Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ποδοσφαιρικές ιστορίες: Μια "Βασίλισσα χωρίς στέμα"

Μέρες μουντιάλ έρχονται, είπαμε και εμείς να κάνουμε μια ρετρό αναδρομή στα εφηβικά μας χρόνια...


Ο χαρακτηρισμός «βασίλισσα χωρίς στέμα» έχει επικρατήσει να αναφέρεται  στην Ολλανδία του Κρόιφ, που παρά την εκπληκτική ομάδα που διέθετε και το ποδόσφαιρο που έπαιζε, δεν κατάφερε τελικά να κατακτήσει κάποιον τίτλο.
Παρόλα αυτά, νομίζω πως τον δικαιούται και μια ακόμη ομάδα, παρά το γεγονός πως εκπροσωπούσε μια χώρα που κάθε άλλο παρά καλή σχέση είχε με τους κάθε λογής «βασιλικούς» τίτλους.
Έμεινε στην ιστορία ως τα "υπερηχητικά Μιγκ του Λομπανόφσκι":

Εθνική ομάδα ΕΣΣΔ, μουντιάλ Μεξικού 1986.

Ήταν μια ομάδα από την οποία είδαμε καταπληκτικά πράγματα μέσα στο γήπεδο.

Ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της με πρώτο παιχνίδι αυτό με την Ουγγαρία των μεγάλων μπαλλαδόρων Ντέταρι (που αργότερα έπαιξε στον Ολυμπιακό), Νίλαζι, Εστερχάζι (της ΑΕΚ) και αρκετών ακόμη που με τα χρόνια έχω ξεχάσει. Το παιχνίδι ήταν 2-0 στο ...5’ υπέρ των σοβιετικών, και 3-0 στο 20’. Στην συνέχεια ρίχνοντας κάπως το τέμπο, η ομαδάρα του Λομπανόφσκι θα βάλει μόνο άλλα 3 γκολ για το τελικό 6-0 ενώ θα προλάβει να χάσει και ένα πέναλτυ. Μια νέα μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη έκανε πρεμιέρα στο παγκόσμιο κοινό.




Στο δεύτερο παιχνίδι του ομίλου η ΕΣΣΔ αντιμετώπισε την τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία, των Πλατινί, Ζιρές, Τιγκανά κ.α., σε ένα μεγάλο παιχνίδι που τελικά θα λήξει ισόπαλο 1-1 και θα μείνει στην μνήμη για την γκολάρα του Ρατς με την οποία προηγήθηκαν οι Σοβιετικοί.



Στο τρίτο παιχνίδι του ομίλου με τον Καναδά οι Σοβιετικοί θα κάνουν συντήρηση δυνάμεων βάζοντας μέσα τους αναπληρωματικούς τους (Προτάσωφ, Λιτόφτσενκο, κλπ) που δύο χρόνια αργότερα θα μεσουρανούσαν στα δυτικογερμανικά γήπεδα φτάνοντας δια περιπάτου μέχρι τον τελικό του EURO 1988, και κερδίζοντας τελικά τους Καναδούς μόνο με το «φτωχό» 2-0. 



Το «κύκνιο άσμα» της εθνικής ομάδας της ΕΣΣΔ σε αυτήν την διοργάνωση ήταν το νοκ-άουτ παιχνίδι με το Βέλγιο που όλοι θυμούνται σαν μια από τις πιο απροκάλυπτες διαιτητικές σφαγές που έχουν συμβεί ποτέ σε μουντιάλ, αφού το ένα γκολ των Βέλγων είναι πεντακάθαρο οφσάιντ, ένα ακόμη αμφισβητούμενο τουλάχιστον, υπάρχει φάση για πέναλτυ υπέρ της ΕΣΣΔ που δεν δόθηκε, και το κερασάκι στην τούρτα είναι η τελευταία φάση του αγώνα όπου ο διαιτητής σφυρίζει την λήξη πριν οι Σοβιετικοί εκτελέσουν το κόρνερ που είχαν κερδίσει μετά από σουτ του Γιεφτουσένκο, και με το σκορ στο 4-3 υπέρ των Βέλγων!



