Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Οι εξελίξεις στο ανατολικό μέτωπο

Οι συλληφθέντες «παρατηρητές» 
σε συνέντευξη στο Σλαβιάνσκ
Δυναμώνουν οι αντιδράσεις των ρωσόφωνων

  • Υπό κράτηση στο Σλαβιάνσκ οι στρατιωτικοί που εμφανίστηκαν ως «παρατηρητές του ΟΑΣΕ»
  • Νέες κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και εταιρείες από ΗΠΑ και ΕΕ

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Αμείωτη συνεχίζεται η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, με τους ρωσόφωνους διαδηλωτές που αντιτίθενται στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου να συνεχίζουν και να διευρύνουν τις καταλήψεις κρατικών κτιρίων σε τουλάχιστον 10 πόλεις. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να είναι κρατούμενοι οι 11 στρατιωτικοί (7 από χώρες της δυτικής Ευρώπης και 4 Ουκρανοί), υποτιθέμενοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, που συνελήφθησαν την Παρασκευή στο Σλαβιάνσκ στην επαρχία του Ντόνετσκ, από ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που διεκδικούν ομοσπονδιοποίηση. Χτες, ένας Σουηδός για λόγους υγείας αφέθηκε ελεύθερος, αλλά οι υπόλοιποι, όπως δηλώνουν οι πολιτοφύλακες, θα μπορούσαν να ανταλλαγούν ως κρατούμενοι πολέμου με ρωσόφωνους που κρατάει η κυβέρνηση του Κιέβου. Θεωρούνται «κατάσκοποι του ΝΑΤΟ», κάτι που έμμεσα επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο ΟΑΣΕ, οι συλληφθέντες δεν είναι ακριβώς «παρατηρητές» του Οργανισμού, αποστολή των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ στη βάση του «Κειμένου της Βιέννης» το 2011, για τη «στρατιωτική διαφάνεια».

Σχολιάζοντας ο Ρώσος διπλωμάτης στον ΟΑΣΕ Αντρέι Κελίν, είπε ότι ήταν «εξαιρετική ανευθυνότητα η αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην ανατολική Ουκρανία» και συμπλήρωσε ότι θα ήταν ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης να αφεθούν ελεύθεροι οι 7 Ευρωπαίοι.

Ταυτόχρονα, οι πολιτοφύλακες, που παρά τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων που έχει στείλει η κυβέρνηση φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων στην περιοχή, κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας και το δημαρχείο της πόλης Κονσταντινόφκα, τον τηλεοπτικό σταθμό του Ντόνετσκ, ενώ την Κυριακή συνέλαβαν τρία μέλη των ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων «Αλφα» της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στην πόλη Γκορλόφκα, στην ίδια επαρχία.

Νεοναζί «χούλιγκαν» επιτέθηκαν σε διαδηλωτές στο Χάρκοβο



Την ίδια ώρα, η εξουσία του Κιέβου επιστρατεύει νεοναζιστικές και ακροδεξιές ομάδες χούλιγκαν, στην ανατολική Ουκρανία. Την Κυριακή, μερικές χιλιάδες φανατικοί οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδωνΝτνίπρο και Μέταλιστ της Ουκρανίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος του Χάρκοβο και ενώθηκαν με περίπου 250 υποστηρικτές της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου που διαδήλωναν εκείνη την ώρα. Οι περίπου 5 χιλιάδες «χούλιγκαν» πορεύθηκαν προς το στάδιο της Μέταλιστ, όπου θα διεξαγόταν στη συνέχεια ο αγώνας μεταξύ των δύο συλλόγων, κρατώντας πυρσούς και φωνάζοντας εθνικιστικά και ναζιστικά συνθήματα, όπως «Δόξα στην Ουκρανία - Δόξα στους ήρωες» και «Η Ουκρανία υπεράνω όλων».

Τα επεισόδια ξέσπασαν, όταν η πορεία των χούλιγκαν πέρασε από το σημείο όπου οι φιλορώσοι διαδηλωτές που αντιτίθενται στη νέα εξουσία του Κιέβου πραγματοποιούσαν τη δική τους συγκέντρωση. Βίντεο από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δείχνουν κουκουλοφόρους χούλιγκαν να κυνηγούν και να χτυπούν τους διαδηλωτές. Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε τον τραυματισμό 14 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί.

Πυροβολήθηκε ο δήμαρχος του Χάρκοβου

Ο Γκενάντι Κέρνες
Χτες επίσης το πρωί, από τα πυρά αγνώστων που δέχτηκε στην πλάτη τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ο δήμαρχος της πόλης Χάρκοβο, Γκενάντι Κέρνες, ενώ ήταν σε πάρκο και έκανε γυμναστική. Ο πολιτικός αυτός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της πόλης.

Ο πολιτικός αυτός ανήκε στο Κόμμα των Περιφερειών και ως την ανατροπή του στήριξε τον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ωστόσο μετά την επικράτηση της νέας εξουσίας, αν και κριτικά την αποδέχτηκε στο όνομα της ενότητας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν ρώσικα ΜΜΕ, στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για απάτες και εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα και βέβαια είναι από αυτούς που συνέβαλαν στην καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ και η απάντηση της Ρωσίας

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν χτες σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε άλλους 15 Ρώσους αξιωματούχους ή φιλορώσους Ουκρανούς, στο πλαίσιο μιας επέκτασης των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία για τη δράση της στην Ουκρανία.

Η προσθήκη των 15 ονομάτων αποφασίστηκε από τους πρεσβευτές στην ΕΕ των 28 χωρών-μελών της, ως απάντηση όπως λέγεται στη μη συμβολή της Ρωσίας στην «αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία». Τα ονόματα ωστόσο δεν έγιναν γνωστά.

