Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ταξισυνειδησια: Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΥ (Ολόκληρο το ντοκυμαντέρ)

H άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού από την εποχή της μαζικής μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τα χρόνια του Μακαρθισμού σε ένα ντοκιμαντέρ. Μία ιστορία συλλογικών αγώνων, ριζοσπαστικών ιδεών, συναρπαστικών διαδρομών και ξεχασμένων παραδόσεων που διαπλέκεται με τις εποχές της αναστάτωσης, τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, τις διώξεις και τις συλλογικές απογοητεύσεις.

Παρακολουθώντας τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, τους ελληνοαμερικανούς εθελοντές στις Διεθνείς Ταξιαρχίες του Ισπανικού Εμφυλίου, τις δραστηριότητες των Ελληνικών Εργατικών Εκπαιδευτικών Συνδέσμων και τις απελάσεις του Μακαρθισμού, το ντοκιμαντέρ "Ταξισυνειδησία – η αγνωστη ιστορια του ελληνοαμερικανικου ριζοσπαστισμου", φέρνει στο προσκήνιο μία εναλλακτική αφήγηση της ελληνοαμερικανικής ιστορίας, η οποία υπογραμμίζει τους μετασχηματισμούς και τις αλληλεπιδράσεις της εθνοτικής καταγωγής, της τάξης και του πολιτικού και κοινωνικού ριζοσπαστισμού στον Αμερικανικό 20ο αιώνα.
Πηγή: greekamericanradicals
[...]
Όσον αφορά το ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» -η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού- φέρνει στο προσκήνιο μία «ξεχασμένη σελίδα» της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα χρόνια των Μακαρθικών διώξεων, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, ο οποίος έγραψε το σενάριο και η έρευνα είναι βασισμένη στη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Σύμφωνα με τον δρ. Καρπόζηλο και την υπεύθυνη της παραγωγής Φρόσω Τσούκα, οι οποίοι μίλησαν στο κοινό και απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις, μετά την επιτυχημένη του πορεία στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται στην πόλη που υπήρξε επίκεντρο των εργατικών και κοινωνικών αναζητήσεων, όπως επισήμαναν, σημειώνοντας ότι κείμενα, γράμματα, τραγούδια, εφημερίδες, φωτογραφίες, αλλά και μοναδικό αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές καταγραφές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος, ανασυνθέτουν τη διαδρομή των μεταναστών εργατών στα μονοπάτια της «ταξισυνειδησίας», της ταξικής συνείδησης, στη γλώσσα των Ελληνοαμερικανών.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι με προσωπικές αφηγήσεις και συνεντεύξεις μεταφέρεται η ατμόσφαιρα της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, η δράση των εργατικών ενώσεων, η παρουσία των μεταναστών στα χαρακώματα του Ισπανικού Εμφυλίου, οι πολιτικές διώξεις του Μακαρθισμού και οι απελάσεις των πρωταγωνιστών. Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού διαπλέκεται με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναδεικνύει την ιστορία των μεταναστών που έζησαν στον αντίποδα του «αμερικανικού ονείρου» της επιχειρηματικής επιτυχίας και του πολιτικού συντηρητισμού, όπως υπογράμμισαν.

Το ντοκιμαντέρ είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, με βασικά μέλη τον Κωστή Καρπόζηλο, τον σκηνοθέτη Κώστα Βάκκα, τον Νώντα Σκαρπέλη, που έκανε το μοντάζ και τη Φρόσω Τσούκα που φρόντισε όλες τις πτυχές της παραγωγής. Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αγαπημένου στην Ομογένεια της Νέας Υόρκης Αποστόλη Μπερδεμπέ, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1979.
Πηγή: Το Βήμα 

Y.Γ.
Δυστυχώς δεν υπάρχει υποτιτλισμός στα σημεία της αφήγησης στα αγγλικά...
Υ.Γ.2
Η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στην σημερινή παγκόσμια μέρα του προλεταριάτου.

2 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=6os8BRJxvI4

    (αυτό έχει σε όλο το βίντεο υπότιτλους... αγγλικούς)

    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δώσω και μερικές πληροφορίες για το βίντεο:

    "1 Μαΐου

    Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές
    Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των
    εργατών στον Καναδά το 1872.

    Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της
    Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την
    πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις
    στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ.
    Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες
    δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".

    Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι
    συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και
    πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια
    εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα
    παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της
    συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

    Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις
    αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι
    οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.

    Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της
    αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια
    βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να
    πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά
    διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού
    πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα
    μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν
    επαληθευτεί.

    Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάει μία βόμβα
    εμφανίστηκε έπειτα αυτού του συμβάντος.

    Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών
    καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη
    ζωή του στην φυλακή.

    Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της
    Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

    Το βίντεο αυτό, λοιπόν, είναι το ντοκιμαντέρ "the Wobblies" (Industrial Workers of the World (IWW), commonly known as the Wobblies, [Wobbly = ταλαντευόμενος, κλονιζόμενος]).

    Με το σύνθημα «Αλληλεγγύη! Όλοι για Έναν κι Ένας για Όλους!», οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου, άρχισαν να οργανώνουν ανειδίκευτους εργάτες σε μια μεγάλη ένωση κι άλλαξαν τον ρου της ιστορίας.

    Εκτός από τη διεκδίκηση και κατάκτηση του 8ώρου και των δίκαιων μισθών στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Wobblies υπήρξαν ένα από τα ελάχιστα συνδικάτα που αγωνίστηκαν ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών με αποτέλεσμα να βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με την ωμή βία του κράτους και με αυστηρές ποινές φυλάκισης.

    Αυτή η σπουδαία ταινία εγείρει μια προκλητική ματιά στην Αμερικανική αλλά και Παγκόσμια Ιστορία, παρουσιάζοντας ένα από τα πιο ριζοσπαστικά εργατικά κινήματα.

    Μέλη των Wobblies αφηγούνται, στα βαθιά τους γεράματα, τις συγκλονιστικές τους εμπειρίες στη διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και μισθών για όλους τους εργάτες κι η αντίσταση στον άκρατο καπιταλισμό και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Στην ταινία περιέχονται σπάνια ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό που έρχονται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά."

    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.