστούς και στους γερμανούς εργάτες έλεγε να νικήσουν τους γερμανούς αστούς. Δεν έλεγε στους ρώσους εργάτες να νικήσει ο Κάιζερ και στους γερμανούς εργάτες να νικήσει ο Τσάρος. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αν και τώρα τελευταία κάποιοι πολύ σκληροί λενινιστές ανακαλύψατε κενά στη θεωρία. Δεν είχε φαίνεται προβλέψει ο Λένιν έναν σκληρό αντι-ιμπεριαλιστή σαν το Βλαδίμηρο του Λιακόπουλου.

      -απορών

      Διαγραφή
    3. @-απορών:
      Μπράβο, ο Λένιν έλεγε στους Ρώσους εργάτες πως ο αντίπαλος τους είναι οι Ρώσοι αστοί και στους Γερμανούς εργάτες πως αντίπαλος τους είναι οι Γερμανοί αστοί. Δεν έκανε από την Ρωσία προπαγάνδα κατά του ...Γερμανικού ιμπεριαλισμού όπως ανάλογα πράττεις εσύ δηλώνοντας πως τάχα πήρε απόφαση το ΚΚΕ να μην ενδιαφέρεται γα το τι κάνει το ΝΑΤΟ αφού ...συμμάχους των Ρώσων ιμπεριαλιστών κοπανάει βρε παιδάκι μου.
      Και φυσικά καμμία εργατική τάξη δεν μπορεί να νικήσει στην Ελλάδα με το ΝΑΤΟ να προελαύνει.
      Το ερώτημα εάν δηλώνεις Λενινιστής ή ΚΚΕ παραμένει.
      Διάλεξες να κάνεις παρέμβαση σε μία ανάρτηση που μιλάει για την επίρρηψη ευθηνών στην ΕΣΣΔ (και όχι την σημερινή Ρωσία) για το Κυπριακό. Υπερασπίζεσαι την ιστορική θέαση που έχουν οι εοκαβίτες και δηλώνεις και ΚΚΕ;
      Λες:
      "το να υποστηρίζεις ότι η εργατική τάξη πρέπει να νικήσει στην Ελλάδα συνιστά ουδετερότητα; "
      Όχι συνιστά μια γενικότητα, η οποία χωρίς την συπλήρωση πως πρέπει να παλεύεις για την ήττα της δικής σου αστικής τάξης ταυτόχρονα, κυνδινεύει να οδηγήσει στις θέσεις τις οποίες ο Λένιν χαρακτήριζε σοσιαλσωβινιστικές και ο οποίες παρατίθονται στο κείμενο του ΠΓ του ΚΚΕ από την ΚΟΜΕΠ που σε παράπεμψα.

      Πουθενά δεν είπα πως οι επιλογές κρίνονται από το ποιός ιμπεριαλισμός είναι κυρίαρχος. Το ανέφερα "παρεπιπτόντος" για να δούμε ποιός είναι ο "ριψάσπις" που καλεί σε ουδετερότητα απέναντι του και ποιά είναι τα "δύσκολα". Γιατί είναι σίγουρα πολύ εύκολο από μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να επιτίθεσαι στον Ρώσικο ιμπεριαλισμό (αυτός είναι το πρόβλημα μας...) παρά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ φυσικά.
      Όσο για την θεωρία, το γεγονός πως εσύ την αγνοείς, δεν σημαίνει καθόλου πως έχει κάποιο κενό. Σαφέστατη είναι. Να διαβάσεις το κείμενο της ΚΟΜΕΠ εάν ενδιαφέρεσαι για αυτήν.
      Για τα λοιπά καραγκιοζιλίκια περί Λιακόπουλου που πας να μου προσάψεις, εάν ενδιαφερόσουνα θα έβλεπες πως το μπλογκ έχει πάρει θέση για τον ρόλο της Ρωσίας.
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/09/blog-post_9.html
      Αλλά εσύ εδώ δεν μπήκες για αυτό. Μπήκες για να τρολάρεις μια ανάρτηση που καταγγέλει την υιοθέτηση της εοκαβίτικης αντίληψης της ιστορίας για το Κυπριακό και υπερασπίζεται την αλληλεγγύη της ΕΣΣΔ στην Κύπρο.
      Οπότε τα "Λενινιστικά" και τα "είμαι ΚΚΕ" αλλού.

