Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τι είναι "σταλινισμός"


«4. Αν ο λενινισμός εκφράζει το πέρασμα από τον ιμπεριαλισμό στην επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου, ο σταλινισμός εκφράζει το πέρασμα στο σοσιαλισμό κάτω από τη δικτατορία του προλεταριάτου. Ο σταλινισμός θεωρητικά φώτισε το δρόμο του σοσιαλισμού και πραχτικά τον πραγματοποίησε.
7. Τι είναι λοιπόν ο σταλινισμός; Σταλινισμός είναι ο μαρξισμός-λενινισμός της εποχής του σοσιαλισμού. Η νίκη του σοσιαλισμού στο ένα έκτο του κόσμου, στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, αποτελεί το βασικό κίνητρο, δημιούργησε το βάθρο για τη νίκη της παγκόσμιας επανάστασης.

9.... Το οικοδόμημα του παγκόσμιου κομμουνισμού στηρίζεται σε τέσσερα ακλόνητα βάθρα: Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν. Είναι τέσσερις προβολείς που εκφράζουν την ίδια θέληση, την ίδια δύναμη, την ίδια αποστολή-θέληση, δύναμη και ιστορική αποστολή του παγκόσμιου προλεταριάτου. Ανοίγουν και φωτίζουν τον ίδιο δρόμο ολοένα και πιο πέρα με τελικό σκοπό τον παγκόσμιο κομμουνισμό. Το ΚΚΕ στέκει ατράνταχτα πιστό στο πνεύμα του παγκόσμιου κομμουνισμού, στο πνεύμα του των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν».
(Ν. Ζαχαριάδης:«Συλλογή έργων» σελ. 39-44, 1953).

«Οι σοσιαλδημοκράτες λακέδες μας αποκαλούν συχνά «σταλινιστές» και πιστεύουν, ότι μ’ αυτό προσβάλλουν τους κομμουνιστές. Όμως εμείς οι κομμουνιστές είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν τον χαρακτηρισμό, όπως είμαστε υπερήφανοι και για τον χαρακτηρισμό «λενινιστές». Για τον προλετάριο επαναστάτη δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να είναι ένας αληθινός λενινιστής, ένας αληθινός σταλινιστής, από το να είναι ως το τέλος πιστός οπαδός του Λένιν και του Στάλιν. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για έναν κομμουνιστή από το να αγωνίζεται κάτω από την καθοδήγηση του μεγάλου Στάλιν για το θρίαμβο της δίκαιης υπόθεσης του προλεταριάτου.

Δε μπορεί ο καθένας να είναι σταλινιστής. Ο τιμητικός χαρακτηρισμός ενός λενινιστή-σταλινιστή πρέπει να αποχτιέται με μπολσεβίκικη πάλη, με μπολσεβίκικη σταθερότητα, με αφοσίωση μέχρι αυταπάρνηση για την υπόθεση της εργατικής τάξης. Η λενινιστική-σταλινική φρουρά των αγωνιστών του προλεταριάτου, που αποτελεί το χρυσό απόθεμα του εργατικού κινήματος του κόσμου, μεγαλώνει από μέρα σε μέρα, διευρύνει τις γραμμές της και βρίσκεται σε άνοδο σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Μόνο αυτοί οι αγωνιστές, και όχι οι αξιοπεριφρόνητοι σοσιαλδημοκράτες λεκέδες του ιμπεριαλισμού, εκφράζουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και αυτή η ένδοξη φρουρά των αγωνιστών θα οδηγήσει το διεθνές προλεταριάτο με τη σημαία των Μάρξ-Ενγκελς-Λένιν-Στάλιν στη νίκη πάνω στις δυνάμεις του παλιού κόσμου.

