Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ένα βήμα πριν τον πόλεμο Ρωσία - Ουκρανία - Συνεχής ενημέρωση

UPDATE 9:43 Όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων της Κριμαίας, πήραν Ρώσοι στρατιώτες και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της.Οι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

UPDATE 9:26 «Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία.Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό», δήλωσε ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, Γεβγένι Σαβτσένκο,σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX.

Ένα βήμα πριν τον πόλεμο βρίσκονται Ρωσία και Ουκρανία,καθώς και οι 2 πλευρές φαίνεται να μην κάνουν πίσω στις αποφάσεις τους. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε την έγκριση από την Άνω Βουλή να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία, ενώ η Ουκρανία έθεσε σε κατάσταση μάχης τα στρατεύματά της, λέγοντας πως η όποια επέμβαση θα σημάνει πόλεμο. Η διεθνής κοινότητα κάνει εκκλήσεις για την αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες.

UPDATE 8:30 Με απόσυρση τη συμμετοχή του από τη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι απείλησε ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.

«Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».


UPDATE 8:19 Για κίνδυνο πρόκλησης περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλειας σε περίπτωση επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, έκανε λόγο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χάγκελ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου.
«Ο υπουργός Χάγκελ τόνισε ότι, χωρίς αλλαγή επί του εδάφους,(απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων) η Ρωσία ρισκάρει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, την απομόνωσης της στη διεθνή κοινότητα και την κλιμάκωση που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι.

UPDATE 8:00 Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εκφράζοντάς του την «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στη Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η εξωτερική παρέμβαση και ο κίνδυνος μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κλιμάκωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας
«Αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των κινδύνων με την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων» ο πρόεδρος Ολάντ «επισήμανε τη σημασία μιας κοινής θέσης που βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος Ολάντ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση στην Κριμαία και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε επίσης για την κατάσταση στην Κριμαία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1/3/2014

Τελευταία ενημέρωση 00:10 Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα κι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ρωσίας διαμήνυσε στον αμερικανό ομόλογό του πως η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε Κριμαία κι Ανατολική Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.
«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια.
Παράλληλα, τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πούτιν ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε εκ νέου για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος .
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σχετικά με τηνη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μίας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυναν τόσο ο γάλλος όσο κι ο βρετανός πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αμερικανίδα πρέσβης από την πλευρά της ζήτησε την άμεση αποστολή παρατηρητών από ΟΗΕ και ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση 22:45 Οι ουκρανοί νεοναζί κάλεσαν τον καταζητούμενο τσετσένο αντάρτη Ντόκου Ουμάροβ να δράσει κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με το «Voice of Russia», ο ένας εκ των ηγετών της ακροδεξιάς Ντμίτρο Γιάρος ανάφερε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «πολλοί ουκρανοί είχαν πάρει τα όπλα για να πολεμήσουν δίπλα στους τσετσένους εναντίον των ρώσων. Τώρα είναι η ώρα να στηρίξετε εσείς την Ουκρανία». Την ίδια ώρα, το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβομπόντα και το ακροδεξιό κόμμα Πράβι Σέκτορ κάλεσαν σε γενική κινητοποίηση μετά από την έγκριση στη Ρωσία της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του οποίου Μπαν Κι Μουν επανάλαβε την έκκλησή του για πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ο ίδιος ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της κρίσης.

Τελευταία ενημέρωση 21:15 Η εφημερίδα «Ουκρανική Πράβδα» κάνει λόγο για κάλεσμα του νεοναζιστικού κόμματος Δεξιός Τομέας προς όλα τα μέλη του να οπλιστούν και να συνεργαστούν με τον στρατό της Ουκρανίας. Ταυτοχρόνως, ζητά να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους ένοπλες ομάδες που βρίσκονται εντός της Ρωσίας.

Τελευταία ενημέρωση 20:25 Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει αύριο Κυριακή στη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκεί ελληνικών κοινοτήτων και στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Κίεβο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες φιλορώσοι κάτοικοι περνούν συνεχώς τα σύνορα κι οδεύουν προς τις οικογένειες τους στη Ρωσία. Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ υποστήριξε πως η κυβέρνησή του δεν θα απαντήσει με βία στη ρωσική παρουσία στην Κριμαία, ωστόσο απαιτεί να φύγουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, το «Έθνος της Κυριακής δημοσίευσε φωτογραφία η οποία απεικονίζει ουκρανούς νεοναζί να κρατούν ένα πανό συμπαράστασης στη Χρυσή Αυγή, λίγες ημέρες μετά από τη δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών Μανώλη Καπελώνη και Γιώργου Φουντούλη στο Νέο Ηράκλειο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο. Υπενθυμίζουμε πως οι νεοναζί Ουκρανοί συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση.

Τελευταία ενημέρωση 19:50 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ντμίτρι Πεσκόφ. Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει πως η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο ρώσος πρόεδρος, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.

