Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Τα 5 σημαντικότερα μνημεία του Λένιν

Μνημείο σε χώρα του Μπάαθ
Εικοσιπέντε χρόνια καπιταλισμού φαίνεται πως δεν ήταν τελικά αρκετά για να κάνουν τους πρώην σοβιετικούς πολίτες να ξεχάσουν τον μεγάλο μπολσεβίκο ηγέτη. Έτσι με την ευκαιρία της επετείου της γέννησης του Β.Ι.Λένιν, εκτός από το μουσείο που λειτουργεί αυτές τις ημέρες στην Μόσχα για τους Λένιν-Στάλιν, βλέπουμε και ένα αφιέρωμα σήμερα, στο "Η Ρωσία τώρα" για τα μνημεία προς τιμήν του Βλαδίμηρου.
Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον...
__________
Δάσος με δέντρα που γράφουν το όνομα «Λένιν» και φαίνεται από το διάστημα, πανύψηλο άγαλμα που μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, άγαλμα στην εσχατιά της Ανταρκτικής, ένα τεράστιο κεφάλι αντί μνημείου, είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Λένιν.

Άγαλμα του Λένιν στο Σηάτλ (ΕΠΑ). Πηγή
Ο ακριβής αριθμός των μνημείων του Λένιν που έχουν τοποθετηθεί τη σοβιετική περίοδο, είναι άγνωστος. Ωστόσο και σήμερα ακόμη, μετά τις τόσες μεταφορές και αφαιρέσεις τους, στη Ρωσία υπάρχουν πάνω από 6.000 αγάλματα του ηγέτη του μπολσεβικικού κόμματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, χωρίς να υπολογίζονται τα αγάλματά του στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και του Ανατολικού μπλοκ, στην Κούβα, καθώς και τα έξι αγάλματα που υπάρχουν στις ΗΠΑ (!).

Το πρώτο μνημείο

Η πρώτη προτομή του Λένιν ήταν έτοιμη στις 19 Φεβρουαρίου 1919 από τα χέρια του γλύπτη, Γκεόργκι Αλεξέγεφ, και τοποθετήθηκε ακολούθως στο Πετρογκράντ (Λένινγκραντ). Επίσημα όμως, το πρώτο μνημείο (θεωρείται το πρώτο επειδή εικονιζόταν ολόκληρος) ήταν το γλυπτό που ανεγέρθηκε στην πόλη Νογκίνσκ 50 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 22 Ιανουαρίου 1924, την αμέσως επόμενη μέρα από το θάνατο Λεονίντ Ιλίτς.

Το ψηλότερο μνημείο

Βρίσκεται στο Βολγκογκράντ (Στάλινγκραντ). Από το συνολικό του ύψος, τα 30 μέτρα καταλαμβάνει το βάθρο, και 27 το ίδιο το γλυπτό του Λένιν. Η δημιουργία του Γεβγκένι Βουτσέτιτς μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως το ψηλότερο μνημείο για άνθρωπο που έζησε στην πραγματικότητα. Το δεύτερο μεγαλύτερο μνημείο βρίσκεται στη Ντουμπνά στην περιοχή του Βόλγα, στην παραλιακή λεωφόρο, και έχει ύψος 25 μέτρα. Στην άλλη όχθη του Βόλγα βρίσκεται ένα ανάλογο, αλλά άδειο βάθρο. Εκεί, άλλοτε στεκόταν ο Στάλιν.

Το πιο δυσπρόσιτο μνημείο

Βρίσκεται στην Ανταρκτική. Το 1958 η τρίτη σοβιετική αποστολή στην Ανταρκτική με επικεφαλής τον Γεβγκένι Τολστικόφ, έστησε εκεί τον σταθμό «Απρόσιτος Πόλος», 463 χλμ. από τον Νότιο Πόλο. Ταυτόχρονα εγκαταστάθηκε στο σημείο και μνημείο του Λένιν, που κοιτάζει προς την κατεύθυνση της Μόσχας.

Το εντυπωσιακότερο μνημείο

Είναι ορατό από το διάστημα. Μεταξύ των οικισμών Τρουντ και Ζνάνιε, στα σύνορα μεταξύ Σιβηρίας και Καζακστάν, πριν από 40 χρόνια ο προϊστάμενος του δασαρχείου Ζβερινογκολόβσκι, Αλεξάντρ Κάνσικοφ, φύτεψε δέντρα που σχημάτιζαν με τεράστια γράμματα την επιγραφή «Λένιν 100 χρόνια». Κάτι για το οποίο απαιτήθηκαν ένα εκατομμύριο μεταφυτεύματα. Το ύψος των γραμμάτων είναι 100 μ. και το πλάτος 50 μ. Η επιγραφή ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, με τη βοήθεια της χαρτογραφικής υπηρεσίας Google Earth.

Το μεγαλύτερο κεφάλι του ηγέτη

Τον Αύγουστο του 2011, λίγους μήνες πριν το θάνατό του, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, επισκέφθηκε τη Ρωσία, όπου προσκύνησε το κεφάλι του Λένιν. Το μεγαλύτερο κεφάλι του Λένιν στον κόσμο, βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μπουριάτια (αποτελεί τμήμα της περιοχής της λίμνης Βαϊκάλης και της περιφέρειας Ιρκούτσκ), Ουλάν-Ουντέ. Αυτό έχει διαστάσεις 7,7 х 4,5 μέτρα και βάρος 42 τόνους. Το εντυπωσιακά μεγάλο κεφάλι δημιούργησαν στο εργοστάσιο κοπής και επεξεργασίας πέτρας στην πόλη Μιτίστσι της περιφέρειας Μόσχας, και το 1971 τοποθετήθηκε μπροστά από το Μέγαρο της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας Μπουριάτια προς τιμήν της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Β.Ι.Λένιν. Αργότερα, υπήρξαν επανειλημμένα σκέψεις για την αφαίρεσή του, όμως αυτό τελικά, όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά αντίθετα πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησής του. Μάλιστα, οι κάτοικοι της πόλης έφτιαξαν γι’ αυτό ένα τεράστιο καπέλο με αυτιά.

Πρωτιά Λένιν στους δρόμους


Ο κατάλογος με τις δημοφιλέστερες ονομασίες των δρόμων της Ρωσίας, δείχνει ότι, μεταξύ των ιστορικών προσωπικοτήτων, προς τιμήν των οποίων ονομάστηκαν δρόμοι, την πρώτη θέση εξακολουθεί να κατέχει ο Λένιν. Στη χώρα υπάρχουν 7674 δρόμοι που φέρουν το όνομα του, αν και ο αριθμός τους σταδιακά μειώνεται. Τη δεύτερη θέση μετά τον Λένιν, καταλαμβάνει ο πρώτος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.
__________
Ακόμη για επέτειο γέννησης του Λένιν, θα παραθέσουμε και δύο σχετικά βίντεο που βρήκαμε στην "Ταξική αντεπίθεση":



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.