Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Οι σχέσεις εξάρτησης φραουλοπαραγωγών-τοπικών παραγόντων-επίσημου κράτους

Όπως συμβαίνει οπουδήποτε αλλού, έτσι και στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας κάποιοι βρίσκουν και τα κάνουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι φραουλοπαραγωγοί, οι οποίοι λειτουργούν στην περιοχή σαν κράτος εν κράτει, διαθέτουν την κάλυψη-συνενοχή τοπικών παραγόντων με τους οποίους συνδέονται με μια σχέση πελατειακής εξάρτησης.
Την ίδια ώρα, εκεί που χρωστούσαν στα θύματα από το Μπαγκλαντές, θέλουν να τους πάρουν και το «γάιδαρο». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεταφέρονται μετανάστες από το Νοσοκομείο του Ρίου και μετανάστες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο μακελειό της Μανωλάδας στα δικαστήρια της Πάτρας για να περάσουν αυτόφωρο επειδή δεν έχουν χαρτιά. Δικηγορικές πηγές, μάλιστα, δε διστάζουν να μιλήσουν για προσπάθεια συγκάλυψης, καθώς και φίμωσης των μαρτύρων.

Στο μεταξύ, για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, αλλά και για εμπόριο ανθρώπων κατ” επάγγελμα διώκεται, μεταξύ άλλων, ο συλληφθείς εργοδότης-φραουλοπαραγωγός των αλλοδαπών εργατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, οι οποίοι πυροβολήθηκαν από τρεις επιστάτες επειδή είχαν το «θράσος» να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Οι φυσικοί αυτουργοί αναζητούνται και κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Το www.koutipandoras.gr πληροφορείται πως έχει συλληφθεί κάτοικος χωριού κοντά στην Αμαλιάδα για υπόθαλψη των δραστών.

Το παραπάνω ρεπορτάζ είναι από το "κουτί της Πανδώρας". 
Αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα θα διαβάσουμε όμως και σε αυτό της "Ελευθεροτυπίας", που περιγράφει αρκετά γλαφυρά το "κλίμα" που επικρατεί στην περιοχή, με την παρότρυνση (και όχι καν την ανοχή) του επίσημου ελληνικού κράτους. Γιατί πως αλλιώς μπορούμε να εκλάβουμε τα όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Αγγελόπουλος με τους φραουλοπαραγωγούς και τους τοπικούς εμπόρους λίγες ώρες μόλις πριν το περιστατικό;
Αντιγράφουμε από την "Ε":

Μιλιά για την ντροπή
Ο ίδιος (σ.σ. ο αντιπεριφερειάρχης) στη συνάντηση σημείωσε:
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τους παραγωγούς φράουλας καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που ουσιαστικά θα πρέπει να παραμείνει ενεργός και να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του και κυρίως την εξαγωγή προς την ευρωπαϊκή αγορά»
 - αλλά δεν είπε λέξη για τους καταυλισμούς της ντροπής δίπλα από τα φραουλοχώραφα, που παραμένουν επί σειρά ετών. Λίγο μετά συνέβησαν τα πρωτοφανή γεγονότα.
Το αιματηρό αυτό περιστατικό στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανολάδας ανέδειξε για πολλοστή φορά την άθλια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών γης από τους ντόπιους τσιφλικάδες, οι οποίοι κατά παράδοξο τρόπο απολαμβάνουν την ασυλία των αρμόδιων αρχών και εξακολουθούν παρά τα δημοσιεύματα να απασχολούν τους αλλοδαπούς εργάτες γης ανασφάλιστους και με μεροκάματα πείνας.
Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα τους εκμεταλλεύονται διπλά, καθώς τους αναγκάζουν να διαμένουν στους καταυλισμούς της ντροπής, που αποτελούνται από αυτοσχέδιες παράγκες για τις οποίες ζητούν ενοίκιο, ενώ μέσα στους καταυλισμούς διατηρούν παράνομα σούπερ μάρκετ με ληγμένα τρόφιμα τα οποία πωλούν αναγκαστικά σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές στους αλλοδαπούς.
Ενδεικτικό της πρωτοφανούς παρανομίας που επικρατεί στην περιοχή είναι ο αριθμός των μηνύσεων που έχει υποβάλει το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα από το 2007 μέχρι σήμερα. Αστυνομικές και δικαστικές πηγές αποκάλυψαν ότι έχουν σχηματιστεί συνολικά 155 δικογραφίες εις βάρος εκείνων που φιλοξενούν στα κτήματά τους παράνομα και με το αζημίωτο τους καταυλισμούς της ντροπής, ενώ πολλές εξ αυτών αφορούν παράνομη εργασία.

