Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Άλλες εξελίξεις από το διεθνές ιμπεριαλιστικό μέτωπο

Συμμάχους σε Κούβα και Λατινική Αμερική αναζητά η Ρωσία


Ταξίδι σε Κούβα, Κεντρική και Λατινική Αμερική πραγματοποιεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μία προσπάθεια εξασφάλισης πολιτικής στήριξης από τους αριστερούς συμμάχους της Μόσχας στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην Κούβα, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Δύση προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία της πολιτικής της έναντι της Ουκρανίας με τις κυρώσεις που επιβάλλει στη Ρωσία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, σχολίασε ότι η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια.

«Είναι σημαντικό να συγχρονίσουμε τα ρολόγια με τους συμμάχους μας για να εξασφαλίσουμε μια συντονισμένη δράση επί των διεθνών θεμάτων», ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας από τη Μανάγκουα της Νικαράγουα, πριν από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγκα. «Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της στην περιοχή επιθυμούν μια ειρηνική λύση στην κρίση της Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων, που θα περιλαμβάνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», πρόσθεσε.

Φιντέλ Κάστρο και Ντανιέλ Ορτέγκα το 1980
«Η Νικαράγουα υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Ρωσικής Ομοσπονδίας να βρει ειρηνικές λύσεις στη Συρία και την Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο Ορτέγκα.

Ο Λαβρόφ ξεκίνησε το ταξίδι του την Δευτέρα από την Αβάνα, και θα συνεχίσει στο Περού και τη Χιλή.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

Θα γίνει η Υπερδνειστερία τμήμα της Ρωσίας;Υπάρχει περίπτωση να γίνει πόλεμος Μολδαβίας-Ρωσίας; Πώς συνδέεται η κατάσταση στην Υπερδνειστερία με την κρίση στην Ουκρανία; Ο γνωστός Ρώσος συγγραφέας, Βλαντίμιρ Λορτσένκοφ, που ζεί στη μολδαβική πρωτεύουσα, Κισινάου, καταθέτει ... ψυχή και άποψη.
________
Αυτή τη στιγμή η Υπερδνειστερία δεν είναι ένα «καυτό σημείο». Αποτελεί περισσότερο μια «παγωμένη διένεξη». Καυτή ήταν εκεί η κατάσταση το 1992, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Μολδαβία. Ακόμη και αυτός δε, σε σύγκριση με τις διενέξεις στην ΕΣΣΔ στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 μέχρι αρχές της δεκαετίας του ΄90, μοιάζει με παιδικό παιχνίδι. Μόλις 1500-2000 νεκροί και 3-4 μήνες εχθροπραξιών. Η φράση αυτή ηχεί σαν βλασφημία, αλλά ήταν πραγματικά λίγοι και ο χρόνος μικρός. Θυμηθείτε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, την Αμπχαζία και τη Γεωργία… Τα πράγματα εκεί ήταν θεαματικά χειρότερα.
Η Νίνα Στάνσκι, ΥΠΕΞ της Υπερδνειστερίας
Σήμερα η Υπερδνειστερία είναι ένα εντελώς ήσυχο μέρος όπου μπορεί κανείς να φτάσει από το Κισινάου σε 40 λεπτά με το ταξί μίνι μπας, αντί 3-4 δολαρίων. Να αγοράσει το κονιάκ «Kvint», να κάνει περίπατο στην παραλιακή της πόλης Τιρασπόλ, να καθίσει στο μίνι μπας και να φύγει όπως ήρθε. Έχουν επίσης και την σίγουρα εκπληκτική υπουργό Εξωτερικών, Στάνσκι, η οποία δεν υπολείπεται σε τίποτα από την εισαγγελέα της Κριμαίας, προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε της φωτογραφίες της στο Facebook.

Αν δεν ... διαλυθεί η Ουκρανία

Οι αιτίες που προκάλεσαν τον εμφύλιο πόλεμο στη Μολδαβία το 1992, είναι πάρα πολλές. Ξεκινώντας από την έξαρση του εθνικισμού και την αδιαλλαξία των αρχών του Κισινάου, και φτάνοντας στον βιομηχανικό προσανατολισμό της περιοχής προς τις αγορές της Ρωσίας. Θα επαναληφθεί ο πόλεμος στην Υπερδνειστερία λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία; Μάλλον όχι. Η Μολδαβία από μόνη της δεν θα προκαλέσει πόλεμο. Εκεί έχουν λεηλατηθεί και πωληθεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του πολεμικού υλικού.

