Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η ταινία της εβδομάδας: Ο άνθρωπος με το γαρύφαλο

«Η πληγή μας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, το ίδιο κι η πίστη μας./ Θα φέρουμε την κληρονομιά σου στους ώμους μας,/ ως την πόρτα του ήλιου, Μπελογιάννη. Καλημέρα αδέρφια μου./ Καλημέρα ήλιε / Καλημέρα κόσμε./ Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά/ πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.»  
Γ. Ρίτσος «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»

Την Κυριακή 30 Μάρτη 1952 ο Νίκος Μπελογιάννης και ακόμα 3 από τους 8 καταδικασμένους σε θάνατο (ο Ηλίας Αργυριάδης, ο Νίκος Καλούμενος και ο Δημήτρης Μπάτσης) έπεφταν νεκροί από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος. Η εκτέλεση των τεσσάρων κομμουνιστών έγινε στο «συνήθη τόπο» των εκτελέσεων (Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία») υπό το φως των προβολέων των στρατιωτικών αυτοκινήτων. Ηταν νύχτα, ώρα 4 και 10΄. Σε λίγο θα ξημέρωνε.


Οι νεκροί μεταφέρθηκαν στο Γ΄ Νεκροταφείο όπου και θάφτηκαν, ενώ πλήθος κόσμου, μόλις πληροφορήθηκε τις εκτελέσεις, άρχισε να καταφθάνει στο Γ΄ Νεκροταφείο, για να αποθέσει ένα κόκκινο γαρύφαλλο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των δολοφόνων. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.

Το ΚΚΕ κατάγγειλε τη δολοφονία με ανακοίνωση του ΠΓ στις 30 Μάρτη 1952, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα στις 4 η ώρα έπαψε να χτυπάει η φλογερή καρδιά ενός μεγάλου αγωνιστή του λαού της Ελλάδας και της φιλειρηνικής ανθρωπότητας. (...) Ο Μπελογιάννης έπεσε από τα αμερικάνικα βόλια που τα έριξαν οι δήμιοι Πλαστήρας - Βενιζέλος. Ο Μπελογιάννης όμως ζει μέσα στις καρδιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Μπελογιάννης πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων ηρώων της προοδευτικής ανθρωπότητας».
Για την εκτέλεση του Μπελογιάννη γράφτηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 30 Μάρτη 1952:
«Κατεβλήθη προσπάθεια όπως η ποινή του Μπελογιάννη μετατραπεί εις ισόβια δεσμά, λόγω της αναγραφής εις την απόφασιν του Στρατοδικείου της φράσεως ότι καταδικάζεται διά το αδίκημα της κατασκοπείας διά το μέχρι του Ιουνίου 1950 χρονικόν διάστημα. Αλλά, λόγω της θέσεως την οποίαν κατέχει εις το ΚΚΕ, η άποψις αυτή δεν έγινεν δεκτή από τον Ανώτατον Αρχοντα».
Πηγή: Ριζοσπάστης 
_____________
Η ταινία:

Η ταινία ορόσημο για την ελληνική Αριστερά. Η εμπορική επιτυχία που έφερε πάνω από 700.000 θεατές στις αίθουσες όλης της χώρας τα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, τότε που ο τόπος ακόμη έβραζε, ώστε να δουν τη συγκλονιστική βιογραφία του αγωνιστή και μάρτυρα της Αριστεράς και, δη, του Κ.Κ.Ε., του Νίκου Μπελογιάννη, του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο", που έγινε πίνακας από τον Πικάσο, τραγούδι από τους Χατζή και Ραβάνηποίημα από τον Ρίτσο και ταινία από τον Νίκο Τζίμα.

Η άδικη, βεβιασμένη αλλά και υποκινημένη από ξένο δάκτυλο εκτέλεση του ιδίου και άλλων συντρόφων του στις 30 Μαρτίου του 1952, συσπείρωσε τον κόσμο της Αριστεράς απέναντι στην παρακρατική δεξιά της εποχής.

Η ταινία του Νίκου Τζίμα βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και της Μόσχας. Πρωταγωνιστούν οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Κώστας Καζάκος, Βαγγέλης Καζάν, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Φυσσούν και πολλοί άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.
Πηγή: SevenArt
Ακολουθεί η ταινία:


Βλέπε ακόμη:
Αφιέρωμα του "Ως3" στον Νίκο Μπελογιάννη

2 σχόλια:

  1. Στο σημείο με τον Πλουμπίδη δεν τα μπερδεύει λίγο... έως πολύ;


    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΑΛΗΣ:
      Την εποχή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα (όχι η ταινία) τα πράγματα είχαν μπερδευτεί αρκετά από μόνα τους...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.