Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Εισαγγελική έρευνα κατά του Γκορμπατσόφ για την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ζητούν βουλευτές της Δούμας

Ομάδα βουλευτών της ρωσικής Δούμας και μάλιστα από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις κατέθεσε αίτημα στο Γενικό Εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα, ζητώντας τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην «παράνομη» -όπως υποστηρίζουν - διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia οι βουλευτές επισημαίνουν πως υπάρχουν ανοιχτές ποινικές υποθέσεις και πως θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα ειδικότερα για τις πράξεις του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Στην αίτησή τους τα μέλη της Δούμας επισημαίνουν πως αν και οι πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης ψήφισαν σε δημοψήφισμα του 1991 υπέρ της ακεραιότητας και της ενότητας της ΕΣΣΔ, εντούτοις η σοβιετική ηγεσία προέβη σε παράνομες πράξεις οι οποίες οδήγησαν στη διάλυση της χώρας. Υπενθυμίζουν δε, πως στις 4 Νοεμβρίου του 1991 ο τότε γενικός εισαγγελέας της ΕΣΣΔ, υπεύθυνος για την επίβλεψη της εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια του κράτους είχε καταθέσει μήνυση κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, την επομένη όμως η παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης αποσύρθηκε υπό τις πιέσεις του τότε σοβιετικού ηγέτη.


Όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ο Γιεβγκένι Φιοντόροφ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και από τους υπογράφοντες την πρωτοβουλία «η κίνηση αυτή προήλθε από την αναγκαιότητα διερεύνησης των μηχανισμών των πραξικοπημάτων που καθοδηγούνται από το εξωτερικό, στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία».

Ο Γκορμπατσόφ κατηγορείται για τη δημιουργία –και την προεδρία- του Συμβουλίου της Επικρατείας της ΕΣΣΔ, όργανο στο οποίο δεν αναγνώριζε κυβερνητικές εξουσίες το Σοβιετικό Σύνταγμα. Και ήταν ακριβώς αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας που εξέδωσε τις εντολές για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Δημοκρατιών της Βαλτικής, ανοίγοντας το δρόμο για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι βουλευτές ελπίζουν ότι η έρευνα θα ανοίξει σειρά ποινικών υποθέσεων προς διερεύνηση, και ειδικότερα κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Από την πλευρά ο πρώην σοβιετικός ηγέτης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας» πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το γραφείο του Εισαγγελέα. «Εάν ο εισαγγελέας διατάξει έρευνα, είμαι πρόθυμος να βοηθήσω» είπε ο Γκορμπατσόφ.
Πηγή: Η Ρωσία τώρα via Itar TassRIA Novosti

10 σχόλια:

  1. Καλά δουλεύουν τον κόσμος όμως... Πάντως όπως και να έχει, θα ήθελα να τον δω να καταδικάζεται, αφού φυλακή τόσο μεγάλος δεν παίζει να μπει...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Κώστας:
    Αυτό ακριβώς λένε και αυτοί που πρότειναν την δίωξη του.
    Πως φυλακή δεν θα μπει λόγω ηλικίας, αλλά είναι ζήτημα ξεκαθαρίσματος ιστορικών λογαριασμών.
    Και όχι μόνο θα πρόσθετα εγώ, καθώς εάν η διάλυση της ΕΣΣΔ κριθεί παράνομη, τότε και καμπόσες από τις σημερινές "δημοκρατίες" του ευρωπαϊκού χάρτη θα είναι τουλάχιστον αμφίβολης νομιμότητας -με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζεστε να το δούμε κι αυτό. Θα είναι η πρώτη φορά που το κεφάλαιο θα δικαιώσει τον σοσιαλισμό.
      Ικαριος

      Διαγραφή
    2. @Ικαριος:
      Πραγματικά το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό εφόσον αναγκάζονται να φτάσουν ως εκεί.

      Διαγραφή
    3. το κεφαλαιο δεν θα "δικαιωσει" το σοσιαλισμο και δεν νομιζω οτι υπαρχουν Ρωσοι ολιγαρχες που ονειρευονται την επανασυσταση της ΕΣΣΔ, μια ενδεχομενη ομως αποφαση δικαστηριου που θα κρινει παρανομη την διαλυση της ΕΣΣΔ, θα δωσει δικαιολογιες για αμβισβητησεις απο τη μεραι της σημερινης Ρωσσιας σε βαρος πρωην "δημοκρατιων" της ΕΣΣΔ που σημερα ειναι "ανεξαρτητα" κρατη, και επικαλυψη σε ιμπεριαλιστικες επεμβσεις απο τη μερια της Ρωσσιας.

      Ταξικος

      Διαγραφή
    4. @Ταξικος:
      Και εγώ εκεί έχω καταλήξει.
      Από την δική μας σκοπιά πάλι, είναι καλό το γεγονός πως επανέρχεται στην συζήτηση πως οι κάτοικοι της ΕΣΣΔ ήταν αντίθετοι στην διάλυση της. Άλωστε αυτό είναι και το "απόλυτο" αντικομμουνιστικό επιχείρημα:
      "Άμα ήταν τόσο καλά, γιατί το διαλύσανε;"

      Διαγραφή
  3. @thrash
    Και που θα ανήκουν τότε?Τι μπορεί να συμβεί?

    sir

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @sir:
      Τότε η Ρωσία ως διάδοχο της ΕΣΣΔ κράτος (βάση του διεθνούς δικαίου) θα μπορεί να εγείρει αξιώσεις σε όλα τα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ εφόσον αποσπάστηκαν "παράνομα" από αυτήν...

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστο συμβαν το οτι σας εντοπισα. Καλη δυναμη σε ολους. Κωστας Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κωστας Μ.:
      Να είσαι καλά Κώστα.
      Καλή δύναμη και σε σένα

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.