Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΣΟΥΗΔΙΑ: Για τη πρόσφατη ναζιστική επίθεση στο Malmö!

MΑLΜÖ- 
Μετά την δολοφονική επίθεση το Σαββατοκύριακο, από ναζιστές, ενάντια σε 6 άτομα, (4 άνδρες και 2 γυναίκες), ανήμερα της γιορτής για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ένας 25χρονος, ένας νεαρός αντιφασίστας, ένα γνωστό και αγαπητό στη περιοχή του άτομο, γνωστό για τους αγώνες που έδινε καθημερινά, αυτή τη στιγμή παλεύει να κρατηθεί στη ζωή! Οι γιατροί τον έχουν υποβάλλει σε τεχνητό κώμα επειδή φέρει τραύματα στο κεφάλι. Οι φίλοι του, μετά το μαχαίρωμα των θυμάτων στην Möllevångstorget, έφτιαξαν ένα graffiti με το σύνθημα «κρατησου στη ζωή, Showan!».

Εκτός απ'οσα συνέβησαν και τα media στη Σουηδία επικρίθηκαν σφοδρά σχετικά με το πως κάλυψαν το γεγονός.

«Πειτε τα πράγματα όπως είναι. Ένα φτυάρι είναι ένα φτυάρι και ένας ναζί είναι ένας Ναζί!», λέει Özz Nûjen, γνωστός Κουρδος κωμικός, στη Σουηδία, εφ όσον σε αρκετά ΜΜΕ αναφέρεται το γεγονός ως μια «σύγκρουση μεταξύ ακροδεξιών και αριστερών», ενώ εφημερίδες όπως η Sydsvenskan, η Aftonbladet, η Expressen κ.α, μιλούν καθαρά για ναζιστική επίθεση όπου σύμφωνα με την Expressen τουλάχιστον δυο από τους τρεις ύποπτους είναι ναζιστές!
Είναι κάτι που αναστάτωσε πολλούς, ειδικά καθώς το περιστατικό δεν είναι απομονωμένο. Ακόμα πιο πρόσφατα, χθες όταν οι μαθητές επέστρεψαν μετά το Σαββατοκύριακο στο σχολείο Vasa Real, στη Στοκχόλμη, όπου υπάρχουν εβραϊκές τάξεις γυμνασίου, είδαν ότι υπήρχαν ναζιστικά γκράφιτι στην πρόσοψη του σχολείου τους!
Στοκχολμη: Aπο τη διαδηλωση αλληλεγγυης
 εναντια στις επιθεσεις!
-Σ αυτή την περίπτωση, οι μόνοι που είναι ακραίοι είναι οι Ναζί, λεει ο Özz Nûjen. Το να πάει κανείς σε μια διαδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας –μηπως θεωρείται κι αυτό.. ακραίο, ρωτάει ο Nûjen.

Αλλά ο υπεύθυνος εκδότης του κρατικού καναλιού SVT Nyheter, Ulf Johansson, υπερασπίζεται την προσεκτική προσέγγιση των γεγονοτων.

-Είτε πρόκειται για βόμβες στη Βοστώνη, ή μια βίαιη επίθεση στη Στοκχόλμη , πάντα τόσο σε αυτο το ειδος των ειδησεων αναφέρει κανεις ότι προς στιγμη γνωρίζει ελάχιστα για τα γεγονότα, λέει .

Παρ ολο που το κόμμα Svenskarnas parti, που εχει ναζιστικες ριζες, παραδεχτηκε στην ιστοσελιδα του οτι τρια μελη τους ηταν αναμεμιγμενα στην επιθεση, το καναλι SVT την Κυριακή ηταν επιφυλακτικοί με το να τους ονομασουν Ναζί!! Μεταξύ άλλων , με βάση τις πληροφορίες της αστυνομίας απο τη περιοχη Skåne σχετικά με το πώς η βία ειχε εξελιχθει.

-Εάν διαπιστωθεί ότι ηταν μια ναζιστική επίθεση, τότε θα πρέπει να έχουμε πολύ καλές πηγές που λένε ότι είναι πραγματικά έτσι , λέει ο Ulf Johansson.
Απο την διαδηλωση αλληλεγγυης και
 καταδικης των επιθεσεων, στη Στοκχολμη
Αλλά ο Özz Nûjen λέει ότι, όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ασαφη , είναι μια απειλή για τη δημοκρατία .

-Πρεπει να αναφερει κανεις τα γεγονοτα οπως είναι. Και αν δεν ξέρεις τι εχει συμβει - γιατί να πεις κάτι που δεν έχει συμβεί ; Τοτε αυτό είναι ένα ψέμα, τότε ο άνθρωπος ψευδεται.

Είναι κάτι που αρνειται ο Ulf Johansson που ισχυριζεται οτι αυτο ειναι μονο η γνωμη του Nûjen.

