Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Οικογενειακή ευθύνη (back to 50's)

Εκδικούνται τους συγγενείς του Ξηρού


Από την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν να καλούν συγγενείς του Χριστόδουλου Ξηρού να καταθέσουν ως μάρτυρες για την φυγή του. Άλλωστε, οι γνωστοί σχολιαστές στο δελτίο του Mega είχαν βγάλει την ετυμηγορία από τη πρώτη στιγμή: στην απόδραση συνέπραξε ενεργά το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του…

Του Χρήστου Αβραμίδη και του Αντώνη Γαλανόπουλου
Από την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν να καλούν συγγενείς του Χριστόδουλου Ξηρού να καταθέσουν ως μάρτυρες για την φυγή του. Άλλωστε, οι γνωστοί σχολιαστές στο δελτίο του Mega είχαν βγάλει την ετυμηγορία από τη πρώτη στιγμή: στην απόδραση συνέπραξε ενεργά το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του…

Χθες, 9 Ιανουαρίου νωρίς το απόγευμα, άνδρες της αστυνομίας χωρίς ένταλμα εισαγγελέα ουσιαστικά προσήγαγαν 13 συνολικά μέλη του συγγενικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του Χριστόδουλου Ξηρού, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν ήδη καταθέσει. Οι εμπλεκόμενοι κρατήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (Δ.Σ.Θ.) για ολόκληρο το βράδυ κι αφέθηκαν ελεύθεροι στις εφτά το πρωί.

«Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν για τουλάχιστον 16 ώρες σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς προσαγωγής και μαρτυρικής κατάθεσης. Εμάς μας έδιναν πολύ συγκεχυμένες πληροφορίες. Όντας μάρτυρες δεν είχαν το δικαίωμα να έχουν μαζί τους ούτε και να ενημερώσουν τους συνηγόρους τους. Δεν ξέραμε καν που βρίσκονται, τους ψάχναμε για να τους μιλήσουμε» δήλωσαν στο UNFOLLOW οι συνήγοροι Κατερίνα Τάτση και Κωνσταντίνα Κάτσια, που εκπροσωπούν ορισμένους από τους μάρτυρες.

Μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Δ.Σ.Θ.) κινητοποιήθηκαν άμεσα στο άκουσμα της είδησης και έφτασαν στην ΓΑΔΘ τα μεσάνυχτα. Συγκεκριμένα, η Αρετή Σκουνάκη, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ., και ο Γιώργος Τζαμαδάνης, πρόεδρος της Επιτροπής Λειτουργίας Δημοκρατικών Θεσμών του Δ.Σ.Θ. συναντήθηκαν με τον υπεύθυνο αξιωματικό της αντιτρομοκρατικής προκειμένου να ενημερωθούν για την προσαγωγή μιας ολόκληρης οικογένειας. «Ζητήσαμε να μας πει τον αριθμό των προσαχθέντων, καθώς επίσης και να τους δούμε για να παράσχουμε νομική βοήθεια. Αυτός μας δήλωσε ότι ο αριθμός υπερβαίνει τους 10 και στην συνέχεια μας αρνήθηκε την επίσκεψη λόγω του ότι καμία τις προσαγωγές δεν είχε μετατραπεί σε σύλληψη» δηλώνει η Αρετή Σκουνάκη.

Οι αντιδράσεις των δικηγόρων ήταν έντονες. «Πρέπει να δούμε το ζήτημα με τις προσαγωγές. Ο νόμος αναφέρει ότι μία προσαγωγή μπορεί να κρατήσει για το αναγκαίο και εύλογο διάστημα, ένα διάστημα που χωρίς να είναι καθορισμένο εμπίπτει σε κάποια λογικά κριτήρια. Δεν μπορεί να κρατούνται άνθρωποι για 10, 20, 50 ώρες. Δεν είναι αυτό ο «αναγκαίος» και «εύλογος» χρόνος. Ιδιαίτερα αν αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσοι πολλοί» δηλώνει ο Γιώργος Τζαμαδάνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Σκουνάκη: «Tου αναφέραμε πως ένας από τους λόγους που θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με τους προσαχθέντες είναι οι πληροφορίες που είχαμε ότι κακοποιούνται. Αφού επιμείναμε, μας απάντησε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και όταν αφεθούν, εάν παρουσιάζουν κάποιο σημάδι, μπορούμε να υποβάλουμε μήνυση.»

Οι προσαχθέντες καταγγέλλουν, μέσω των δικηγόρων Κατερίνα Τάτση και Κωνσταντίνα Κάτσια, ένα καθεστώς εκβιασμών και απειλών με άσκηση σωματικής βίας με στόχο να τους τρομοκρατήσουν. «Θα κινηθούμε νομικά μέσω των αρμόδιων αρχών» συμπληρώνουν οι ίδιες. Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, δικηγόρος του Χριστόδουλου Ξηρού, δήλωσε ότι διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο προσαγωγής και ανάκρισης στην Θεσσαλονίκη στον διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Αθήνα, ο οποίος είναι και ο εποπτεύων της έρευνας. Ο τελευταίος δεσμεύτηκε να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και θα φροντίσει ώστε κατά την άσκηση της έρευνας να μην καταπατούνται δικαιώματα των πολιτών.

Όλα τα προαναφερθέντα επιβεβαιώνουν μέλη της οικογένειας που χθές κρατήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση αλλά μετά τη χθεσινοβραδινή τους εμπειρία δεν θέλησαν να μιλήσουν δημοσίως επώνυμα. «Υποβλήθηκαν σε συναισθηματική και ψυχολογική βάσανο. Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό» λέει ο Γιώργος Τζαμαδάνης. «Αυτό είναι εφαρμογή της επαίσχυντης και σχετικά πρόσφατης μεθόδου της «ανακριτικής διείσδυσης» καθώς πλέον δεν στοχοποιείται ο ύποπτος ή φερόμενος ως δράστης για τη πράξη, αλλά και το ευρύτερο φιλικό και συγγενικό περιβάλλον» καταλήγει η Αρετή Σκουνάκη.

Μοιάζει ξένο προς κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάποιοι άνθρωποι να υφίστανται αυτές τις συνθήκες και συμπεριφορές απλώς και μόνο επειδή έτυχε να είναι συγγενείς ή φίλοι του Ξηρού και του εκάστοτε κατηγορούμενου.

Μετά τα χθεσινά συμβάντα, παρά τη δημοσιότητα που πήρε το θεμα, οι αρχές σήμερα έχουν προσαγάγει ένα ακόμα παιδί, νεαρό συγγενή του Ξηρού.
Πηγή: Unfollow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.