H ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση συνεχίζεται, και για πρώτη φορά μετά από χρόνια υψώνονται από κάποιον οι τόνοι ενάντια στο ευροατλαντικό μπλοκ. Στα πλαίσια της ενημέρωσης για τα παραπάνω παραθέτουμε τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου.Σκληρή γλώσσα κατά της Δύσης από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο ρωσικό κοινοβούλιο, όπου υπεγράφη η ιστορική συμφωνία ένταξης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Μας κατηγορούν ότι κινηθήκαμε έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι καλό που θυμούνται ότι υπάρχει – κάλλιο αργά παρά ποτέ», είπε, αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η Ρωσία από τη Δύση.
«Οι δυτικοί, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για την μοίρα του κόσμου, ασκούν βία κατά κυρίαρχων κρατών, αγνοούν το επιδεικτικά τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας και φτιάχνουν και διαλύουν συμμαχίες, σύμφωνα με το δόγμα “όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας”» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, ανεβάζοντας τους τόνους.
«Δεν μας ρώτησαν ποτέ για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Δύση εξαπάτησε τη Ρωσία στην Ουκρανία, διάβηκε την «κόκκινη γραμμή» και η Μόσχα θα πρέπει να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.
«Η Δύση επιμένει να υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς νόμους, μόνο που δεν μας λέει ποιοί νόμοι είναι αυτοί... Ασφαλώς και δεν υπάρχει καμία παραβίαση διεθνούς νόμου…» είπε χαμογελώντας ο ρώσος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως με την περίφημη «επέμβαση στην Ουκρανία» για την οποία κατηγορεί η Δύση τη Μόσχα, δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός, δε χύθηκε ούτε μια σταγόνα αίμα, αντίθετα με την αιματηρή «επανάσταση της πλατείας Μαϊντάν» στο Κίεβο, που γέμισε ανεξέλεγκτους εξτρεμιστές και νεοναζί που άνοιγαν πυρ κατά πάντων.
Από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι, στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τον «Αραβικό Χειμώνα»
Ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καθοδηγούνται στην εξωτερική πολιτική τους όχι από το διεθνές δίκαιο, αλλά από «το δίκαιο του όπλου», υπενθυμίζοντας τους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου, «παρόλο που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είχε εκδώσει ανάλογο ψήφισμα» ενώ αναφέρθηκε και στα γεγονότα στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, όπου οι δυτικές δυνάμεις κατάφεραν να «μετατρέψουν την αραβική Άνοιξη, σε αραβικό Χειμώνα».
«Οι δυτικοί εταίροι μας με επικεφαλής τις ΗΠΑ έχουν φθάσει να πιστεύουν πως αποτελούν εξαίρεση και αισθάνονται πως είναι οι εκλεκτοί. Μπορούν να αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου, μόνον αυτοί μπορεί να έχουν δίκιο», πρόσθεσε. Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε πως οι Δυτικοί «πέρασαν την κόκκινη γραμμή και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο» στην ουκρανική κρίση.
«Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση, αλλά οι προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες»
«Η Ρωσία δεν θα επιδιώξει ποτέ να αρχίσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της» συνέχισε ο Πούτιν, τονίζοντας πως οι δυτικές προσπάθειες εκφοβισμού της Ρωσίας με κυρώσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες από τη Μόσχα. «Κάποιοι δυτικοί πολιτικοί μας εκφοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν», δήλωσε. «Θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως», κατέληξε ο Πούτιν.
Πηγή: Η Ρωσία τώρα
«Στις καρδιές και το μυαλό των πολιτών η Κριμαία είναι ρωσική γη». Αυτό τόνισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη σημερινή ομιλία του στα δύο σώματα του ρωσικού Κοινοβουλίου, λίγο πριν υπογράψει την συμφωνία ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά νόμιμο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ τόνισε πως η περιοχή, η οποία είναι εξαιρετικής σημασίας για τη Ρωσία, ήταν και παραμένει ρωσική γη. «Στις καρδιές και το μυαλό των πολιτών η Κριμαία ήταν και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας» δήλωσε τονίζοντας ότι και οι τρεις κύριες εθνικότητες, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Τάταροι, θα έχουν ίσα δικαιώματα σε ό,τι αφορά τη γλώσσα. Εξηγώντας την απόφαση για την επαναφορά της Κριμαίας στη Ρωσία, ο Πούτιν τόνισε πως η ιστορία και ο πολιτισμός έχουν κοινές ρίζες μέσα στους αιώνες, σε ένα μοναδικό μείγμα εθνοτήτων και παραδόσεων. «Η Ρωσία δεν θα μπορούσε παρά να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κριμαίας για βοήθεια, διαφορετικά θα ήταν προδοσία» είπε ο Πούτιν.