Οι μπολσεβίκοι όμως γνωρίζουν, ότι η νίκη δεν έρχεται ποτέ μόνη της, ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί και να κερδηθεί. Κοντά στον Στάλιν να διδασκόμαστε τον δημιουργικό μαρξισμό, κοντά στον Στάλιν να διδασκόμαστε την οικοδόμηση του μπολσεβίκικου κόμματος, κοντά στον Στάλιν να μαθαίνουμε πως δυναμώνει κανείς κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τη σύνδεση με τις μάζες, κοντά στον Στάλιν να μαθαίνουμε να διεξάγουμε την πάλη ενάντια στο σοσιαλδημοκρατισμό, κοντά στον Στάλιν να διδασκόμαστε την επαναστατική τόλμη και τον επαναστατικό ρεαλισμό, κοντά στον Στάλιν να διδασκόμαστε να είμαστε άφοβοι στην πάλη και ανελέητοι ενάντια στον ταξικό εχθρό, κοντά στον Στάλιν να μαθαίνουμε πως με αλύγιστη θέληση ξεπερνάει κανείς όλες τις δυσκολίες και νικά τον εχθρό, κοντά στον Στάλιν να μαθαίνουμε να είμαστε ως το τέλος πιστοί στην υπόθεση του προλεταριακού διεθνισμού. Αυτά είναι η πιο σπουδαία προϋπόθεση για την προετοιμασία και την κατάκτηση της νίκης της εργατικής τάξης»
(Γκεόργκι Δημητρώφ: «Ο Στάλιν και το διεθνές προλεταριάτο» (1939), στα 60χρονα της γέννησής του).

«Ο Στάλιν στην εποχή της οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας στις συνθήκες της πάλης με τον αντιδραστικό φασισμό, πλούτισε τον Μαρξισμό-Λενινισμό με πλήθος στοιχεία που αναπτύχθηκαν στις καινούργιες κοινωνικές συνθήκες. Ο μαρξισμός κοσμοθεωρία και ζωντανή μέθοδος του προλεταριάτου και του κομμουνιστικού κόμματος αναπτυγμένες σε λενινισμό-σταλινισμό δίνει τη μοναδική σωστή γνώση του κόσμου και το δρόμο δράσης για την αλλαγή του προς το συμφέρον της κοινωνικής προόδου.
Η τωρινή κοινωνική πραγματικότητα με την φοβερή πολεμική σύρραξη που βγήκε απ' τις εσωτερικές αντιθέσεις του καπιταλισμού και επιβλήθηκε από το φασισμό αποτελεί περίτρανη απόδειξη για την ορθότητα τουΜαρξισμού-Λενινισμού-Σταλινισμού». (Δ. Γληνός: «Μαρξισμός-Λενινισμός- Σταλινισμός», "ΚΟΜΕΠ" Ιούνης 1943, σελ. 392).
«Απάνω στην ίδια σωστή βάση στηρίχτηκε και ο μεγαλοφυής συνεργάτης του Λένιν, Στάλιν, και με σιδερένιο χέρι και με ατράνταχτη θαυμαστή θεωρητική σύλληψη της διαλεχτικής πορείας της επανάστασης οδήγησε και τη Σοβιετική Ένωση και την Τρίτη Διεθνή στους σωστούς δρόμους που οδηγούνε στη νίκη του σοσιαλισμού. Έτσι η μαρξιστική-λενινιστική-σταλινική κοσμοθεωρία αγκαλιάζει όλα τα επίπεδα της ζωής».
(Δ. Γληνός: «Ο μαρξισμός-λενινισμός και τα νεοελληνικά προβλήματα», "ΚΟΜΕΠ", Σεπτέμβρης 1943, σελ.492)
____________
Τα αποσπάσματα στην ηλεκρονική τους μορφή είναι από το (κάθε άλλο παρά φιλό-ΚΚΕ) μπλογκ "ανασύνταξη" 
____________
Αυτός λοιπόν είναι ο "Σταλινισμός". Ο Μαρξισμός-λενινισμός της εποχής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
Ακόμη και με τα λάθη ή τις πιθανές ανεπάρκειες που μπορεί κάποιος να του καταλογίσει, δεν είναι τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από αυτό.
Το άρθρο αποτελεί μία λεξικογραφική βοήθεια στα παρτάλια της ξοφλημένης σοσιαλδημοκρατίας...