Η Τρανζίστρια είναι η μόνη περιοχή που τα
 σοβιετικά σύμβολα διατηρούνται και επίσημα
Θα ενσωματωθεί η Υπερδνειστερία στη Ρωσία; Η απάντηση είναι δύσκολη. Αν η Ρωσία πάρει τις περιοχές που βρίσκονται στις ουκρανικές ακτές της Μαύρης θάλασσας, τότε εννοείται ότι θα προσαρτηθεί και η Υπερδνειστερία. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η Ρουμανία θα πάρει τη Βεσσαραβία. Αν η Ουκρανία δεν διαιρεθεί, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθεί το στάτους κβο, δηλαδή η Μολδαβία θα είναι νομικά ενιαία, αλλά ουσιαστικά διαιρεμένη.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πιθανολογώ έναν μεγάλο και μακροχρόνιο πόλεμο στην περιοχή. Εδώ παραδίδονται γρήγορα. Με το που θα φανεί το πρώτο ρωσικό ή ρουμανικό τανκ, όλοι θα πέσουν πάνω του με λουλούδια. Και πιο γρήγορα απ’ όλους θα το κάνουν εκείνοι που ορκίζονταν ότι θα συναντήσουν αυτό το άρμα με μια χειροβομβίδα στο χέρι. Αυτές είναι οι τοπικές παραδόσεις.

«Μας κλέβουν όλους»
Όταν άρχισα να γράφω το βιβλίο «Ο καταυλισμός φεύγει», ένα βιβλίο το οποίο αναφέρεται στο πώς οι Μολδαβοί, έχοντας φτάσει στην απελπισία εγκαταλείπουν όλοι τους μέσα σε μια νύχτα τη χώρα, απαιτώντας από τον ΟΗΕ να τους παραχωρήσει μια νέα γη, τότε σκέφτηκα ότι το βιβλίο θα έχει ευτυχές τέλος. Το έργο όμως υποτάσσεται στη δική του λογική, η οποία καμιά φορά είναι σιδερένια. Έτσι λοιπόν, οι πρωταγωνιστές μου δεν κατάφεραν τίποτα καλό. Αλλωστε, η Μολδαβία δεν είναι ένα κομματάκι γης, αλλά αυτό που υπάρχει μέσα στο μυαλό. Επομένως, οι πιθανές αλλαγές, δηλαδή σε ποιόν ενδεχομένως θα περάσει η περιοχή, είναι απίθανο να αλλάξει κάτι στις τύχες και των Ρώσων, και των Μολδαβών.

Στη Μολδαβία δεν υπάρχει καμία διάκριση με βάση την εθνικότητα. Ας το θέσουμε έτσι: Μας κλέβουν όλους, και λένε ψέματα σε όλους μας, ανεξάρτητα σε όποια εθνοτική ομάδα κι αν ανήκουμε. Οι Μολδαβοί εδώ, και αυτοί σίγουρα δεν έχουν καμία προοπτική, όπως και οι υπόλοιποι. Γι’ αυτό άλλωστε και οι Μολδαβοί φεύγουν μαζικά από δω.
Κινσινάου-Μολδαβία
Ας μην αγνοούμε βασικά πράγματα, όπως το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Είναι δύσκολο να κατηγορήσεις έναν άνθρωπο που επιθυμεί να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν όπου κάθε μέρα δολοφονούν, ή τη Μολδαβία στην οποία τα επίπεδα της φυματίωσης είναι απαγορευτικά υψηλά. Εμένα, για παράδειγμα, δεν με νοιάζει που θα ζήσω, επειδή παντού θα ζούσα με το δικό μου σκεπτικό, θα ήμουν έτσι κι αλλιώς στον κόσμο μου. Όμως έχω παιδιά, τα οποία δεν πρέπει να γίνουν όμηροι του δικού μου τρόπου ζωής.
_______
Το υλικό επιμελήθηκε ο Γιαν Σένκμαν.

Ο Ρώσος συγγραφέας, Βλαντίμιρ Λορτσένκοφ, ζεί στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, και είναι γνωστός στη Δύση για το διήγημά του «Θα είμαστε όλοι εκεί», που έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Νορβηγικά, Σερβικά και Κροατικά.
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία
Βλέπε ακόμη:

4 σχόλια:

 1. Ενημέρωση

  Ο Τουρτσίνοφ σε συνεδρίαση με περιφεριάρχες δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά χάσει τον έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας, καθώς τα σώματα ασφαλείας δεν είναι σε θέση να επιβάλουν την τάξη ενώ μεγάλο μέρος τους έχει αυτομολήσει (πηγή: http://www.theguardian.com/world/2014/apr/30/ukraine-government-lost-control-east-acting-president)

  Επίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους κατοίκους του Κιέβου ότι απόψε το βράδυ θα γίνουν ασκήσεις των σωμάτων ασφαλείας στην πόλη. (http://en.ria.ru/world/20140430/189490223/Ukraine-to-Hold-Snap-Military-Drills-in-Downtown-Kiev-at-Night.html)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Ιστρολλικός:
   Άρα φοβούνται την επέκταση της εξέγερσης και στην κεντρική Ουκρανία. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτή...

   Διαγραφή
 2. Ένα σενάριο είναι αυτό, το άλλο είναι ότι ετοιμάζονται να το λήξουν και φοβούνται αντιδράσεις εντός του φασιστοσυνασπισμού τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Ιστρολλικός:
   Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως μπορούν να κάνουν τώρα πίσω. Δεν μπορεί όλο αυτό να περάσει σαν να μην έτρεξε και τίποτε, ούτε και οι φασίστες που είναι το μόνο τους λαϊκό έρεισμα θα κάτσουν να κάνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο.
   Ζόρια...

   Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.