Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Τα ογδοντάχρονα του Γιούρι Γκαγκάριν στην Αθήνα

Την Παρασκευή στις 28 Μαρτίου του 2014, στις 20:00, το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο, συνεπικουρούμενο από το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ρώσων Συμπατριωτών της Ελλάδος, ανοίγει τις πύλες του για μια ειδική βραδιά μνήμης, οφειλή προς τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο διάστημα, τον Γιούρι Γκαγκάριν.

Είναι η 80η επέτειος από τη γέννησή του, και προς τιμήν του διοργανώνεται μια μεγάλη εκδήλωση, που περιλαμβάνει την παρουσίαση “Τα διαστημικά επιτεύγματα της Ρωσίας (σ.σ. φυλάγονται να πουν της ΕΣΣΔ)”, έκθεση φωτογραφικών τεκμηρίων και εορταστική συναυλία.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου (Τζαβέλλα 7, Χαλάνδρι, Αθήνα, τηλ. επικοινωνίας: 210-6778389, 210-6722802 ). Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πηγή: Η Ρωσία τώρα
Από το ίδιο:

80 χρόνια από τη γέννηση του πρώτου κοσμοναύτη

Ο Γκαγκάριν σε ηλικία 15 χρονών
March 9, 1934
Τα πρώτα βήματα

Ο Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1934 στην κωμόπολη Κλούσινο κοντά στο Σμολένσκ. Σε αυτή πέρασε την παιδική του ηλικία. Αναφέρεται πως αγαπημένη ασχολία του μαθητή Γιούρι Γκαγκάριν ήταν να πετά χάρτινα αεροπλανάκια την ώρα του μαθήματος.
Ο πρώτος κοσμοναύτης στον πλανήτη Γιούρι Γκαγκάριν
 κατά τα φοιτητικά χρόνια στην αεροπορική λέσχη 
του ΣαράτοφOctober 25, 1954


Εισαγωγή στην αεροπορική λέσχη

Στις 25 Οκτωβρίου 1954 ο Γκαγκάριν πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της αεροπορική λέσχης του Σαράτοφ. Ο μελλοντικός κοσμοναύτης ολοκλήρωσε τις σπουδές με «άριστα» και πραγματοποίησε την πρώτη του προσωπική πτήση, με ένα αεροπλάνο Yak-18.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν με τη σύζυγό του Βαλεντίνα
October 27, 1957
Γάμος

Στις 27 Οκτωβρίου 1957 ο Γκαγκάριν παντρεύτηκε τη Βαλεντίνα Γκοριάτσεβα, η οποία ήταν υπάλληλος του εργαστηρίου της Ιατρικής Διεύθυνσης του Κέντρου Διοικήσεως Πτήσεων. Η Βαλεντίνα Γκαγκάρινα στάθηκε πάντοτε δίπλα στο σύζυγό της στηρίζοντας και συμβουλεύοντάς τον. Δυο ημέρες πριν την πτήση στο διάστημα ο Γκαγκάριν της έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα, σε περίπτωση που κάτι δεν θα πήγαινε καλά.


Ο Γ. Γκαγκάριν με τις κόρες του 
Γκάλια και Λένα (από δεξιά) σε οικογενειακό
 στιγμιότυπο, στις 17 Απριλίου 1966
April 17, 1959
Οικογενειακές φροντίδες

Από το γάμο του με τη Βαλεντίνα ο Γκαγκάριν απέκτησε δυο κόρες, την Ελένα και τη Γκαλίνα. Η μεγαλύτερη Ελένα θυμάται πως ο πατέρας της ενδιαφερόταν πάντα για την πρόοδό τους στα μαθήματα, ενώ κάθε πρωί υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες έβγαζε τα παιδιά του έξω για μια σύντομη πρωινή γυμναστική.


December 9, 1959
Κατάταξη στην ομάδα κοσμοναυτών

Στις 9 Δεκεμβρίου 1959 ο Γκαγκάριν κατέθεσε αίτηση για να γίνει δεκτός στην ομάδα υποψήφιων κοσμοναυτών. Μετά από μια εβδομάδα τον κάλεσαν στη Μόσχα για να περάσει από γενικές ιατρικές εξετάσεις στο Γενικό επιστημονικό και ερευνητικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Αεροπορίας.

Εκπαίδευση στην ομάδα κοσμοναυτών

Ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν
 πριν από τη διαστημική εκτόξευση της 12ης
Απριλίου 1961 στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ
April 12, 1961
«Πάμε!»

Στις 12 Απριλίου 1961 ο Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Έμεινε στην ιστορία η φράση του «Παγιέχαλι!» (Πάμε!) τη στιγμή της εκτόξευσης. Ύστερα από πτήση 108 λεπτών σε τροχιά, προσγειώθηκε επιτυχώς στην περιοχή του Σαράτοφ. Θρυλείται πως για τον εντοπισμό της διαστημικής κάψουλας εστάλη ένα ελικόπτερο Mi-4, αλλά όταν το πλήρωμα έφτασε στη συσκευή που είχε προσγειωθεί, ο Γκαγκάριν δεν βρισκόταν κάπου εκεί κοντά. Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι αυτός βγήκε από αυτή χωρίς να περιμένει βοήθεια και κάνοντας οτοστόπ σε ένα φορτηγό, έφτασε μέχρι τη γειτονική πόλη Ένγκελς.