Στο μεταξύ, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP επισημαίνει πως τo κείμενο που εγκρίθηκε από τους ρώσους βουλευτές μιλά για ένα περιορισμένο στρατιωτικό σώμα με σκοπό να εγγυηθεί την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και των ρώσων πολιτών που ζουν στην Κριμαία. Το AFP εξηγεί πως η έκφραση «περιορισμένο στρατιωτικό σώμα» είναι η ίδια με αυτή που είχαν χρησιμοποιήσει το 1979 οι σοβιετικοί ηγέτες για να επέμβουν στρατιωτικά στο Αφγανιστάν. Το «περιορισμένο στρατιωτικό σώμα» είχε ανέλθει τότε σε 100.000 άντρες.

Τελευταία ενημέρωση 19:15 Την ώρα που οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι δραματικές και τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν αν συνεδριάσουν τη…Δευτέρα για να εξετάσουν τη στάση τους. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα προεδρεύσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κι Ασφάλειας, η άβουλη Κάθριν Άστον.

Κι όλα αυτά ενώ η ρωσική Άνω Βουλή συναίνεσε στο αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία και την ώρα που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στην Κριμαία. Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε πως η Ρωσία ευελπιστεί πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Τελευταία ενημέρωση 18:45 Περίπου 100 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα των συγκρούσεων στο Χάρκοβο μεταξύ δεκάδων φιλορώσων ακτιβιστών και των υποστηρικτών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ακούστηκαν πυροβολισμοί αν και κανένας από τους τραυματίες δε φέρεται να φέρει τραύματα από σφαίρες, ενώ πλήθος συγκεντρωμένων κατέλαβαν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής, υψώνοντας τη σημαία της Ρωσίας κι εκείνη του Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να πραγματοποιήσει νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών απόψε στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τη δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα δύο ημερών και θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Σ.Α. μετά από αίτημα της Βρετανίας.

Τελευταία ενημέρωση 18:15 Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε κι έλαβε, όπως αναμενόταν, την ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην χερσόνησο της Κριμαίας ύστερα από την απόρριψη της πρότασης της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις βάσει μιας συμφωνίας που θα εγγυόταν την εδαφική ακεραιότητά της. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον.

Τελευταία ενημέρωση 17:25 Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία δεν θα ενδώσει στις ρωσικές προκλήσεις στην Κριμαία», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ. Συγκρούσεις ρωσόφιλων και φιλοδυτικών στο Χάρκοβο.

Τελευταία ενημέρωση 16:40 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε την έγκριση του Κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών «μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή».

Τελευταία ενημέρωση 16:10 Επιπλέον 6.000 στρατιώτες έφερε η Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος τις τελευταίες ώρες. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να πολιορκούν την έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην Σεβαστούπολη, ύστερα από σχετική εντολή του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου.

(Τελευταία ενημέρωση 15:59)
-Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέθεσε το Σάββατο πρόταση στη ρωσική Βουλή, ζητώντας άδεια για την αποστολή ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία.
Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ανήσυχη παρατηρεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα.

-Ένταση επικράτησε στο Χάρκοβο, όταν φιλορώσοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν με υποστηρικτές της Nέας Oυκρανικής κυβέρνησης και επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής.

-Σε στενό κλοιό βρίσκεται η έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην πόλη της Σεβαστούπολης, στη χερσόνησο της Κριμαίας,καθώς πολιορκείται από περίπου 300 άνδρες οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου "να καταλάβουν αυτή τη μονάδα".

-Σε επιφυλακή τέθηκαν απο σήμερα τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία και κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του Σεργκέι Αστάχοφ, ενός αξιωματούχου της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, ο οποίος φέρεται να είπε ότι λαμβάνονται «όλα τα νόμιμα μέτρα».

Δημοψήφισμα
-Παράλληλα,στις 30 Μαρτίου, σχεδόν δυο μήνες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κριμαία, σύμφωνα με δηλώσεις του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας, Σεργκέι Αξιόνοφ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.
Αρχικά είχε επιλεγεί η 25η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

-Συνεργασία με το ρωσικό στόλο η φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο
Από κοινού αναλαμβάνουν οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη ορισμένων κτιρίων της περιοχής.

-Στο Κίεβο αύριο Κυριακή ο βρετανός ΥΠΕΞ
Στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική μεταβαίνει αύριο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, Ντέιβιντ Κάμερον και Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν, σε τηλεφωνική συνομιλία, ότι όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.«Μόλις μίλησα με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Θα μεταβώ την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση», έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες στο λογαριασμό του στο Τwitter ο Χέιγκ.

-Στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Κριμαία
Στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων είναι πλέον ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.
Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία.
Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Ένοπλοι άνδρες έχουν επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, ενώ ελέγχουν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.
- «Παράνομη» χαρακτηρίζει την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και κάλεσε τη Ρωσία να τα αποσύρει.
Ο Γιατσενιούκ έκανε έκκληση να επιλυθεί «με ειρηνικά μέσα» η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, «προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας» της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.

