Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

9 Mάη: Ολόκληρη η παρέλαση από την κόκκινη πλατεία

15 σχόλια:

 1. Τέτοιες παρελάσεις στην παρούσα συγκυρία και με τον καπιταλισμό παρών στη Ρωσία, θεωρώ ότι είναι επικίνδυνες επειδή δεν στοχεύουν να αναδείξουν τα επιτεύγματα του κομμουνισμού αλλά να τονώσουν το εθνικιστικό αίσθημα των Ρώσων και με ευκολία αύριο να τους στείλουν σε ένα πόλεμο των καπιταλιστών. Καλό θα είναι σκεπτόμενα blog σαν και το δικό σου να το τονίζουν αυτό.

  Βασίλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Βασίλης:
   -Θεωρείς δηλαδή επικίνδυνη την μνήμη της αντιφασιστικής νίκης και την χρήση των συμβόλων αυτών που την έφεραν σε πέρας;
   Για να το κάνω πιο λιανά αυτό που θέλω να σε ρωτήσω:
   -Προτιμάς την ενταφίαση της αντιφασιστικής νίκης και των συντελεστών της παγκόσμια (η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που την τιμά) και την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων (ήδη συμβαίνει σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες), από αυτό που είδες στην κόκκινη πλατεία;
   Και ένα υποερώτημα:
   Θεωρείς πως εάν δεν υπήρχε η λαϊκή πίεση, η Ρωσία του Πούτιν θα χρησιμοποιούσε σφυροδρέπανα;
   Υ.Γ.
   Η 9η Μάη γιορτάστηκε και στο Μαριουπόλ με αίμα (http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/05/video.html).
   Δεν είναι μόνο στην Ρωσία που ο Σοβιετικός άνθρωπος τιμά την ιστορία του.
   Απλά προτιμάω τις μπάντες στην κόκκινη πλατεία, από τα τανκς στο Μαριουπόλ.
   -Διαφωνείς;

   Διαγραφή
  2. @Βασίλης:
   Για το που αποσκοπούν οι σημερινοί Ρώσοι καπιταλιστές δεν διαφωνούμε. Το ζήτημα είναι πως ακόμη και παρά την θέληση τους είναι αναγκασμένοι να αναφέρονται στα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ.
   Καθόλου μικρή υπόθεση στην εποχή της "ταύτισης των δύο άκρων" που καταλήγει στην υιοθέτηση τελικά του φασισμού ως "μικρότερου κακού"

   Διαγραφή
  3. Πες τα χρυσοστομε..Ελεος με τα τροτσκια

   Διαγραφή
  4. @Ανώνυμος11 Μαΐου 2014 - 1:25 π.μ.:
   Διευκρίνισε αν θες και βάλε κ ένα ψευδώνυμο

   Διαγραφή
 2. http://www.902.gr/eidisi/diethni/43298/rosia-megaloprepeis-eortasmoi-gia-tin-antifasistiki-niki-ton-laon-foto#/5

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν άντεξα να μην το κάνω τελικά το σχόλιο :)

  Να μαθαίνουν και τα γίδια που δηλώνουν "εθνικιστές", πως γίνονται οι παρελάσεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φίλε trash δεν συμφωνώ σε καμιά περίπτωση με αυτους που λένε ότι η νίκη ήταν πατριωτική και όχι κομμουνιστική. Στο κάτω κάτω της γραφής οι Σοβιετικοί υπερασπίστηκαν μια πατρίδα που ήταν κομμουνιστική και αν δεν ήταν τέτοια ίσως να μην έδιναν δεκάρα. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι η εποχή είναι γκαστρωμένη. Αυτό το γνωρίζει και ο Πούτιν.Όταν αναδεικνύει μόνο αυτό το κομμάτι της προσφοράς του κομμουνισμού και αφήνει όλο το υπόλοιπο, τότε θεωρώ ότι άλλα πράγματα έχει στο μυαλό του και αυτά σίγουρα δεν είναι η εγκαθίδρυση του κομμουνισμού. Επίσης μην ξεχνάς ότι πολλοί σχηματισμοί στην Ρωσία (μη κομμουνιστικοί) επιιθυμούν την παλιά ΕΣΣΔ όχι επειδή θέλουν τον κομμουνισμό αλλά επειδή ονειρεύονται μια αυτοκρατορία. Κλείνοντας θέλω να πω ότι τη φασιστική νίκη των λαών την θεωρώ ίσως την σημαντικότερη νίκη της ανθρωπότητας απλά πιστεύω ότι με τις εκδηλώσεις αυτές δεν αναδεικνύεται το πραγματικό νόημα της.

  Βασίλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Βασίλης:
   Εγώ πουθενά δεν είπα ή υπονόησα πως ο Πούτιν έχει στο μυαλό του την ...σοσιαλιστική οικοδόμηση, οπότε θεωρώ πως είναι άστοχο να μου απαντάς σε αυτό.
   Σου έβαλα κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα για να προχωρήσει η κουβέντα, και δεν μου είπες κάτι επάνω σε αυτά.
   Τα επαναλαμβάνω λοιπόν:
   -Θεωρείς επικίνδυνη την μνήμη της αντιφασιστικής νίκης και την χρήση των συμβόλων αυτών που την έφεραν σε πέρας;
   -Προτιμάς την ενταφίαση της μνήμης της αντιφασιστικής νίκης και των συντελεστών της παγκόσμια (η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που την τιμά) και την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων (ήδη συμβαίνει σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες), από αυτό που είδες στην κόκκινη πλατεία;
   -Θεωρείς πως εάν δεν υπήρχε η λαϊκή πίεση, η Ρωσία του Πούτιν θα χρησιμοποιούσε σφυροδρέπανα;
   -Μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντικά είναι τα παραπάνω στην εποχή της ταύτισης φασισμού-κομμουνισμού και της απαγόρευσης των κομμουνιστικών συμβόλων;
   Υ.Γ.
   Προτείνεις να μην συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Γοργογόποταμο ή το πολυτεχνείο επειδή τις οργανώνουν αστικές δυνάμεις για τους δικούς λόγους;
   Γιατί η λογική σου εκεί με οδηγεί.

   Διαγραφή
  2. @Βασίλης:
   "Μεγάλο πατριωτικό πολεμο" τον ονόμασαν αυτοί που πολέμησαν σε αυτόν. Δεν μπορείς να διαχωρίζεις αυθαίρετα την υπεράσπιση της πατρίδας από τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της πατρίδας αυτής. Παρεπιπτόντος αυτή η πατρίδα δεν ήταν η Ρωσία αλλά η ΕΣΣΔ, εξού και οι εκδηλώσεις ακόμη και στο Κίεβο.

   Διαγραφή
 5. Θα σου απαντήσω με τη σειρα που τα έθεσες:
  1. Σε καμιά περίπτωση.
  2. Σε καμιά περίπτωση.
  3. Δεν το ξέρω αλλά κλίνω προς την άποψη ότι δεν υπάρχει λαική πίεση.
  4. Πολύ σημαντικά, εξυπηρετώντας όμως ταυτόχρονα και άλλους σκοπούς.

  Βασίλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Βασίλης:
   Μάλλον υα συννενοηθούμε τελικά.
   Για τα 1 και 2 τα αρχικά σου σχόλια μου έδωσαν άλλη εντύπωση, οπότε είναι θετικό πως αυτό ξεκαθάρισε.

   Για το 3 εξακολουθούμε να διαφωνούμε.
   Η νοσταλγία για το σοσιαλισμό στην πρώην ΕΣΣΔ μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η εμπειρία από τον καπιταλισμό. Η αστική τάξη στη Ρωσία δεν μπορεί να την εμποδίσει, οπότε προσπαθεί να την χειραγωγήσει.
   Ας έχουμε υπόψην μας πως αυτό συμβαίνει και ιστορικά πάντα.
   Πρώτη επιλογή των αστών είναι πάντα το θάψιμο της επαναστατικής μνήμης.
   Μόνον ότι δεν μπορεί να θάψει η κυρίαρχη τάξη επιχειρεί να ιδιοποιηθεί, άρα πάντα τέτοιες κινήσεις γίνονται υπό κινηματική πίεση.
   Τα ελληνικά παραδείγματα της εθνικής αντίστασης και του Πολυτεχνείου νομίζω πως είναι εύγλωττα.
   Ούτε και το σημείο 4 είπα κάτι διαφορετικό από αυτό που λες. Ωστόσο το βάρος εδώ δεν μπορεί να πέσει στο "για τους δικούς τους σκοπούς" που είναι αυτονόητο, αλλά στην διατήρηση της επαναστατικής μνήμης που μόνο αυτονόητη δεν είναι στις μέρες μας. Αντίθετα τα κοράκια έχουν εφορμήσει εναντίον της εδώ και 25 χρόνια, με κάθε δυνατό μέσο (και τεράστιες επιδοτήσεις στον δυτικό κόσμο).
   Υ.Γ.
   Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση, είχα μια δύσκολη μέρα χθες

   Διαγραφή
 6. Μηπως με την τελευταια αναρτηση σου απο τον 902 επιβεβαιονομαι trash; bill

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @bill:
   Θα επιμείνω στο τελευταίο μου σχόλιο.
   Στο θέμα της ιστορίας της ΕΣΣΔ η Ρώσικη αστική τάξη "φιλάει το χέρι που δεν μπόρεσε να δαγκώσει". Γιατί να το δαγκώσει προσπάθησε...

   Διαγραφή
  2. @bill:
   Για το Στάλιγκραντ έχουν διοργανώσει εδώ και χρόνια δημοψήφισμα οι κάτοικοι του που είχαν αποφασίσει την επιστροφή του ιστορικού ονόματος της πόλης, πράγμα που δεν είχε γίνει δεκτό από τις Ρώσικες αρχές.
   Νομίζω πως αυτό συνάδει και με το παραπάνω μου σχόλιο

   Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.