Βλέπε ακόμη:

16 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=wj_-yrBq5V0

    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TRASH νομίζω ξέρεις πως δε συμφωνώ με τον τροτσκισμό ( που δυστυχώς κυριαρχεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ), όμως ούτε άκριτα δέχομαι και τον σταλινισμό. Διαβάζοντας και το 6ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ ( και ειδικά το άρθρο "η στρατηγική του ΚΚΕ με ΓΓ της ΚΕ τον Νίκο Ζαχαριάδη ( 1931 - 1956 )" ) συνειδητοποίησα πως και το ΚΚΕ μάλλον την ίδια άποψη πρέπει να έχει. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.
    ARISTEROS EPANASTATIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ARISTEROS EPANASTATIS:
      Για την αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη
      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6468789&publDate=2/10/2011
      Τιμή στο λαϊκό ηγέτη, Νίκο Ζαχαριάδη
      http://www.902.gr/eidisi/politiki/23206/timi-sto-laiko-igeti-niko-zahariadi-video-foto#/0
      "...Η στρατηγική του ΚΚΕ, όταν ήταν ΓΓ της ΚΕ ο Νίκος Ζαχαριάδης, συμπυκνώνει τις αντιφάσεις που υπήρχαν στη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ο Ν. Ζαχαριάδης, ως κομμουνιστής ηγέτης, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει αυτά τα όρια. Ηρθε σε σύγκρουση με το ΚΚΣΕ για πολλά θέματα της πάλης του ΚΚΕ, όμως υποχώρησε στις πιέσεις του ΚΚΣΕ και απέσυρε το Σχέδιο Προγράμματος.
      Ο Ν. Ζαχαριάδης παρέμεινε αφοσιωμένος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ και στον προλεταριακό διεθνισμό. Η σύγκρουσή του με το ΚΚΣΕ δεν ταυτιζόταν με την πολεμική του ΚΚ Κίνας. Εύστοχα κατέκρινε τη θεωρία και την πολιτική του Μάο ως μικροαστική - σοβινιστική μεγαλοκινεζική, σε παρέκκλιση από το μαρξισμό - λενινισμό.888
      Η κριτική που δέχτηκε ο Ζαχαριάδης, τόσο από την Επιτροπή των 6 αδελφών Κομμάτων όσο και από τη νέα ηγεσία στο ΚΚΕ, ήταν άδικη και λαθεμένη στην κατεύθυνσή της. Ανέδειξε όμως για λόγους σκοπιμότητας αντιφάσεις και προβλήματα στα οποία τοποθετήθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (16.7.2011), χωρίς να αφαιρεί τη συνολική θετική εκτίμηση για την πορεία του Ν. Ζαχαριάδη ως Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ...."
      "...Βεβαίως, σε άστοχες και άδικες εκτιμήσεις του Ζαχαριάδη για στελέχη του ΚΚΕ, δίχως να εξισώνεται η δική του ευθύνη ως ΓΓ με την ευθύνη άλλων στελεχών μέσα και έξω από την Ελλάδα, πρέπει να συνυπολογιστεί και η ευθύνη των δεύτερων, που ενίσχυαν τέτοιες λαθεμένες εκτιμήσεις με εκθέσεις τους προς το ΠΓ και με άλλα κείμενα.889 Για παράδειγμα, όπως προαναφέρθηκε, εκτίμηση ή υποψία ότι ο Ν. Πλουμπίδης ήταν πράκτορας του εχθρού είχαν στελέχη του ΚΚΕ στην Ελλάδα, που την μετέφεραν με ενέργειες προς τα έξω, και άλλοι στο ΠΓ και στον ίδιο τον Ζαχαριάδη. Ανάλογες εκτιμήσεις, όπως για τον Πλουμπίδη, γίνονταν τότε και για άλλα στελέχη.890 Επομένως, πέρα από την προσωπική ευθύνη του Ζαχαριάδη, υπήρξε και η συλλογική, στην οποία επέδρασε και το γενικότερο κλίμα εκείνης της εποχής..."
      "...Η καθαίρεση του Ζαχαριάδη και η διαγραφή του892 ήταν πράξεις άδικες, συνέπεια της επικράτησης του δεξιού οπορτουνισμού στο ΚΚΕ και το ΚΚΣΕ. Η κατηγορία εναντίον του, για συνεργασία με τον εχθρό, ήταν πράξη συκοφαντική. Ακόμα και το πόρισμα της Επιτροπής Κομματικού Ελέγχου (ΕΚΕ), που ενέκρινε η ΚΕ το 1967, ήταν απαράδεκτο, αφού δεν απάλλασσε κατηγορηματικά τον Ν. Ζαχαριάδη από την κατηγορία του πράκτορα. Το ίδιο και η καθυστέρηση επί μία δεκαετία να διαμορφωθεί και να εγκριθεί από την ΚΕ ακόμα και αυτό το πόρισμα, όπως επίσης ο εξορισμός του στο Σοργκούτ893 της Σιβηρίας, που ήταν η πιο ακραία άδικη ενέργεια σε βάρος του, μετά από τη διαγραφή του από μέλος του ΚΚΕ, ..."
      http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=28/7/2013&id=14683&pageNo=11&direction=1
      Αυτά όσον αφορά το ΚΚΕ, όσον αφορά εμένα προσωπικά την άποψη μου την έχω εκφράσει εδώ:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2011/08/blog-post.html

