Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Κριμαία: Το κόστος της ενσωμάτωσης

18 Μαρτίου 2014 Άννα Κούτσμα, RBC Daily, Vzglyad

Η Ρωσία πρέπει να ανοίξει το πορτοφόλι, καθώς η χερσόνησος θα χρειαστεί ζεστό χρήμα για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού, άμεσα έργα βασικών υποδομών για ρεύμα και νερό, εξομοίωση των κοινωνικών παροχών, αλλά και μεσοπρόθεσμο πλάνο για κατασκευαστικό «τσουνάμι» ύψους 5 δις, εκτιμούν οι ειδικοί.

Δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές και για να εξομοιωθούν οι κοινωνικές παροχές με τις ρωσικές. Στις 17 Μαρτίου η Ρωσία διέθεσε ήδη στην Κριμαία 400 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών και κυβερνητικών πηγών, το συνολικό ποσό των δαπανών για την Κριμαία θα είναι από 3 έως 5 δις. δολάρια. Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει κοινωνικές παροχές, κονδύλια για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της νέας περιφέρειας και δαπάνες για τις υποδομές. Από τις εισηγήσεις έχει γίνει ήδη σαφές ότι τα οικονομικά θέματα που θα προκύψουν σχετικά με την Κριμαία σε περίπτωση ένταξης στη Ρωσία, θα είναι αρκετά, με χαρακτηριστικά εκείνα της παροχής ενέργειας, καυσίμων και υδροδότησης.


Ελλειμματικός προϋπολογισμός
Το πρώτο πράγμα που θα κληθεί να κάνει ο νέος «προστάτης» της Κριμαίας θα είναι να κλείσει τις τρύπες στον προϋπολογισμό. Τα τελευταία χρόνια η χερσόνησος εξαρτιόταν πολύ από την ηπειρωτική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον βουλευτή του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας, Λεονίντ Πιλούνσκι, η αυτόνομη δημοκρατία είναι ανεξάρτητη οικονομικά μόνο κατά 34%. Το 2014 πάνω από τα μισά έσοδα του προϋπολογισμού καλούνταν να εξασφαλίσουν οι επιχορηγήσεις από το Κίεβο (325 εκατ. δολ. από τα 580 των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού). Τους πρώτους δυο μήνες το Κίεβο μεταβίβασε στην Κριμαία του 21% αυτού του ποσού. Αν η Κριμαία καταστεί διοικητικό υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι δόσεις αυτές δεν πρόκειται να δοθούν από την Ουκρανία.

Κοινωνικές παροχές
Επιπλέον πρόβλημα είναι τα μεγέθη των κοινωνικών παροχών της Ουκρανίας, που λαμβάνουν οι κάτοικοι της χερσονήσου, τα οποία είναι κατά πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα ρωσικά. Το ύψος των συντάξεων και κοινωνικών χορηγιών διαφέρουν κατά 2 με 2,5 φορές.

Στόχος η αυτάρκεια σε ρεύμα και νερό
Σε περίπτωση διακοπής των σχέσεων της Κριμαίας με την Ουκρανία, η Ρωσία θα έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξομοίωσης των συντάξεων και άλλων κοινωνικών παροχών κατά τα ρωσικά πρότυπα, αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάεφ.

Όπως ανέφερε η ουκρανή ειδικός του προγράμματος «Κοινωνική Δούμα» (πόρταλ που δημιουργήθηκε για ανεξάρτητη ανάλυση των νομοσχεδίων του ρωσικού Κοινοβουλίου), Αικατερίνα Ομπουχόβσκαγια, στον δημόσιο τομέα της Κριμαίας απασχολούνται περίπου 200 χιλ. άτομα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουκρανικής στατιστικής υπηρεσίας για το φετινό Φεβρουάριο, ο μέσος μισθός τους είναι περίπου 340 δολάρια. Στη Ρωσία ο συγκεκριμένος συντελεστής είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος, δηλαδή 800 δολάρια. Προκειμένου να ανεβούν οι μισθοί στο ρωσικό επίπεδο, θα χρειαστούν 1,4 δις. δολ. το χρόνο.

Υποδομές
Εκτός από τον κοινωνικό τομέα, σημαντικές επενδύσεις από τη Ρωσία θα χρειαστούν και οι υποδομές. Αν η Ουκρανία διακόψει το ενεργειακό σύστημα της Κριμαίας, για την τροφοδοσία της σε ενέργεια θα χρειαστεί η κατασκευή γραμμών ηλεκτροδότησης μέσω του πορθμού του Κερτς, υπενθυμίζει ο πρόεδρος του μη εμπορικού συλλόγου συνεργασίας «Περιφερειακές οργανώσεις δικτύων», Αλεξάντρ Χουρουντζί. Η πιο σύντομη λύση είναι η υποθαλάσσια παροχή από τον πορθμό του Κερτς. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων, για τα έργα εξασφάλισης της απαραίτητης ισχύος θα απαιτηθούν περίπου 490 εκατ. δολ. Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια.

