Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Δύο νεκροί και 48ωρη απεργία συμπαράστασης από τα συνδικάτα στην Τουρκία

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Τουρκίας προχωρούν σε 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο για να στηρίξουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το συνδικάτο «Κεσκ» που εκπροσωπεί 240.000 εργαζόμενους κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν για εγκαθίδρυση «κράτους του τρόμου», καθώς οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία συνεχίζονταν το βράδυ της Δευτέρας και ανακοινωνόταν ο δεύτερος θάνατος διαδηλωτή, αυτή τη φορά στην πόλη Αντάκεια, στο νότο.

Ο 22χρονος Αμπουλάχ Κομέρτ, μέλος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου κόμματος «τραυματίστηκε σοβαρά από άγνωστο ένοπλο» ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία προσθέτοντας ότι ο νεαρός «υπέκυψε στα τραύματά του από σφαίρες ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο».

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό από τις ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).


Σύμφωνα με τον βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Χασάν Ακγκόλ, τον οποίο επικαλείται το NTV, ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν την ζωή τους οι δύο διαδηλωτές, πρόσθεσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Η τρομοκρατία που ασκείται από το κράτος εναντίον απολύτως ειρηνικών διαδηλώσεων συνεχίζεται κατά τρόπο που συνιστά απειλή για τη ζωή των πολιτών... η αγριότητα της καταστολής απεικονίζει την εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη δημοκρατία», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας «Κεσκ» που περιλαμβάνει 11 συνδικάτα.

Στην Αγκυρα, η αστυνομία διέλυσε χθες χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και αντλίες νερού ομάδες διαδηλωτών, που φώναζαν συνθήματα κατά της συντηρητικής ισλαμικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, από το Μαρόκο, όπου επέμεινε να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη, απέρριψε τις κατηγορίες για αυταρχική στάση της κυβέρνησής του, καθώς και την ιδέα της «τουρκικής άνοιξης», δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η κατάσταση στη χώρα του οδεύει προς εκτόνωση.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα κατά του πλήθους των διαδηλωτών που είχαν στήσει οδοφράγματα στη συνοικία Γκιουμουσουγιού, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

Τόσο στην Αγκυρα, όσο και στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκτελών χρέη Πρωθυπουργού εν τη απουσία του Ερντογάν, ο Μπουλέντ Αρίντς θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τα γεγονότα στις 12.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος).

Χθες τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, «αντί της χρήσης δακρυγόνων κατά των ανθρώπων».

Επιδεικνύοντας μάλλον υπερβολική αυτοπεποίθηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε χθες για την προγραμματισμένη τετραήμερη περιοδεία του στο Μάγρεμπ.

«Θα παραμείνουμε ακλόνητοι, η χώρα μου θα δώσει την απάντησή της με την ευκαιρία των τοπικών εκλογών του 2014, εάν πραγματικά ακολουθούμε αντιδημοκρατικές πρακτικές, ο λαός μας θα μας ανατρέψει», είπε στους δημοσιογράφους.

«Ναι, βρισκόμαστε στην άνοιξη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε χειμώνα», είπε κατηγορώντας παράλληλα τους διαδηλωτές ότι «καθοδηγούνται από εξτρεμιστές που έχουν σχέσεις με το εξωτερικό».

Λίγες ώρες αργότερα, ο τούρκος Πρωθυπουργός έκανε από τη Ραμπάτ τη διαπίστωση ότι «η ηρεμία επιστρέφει» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μέχρι να επιστρέψει στην Τουρκία, την Πέμπτη, τα προβλήματα θα έχουν λυθεί».

Στον αντίποδα του τούρκου Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ απήθυνε προς τους διαδηλωτές έκκληση για ηρεμία.

«Η έκφραση διαφορετικών απόψεων είναι τελείως φυσιολογική...στο πλαίσιο ειρηνικών διαδηλώσεων», είπε υιοθετώντας συμφιλιωτικό τόνο.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ολοκλήρωσε με βουτιά 10,47% τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ κάθετη πτώση σημείωσε και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας.

Οι Ενωμένες Πολιτείες έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Ανησυχούμε από τις αναφορές που έρχονται για χρήση υπερβολικής βίας από την πλευρά της αστυνομίας», δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Πηγή: Τα Νέα
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.