April 14, 1961
Αποθεωτική υποδοχή στη Μόσχα

Στις 14 Απριλίου έφτασε στο Ένγκελς για να παραλάβει τον Γκαγκάριν ένα αεροσκάφος IL-18, ενώ κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τη Μόσχα το αεροπλάνο συνάντησε μια τιμητική συνοδεία από επτά μαχητικά MiG-17. Απευθείας στο αεροδρόμιο Βνούκοβο ο Γκαγκάριν έδωσε αναφορά στον Νικίτα Χρουστσιόφ, για το ότι «Η αποστολή που ανέθεσε η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και η Σοβιετική κυβέρνηση είχε εκτελεστεί». Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Κόκκινη πλατεία, στην οποία ο Χρουστσιόφ ανακοίνωσε την απονομή στον Γκαγκάριν του τίτλου του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και εκείνου του «Πιλότου-κοσμοναύτη της ΕΣΣΔ».
Μόσχα. Δεξίωση στο Κρεμλίνο μετά την επίσημη υποδοχή του πρώτου κοσμοναύτη
 Γιούρι Γκαγκάριν στην Κόκκινη πλατεία. Σε πρώτο πλάνο ο Γ. Γκαγκάριν
 με τη σύζυγό του Βαλεντίνα (από αριστερά) ο Νικίτα Χρουστσιόφ
 με τη σύζυγό του Νίνα (από δεξιά) και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ
. Σε δεύτερο πλάνο από δεξιά, η Βικτόρια Μπρέζνιεβα


Περιφέρεια Μόσχας. Ο Γκαγκάριν (από αριστερά)
 και ο Αλεξέι Λεόνοφ στην πόλη των Άστρων,
 ανάλογα ντυμένοι για την πανηγυρική
 περίσταση, υποδέχονται τους νέους
κοσμοναύτες, στις 12 Απριλίου 1965
April 12, 1962
Ημέρα της κοσμοναυτικής

Από τις 12 Απριλίου του 1962 άρχισε να εορτάζεται στην ΕΣΣΔ η Ημέρα της κοσμοναυτικής. Στην «πόλη των Άστρων» την ημέρα αυτή από παράδοση οι κοσμοναύτες ανέβαζαν διάφορα σκετς, στα οποία υποδέχονταν τα νέα μέλη της ομάδας.


May 13, 1962
Περιοδεία σε όλο τον κόσμο

Ένα μήνα σχεδόν μετά την πτήση, έστειλαν τον Γκαγκάριν στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο ονομάστηκε «Αποστολή για την ειρήνη». Αυτός επισκέφθηκε 30 χώρες, μεταξύ αυτών την Τσεχοσλοβακία, τη Φινλανδία, την Αγγλία, τη Βουλγαρία και την Αίγυπτο.

Μόσχα. Στο διεθνές αεροπορικό σαλόνι στο Παρίσι 
η εταιρία «Mitra» χάρισε στον πρώτο κοσμοναύτη
 ένα σπορ αυτοκίνητο. Στη φωτογραφία: 
Ο Γιούρι Γκαγκάριν δείχνει το αυτοκίνητο στους Μοσχοβίτες


March 27, 1967
Θάνατος

Στις 27 Μαρτίου 1967 ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα εκτελώντας εκπαιδευτική πτήση με ένα αεροσκάφος MiG-15UTI. Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος δεν έχουν μέχρι σήμερα διευκρινιστεί απόλυτα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η αιτία του απότομου ελιγμού που επέφερε το μοιραίο, ήταν η προσέγγιση ενός αεροσκάφους Su-15, το οποίο βρέθηκε εκτός προγράμματος στη ζώνη που πραγματοποιούνταν οι πτήσεις. Για το θάνατο του Γκαγκάριν στη Σοβιετική Ένωση κηρύχθηκε εθνικό πένθος (για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΣΣΔ εις μνήμην προσώπου το οποίο δεν ήταν αρχηγός του κράτους).
Το μνημείο του Γιούρι Γκαγκάριν στη Μόσχα, στη λεωφόρο Λένινσκι
Δείτε:

Gagarin: First in Space (2013)

Σκηνοθεσία: Pavel Parkhomenko
Σενάριο: Andrei Dmitriyev, Oleg Kapanets
Ηθοποιοί: Yaroslav Zhalnin, Mikhail Filippov, Olga Ivanova
Πρεμιέρα: 6 June 2013 (Russia)
Είδος:Biography | Drama | History
Yπότιτλοι: Eλληνικοί Ενσωματωμένοι
Απόδοση Εξ Ακοής: Morgan La Fey
Επιμέλεια Υποτίτλων: grgrs


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.