Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ρετρό αθλητική πινελιά: Το θαύμα του Μαγδεμβούργου! (video)

Το παρακάτω αφιέρωμα εντάσεται στην προσπάθεια μου να θυμηθώ τους λόγους που αγάπησα την μπάλλα, γιατί μετά τον χθεσινό τελικό κυπέλου Ελλάδας κόντεψα να τους ξεχάσω -και είμαι και Ομυμπιακός...

Ήταν 8 Μαΐου 1974 όταν το Μαγδεμβούργο σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κύπελλων!

Η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, χάρη στη νίκη με 2-0 επί της φημισμένης Μίλαν, είναι η πιο ένδοξη στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Περίπου ένα μήνα αργότερα, βέβαια, ήρθε και η νίκη της εθνικής ομάδας επί των Δυτικών, στο πλαίσιο του Μουντιάλ του 1974, αλλά ο τίτλος μετράει αλλιώς.

Στον τελικό που διεξήχθη σαν σήμερα στο "Ντε Κάιπ" του Ρότερνταμ, η μεγάλη Μίλαν του Τζάνι Ριβέρα, του Καρλ Χάιντς Σνέλινγκερ και του μετέπειτα τεχνικού του Ολυμπιακού, Αλμπέρτο Μπιγκόν, κατέβηκε με τον αέρα του φαβορί. Το Μαγεμβούργο διέθετε μία πολύ αξιόλογη ομάδα, με ηγέτη τον Γιούργκεν Σπαρβάσερ (ο σκόρερ της μουντιαλικής νίκης επί των Δυτικογερμανών), αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από το να παίξει αμυντικά και να κυνηγήσει το γκολ με αντεπιθέσεις.
 
Η τύχη βοήθησε το Μαγδεμβούργο. Στο 42' ο Λάντζι προσπάθησε να κόψει μια εύκολη σέντρα του Ράουγκουστ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Και στο 74', Σέγκουιν πέρασε την μπάλα από την... τρύπα της βελόνας, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0! Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που μία ομάδα της DDR έπιασε ευρωπαϊκή κορυφή!

Μαγδεμβούργο - Μίλαν 2-0
 (42' αυτ. Λάντζι, 74' Σέγκουιν)

Μαγδεμβούργο (Χάιντς Κρίγκελ): Σούλτσε, Ένγκε, Τσαπφ, Άμπραχαμ, Γκάουμπε, Πομερένκε, Σέγκουιν, Τιλ, Ράουγκουστ, Σπαρβάσερ, Χόφμαν.

Μίλαν (Τζοβάνι Τραπατόνι): Πιτσαμπάλα, Σαμπαντίνι, Ανκουιλέτι, Λάντζι, Σνέλινγκερ, Μπενέτι, Μαλντέρα, Ριβέρα, Τρεζόλντι, Μπιγκόν, Μπεργκαμάσκι (60' Τουρίνι).

Πηγή: Sprorday.gr με κάποιες δικές μας προσθήκες-επεμβάσεις

2 σχόλια:

  1. Μια Πιτσαμπάλα και ένα καφάσι μπύρες wenn ich bitten darf!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τo μπλογκ δηλώνει (αντίθετα στην τρέχουσα μόδα των ημερών) την αμέριστη συμπάθεια του στους Γερμανούς (λαοκράτες όμως...)

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.