Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Αριστερο mansplaining

Ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη σαν fadomduck2 για τις επαναλαμβανόμενες αγγλικές εκφράσεις του κειμένου, αλλά ο συγγραφέας του μας πληροφορεί πως λείπει κάποια χρόνια από την Ελλάδα. Το θεωρήσαμε ωστόσο μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία και το αναδημοσιεύουμε ως έχει με τις συνηθισμένες μας παρεμβάσεις στην εικονογράφηση και τα υπογραμμισμένα σημεία.
_________
Context:

Η ΑΥΓΗ ποσταρει στο Youtube το παρακατω κομματι απο talk show:



Το απόσπασμα συνοδεύεται από τίτλο και λεζάντα:

Άθλια ψηφοθηρική επίθεση της Κανέλλη στον Αλέξη Τσίπρα
Επίθεση προς αναζήτηση ψήφων με το γνήσιο θεατρινίστικο τρόπο της εξαπέλυσε η Λ. Κανέλλη εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αποδίδοντάς του χαρακτηρισμούς όπως: τσογλάν μπόυ, δεξιούρα, θα πατήσει σε οποιοδήποτε πτώμα κ.α. Όπως σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος, σε ένα μικρό διάλειμμα του παραληρήματός της, πολιτικό ήθος αυτό δεν το λες…
Κατ.Μπρ.

Το βίντεο στο οποίο αναφέρεται η Κανελλη για τα γελάκια του Τσίπρα είναι στο ντοκιμαντέρ “Στο Νήμα”, και συμπεριλαμβάνεται στο Τρέιλερ:




Εγώ έχω να πω τα εξής, σε πρόχειρη μεταφορά με λίγες τροποποιήσεις από το facebook:

Είχε απόλυτο δίκιο η Κανέλλη εδώ. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ήταν η γλώσσα μιας αγανακτισμένης γυναίκας που, έχοντας υποστεί δημόσια κακοποίηση, βρέθηκε να έχει να βλέπει τον πρόεδρο ενός αριστερού κόμματος να χαζογελάει με την κακοποίηση. Θυμάμαι εκείνες τις μέρες σχολιάκια στο δίκτυο που χαζογέλαγε ο κάθε πικραμένος με τη “λεσβια που έφαγε τις σφαλιάρες της”. (Σημ: δεν ξέρω αν η Κανέλλη είναι λεσβία, αλλά θυμάμαι χρυσαυγίτες να το λένε σαν να ήταν κατηγορία.)

Με τέτοια δημόσια κακοποίηση και με το βάρος μιας τέτοιας διαπόμπευσης (γιατί αυτή είναι η σεξιστική η Ελληνική κοινωνία, που την κακοποίηση την καταχώρησε σαν διαπόμπευση), όταν βλέπει τον άλλο να χαζοχαμογελάει, δεν έχει καμία υποχρέωση να αρχίσει τις ερμηνείες περί αμηχανίας κτλ, δεν έχει καμία υποχρέωση να δώσει κανένα benefit of the doubt. Είναι το θύμα εδώ η Κανέλλη και το γελάκι του Τσίπρα το νιώθει σαν ένα ακόμα χαστούκι.

Ο Κατρούγκαλος απαράδεκτος. Επέμενε η γυναίκα ότι η συμπεριφορά του αλλουνού είναι τσογλάνικη (που από την οπτική τη δική της έτσι είναι) και ο άλλος άρχισε το mansplaining για το ήθος της. Κλασικό φαλλοκρατικό tone policing και derailment. Η Ελληνική κοινωνία είναι σεξιστική και αυτά είναι τα defaults της, αλλά από μιαν αριστερά (που θέλει να λέει ότι έχει και ήθος) θα περίμενε να καταλαβαίνει πέντε πράματα παραπάνω. Το ίδιο απαράδεκτη και η λεζάντα της Αυγής στο YouTube περί θεατρινισμού, ψηφοθηρίας κτλ. Κατά βάση έχουμε να κάνουμε με μια εκδοχή victim blaming: η υστερική Κανέλλη που πάει να εκμεταλλευτεί το χαστούκι…

Θυμάστε αυτο;



Μήπως ήταν και αυτό ψηφοθηρία;;; Η γυναίκα καταφανώς έχει τραυματιστεί από την επίθεση, φαίνεται από τα δάκρυα της. Θέλει ένα ιδιαίτερου είδους θράσος (η τουλάχιστον μια τεράστια αφασία) για να αρχίζει ένας άντρας (και μάλιστα αριστερός; δεν ξερω αν ο Κατρούγκαλος είναι out ΣΥΡΙΖΑ) το tone policing και τη διάλεξη περί ήθους σε μια publicly battered γυναικα.

Όταν μια γυναίκα κακοποιείται δημόσια, και όταν η σκατένια η σεξιστική κοινωνία μας το κάνει αυτό δημόσια διαπόμπευση και χαζόγελο, άμα θες να λέγεσαι Αριστερός δε σιγοντάρεις στην πλακίτσα, δεν αρχίζεις το mansplaining για το ήθος, δεν αρχιζεις το tone policing, δεν κάνεις victim blaming, δεν λες ότι το θύμα είναι υστερικό, θεατρινίστικο κτλ.