Εκτός από τις επείγουσες δαπάνες για υποδομές, μπορεί να απαιτηθούν και επιπρόσθετα χρήματα για νέα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που θα έχουν ως στόχο να μεταμορφώσουν σημαντικά τη χερσόνησο.

Φορολογικό καθεστώς

Προκειμένου να ελαττωθεί το βάρος για τον ρωσικό προϋπολογισμό σε σχέση με την ενδεχόμενη ενσωμάτωση της Κριμαίας, στη χερσόνησος πιθανόν να ισχύσει ένα ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς, ανάλογο με εκείνο που υπήρχε από το 1994 ως το 2007 ανάμεσα στο Ταταρστάν και στο ομοσπονδιακό κέντρο. Ο επικεφαλής του τμήματος φορολογικής πρακτικής της εταιρίας “Baker Tilly Tax Services”, Ρουστάμ Βαχίτοφ, επισημαίνει ότι βάσει μιας τέτοιας συμφωνίας το 1999, το Ταταρστάν κρατούσε το 50% από το συνολικό ΦΠΑ που συγκέντρωνε -αντί του καθιερωμένου 15%- από τους φόρους στο αλκοόλ, το πετρέλαιο και τα ελαφριά αυτοκίνητα. Αυτό το ποσό προοριζόταν για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία της Ρωσίας δεν σχολίασε την πιθανότητα εφαρμογής ενός ανάλογου καθεστώτος και στην Κριμαία.
Η μετάβαση στους ρωσικούς κανόνες είσπραξης φόρων και στο ενιαίο σύστημα πιστωτικών και άλλων οικονομικών σχέσεων μπορεί να διαρκέσει 9-12 μήνες, προβλέπει ο διευθυντής του τμήματος διεθνών περιφερειακών οικονομικών του πρακτορείου “Fitch Ratings”, Βλαντίμιρ Ρέντκιν.
Πηγές: RBC Daily και Vzglyad. μέσω "Η Ρωσία τώρα"

7 σχόλια:

  1. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα....
    Κρίμα για τη Κριμαία και για όλο το κόσμο που κάθεται και ακούει τέτοια παραμύθια. Μήπως ήρθε ο καιρός να πάρει ο λαός τη τύχη του, στα χέρια του. Έτσι και γίνει η αρχή μετά θα γίνει ντόμινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άραγε θα προλάβουν...; http://www.902.gr/eidisi/diethni/39695/krimaia-antallagi-pyron-se-stratiotiki-vasi-sti-symferopoli

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ζήτημα είναι το γιατί τελικά θέλει ο λαός της Κριμαίας την ενσωμάτωση στην Ρωσία.
    Το άρθρο δίνει κάποια στοιχεία.
    Από εκεί και πέρα, ο'ύτε θεωρώ πως πρόκειται για "παραμύθια" (προφανώς και θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο), ούτε πως (προς δυστυχία των ΝΑΤΟϊκών) "δεν θα προλάβουν".
    Και από τους ναζί του Κίεβου θα γλυτώσουν, και το βιοτικό τους επίπεδο θα ανεβάσουν, και "θα προλάβουν" (κανείς δεν τολμάει για μαγκιές εκεί).
    Αν το ζήτημα είναι, το εάν με όλα αυτά λύνεται το πρόβλημα της αντίθεσης κεφάλαιου-εργασίας, η απάντηση είναι απόλυτη. Όχι δεν λύνεται, και τα προβλήματα θα είναι ως εκ τούτου ακόμη μπροστά.
    Καλά μυαλά σε όλους μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να έχεις δίκιο και να προλάβουν, γιατί έχουμε έτσι πιθανότητες να προλάβουμε και εμείς! Όσο για την αντίθεση κεφάλαιου - εργασίας, νομίζω θα μας πάρει λίγο καιρό ακόμα για να καταλάβει ο κόσμος και την σημασία της, αλλά και το τι πρέπει τελικά να γίνει για να λυθεί!

      Κώστας

      Διαγραφή
    2. E μπήκανε στην ομοσπονδία, μέχρι να γίνουν όλα αυτά που λέει το άρθρο θα τους πάρει λίγο καιρό! Παρόλα αυτά πιστεύω ότι τελικά όντως δύσκολα θα γίνει κάτι πολύ χοντρό σε αυτή την φάση...

      Κώστας

      Διαγραφή
    3. @Κώστας:
      Κανείς τους δεν το θέλει (να γίνει κάτι χοντρό), αλλά όλοι τους "παίζουν με τα σπίρτα"...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.