Η FIFA που 8 χρόνια πριν είχε δώσει το παγκόσμιο κύπελο στην χούντα του Βιντέλα είχε αποφασίσει να αποκλειστούν τα «κομμμούνια» όσο πιο νωρίς γίνεται, για να μην προκύψει καμμία «στραβή» στα δύο παιχνίδια που απέμεναν μέχρι την στέψη της παγκόσμιας πρωταθλήτριας...

Δύο χρόνια αργότερα η ίδια ομάδα της ΕΣΣΔ ελαφρώς ανανεωμένη θα φτάσει  στον τελικό του EURO 1988 παίρνοντας σβάρνα σχεδόν όποιον βρήκε μπροστά της (1-0 την Ολλανδία, 3-1 την Αγγλία, 1-1 με την Ιρλανδία στον όμιλο,2-0 την Ιταλία στον ημιτελικό) πριν την σταματήσει στον τελικό η ατυχία (χαμένο πέναλτι και δοκάρι του Μπελάνωφ) και ο ...Φαν Μπάστεν (με ένα γκολ από αυτά που μπαίνουν κάθε 100 χρόνια)

Ήταν μια σχετικά νέα ομάδα η τότε εθνική της ΕΣΣΔ, που εάν είχε μια ακόμη ευκαιρία ίσως να κατάφερνε τελικά να κατακτήσει κάποιον τίτλο ή να φτάσει σε κάποιον τελικό μουντιάλ. Δεν θα την είχε ποτέ. Στο μουντιάλ της Ιταλίας το1990 και χωρίς τον Λομπανόφσκι κοντά τους, οι παίχτες της είχαν πιο σημαντικά προβλήματα από το ποδόσφαιρο να σκεφτούν βλέποντας την διάλυση της χώρας τους...

Έξτρα ένθετο:

Περίληψη της ανάλυσης του προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Σοβιετικής Ένωσης, Βαλερί Λομπανόφσκι, για το Μουντιάλ 1986, στο Μεξικό. Δημοσιεύτηκε στον "ΟΔΗΓΗΤΗ" (1990)

2 σχόλια:

  1. Καλημερα fadom. Πληροφοριακα για μας τους μικροτερους, στο παιχνιδι που λες με το βελγιο πως συμπεραινεις οτι ειναι οφ σαιντ 1 με 2 γκολ; Στα βιντεο δεν φαινεται.

    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Δ.:
    Είναι τα δύο γκολ της κανονικής διάρκειας των Βέλγων.
    Αν περιμένεις να "δεις" το οφσάιντ συνηθισμένος από τα σημερινά μέσα (15 κάμερες, γραμμές κομπιούτερ, στοπ-μότιον στην πάσα κλπ) μάλλον δεν τα βλέπεις.
    Οστώσο και χωρίς αυτά στο δεύτερο γκολ φαίνεται καθαρά πως ο Βέλγος είναι πολλά μετρά μπροστά, και στο πρώτο μοιάζει (αν και η κάμερα δεν πιάνει την πάσα από την αρχή) να είναι οφσάιντ.
    Εκείνα τα χρόνια που έπρεπε να είσαι μέσα στο γήπεδο για να σιγουρευτείς, όλοι όσοι ήταν εκεί τα χαρακτήρισαν ως αντικανονικά και τα δύο, με το δεύτερο να είναι και πιο κραγμένη περίπτωση, αφού ο επόπτης έχει σηκώσει την σημαία έγκαιρα και κανονικά, και ο διαιτητής παίρνει επάνω του την φάση και κατακυρώνει το γκολ!

    Οποιαδήποτε αθλητική (κάθε άλλο παρά φιλοσοβιετική) αναφορά της εποχής στο παιχνίδι αυτό, κάνει λόγο για δύο αντικανονικά γκολ των Βέλγων.

    Εγώ για μην κατηγορηθώ ως προκατειλημένος έκανα λόγο για ...ενάμισυ, και δεν ανάφερα και καθόλου το οριακό(;) οφσάιντ του Γκούλιτ στο πρώτο γκολ του τελικού του 1988.

    Ξανακοίτα τα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.