Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Ψωροκώσταινα....

Κατάστημα της Universal Bank, θυγατρικής της Eurobank
Αναταράξεις επίσης σε εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και στον τουρισμό

Ουκρανία: Γιατί η κρίση ακουμπά και τις ελληνικές επιχειρήσεις - Μισό δισ η άμεση έκθεση τους

Του Στέλιου Μορφίδη

Οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλούν "ανατριχίλα" στους Έλληνες επιχειρηματίες που έσπευσαν να επενδύσουν αρκετά εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια στη χώρα ενώ επιπτώσεις αναμένονται και στην ελληνική οικονομία με δεδομένο ότι οι εξαγωγές μας ακολουθούσαν αυξητική τάση την τελευταία τριετία ενώ υπήρχε και μεγάλο ρεύμα Ουκρανών τουριστών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Κίεβο οι συνολικές ελληνικές άμεσες επενδύσεις στην Ουκρανία ανέρχονταν στα 466,1 εκατ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Κατά την εν λόγω ημερομηνία, οι ελληνικές επενδύσεις αποτελούσαν το 0,9% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα.

Μεταξύ των 52 ελληνικών εταιρειών που έχουν καταγραφεί στο Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου ως δραστηριοποιούμενες στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται οι: Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Coca Cola Hellenic, Ήφαιστος, Alumil, Balkan, Etem, Profilco, Yioula, Νεοχημική, Chipita, Sunlight, Printec, Γερμανός, Σαράντης, Informer κ.α.

Είναι ευδιάκριτο ότι ο τομέας που έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ουκρανία είναι ο τραπεζικός. Εξάλλου η EFG Eurobank εξαγόρασε την ουκρανική Universal Bank και, στις αρχές Ιουλίου 2007, έθεσε σε λειτουργία δίκτυο καταστημάτων στη χώρα. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε τον Μάιο 2007 ποσοστό 78% της ουκρανικής τράπεζας International Commerce Bank, και η Alpha Bank, τον Μάρτιο του 2008, εξαγόρασε ποσοστό 90% της ουκρανικής τράπεζας OJSC Astra Bank.

Πλην τραπεζών, μία από τις ισχυρότερες ελληνικές παρουσίες στην Ουκρανία έχει η Μηχανική, η οποία βέβαια αντιμετωπίζει ήδη πολύ μεγάλα προβλήματα. Μεταξύ άλλων έχει κατασκευάσει υπερσύγχονο εμπορικό κέντρο 30.000 τμ στην Οδησσό, κτήρια διαμερισμάτων, καταστημάτων, ένα μεγάλο κτίριο γραφείων και ένα πολιτιστικό κέντρο στη Μαριούπολη, που δόθηκε δωρεά στους ομογενείς, ενώ σε εκκρεμότητα παρέμεναν δύο συγκροτήματα σε Κίεβο και Οδησσό αντίστοιχα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι υπάρχουν συμμετοχές ελληνικών κεφαλαίων σε καταστατικά επιχειρήσεων που έχουν καταχωρηθεί ως εισερχόμενες από άλλες χώρες και όχι από την Ελλάδα

Tουρισμός

Την ίδια ώρα όμως σημαντικές απώλειες ίσως υπάρξουν και τους επιχειρηματίες του τουρισμού που τα τελευταία χρόνια είδαν το ρεύμα των Ουκρανών που επισκέπτονταν τη χώρα μας, κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα, να αυξάνεται σημαντικά. Το ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι, άλλωστε, μεγάλο στην Ουκρανία, όσον αφορά στην αναψυχή και τις διακοπές αλλά και για ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουκρανικής Στατιστικής Επιτροπής, το 2012, 29% περισσότεροι Ουκρανοί πολίτες (συνολικά 121.536) επισκέφθηκαν την Ελλάδα, από 94.240, το 2011. Όσον αφορά στα προηγούμενα έτη, η ροή των Ουκρανών προς την Ελλάδα διευρύνθηκε το 2010 κατά 60,9% και το 2011 κατά 48,5%.Μάλιστα όπως καταγράφει η ΤτΕ, η ροή των τουριστών κατάφερε να καταστήσει το διμερές εμπόριο υπηρεσιών πλεονασματικό για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το πλεόνασμα αυξήθηκε στα 41,4 εκατ. ευρώ το 2012 από 1 εκατ. που ήταν το 2010, χρονιά κατά την οποία για πρώτη φορά το ισοζύγιο έγειρε υπέρ της Ελλάδας.Εξαγωγές

Την ίδια ώρα όμως και πολλοί επιχειρηματίες που εξάγουν στην Ουκρανία ανησυχούν για τις προοπτικές με δεδομένο ότι τα τελευταία τρία χρόνια η δραστηριότητα τους αυξάνονται ραγδαία με "αιχμή" το πετρέλαιο, τα χημικά προϊόντα και τα τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 22,2% σε σχέση με το 2011, στα 149,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,7%, στα 202,6 εκατ. ευρώ.Τη μερίδα του λέοντος, κατέλαβαν και το 2012 οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων (κυρίως πετρέλαιο εσωτερικής και εξωτερικής καύσης, καθώς και βενζίνη για κινητήρες) ανερχόμενες σε σχεδόν 30% του συνόλου.

Τα φρούτα σημείωσαν μια εξαιρετική επίδοση με αύξηση κατά 127,3%, με τα ροδάκινα να καλύπτουν από μόνα τους περί το 15% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στην Ουκρανία. Επίσης, εξήχθησαν σημαντικές ποσότητες ακτινιδίων (4,1% του συνόλου των εξαγωγών), σταφυλιών (2,6%), βερίκοκου (1,2%), ενώ με μικρότερες ποσότητες έπονται οι κλημεντίνες, τα μανταρίνια, οι φράουλες, τα ̟ορτοκάλια, τα δαμάσκηνα κ.α.

Πηγή: Ουκρανία: Γιατί η κρίση ακουμπά και τις ελληνικές επιχειρήσεις - Μισό δισ η άμεση έκθεση τους | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/41550/oykrania-giati-i-krisi-akoympa-kai-tis-ellinikes-epiheiriseis-miso-dis-i-amesi-ekthesi#ixzz2uek620SO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.