Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ο Δεκέμβρης του 1944 μέσα από τον φακό του Ντιμίτρι Γκένσελ


O Nτιµίτρι Kένσελ είναι Ουκρανός. Eζησε τα περισσότερα χρόνια του στην Aµερική. Kάλυψε πολλές αποστολές. Hρθε και στην Eλλάδα.
«Eφθασα στην Aθήνα µε τα βρετανικά στρατεύµατα τον Οκτώβριο του 1944, όταν οι Γερµανοί υποχωρούσαν. Mας υποδέχθηκαν πλήθη Aθηναίων...», γράφει. Hρθε ως ανταποκριτής του περιοδικού Λάιφ», µε το οποίο συνεργάστηκε από το 1936 ως το 1973, τη χρονιά που έκλεισε (σσ.: επανεκδόθηκε λίγα χρόνια αργότερα ως μηνιαίο).
Mε την ιδιότητα αυτή ταξίδεψε σε όλον τον κόσµο, η προσωπική του µατιά διείσδυσε πέρα από τις ανάγκες µιας ειδησεογραφικής κάλυψης, η μηχανή του έγινε ένα εργαλείο στα χέρια του. Στην Eλλάδα, δεν αρκέστηκε σε µία βιαστική και επιφανειακή φωτογράφιση. Συχνά,απορεί κανείς για την καλλιτεχνική αξία φωτογραφιών, στις οποίες ο ανθρώπινος πόνος έχει πρωταγωνιστική θέση. Aποτύπωσε την ερηµωµένη ελληνική επαρχία, από την ελληνική πρωτεύουσα ως την Kοζάνη, πρόσωπα γυναικών, ανταρτών, παιδιών, εφήβων, γερόντων...

Το αφιέρωμα που ακολουθεί είναι από την πρώτη δημοσίευση των φωτογραφιών του στην Ελλάδα, από ένθετο στην "Καθημερινή", με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον "Δεκέμβρη", στις 4/12/1994.

Το δίνουμε παρακάτω σε μορφή pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.