Ταυτόχρονα, και η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς στα ταξίδια) σε 7 Ρώσους αξιωματούχους και 17 εταιρείες που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στους πολιτικούς περιλαμβάνεται ο Ιγκορ Σετσίν, επικεφαλής της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και στενός σύμμαχος του Πούτιν. Επίσης, αναφέρονται οι Ολεγκ Μπελάβεντσεφ, ο Σεργκέι Σεμεζόφ, ο Ντμίτρι Κόζακ, ο Εβγκένι Μούροφ, ο Αλεξέι Πούσκοφ και ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Οπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι νέες κυρώσεις επιβάλλονται «σε αντίδραση στη συνεχιζόμενη παράνομη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν τη δημοκρατία της Ουκρανίας και απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητά της (...) και την εδαφική της ακεραιότητα».

Είναι φανερό ότι, για άλλη μια φορά, στο ζήτημα των κυρώσεων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε μερίδες του κεφαλαίου και ανάλογα την κάθε χώρα και τις σχέσεις που έχουν τα μονοπώλιά της με αυτά της Ρωσίας, στην ενέργεια αλλά και σε μια σειρά βιομηχανικούς κλάδους. Για παράδειγμα, η εφημερίδα «Γουόλ Στρίτ Τζέρναλ» ζητάει πιο δραστικά μέτρα, ενώ άλλες είναι πιο μαζεμένες και εντοπίζουν την αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονομιών.

Πάντως άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της, Σεργκέι Ριάμπκοφ, σημείωσε: «Κάθε λέξη που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου (σ.σ. ο Τζέι Κάρνεϊ) μαρτυρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας και οδηγούν τα πράγματα σε μια επιδείνωση της κρίσης» και τόνισε «ασφαλώς, θα απαντήσουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι η απάντηση αυτή θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την Ουάσινγκτον».

Ενας από τους οικονομικούς συμβούλους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αντρέι Μπελούσοφ, δήλωσε πάντως ότι οι νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών, θα έχουν μικρό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Είπε: «Πιθανόν θα υπάρξουν ορισμένες συνέπειες (για τη ρωσική οικονομία)... αλλά είναι απίθανο να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις σε επίπεδο χρήσης, σε ετήσια βάση». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν χτες την πιστοληπτική ικανότητα των δυο ενεργειακών κολοσσών «Γκαζπρόμ» και «Ροσνέφτ».

«Αγκάθι» η Ενέργεια

Συμφωνία Σλοβακίας - κυβέρνησης του Κιέβου για πώληση φυσικού αερίου

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Η Σλοβακία και η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου υπέγραψαν χτες μια συμφωνία, η οποία επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να στείλει μια περιορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν και αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από την απώλεια που θα προέκυπτε, αν η Ρωσία πάψει να της πωλεί αέριο. Με αυτόν τον τρόπο, η νέα εξουσία προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικούς τρόπους εφοδιασμού αερίου πέραν της ρωσικής κρατικής εταιρείας «Gazprom», μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον προηγούμενο μήνα και την αύξηση στην τιμή του. Με βάση τη συμφωνία, η Σλοβακία θα προχωρήσει σε τεχνικές επιδιορθώσεις σε έναν παλιό αγωγό που δεν χρησιμοποιείται, ώστε να στέλνει στην Ουκρανία περίπου 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από το φθινόπωρο.

Μια εναλλακτική, προβλέπει την αποστολή αρχικά μικρότερων ποσοτήτων προτού φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Απρίλη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ουκρανία -που καταναλώνει περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο- πίεζε για την υιοθέτηση μιας άλλης τεχνικής λύσης, της αντιστροφής της ροής των αγωγών, που θα της επιτρέψει να λάβει μεγαλύτερες ποσότητες, όμως η Σλοβακία αρνήθηκε, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το συμβόλαιό της με την «Gazprom». Δηλαδή, θα μπορούσε η Ρωσία να την κατηγορήσει για κλοπή και μεταπώληση του ρωσικού φυσικού αερίου. Επιπλέον, και η λύση που βρέθηκε δεν είναι σίγουρο ότι δε θα εγείρει τις αντιρρήσεις της Ρωσίας.

Πάντως, για χτες είχε ανακοινωθεί στη Μόσχα συνάντηση της ΕΕ, της κυβέρνησης του Κιέβου και της Ρωσίας για να συζητηθεί το ζήτημα της Ενέργειας. Ωστόσο, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό αν έγινε η συνάντηση.

Πρόταση από την κυβέρνηση του Κιέβου

Ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ
Ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ έκανε την πρόταση η Ουκρανία να πληρώσει στην «Gazprom» 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αντί 380 δολάρια που ζητάει η Ρωσία) και να αποπληρώσει σύντομα το χρέος της ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε διάστημα 30 ημερών (...) θα στραφούμε στο δικαστήριο, ώστε να λυθεί η διαμάχη με το ρωσικό μονοπώλιο της "Gazprom"», υπογράμμισε ο Γιατσενιούκ.

Προς το παρόν, πάντως, η «Gazprom» δεν έχει σχολιάσει την πρόταση του Κιέβου. Επίσης, η Ουκρανία δηλώνεται ότι θα ξεκινήσει σύντομα συζητήσεις για την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ουγγαρία και θα ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να διαπραγματευτεί την προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων από τη Σλοβακία, δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν.
Πηγή: Ριζοσπάστης (Tα link και η εικονογράφηση προστέθηκαν από εμάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.