Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Σαν σήμερα την άνοιξη του 1967...

Σαν σήμερα στις 21/4/1967 εγκαθιδρύθηκε στην Ελλάδα η δικτατορία των συνταγματαρχών. Σύμφωνα με τον μύθο η δικτατορία κατέλυσε την μέχρι τότε «δημοκρατία».

Ποιά ακριβώς «δημοκρατία» κατέλυσε είναι το ερώτημα που μπαίνει αυθόρμητα.

Ας την θυμηθούμε λίγο λοιπόν.

Μιλάμε για την «δημοκρατία» του «στρατηγέ ιδού ο στρατός σας» των ντόπιων σφουγκοκωλάριων στον Βαν Φλίντ, για την «δημοκρατία» που ανακύρητε σε «νέους παρθενώνες» τα κολαστήρια της Μακρονήσου, για την «δημοκρατία» που δεν σταμάτησε να δολοφονεί και να βασανίζει στιγμή. Μπελογιάννης, Μπάτσης, Λαμπράκης, Πέτρουλας, και πόσοι ακόμη λιγότερο επώνυμοι από αυτούς που η ονομαστική τους μνήμη δεν επιζεί, λόγω του πλήθους τους και μόνο.

Μιλάμε πάντα για την "δημοκρατία" της "βίας και νοθείας"...

Μια «δημοκρατία» τέλος, που δεν έπαψε να έχει ως τον ανώτατο άρχοντα της έναν κληρονομικό μονάρχη.

Η δικτατορία της 21ης Απρίλη του ’67, δεν ήρθε λοιπόν για να καταλύσει, αλλά ίσα-ίσα να κρατήσει δια της βίας εν ζωή το προηγούμενο «δημοκρατικό» καθεστώς, των εκτελέσεων, των βασανισμών και του παρακράτους. Γέννημα του ήταν.

Οπότε εάν ακούσετε κάποιον να σας λέει πως η «δημοκρατία» τους γεννάει τον φασισμό τους, όπως ακριβώς και η ειρήνη τους εγκυμονεί το επόμενο τους πόλεμο, μην τον πείτε αμέσως τρελλό, μπορεί να προσπαθεί απλά να σας πει κάτι...

7 σχόλια:

  1. Για τον περιβόητο μύθο οτι στη χούντα ο κόσμος είχε δουλειά, ότι δημιουργήθηκαν ΑΦΘΟΝΕΣ θέσεις εργασίας και οτι ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΒΡΗΣΚΕ ΔΟΥΛΕΙΑ (αν τα κοινωνικά του φρονήματα ήταν «υγιή») κλπ, που μπορώ να βρω διασαφηνιστικές πληροφορίες;

    Ευχαριστώ!

    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΑΛΗΣ:
      Μπορείς να κοιτάξεις οπουδήποτε αναφέρονται στοιχεία για την μετανάστευση από την Ελλάδα στο εξωτερικό.
      Άμα υπήρχανε δουλειές, δεν θα είχε μεταναστεύσει ο μισός ενεργός πληθυσμός της χώρας...

      Διαγραφή
    2. @TRASH:
      ήσουνα διασαφηνιστικότατος!

      Ευχαριστώ πάρα πολύ!

      ΑΛΗΣ

      Διαγραφή
  2. Μπράβο πολύ ωραία ανάλυση και τοποθέτηση, αλλά μην ξεχνάμε ότι και μετά τη χούντα 67-74 συνεχίστηκε κάποια ''χούντα χωρίς χούντα'' για αρκετά χρόνια.
    Ικαριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ικαριος:
      Δεν ξεχνάμε καθόλου την περίοδο '74-'81.
      Αλλά έχω την εντύπωση πως η περίοδος '49-'74 μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ενιαία ιστορικά για αρκετούς λόγους.

      Διαγραφή
  3. Την εποχή της χούντας οι ρυθμοί ανάπτυξης παγκόσμια ήταν πολύ υψηλοί(οι υψηλότεροι μεταπολεμικά με τον καπιταλισμό να βρίσκεται στο πιο καλό του σημείο), φθάνοντας και το 10%, κάτι που στα σημερινά δεδομένα θεωρείται εξωφρενικό. Και στην Ελλάδα λοιπόν ήμασταν σε μια ανάλογη στιγμή με πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που όμως δεν οφειλόταν φυσικά στη χούντα. Αποτέλεσμα ήταν πράγματι στο οικονομικό πεδίο να παρουσιάζονται θετικά στοιχεία, ανάμεσά τους και η χαμηλή ανεργία. Αμέσως μόλις μπήκαμε στην πετρελαική κρίση του '71-'72 η χούντα έμεινε από λαστιχο. Αρχισαν να διογκώνονται τα προβλήματα και σε συνδυασμό με το ξεθάρεμα και την άνοδο του λαικού κινήματος εμφανίστηκαν αμέσως απεργίες σε πολλούς τομείς μέχρι που φτάσαμε στο ξέσπασμα του Πολυτεχνείου.
    Οι χουντικοί προσπαθούν φυσικά να "μετρήσουν" την παγκόσμια ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος εκείνης της εποχής στα θετικά της χούντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γιώργος Σαρρής:
      @AΛΗΣ:
      Είχα ανεβάσει πέρσι ένα άρθρο με στοιχεία και αριθμούς για την οικονομία επί χούντας εδώ:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4597.html

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.