Πυρά κατά της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας
Ο ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία άφησε ανεξέλεγκτη τη δράση των υπερεθνικιστών, ανοίγοντας το δρόμο στους «νεοναζί». «Αυτοί που ήταν πίσω από τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα, προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, με κάθε κόστος, ακόμα και χρησιμοποιώντας τρομοκρατία, δολοφονίες πολιτών, πογκρόμ διώξεων» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες». «Αυτοί είναι που αποφασίζουν σήμερα για την Ουκρανία. Οι αποκαλούμενες ουκρανικές αρχές εισήγαγαν ένα σκανδαλώδη νόμο για την αναθεώρηση της γλωσσικής πολιτικής, που παραβίαζε κατάφορα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων».
«Δεν επιθυμούμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη»
«Δεν επιθυμούμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη»
Ο Πούτιν διαβεβαίωσε επίσης πως η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας, ούτε «το κακό του ουκρανικού λαού» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Μην πιστεύετε αυτούς που σας φοβίζουν σχετικά με τη Ρωσία, αυτούς που λένε λένε πως, μετά την Κριμαία, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Δεν επιθυμούμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη», τόνισε ο Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα απευθύνθηκε στις στρατιωτικές αρχές της Ουκρανίας, ευχαριστώντας τις που δεν ενεπλάκησαν στην αιματοχυσία.
Η ανάλυση της ομιλίας του Β.Πούτιν από τον Ριζοσπάστη
Πηγή: Η Ρωσία τώραUpdate:
Η ανάλυση της ομιλίας του Β.Πούτιν από τον Ριζοσπάστη
"δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις δοκιμασίες των Ουκρανών, των Τατάρων (αλλά και των ίδιων των Ρώσων) κατά τη σταλινική εποχή"
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://ardin-rixi.gr/archives/16779
ΟΧΙ ΟΤΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ, αλλά που είναι εκείνο το σημείο που λέει το "Άρδην", στο οποίο ο Πουτιν αναφέρεται στον ΣΤΑΛΙΝ;
ΑΛΗΣ
@ΑΛΗΣ:
ΔιαγραφήΔεν ξέρω.
Ούτε εδώ (http://rbth.gr/politics/2014/03/19/poytin_i_rosia_tha_prostatepsei_toy_rosoy_stin_oykrania_29197.html) που έχει πιο λεπτομερειακά την ομιλία του βρήκα κάτι τέτοιο.
Δεν το αποκλείω να το έχει πει πάντως. Εδώ αναγνώρισε μέχρι και το ....Κατίν!
@ΑΛΗΣ:
ΔιαγραφήTελικά ο Πούτιν πουθενά δεν αναφέρει ονομαστικά τον Στάλιν στην ομιλία του.
Μόνη αναφορά σε αυτό που πιθανολογεί το σχόλιο που παράθεσες είναι αυτή:
"...Ναι, υπήρξε μια περίοδος, όταν έναντι των Τάταρων της Κριμαίας, όπως και έναντι ορισμένων άλλων λαών της ΕΣΣΔ, επιδείχθηκε σκληρή αδικία. Θα πω ένα πράγμα: από τις διώξεις τότε υπέφεραν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και πρωτίστως, βέβαια, Ρώσοι στην εθνικότητα. Οι Τάταροι της Κριμαίας επέστρεψαν στην πατρική γη τους. Θεωρώ ότι πρέπει να ληφθούν όλε οι αναγκαίες πολιτικές, νομοθετικές αποφάσεις, οι οποίες θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία της αποκατάστασης του λαού των Τάταρων της Κριμαίας, αποφάσεις, οι οποίες θα αποκαταστήσουν τα δικαιώματά τους και το καλό τους όνομα στο ακέραιο..."