      Διαγραφή
    2. Μάλλον δεν έγινα κατανοητός. Δεν ξέρω αν διάβασες το συγκεκριμένο άρθρο της τελευταίας ΚΟΜΕΠ για τον Ζαχαριάδη. Εκεί αναδεικνύεται η αλλαγή στάσης της ΚΔ μέσα στα 1933 απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την αντιμετώπιση του φασισμού. Αν κατάλαβα καλά, αυτή η αλλαγή ήταν η μήτρα που γέννησε τη θεωρία των σταδίων. Νομίζω είναι αδιαμφισβήτητο ότι στην ΚΔ κυριαρχούσε το κόμμα των Μπολσεβίκων και αναγκαστικά ο Στάλιν. Αυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι και το ΚΚΕ δεν υποστηρίζει άκριτα τον Στάλιν, όπως κι εγώ.
      ARISTEROS EPANASTATIS

      Διαγραφή
    3. @ARISTEROS EPANASTATIS:
      "Άκριτα" δεν δέχεται κανένας κομμουνιστής τίποτα.
      Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου είχαν μάθει οι δάσκαλοι μου στον μαρξισμό είναι πως:
      "Η πράξη οφείλει να καθοδηγείται από την θεωρία
      και η θεωρία οφείλει να επιβεβαιώνεται (και να εμπλουτίσεται) από την πράξη".
      Η περίοδος που ο Στάλιν ήταν ΓΓ των μπολσεβίκων στην ΕΣΣΔ, είναι ίσως η πιο λαμπρή εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι η περίοδος της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Αυτό λένε και οι Ζαχαριάδης, Δημητρώφ και Γληνός παραπάνω.
      Το παραπάνω κείμενο ανέβηκε ως απάντηση στα παρτάλια της σοσιαλδημοκρατίας που χρησιμοποιούν τον όρο "σταλινισμός" ως την υπέρτατη ύβρη, χωρίς φυσικά να έχουν (ακόμη) τα κότσια να κατηγορήσουν ανοιχτά τους δηλωμένους σταλινικούς Δημητρώφ, Γληνό, Μπελογιάννη, και άλλους.
      Αν λοιπόν θέλουν να επιτεθούν ηθικά στον σταλινισμό, ιδού η Ρόδος.
      Ας μας πουν τι δουλειά έχουν οι παραπάνω σταλινικοί, με τους γκεμπελίσκους του βήματος και τους ίδιους. Και μετά ας ξαναέρθουν να ψαρέψουν ψηφαλάκια με το χαμερπές στλάκι "και εμείς κομμουνιστές είμαστε"...