      Εννείται πως η συζήτηση θα συνεχιστεί μόνο εάν πάρεις σαφή θέση για την πολιτική σου ταυτότητα. Δεν θα κάθομαι να κουβεντιάζω ούτε για Λενινισμό ούτε για τις αποφάσεις του Κόμματος με το κάθε παπαγαλάκι της πρεσβείας.

      Διαγραφή
    4. @-απορών:
      Υ.Γ.
      Τα κουτοπόνηρα αλλού:
      "Ρωτάς αν είμαι ΚΚΕ ή αν είμαι Λενινιστής;
      Σοβαρά;
      Από πότε τα ξεχωρίζεις αυτά ΤRASH;"

      Τα ξεχωρίζω από την δεκαετία του '20 από την οποία και μετά υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν πως είναι "Λενινιστές" χωρίς να είναι ΚΚΕ. Το τελευταίο καιρό μάλιστα έχουμε πήξει από δαύτους...

      Διαγραφή
  4. «Σ’ έναν αντιδραστικό πόλεμο μια επαναστατική τάξη δεν μπορεί παρά να εύχεται την ήττα της κυβέρνησής της. Αυτό είναι αξίωμα. Και το αξίωμα αυτό αμφισβητούν μόνο οι συνειδητοί οπαδοί ή οι ανίκανοι υπηρέτες των σοσιαλσωβινιστών»
    Β. Ι. Λένιν: «Για την ήττα της κυβέρνησης της χώρας σου στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», «Απαντα», τ. 26, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 291.

    Η ιστορία έδειξε ότι σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, δυνάμεις του οπορτουνισμού επιλέγουν τη γραμμή της ουδετερότητας, υιοθετούν αταξικά συνθήματα περί «αφοπλισμού», «ενότητας για την ειρήνη» ή το κενό περιεχομένου σύνθημα «ούτε νίκη ούτε ήττα». Αυτό το σύνθημα σχολίασε ο Λένιν, λέγοντας ότι «όποιος υποστηρίζει το σύνθημα αυτό, είναι συνειδητός ή ασυνείδητος σωβινιστής, είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας διαλλακτικός μικροαστός, αλλά προπαντός είναι εχθρός της προλεταριακής πολιτικής,οπαδός των σημερινών κυβερνήσεων, των σημερινών κυρίαρχων τάξεων»
    Β. Ι. Λένιν: «Για την ήττα της κυβέρνησης της χώρας σου στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», «Απαντα», τ. 26, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 296.

    Επαναστατική δράση όμως ενάντια στην κυβέρνησή σου στη διάρκεια του πολέμου σημαίνει, αναμφισβήτητα, αναντίρρητα, όχι μόνο να εύχεσαι να ηττηθεί η κυβέρνησή σου, αλλά και να συμβάλλεις έμπρακτα σ’ αυτήν την ήττα»
    Β. Ι. Λένιν: «Για την ήττα της κυβέρνησης της χώρας σου στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», «Απαντα», τ. 26, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 291

    Πηγή: http://www.komep.gr/2012-teyxos-6/o-lenin-gia-ton-polemo-kai-th-stash-ton-kommoyniston

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα γνωρίζω και έχω διαβάσει το άρθρο.

    Δεν ξέρω βέβαια γιατί τα χρησιμοποιείς. Δε νομίζω να εξέφρασα κάποια ένσταση. Εκτός κι αν εννοείς ότι έρχονται σε αντίθεση με αυτό:
    "Η πάλη, για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου"
    http://www.kke.gr/taytothta/

    Έρχεται; Ή μήπως δεν αφορά και την εργατική τάξη της Ουκρανίας ή της Ρωσίας;