-Νωρίτερα σήμερα το πρωί
Ένοπλοι από το Κίεβο προσπάθησαν τα ξημερώματα να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Πολιτικοί κύκλοι από το Κίεβο, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία» δήλωσε η Μόσχα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της. «Περαιτέρω κλιμάκωση θα επρόκειτο για ανευθυνότητα» πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Χάρη στην αποφασιστική δράση των μονάδων αυτοάμυνας, η προσπάθεια να καταλάβουν το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών απετράπη. Η προσπάθεια αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση επιφανών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

BBC, Reuters,news247.gr naftemporiki.gr ,in.gr , AP
BBC News Stream http://www.theguardian.com/world/2014/mar/01/crimea-crisis-deepens-as-ru...
Μέσω: Κουτί της Πανδώρας

2 σχόλια:

  1. Σεχτάρ ο Τρομερός2 Μαρτίου 2014 στις 12:32 μ.μ.

    Είναι άσκημα στριμωγμένος ο Πούτιν και η Ρωσσική αστική τάξη συνολικά.
    Το "αφήγημά" τους τελειώνει, χτυπημένο σκληρά από την καπιταλιστική Κρίση. Εξασφάλισαν την ανοχή του λαού μετά τον Γιέλτσιν, με την υπόσχεση μιας ζωής καταναλωτικά εφάμιλλης της "δυτικής", σε μια πατρίδα ισχυρότερη από την Σοβιετική. Το σκέλος της "ισχυρής πατρίδας" όπως-όπως συντηρήθηκε κυρίως με ελιγμούς και εφφέ, που κρύβανε την αλήθεια. Κι αυτό προσπαθούσε να αντισταθμίσει την παταγώδη αποτυχία της καταναλωτικής ευμάρειας, που όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά αποδείχτηκε και εξαθλίωση, και που πια δεν μπορεί να φορτωθεί στον σοσιαλισμό μετά από 25 χρόνια(*). Το μήνυμα ήταν "κάνετε υπομονή, είμαστε ισχυροί όσο και επί ΕΣΣΔ, θα τα καταφέρουμε".
    Ηρθε όμως η πουτάνα η κρίση και άρχισαν οι φαγωμάρες στην "Διεθνή του Μονοπωλιακού Κεφαλαίου", δηλ. στο Ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Δεν περισσεύει πίτα και για τον ρώσσικό ιμπεριαλισμό. Του τη φέρανε στη Λιβύη, κάπως ξύπνησε και ισορρόπησε προσωρινά σε Συρία-Ιραν, αλλά τώρα τον χτυπάνε στο μαλακό υπογάστριο: Κριμαία και Ουκρανία.
    Δεν έχει πολλές επιλογές ο Πούτιν: Η υποχωρεί και αντιμετωπίζει τεράστιο εσωτερικό πια πρόβλημα, η πάει στην κόντρα "ακόμη και πόλεμος", μπλοφάροντας, για να γραδάρει τις αντοχές των ασπόνδων ιμπεριαλιστών συνεταίρων του.
    Νομίζω αυτό το πόκερ παρακολουθούμε αυτές τις μέρες.
    Δυστυχώς το κομμ. κίνημα (και) στην πρώην σοσιαλιστική Ευρώπη, έχει το μάβρο του χάλι. Το ΚΚΡΟ είναι κατά τη γνώμη μου μια οιονεί σοσιαλδημοκρατική δύναμη και το ΚΕΚΡ είναι αδύναμο, τα δε χάλια του ΚΚΟ τα γνωρίζουμε. Θα απελευθερώσει η δυναμική των εξελίξεων κομμουνιστικές δυνάμεις να πάρουν το πάνω χέρι μέσα σε αυτά τα κόμματα;
    Μακάρι!
    Η δική μας συμβολή θα είναι να απλώσει και να γίνει εμφανής η άνοδος της επιρροής του ΚΚΕ, για να πάρουν κουράγιο κι άλλοι.
    ------------------------------------------------
    (*) Τι εικοσιπέντε, στην πραγματικότητα η ιδιωτικοποίηση στην ΕΣΣΔ ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάδειξη του Χρουστσώφ. Η οικονομική βάση της εξαθλίωσης του πρώην σοβιετικού λαού έχει ιστορία 50 χρόνων και βάλε. Τα χρόνια της συνύπαρξης σοσιαλιστικών και καμουφλαρισμένων καπιταλιστικών σχέσεων (κέρδος - "ιδιοσυντήρηση") δε μπορούν παρά να χρεωθούν σε αυτό, που προετοίμαζαν: Στον Καπιταλισμό, και όχι στον ...Κομμουνισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Δεν ξέρω, εγώ νομίζω πως πρόκειται για τρέλλα. Δεν έχει επιλογή υποχώρησης από την Ουκρανία η Ρωσία.
      Και δεν μπορώ να καταλάβω την επιλογή των δυτικών να τσιγκλίσουν την αρκούδα μέσα στην φωλιά της.
      Είναι πολύ χοντρό το παιχνίδι στην Ουκρανία...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.