      Διαγραφή
    4. @ARISTEROS EPANASTATIS:
      Ξανακοίτα λίγο και τον επίλογο του άρθρου:
      "...Αυτός λοιπόν είναι ο "Σταλινισμός". Ο Μαρξισμός-λενινισμός της εποχής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
      Ακόμη και με τα λάθη ή τις πιθανές ανεπάρκειες που μπορεί κάποιος να του καταλογίσει, δεν είναι τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από αυτό.
      Το άρθρο αποτελεί μία λεξικογραφική βοήθεια στα παρτάλια της ξοφλημένης σοσιαλδημοκρατίας..."

      Διαγραφή
    5. @ARISTEROS EPANASTATIS:
      Υ.Γ.
      Από ότι καταλαβαίνεις εγώ δεν είμαι το ΚΚΕ, και οι απαντήσεις που δίνω αφορούν την δική μου αντίληψη για τα πράγματα.
      Η άποψη του ΚΚΕ είναι πως ο όρος "σταλινισμός" δεν είναι επιστημονικά σωστός, αφού δεν πρόκειται για κάτι διαφορετικό από τον μαρξισμό-λενινισμό.

      Διαγραφή
  3. ( Πάντως δες το αυτό το άρθρο της ΚΟΜΕΠ - δεν χρειάζεται να το δημοσιεύσεις )
    ARISTEROS EPANASTATIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ARISTEROS EPANASTATIS:
      Την έχω στα υπόψην, (μόλις κάνω κανένα μεροκάματο...)

      Διαγραφή
    2. Αν θέλεις ρίξε και μία ματιά για το θέμα που βάζεις στην σειρά «Eric van Ree-"Πρόδωσε" ο Στάλιν την "παγκόσμια επανάσταση;"» από το Lenin reloaded
      1) http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/eric-van-ree.html
      2) http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/eric-van-ree_11.html
      3) http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/eric-van-ree-i.html
      4) http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/eric-van-ree-iv.html
      5) http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/09/eric-van-ree_1713.html
      6) http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/09/eric-van-ree-i.html
      7) http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/09/eric-van-ree_4.html

      Διαγραφή
  4. Μιας και μιλήσατε και για τον Μπελογιάννη, θα ηθελα να κάνω ένα σχόλιο σε μια φήμη που κυκλοφορεί, η οποία λέει οτι "ο Ζαχαριάδης «σκότωσε» τον Μπελογιάννη, επειδή φοβότανε μη του «φάει» τη θέση".

    Να ξεκινήσουμε λίγο απ΄την αρχή (το κάνουν και άλλοι αυτό).

    1.
    Η θέση του ΓΓ του ΚΚΕ (ΤΟΤΕ, αλλα και τώρα) τι σήμαινε;
    Σίγουρα κέρδη μήπως; Πιάσαμε την καλή; Θα την περνάμε μπέικα;

    2.
    Μιλάμε για την εποχή του Ζαχαριάδη (που ηταν ΓΓ του ΚΚΕ ο Ζαχαριάδης) κατά την οποία τα μισά χρόνια απο αυτήν την εποχη το ΚΚΕ ήτανε παράνομο. Μιλάμε για τα πιο σκοτεινά χρόνια της Ελλάδος! Όπου αν μαθαίνανε οτι είσαι κομμουνιστής σε είχανε...
    Και ο Ζαχαριάδης, το ξαναλέω, σε εκεινα τα χρόνια (τα μαυρα) ήταν ο ΓΓ του ΚΚΕ (δηλ ΟΛΩΝ των κομμουνιστών).