-Δεν λεμε ψέματα , αλλά αναφερομαστε στο γεγονος με βάση τις πληροφορίες που έχουμε. Επειτα είναι προφανές ότι ο Özz Nûjen εχει ασχοληθει πολυ με αυτη την υποθεση. Αλλά μπορούμε ν αναφέρουμε μόνο τα γεγονότα που συμβαινουν, λέει.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κυβέρνηση θα επρεπε να είχε μια συνολική στρατηγική για την πρόληψη κάθε είδους βίαιου εξτρεμισμού – και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Η Πολιτιστικη συντάκτρια της Expressen, Karin Olsson, σημειώνει στο στούντιο με τα Νεα του Πολιτισμου οτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους δημοσιογράφους να μενουν μονο στα γεγονότα καθαυτα οταν αναφερονται στο θέμα.

Κανει ομως επίσης κριτική στην κυβέρνηση για την σχετικα νέα μελέτη που δείχνει ότι κάποιος πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόληψη κάθε είδους βίαιου εξτρεμισμού:

-Ο κίνδυνος είναι ότι φτανει κανεις να συγκρίνει μήλα με αχλάδια . Αυτές είναι οι ομάδες που σε μερικς περιπτωσεις έχουν κοινους παρονομαστές . Υπαρχει εξωκοινοβουλευτικη βια, έχεις βία. Στη συνέχεια, όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ιδεολογία και τους ανθρώπους που αφορά. Πιστεύω λοιπόν ότι ειναι υποχρεωμενος κανεις να κανει δύο διαφορετικές έρευνες, λέει η Olsson.

Xιλιαδες κοσμου διαδηλωσαν στη Στοκχολμη τη Κυριακη το βραδυ εναντια στις ναζιστικες επιθεσεις!

Πηγές για το αρθρο:
Εμείς το βρήκαμε στην ELVA

6 σχόλια:

  1. Σ ευχαριστω για την αναδημοσιευση! Ειναι εξαιρετικα ανησυχητικη και εγκληματικα υποπτη η αδιαφορια των κυβερνησεεων της ΕΕ σχετικα με τη ληψη μετρων εναντια στον ναζισμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Elva:
      Οι ανταποκρίσεις σου από την Σουηδία είναι σημαντικότατες, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως η άνοδος του φασισμού δεν κάποιο ενδημικό ελληνικό φαινόμενο που έχει να κάνει με κάποιο "μνημόνιο", αλλά στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου σε περίοδο ιμπεριαλιστικής κρίσης. Και από αυτήν την επιλογή δεν εξαιρείται το σουηδικό όνειρο του κάθε σοσιαλδημοκράτη.
      Ούτε το μνημόνιο, ούτε ο ελληνικός "επαρχιωτισμός" φταίει λοιπόν. Η ρίζα του κακού είναι στην ίδια την φύτρα του φασισμού, στον καπιταλισμό.
      Οπότε μάλλον εμείς πρέπει να σε ευχαριστήσουμε για τις πολύτιμες ανταποκρίσεις σου από τον βορρά.

      Θα διαφωνήσω όμως στην δεύτερη σου παρατήρηση. Η ΕΕ δεν είναι αδιάφορη σε σχέση με τον ναζισμό. Τον προωθεί ανοιχτά πλέον. Το ναζιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία έγινε με την απροκάλυπτη υποστήριξη της ΕΕ...

      Διαγραφή
  2. Άνοιξα το ράδιο ενώ οδηγούσα και ήταν ακριβώς τη στιγμή της είδησης.
    Κόντεψα να χτυπήσω.

    Ο τρόπος προσέγγισης στο φασιμο, βγάζει ματια.

    Απο την την αρνητική "προπαγάνδα" πέρασαν τα καθικια στις ίσες αποστάσεις για τα "δυο άκρα"

    Μην ξεχνάμε οτι η βρωμερη σοσιαλδημοκρατια και ο πρωιν πρωθυπουργός Γιοραν Περσον, ήταν απο τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θεωρίας των δυο άκρων σαν επίσημης ιδεολογίας στη Σουηδία και στην ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σηκώνουν κεφάλι παντού, του αδιέξοδου συνεχιστές. Με μνημόνια ή χωρίς. Α μπα, δεν θα 'ναι ιδέα μου. Επιφυλάσσεται όμως η Ιστορία.

    graf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Antonxxx:
      @graf:
      Ακριβώς έτσι όπως τα λέτε.
      Παντού τα ίδια. Από τον αρκτικό κύκλο μέχρι την μεσόγειο.
      -Πόσο θέλει πια να καταλάβουμε πως ο φασισμός είναι η μόνη επιλογή διαχείρησης της κρίσης που τους έχει απομείνει;

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.