http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/420051/i-istoriki-omilia-poytin-sto-kremlino-gia-tin-epanenosi-me-tin-krimaia
@TRASH:
Διαγραφήεκατομμύρια, ε;
Πόσα εκατομμύρια ήταν τα χρυσοστόλιστα ανθρωπόμορφα δουλεμπορικά κτήνη στην ΕΣΣΔ;
(αν και βέβαια ο Πουτιν λέει απλώς "εκατομμύρια", αλλά φαντάζομαι μάλλον για αυτά τα «««κακόμοιρα»»» «««εκατομμύρια»»» θα λυπάται... δεν πρέπει να διώκονται οι απατεώνες... σφάλμα κι αδικία... ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΡΑΜΑ)
ΑΛΗΣ
@ΑΛΗΣ:
ΔιαγραφήΜιλάμε κατά βάση για συνεργάτες των ναζί στον πόλεμο.
Εξού κ η αποστροφή "... θα αποκαταστήσουν τα δικαιώματά τους και το καλό τους όνομα στο ακέραιο..."
Ούτε ο Πούτιν δεν τολμάει να πει πως διώχθηκαν χωρίς λόγο...
Είχε δηλώσει κι αυτά πριν μερικές μέρες
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.enikos.gr/international/221551,BINTEO-Poytin:Oi_Mpolsevikoi_edwsan_th_r.html
ρα
@ρα:
ΔιαγραφήΕίναι η ίδια ομιλία που δίνω παραπάνω ολόκληρη στο λινκ http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/420051/i-istoriki-omilia-poytin-sto-kremlino-gia-tin-epanenosi-me-tin-krimaia
Η ακριβής μετάφραση είναι "...Μετά την επανάσταση, οι μπολσεβίκοι με διάφορες αιτιολογήσεις, ας αφήσουμε το Θεό να τους κρίνει, συμπεριέλαβαν στα εδάφη της Ουκρανικής Ενωσιακής Δημοκρατίας σημαντικές ιστορικές εκτάσεις της Νότιας Ρωσίας. Αυτό έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη η εθνική σύνθεση των κατοίκων και σήμερα αυτά είναι η σύγχρονη νοτιο-ανατολική Ουκρανία..."
Το οφθαλμοφανές είναι πως διεκδικεί και άλλα (εκτός της Κριμαίας) Ουκρανικά εδάφη.
Για την ίδια την Κριμαία έχει τύποις δίκιο στην περίπτωση που θεωρήσει κάποιος μπολσεβίκο τον ...Χρουτσώφ!
Η ομιλία του Πούτιν πάντως έχει το ενδιαφέρον της για την ισορροπία που που προσπαθεί να κρατήσει ανάμεσα στα αντικομμουνιστικά κλισέ που επαναλαμβάνει, και στην νοσταλγία της ΕΣΣΔ στην οποία θέλει να επενδύσει:
"...Αυτό, που φαινόταν αδιανόητο, δυστυχώς έγινε πραγματικότητα. Η ΕΣΣΔ διαλύθηκε..."
"...Την ίδια στιγμή πρέπει επίσης ανοιχτά να παραδεχθούμε ότι και η ίδια η Ρωσία, εγκαινιάζοντας την «παρέλαση των κυριαρχιών», συνέβαλε στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και κατά την τυπική πιστοποίηση της διάλυσης της ΕΣΣΔ ξέχασαν και την Κριμαία και την κύρια βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, τη Σεβαστούπολη..."
"...Παρεμπιπτόντως και η ίδια η Ουκρανία, θα ήθελα αυτό να το υπενθυμίσω, ανακοινώνοντας την έξοδό της από την ΕΣΣΔ, έκανε το ίδιο πράγμα, σχεδόν αυτολεξεί το ίδιο. Στην Ουκρανία εκμεταλλεύτηκαν αυτό το δικαίωμα και το αρνούνται στους κατοίκους της Κριμαίας...."
Από τον σημερινό Ριζοσπάστη
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/3/2014&id=15050&pageNo=17&direction=1
@krs:
ΔιαγραφήTo πρόσθεσα στο αρχικό σαν update