    Και φοβήθηκε ο Ζαχαριάδης, σε εκείνα τα χρόνια, μη του φάει ο Μπελογιάννης τη θέση;;;;;;;


    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΑΛΗΣQ
      Δυστυχώς για τους κυρίους που λένε τόσο εξώφθαλμες μπούρδες, ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε στην Ελλάδα, από ελληνική κυβέρνηση και έλληνες στρατιώτες αφού καταδικάστηκε από ελληνικά στρατοδικεία.
      Τίποτα από όλα αυτά δεν διεύθηνε ο ΓΓ του ΚΚΕ, οπότε εδώ έχουμε διαζύγιο με την λογική...

      Διαγραφή
    2. @ΑΛΗΣ:
      Την εποχή που ήταν ΓΓ ο Ζαχαριάδης, δεν ήταν "τα μισά χρόνια" παράνομο το ΚΚΕ. Όλα σχεδόν ήταν!
      Βγήκε στην παρανομία από τον Μεταξά το 1936 και με ένα ολιγόμηνο διάλλειμα μετά την απελευθέρωση, παρέμεινε παράνομο μέχρι το 1974!
      38 χρόνια σερί δηλαδή...

      Διαγραφή
    3. Τα λέω λίγο ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ (επίτηδες), καθότι μεγάλωσα στον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, και οι συνήθειες δεν κόβονται εύκολα.
      Μη με συνερίζεσαι.

      Πάντως εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι ο Ζαχαριάδης δε φοβότανε μη του φάει τη θέση (ΤΗ ΔΟΞΑ) ο Μπελογιάννης. Υπήρχαν και ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΝ άλλα ζητήματα τότε, πολύ πιο επείγοντα απο το lifestyle, το Super Idol και το Glamour Fashion.

      ΑΛΗΣ

      Διαγραφή
  5. Ήταν κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν:
    εκβιομηχάνιση,κολεκτιβοποίηση,να σταματήσει η νεπ και να προετοιμαστεί η ΕΣΣΔ για τον αγώνα με το φασισμό

    τα παραπάνω δεν ήταν απλά στόχοι προς βελτίωση, ήταν υλικές και πολιτικές προυποθέσεις της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, ο οποίος αν και σε καθεστώς δικτατορίας του προλεταριάτου δεν είχε κυριαρχήσει ολοκληρωτικά ειδικά στη σφαίρα της οικονομίας, 42% ο ιδιωτικός τομέας νομίζω, μέσω μικροπαραγών).

    Οι βάσεις αυτές του σοσιαλισμού δεν μπορούσαν να γίνουν χωρίς α)ταξική πάλη στην ύπαιθρο εναντίον των μεσαίου μεγέθους χωρικών και β) εσωκομματική πάλη με τη δεξιά πτέρυγα (μπουχαριν κλπ) καθώς και τους δεξιοαριστερούς του Τρόσκυ.

    Έγιναν "καφρίλες" ; Πολλές. Σε διεθνές και τοπικό επίπεδο οι υπερβολές, τα λάθη, η επιζήμια στρατηγική κλπ ήταν ουκ ολίγες φορές ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

    Παρόλα αυτά το ζήτημα παραμένει πώς επι στάλιν, η σοσιαλιστική οικοδόμηση στης ΕΣΣΔ πραγματοποίησε τεράστια βήματα και μαζί της τράβηξε μπροστά και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Η κατρακύλα άρχισε μετά. Πατώντας βεβαίως σε λάθη της προηγούμενης περιόδου αλλά σίγουρα μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ούτε Καν:
    Με είχε εντυπωσιάσει όταν το είχα διαβάσει το "οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ".
    Εκεί ο Στάλιν λέει πως ο σοσιαλισμός πλέον δεν κυνδινεύει εκτός εάν γίνουν 1-2-3 συγκεκριμένα πράγματα.
    Ε λες και τους είπε, μόλις πεθάνω πηγαίνετε και κάντε τα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.