Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Ταξική Διάρθρωση της Σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας (pdf)

Η ταξική διάρθρωση της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι αντικείμενο της πιο οξυμένης ταξικής πάλης. Στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες δημοσιεύεται πάνω στο θέμα των τάξεων μεγάλος αριθμός βιβλίων και άρθρων. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να αφήνουμε ελεύθερο το πεδίο στους ιδεολόγους της αστικής τάξης. Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλώς να απαντάμε αλλά και να επεξεργαζόμαστε τα ζητήματα αυτά όσο το δυνατό πληρέστερα.
Πέρα από αυτό, η ανάλυση της ταξικής διάρθρωσης αποτελεί τη βάση για τη χάραξη της σωστής στρατηγικής και τακτικής του επαναστατικού κινήματος, τον καθορισμό των κινητήριων δυνάμεων της επανάστασης και τη διαμόρφωση της οργανωτικής πολιτικής ενός κομμουνιστικού κόμματος.
[...]
Ωστόσο, η ανάλυση των τάξεων και στρωμάτων της κοινωνίας δεν ενδιαφέρει, δεν πρέπει να απασχολεί μόνο τους κομμουνιστές. Καθένας που επιδιώκει να είναι σε θέση να κατανοεί το πολιτικό γίγνεσθαι, είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά και το ρόλο των τάξεων και στρωμάτων, την αριθμητική τους δύναμη και τις τάσεις ανάπτυξής τους.
Με βάση τις σκέψεις αυτές, μελέτησα το θέμα των τάξεων και στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Την πρώτη επεξεργασία του θέματος έκανα το 1983-86 με βάση την απογραφή του 1981, που παρουσιάστηκε στο βιβλίο, Κοινωνικοπολιτικά ζητήματα του εργατικού κινήματος. Το θέμα επεξεργάστηκα εκ νέου το 1994 με βάση την απογραφή του 1991
Από την πρώτη επεξεργασία και μέχρι σήμερα είχαμε σοβαρές εξελίξεις και διεθνώς και στην Ελλάδα.
[...]
Η μελέτη αυτή έγινε με νέα στοιχεία: τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού του 2001, της απογραφής των καταστημάτων του 2002, με βάση τα αρχεία του Ι.Κ.Α. και της έρευνας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του 1997.
Στην εργασία αυτή δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη μελέτη του ρόλου της εργατικής τάξης ως επαναστατικού υποκείμενου της εποχής, με στόχο να επιβεβαιωθεί η θέση ότι η εργατική τάξη είναι «τάξη για τον εαυτό της».
Τέλος, στεκόμαστε ιδιαίτερα στις αστικές και μικροαστικές αντιλήψεις για τις τάξεις και τα στρώματα της κοινωνίας, γιατί πιστεύουμε ότι οι αντιλήψεις αυτές πρέπει να ανασκευάζονται ουσιαστικά, όσο το δυνατό, πληρέστερα. Δεν είναι σωστό να υποτιμούμε τις απόψεις των ιδεολογικών μας αντιπάλων και να τις απορρίπτουμε χωρίς συστηματική μελέτη.

Από την Εισαγωγή του Κώστα Κάππου

Ακολουθεί το βιβλίο σε pdf:

5 σχόλια:

 1. Πως μπορώ να το κατεβάσω, γιατί το scribd ζητά συνδρομή?
  gorf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @gorf:
  Από ότι θυμάμαι για το πως λειτουργεί το scribd, είναι ελεύθερο μέχρι κάποια κατεβάσματα.
  Μετά για να κατεβάσεις, πρέπει να ανεβάσεις κάτι (ότι νά 'ναι -ανεξαρτήτων όγκου) και εσύ.
  Γενικά μπορείς να το λειτουργήσεις δωρεάν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απαντήσεις
  1. Τι να πω, τόσα χρόνια δεν ε΄χω αντιμετωπίσει ζήτημα, ούτε έχω πληρώσει κάτι. Ίσως επειδή κατά κύριο λόγο ανεβάζω.

   Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.