Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ο δεκάλογος του μεταμοντέρνου

1. Ο Σοσιαλισμός δεν λειτουργεί, όπως δεν λειτουργεί και καμιά άλλη μεγάλη αφήγηση. Οι ιδεολογίες που συνδέονται με αυτές είναι πάντα λανθασμένες.

2. Οι τάξεις εκφυλίζονται και εξαφανίζονται, ενώ οι απόπειρες ανάλυσης με βάση τις τάξεις είναι περιοριστικές και λάθος. Υπάρχουν πολλές σημαντικές πηγές ταυτότητας και σύγκρουσης, όπως το φύλο, η φυλή ή οι σεξουαλικές προτιμήσεις.

3. Το κράτος είναι πάντα επικίνδυνο και δεν μπορεί να επιφέρει αποτελεσματική κοινωνική ευημερία. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από την κοινωνία των πολιτών.

4. Οποιασδήποτε μορφής κεντρικός σχεδιασμός είναι ανεπαρκής και τείνει στη διαφθορά. Οι αγορές είναι ο μοναδικός μηχανισμός ο οποίος επιτρέπει τη δίκαιη διανομή.

5. Η παλαιά αριστερή προσέγγιση στην πολιτική πάντα καταλήγει σε αυταρχικά καθεστώτα τα οποία καταστρέφουν την πολιτισμένη κοινωνία. Η πολιτική πρέπει να υφίσταται μόνο σε τοπικό επίπεδο, για τοπική προσπάθεια σε τοπικά ζητήματα.

6. Οι συγκρούσεις ( ανταγωνισμοί ) είναι αναπόφευκτες και εαν και κάποιες μπορούν να επιλυθούν, αυτό απλώς μετατρέπει και καλλιεργεί το έδαφος για περισσότερους καινούργιους ανταγωνισμούς. Μια σφαιρική θεώρηση όλων των συγκρούσεων και των ενδεχόμενων λύσεων είναι ακατόρθωτη. Το μόνο που μπορούμε να κατανοήσουμε είναι συγκεκριμένες καταστάσεις σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

7. Αυτό είναι καλό, αφού η λύση όλων των συγκρούσεων θα είχε σαν αποτέλεσμα μια σταθερή, καλοδομημένη κοινωνία. Το ιδανικό θα ήταν μια πλουραλιστική δημοκρατία, η οποία θα προωθούσε ένα σταθερό πλαίσιο για τοπικές συγκρούσεις.

8. Οι επαναστάσεις είτε δεν είναι εφικτές είτε τελειώνουν άσχημα. Η εναλλακτική λύση είναι η δημοκρατική μετάβαση.

9. Η αλληλεγγύη μπορεί να υπάρξει μέσα και ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες. Είναι μια κίνηση ανθρωπισμού. Η πίστη στην ταξική αλληλεγγύη ως μοναδική έγκυρη μορφή αλληλεγγύης είναι επιβλαβής σε αυτή την διαδικασία.

10. Σε έναν αλληλοεξαρτώμενο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο, ο αντι-ιμπεριαλισμός δεν αποτελεί πλέον τη λύση. Ο κόσμος είναι υπερβολικά περίπλοκος.
___________________
( ο δεκάλογος βρίσκεται σε ένα λαϊκό βιβλιαράκι-κόμικ για τον μαρξισμό και είναι γραμμένος από μεταμοντέρνο-μεταμαρξιστή. Aν ήταν γραμμένος από μαρξιστή θα είχε τον τίτλο: "οι δέκα λόγοι που μας χωρίζουν από τους μεταμοντέρνους"... )
Πηγή: Disdaimona
Βλέπε ακόμη:

3 σχόλια:

  1. Στο 9,

    "Η αλληλεγγύη μπορεί να υπάρξει μέσα και ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες. Είναι μια κίνηση ανθρωπισμού. Η πίστη στην ταξική αλληλεγγύη ως μοναδική έγκυρη μορφή αλληλεγγύης είναι επιβλαβής σε αυτή την διαδικασία."

    αναφέρεται για μια κοινωνία αγγέλων;

    Σωστό κατάλαβα;

    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλ. ο Λάτσης θα νοιάζεται τον άστεγο!... και θα του συμπαραστέκεται!

    Αυτό δεν είναι κοινωνία αγγέλων! Σωστά!

    Είναι κοινωνία αποχαυνωμένων!

    Δηλ. ΚΟΨΕ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!!!

    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.