    -απορών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @-απορών:
      Σαφέστατα και εξέφρασες ένσταση!
      Εσύ (και όχι το ΚΚΕ βέβαια) μιλάς για "ουδετερότητα" μεταξύ των ιμπεριαλισμών (δεν μας νοιάζει το τι κάνουν- όλοι ιμπεριαλισμοί είναι) και ο Λένιν μιλάει σαφώς για επιδίωξη της ήττας της δικής μας αστικής τάξης (και στολίζει ανάλογα και τους οπαδούς της "ουδετερότητας"), ο οποία δεν είναι ουδέτερη ή διχογνωμούμενη αλλά εντάσεται σαφώς στο Ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Σημαίνει αυτό πως τασόμαστε με το μέρος του Ρώσικου ιμπεριαλισμού όπως το θέτεις εσύ;
      Κατ'εμέ, τον Λένιν και από όσο ξέρω και το ΚΚΕ, σαφέστατα και όχι.
      Όταν ο Λένιν έθετε σε πρώτη γραμμή την ήττα του Ρώσικου ιμπεριαλισμού δεν υποστήριζε τον Γερμανικό όπως τον κατηγορούν διάφοροι ακροδεξιοί σαλτιμπάγκοι, και όταν οι έλληνες εργάτες βάζουν σε πρώτο πλάνο την ήττα του δικού τους (ευρωατλαντικού) ιμπεριαλισμού δεν είναι Λιακόπουλοι.



      Από πότε η ΕΣΣΔ έγινε ιμπεριαλιστικό κράτος και δεν το έμαθα εγώ; Γιατί το άθρο (το επαναλαμβάνω για τέταρτη φορά) στην πολιτική αυτής αναφέρεται και αυτήν την πολιτική υπερασπίζεται. Υπάρχει κάποια κομματική απόφαση που να χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ (όχι την Ρωσία) ιμπεριαλιστική και μου διαφεύγει, εσύ που δηλώνεις και ΚΚΕ;

      Η Ελλάδα δεν είναι ουδέτερη στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Έχει σαφή και συγκεκριμένη θέση στο ευρωατλαντικό μπλοκ. Τα καθήκοντα της εργατικής της τάξης κρίνονται βάση αυτής.
      Εσύ μιλάς λες και παρακολουθείς τις εξελίξεις από άλλον πλανήτη, λες και και απορρέουν συγκεκριμένα καθήκοντα από την συγκεκριμένη θέση.
      Και φυσικά τα περί "ουδετερότητας" είναι δικά σου φασούλια και να μην τα φορτώνεις ούτε στον Λένιν ούτε πολύ περισσότερο στο ΚΚΕ που και και το ναζιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία κατείγγειλε (στην ΕΕ έκανε διαδήλωση και όχι στην Ρώσικη πρεσβεία), και την επέμβαση στην Συρία κατείγγειλε (δεν είπε σύμμαχος του Πούτιν είναι ο Άσαντ οπότε δεν μας ενδιαφέρει το ζήτημα), και ούτε και παλιότερα είχε πάρει καμμία θέση του τύπου ιμπεριαλιστικό το ΝΑΤΟ, ιμπεριαλιστής και ο ΜΙλόσεβιτς και δεν μας αφορά το ζήτημα όπως έκαναν τότε κάποιοι θλιβεροί ΝΑΡίτες.
      Προφανώς εσύ από όλα τα παραπάνω πρέπει να έχεις καταλήξει πως πρόκειται για πράκτορες της Μόσχας τουλάχιστον.

      Δεν δημοσιεύω το άλλο σου σχόλιο αφού απαντάει σε κάτι που δεν ειπώθηκε τελικά και το είδες.

      Διαγραφή
  6. Παραβλέπουμε την προφανή διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, αφού μόνον όταν φοράς τις αντι-ΚΚΕ παρωπίδες δε θα δεις πως σε όλες τις ανακοινώσεις του Κόμματός μας υπογραμμίζεται η καταδίκη της επέμβασης ΗΠΑ - ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
    Παραβλέπουμε ακόμη το γεγονός πως η «λάσπη» (ότι τάχατες το ΚΚΕ ευνοεί τις ΗΠΑ - ΕΕ) προέρχεται από ιστοσελίδες, που με τον ένα ή άλλο τρόπο στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι φανατικός «κολαούζος» της ΕΕ από τα «γεννοφάσκια» της (βλέπε Συνθήκη του Μάαστριχτ) και τώρα και των ΗΠΑ, πλέκοντας κάθε τρεις και λίγο το εγκώμιο του Ομπάμα και του δήθεν «καλού» καπιταλισμού των ΗΠΑ.

    http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7859910

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.