Οπως και τότε
Στις 21 Απριλίου 2008, όπως είχε αποκαλύψει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η «Ε», στη Νέα Μανολάδα Ηλείας είχαν προκληθεί ξανά αιματηρά επεισόδια με θύματα τους αλλοδαπούς εργάτες γης επειδή τόλμησαν να ζητήσουν αύξηση στο μεροκάματό τους. Τότε άνθρωποι των τοπικών τσιφλικάδων φράουλας έριξαν μέχρι και μασούρια με δυναμίτη στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ λίγο αργότερα, οπλισμένοι με καραμπίνες «αγανακτισμένοι» παραγωγοί φράουλας εισέβαλαν στους καταυλισμούς και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και να δέρνουν τους αλλοδαπούς, ζητώντας τους να επιστρέψουν στην εργασία τους και να σπάσουν την απεργία.


Ο Κοσμάς Αλεξίου, αμέσως μετά την επίθεση,
κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μεταναστών εργατών γης
 στην πλατεία της Ν. Μανωλάδας. Το προηγούμενο βράδυ
είχε προηγηθεί, στο ίδιο σημείο, η δολοφονική επίθεση
σε βάρος τριών στελεχών του Κόμματος.
Από την επίθεση των «φραουλάδων» τότε τραυματίστηκαν ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Πύργου, Κοσμάς Αλεξίου, που βρισκόταν στο χώρο, μέλος της Ν.Ε. του ΚΚΕ*, και ο Σωτήρης Αναστασόπουλος. Και οι δύο είχαν μεταφερθεί αιμόφυρτοι στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ο Σωτήρης Αναστασόπουλος, βαρύτερα τραυματισμένος, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο του Πύργου.
«Ζήσαμε σκηνές φρίκης. Σωθήκαμε χάρη στην παρέμβαση των αλλοδαπών εργατών γης. Μας χτυπούσαν δεκάδες άτομα, παραγωγοί φράουλας, και η Αστυνομία απλά κοιτούσε. Ζούμε από θαύμα...» 
είχε δηλώσει τότε στην «Ε» ο Κοσμάς Αλεξίου. Χθες μας αποκάλυψε ότι η δίκη σε βάρος των δραστών δεν έχει γίνει ακόμη...

Αβατο για δημοσιογράφους
Η περιοχή αποτελεί «άβατο» και για τους δημοσιογράφους που θα τολμήσουν να κάνουν ρεπορτάζ. Πριν από περίπου τρία χρόνια, η αποστολή της «Κ.Ε.» δέχθηκε τραμπούκικη επίθεση δίπλα από τα φραουλοχώραφα της Νέας Μανολάδας. Η μαρτυρία της Ντίνας Δασκαλοπούλου, τότε δημοσιογράφου στο «ΕΨΙΛΟΝ» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», είναι συγκλονιστική...
«Οπου κι αν πηγαίναμε μας ακολουθούσαν ο επιστάτης με το μηχανάκι κι ένα μαύρο αγροτικό πολυτελείας... Δεν άργησαν και τα περίεργα τηλεφωνήματα. "Μαζέψτε τους ρουφιάνους..." και οι πληροφορίες ότι "εδώ με δυο χιλιάρικα σε ξαπλώνουν κάτω"», έγραφε τότε η συνάδελφος.
Για την συμπλήρωση του ρεπορτάζ, παραθέτουμε και δύο βίντεο που βρήκαμε στο "αξιοπρέπεια και αντοχή":



_____
*Η πάντα "έγκριτη" ελευθεροτυπία "κατάφερε" να πετύχει το ακατόρθωτο. Να αποσυνδέσει το όνομα Κοσμάς Αλέξιου από την ιδιότητα του μέλους της ΝΕ του ΚΚΕ! Οι άνθρωποι είναι επιστήμονες!
Για του λόγου το αληθές:
"τραυματίστηκαν ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Πύργου, Κοσμάς Αλεξίου, που βρισκόταν στο χώρο, μέλος της Ν.Ε. του ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Αναστασόπουλος."
 Ενώ για να καταλάβει κάποιος για ποιόν μιλάμε, θα έπρεπε να γραφτεί ως
τραυματίστηκαν ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Πύργου, ο Κοσμάς Αλεξίου, που βρισκόταν στο χώρο ως μέλος της Ν.Ε. του ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Αναστασόπουλος.
-Ακόμη και εκεί, αντικομμουνισμός ρε "αριστεροί";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.