Ντροπή, τουλάχιστον ντροπή για τη μωβ σημαία στο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΓ: Σόρι για την αγγλικούρα, αλλά (α) τα third wave διαβάσματα μου είναι όλα στα αγγλικά, (β) φιλόλογος να κάνω καλές μεταφράσεις δεν ειμαι, (γ) δεν έχω χρόνο να ψάξω να βρω σωστές μεταφράσεις, και (δ) είμαι κανά πεντάχρονο Καναδά.

ΥΓ2: Προσέθεσα λινκς για τις αγγλικούρες. Στα αγγλικά φυσικά.

ΥΓ3: Εγώ που ΔΕΝ είμαι battered γυναίκα, μπορώ να δώσω στον Τσίπρα το benefit of the doubt, οτι δηλαδή στο επίμαχο σημείο του τρέιλερ δεν γελάει με την Κανέλλη και ότι όντως ο άνθρωπος ειναι αμήχανος. Και η δική μου αντίδραση κάπως έτσι πρέπει να ήταν. Υπάρχει όμως μια διαφορά: ο Τσίπρας συναίνεσε το βίντεο που τον δείχνει να χαμογελάει (έστω αμήχανα) να βγει δημόσια στο ντοκιμαντέρ, και άρα να ξαναφέρνει στο δημόσιο διάλογο, στη δημόσια μνήμη το περιστατικό. Η Κανέλλη λοιπόν έχει δίκιο που λέει ότι “πάει να κάνει καριέρα με τη μούρη μου”. Ξανά: από μια αριστερά περιμένεις πέντε πράματα παραπάνω. Άλλα ακόμα και να πάρουμε την πιο καλοπροαίρετη εξήγηση, τόσο ο Κατρούγκαλος όσο και η λεζάντα της Αυγής παραμένουν απαράδεκτα.

ΥΓ4: Ανανεωμένο: 
Πολλοί εστιάζουν στο δευτερόλεπτο του τρέιλερ, το οποίο είναι σχετικά αμφιλεγόμενο (επιμένω όμως στο ΥΓ3 και στο ότι θα έπρεπε να υπάρχει λίγο παραπάνω προσοχή). Αλλά το ντοκιμαντέρ συνεχίζει για παραπάνω. Σόρρυ για το λινκ στη Λίφο (ew) αλλά αξίζει να διαβαστεί αυτό του Δημοκίδη, που περιγράφει τη συνέχεια της σκηνης (και θα μάθετε και την άγνωστη λέξη ”μουντάρει”). Επιμένω ομως οτι 
(α) η Λ.Κ. δεν έχει καμία συμβατική υποχρέωση να δώσει benefit of the doubt, και
(β) ο Κατρούγκαλος και η λεζάντα της Αυγής είναι απαράδεκτοι
Πηγή: Plagal

6 σχόλια:

  1. Με το Δραγασακη χθες μπροστα στους γερμανούς Βουλευτές, θεωρώ τον όρο τσογλαν ΣΥΡΙΖΑ τον επιστημονικά πιο σωστό για να περιγράψει περιγράψει το μόρφωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καπου ειδα να σχολιαζει καποιος την Κανελλη και να λεει πως δεν ξερει τι λεει γιατι τσογλαν και boy ειναι το ιδιο,δηλ. παιδι.Δυστυχως γι αυτον και για μας σα λαος βεβαια,ξερει.Τσογλαν ειναι το κακομαθημενο παιδι και boy φωναζαν οι αμερικανοι τους δουλους τους και φανταζομαι πως ετσι θ αποκαλουν τα τσιρακια τους κι οσους τους φερονται με δουλοπρεπεια.Μη κανουν λοιπον πως δεν καταλαβαινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λεξικό της κοινής νεοελληνικής:

    τσογλάνι το [tsoγláni] Ο44 : (λαϊκ.) νεαρός κακής διαγωγής· παλιόπαιδο, αλήτης. || (επέκτ.) και για άτομο ώριμης ηλικίας. τσογλανάκι το YΠΟKΟΡ. τσόγλανος ο MΕΓΕΘ άνθρωπος πάρα πολύ κακής διαγωγής· αληταράς. τσογλαναράς ο MΕΓΕΘ άνθρωπος πάρα πολύ κακής διαγωγής· αληταράς.
    [τουρκ. iç oğlanι `νεαρός στην υπηρεσία του παλατιού΄ με αποβ. του αρχικού άτ. φων.· τσογλάν(ι) μεγεθ. -ος, -αράς]

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%84%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B9&dq=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς "μόνιμο τηλεοπτικό νομικό μαϊντανό" : που είσαι νιότη πούδειχνες πως θα γινόμουν άλλος. Παλιός συμφοιτητής σου. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ:
      Αναφέρεσαι στον κύριο Κουτρούγκαλο φαντάζομαι;

      Διαγραφή
  5. τσογλάνι
    και τσοκλάνι, το, Ν
    1. (επί τουρκοκρατίας) παιδί χριστιανικής οικογένειας που διατελούσε στην υπηρεσία τών Τούρκων σουλτάνων
    2. μτφ. αλητόπαιδο, παλιόπαιδο.
    [ΕΤΥΜΟΛ. < τουρκ. coglan].

    http://greek_greek.enacademic.com/178212/%CF%84%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B9

    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.